Sohvasurffaajat Välimeren turneella

Kakkonen kertoo

Sohvasurffaajat Välimeren turneella

Julkaistu sunnuntaina 02.06.2013

YLE Kuvapalvelu

Arkisin 24.6. - 4.7. klo 19.30. Ensimmäisen kauden uusinnat 5.7., 8.7., 16.-17.7., 19.7. ja 22.7. klo 19.30. Jaksot katsottavana Yle Areenassa kuukauden ajan.

 

Suonissamme virtaa vapaus! Lataa itsellesi tyylikäs juliste.

 

Toisen tuotantokauden uusissa jaksoissa Sohvasurffaajien tie vie talouskriisissä kärvistelevästä Etelä-Euroopasta kohti räjähdysherkkiä arabimaita – eli juuri niihin paikkoihin, jotka eivät ole viime aikoina olleet turistien ykköskohteita.

Lotta Kaihua ja Pia Asikainen matkustavat Italian, Albanian ja Kreikan läpi, jonka jälkeen vuorossa ovat vielä Libanon, Jordania ja Egypti. Mutta mikä sai naiset valitsemaan Välimeren ympäristön reissureitikseen?

– Me halusimme nähdä, millaista näissä paljon puhutuissa maissa oikeasti on. Esimerkiksi Ateena näyttää aavekaupungilta. Ihan kuin olisi ollut huvipuistossa, joka ei enää toimi. Kaduilla kohtaavat bisnespukuiset naiset cappuccinoineen ja kodittomat kerjäläiset, Lotta Kaihua muistelee reissuaan.

 

YLE Kuvapalvelu

 

Surffaajat hankkivat matkallaan majapaikat paikallisten, ventovieraiden ihmisten luota ja tutustuvat samalla uusiin paikkoihin ja kulttuureihin rennosti ruohonjuuritasolla.

- Suomeksi se tarkoittaa paljon säätöä, yllätyksiä ja runsaasti suuria tunteita, sekä tietysti suurta joukkoa ainutlaatuisia ihmisiä ja kohtaamisia.

 

Turistien tavoittamattomissa

 

Sohvasurffaajat liikkuvat usein paikoissa, jotka eivät ole matkaajien suosiossa. Tälläkin kertaa Lotta ja Pia saivat olla monesti miltei kaksin.Esimerkiksi Albania on ollut pitkään hyvin sulkeutunut maa, eivätkä turistit ole vielä löytäneet sen koskemattomia hiekkarantoja ja vuoristoja.

- Albaniaa voi suositella lämpimästi kaikille, sanoo Lotta.

 

YLE Kuvapalvelu

 

Arabimaissa taas levottomuudet ovat vaikuttaneet muun muassa turismiin ja sitä kautta ihmisten arkeen.

- Siinailla oli ihan autiota, vain Hollywood-kulissin näköisiä kyliä ja puskia pyörimässä tuulessa. Ihmiset ovat elinkeinonsa kanssa vaikeuksissa.

Beirutissa Sohvasurffaajat kokivat yhden vuorokauden aikana yhteiskunnan ääripäät: illalla yltiörikkaiden järjestämät valtavat rantabileet ja aamulla arjen pakolaisleirissä.

- Myös eteläisessä Euroopassa köyhyys lisääntyy ja tuloerot kasvavat. Vaikka teimme reissun viime kesänä, tilanne monissa maissa on edelleen sama.

 

Toivoa ja iloa pakolaisleirissä

 

Kun tutusta ja turvallisesta Euroopasta matkattiin Lähi-itään, kierrokset kovenivat. Ensiksi törmäsivät yhteen sukupuoliroolit: arabimaiden maskuliininen kulttuuri ja itsenäiset ohjelmantekijät joutuivat sopeutumaan toisiinsa.

- Se on pysäyttävää. Väkisinkin siinä herää ajatus, että tältäkö koko Eurooppa näyttää vuosikymmenten päästä, Lotta kertaa kokemaansa.

 

YLE Kuvapalvelu

 

Arabimaat tekivät Lottaan suurimman vaikutuksen, sillä vaikka siellä tuntui, että taistellaan miesten maailmassa, meininki oli sydämellistä ja vieraanvaraista.

- Miehet osoittivat huomiotaan liiankin kanssa, ja monesti tarvittiin pitkää pinnaa eikä huumorintajusta ja suorapuheisuudestakaan ollut haittaa, muistelee Lotta.

- Mutta koska mokasimme käytöskoodien kanssa koko ajan, ihmiset tottuivat meihin.

Arabikevään kuohujen ja sodan uhan sekamelskassa sohvasurffaajat kohtasivat myös iloa.

- Jos haluat juhlia, suuntaa Libanoniin. Siellä oli päällä jatkuvat bileet. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, koko kaupunki tanssii sodan jaloissa. Siellä ei paljoa murehdittu!

 

YLE Kuvapalvelu

 

Vaikka olosuhteet olivat vaikeat ja ihmiset toivovat muutosta ja parempaa tulevaisuutta, löysivät surffaajat joka paikasta myös toivoa.

– Esimerkiksi palestiinalaispakolaisten leirissä vietettiin lasten syntymäpäiväjuhlia. Siellä hirveyden, korkeiden rakennusten ja pimeässä kulkemisen keskellä, juhlittiin, ja siellä toivo oli kaikkein kirkkain. Kun aloin itkeä liikutuksesta, ihmiset eivät ymmärtäneet: eihän tässä ole mitään hätää, älä itke, muistelee Lotta.

– Toivo voi elää; sen puolesta voi taistella mutta silti voidaan elää hetkessä nauttien kaikesta.

 

Yösijaa etsimässä

 

Vaikka Lotalla ja Pialla kokemusta matkustamisesta onkin yllin kyllin, yllätyksiä tuli silti tälläkin kertaa eteen jatkuvasti. Lotta kertoo esimerkin:

- Jordaniassa meillä ei ollut yöpaikkaa. Tapasimme ihmisiä, joilta saimme yhden mukavan naisen osoitteen. Luulimme, että olimme menossa Ammaniin, mutta taksikuski veikin meidät osoitteen perusteella pieneen kylään. Meillä meni kokonainen päivä, että saimme kielimuurin läpi selville, missä edes olemme.

 

YLE Kuvapalvelu

 

Matkat jäävät aina mieleen ja muistoihin, mutta myös surffaajat jättivät jälkensä kohtaamiensa ihmisten elämään.

– Kyseisessä kylässä tutustuimme raskaana olevaan naiseen, joka kertoi lähtiessämme antavansa lapsen nimeksi Lotta. Vaikka tupsahdimme kylään odottamatta, vieraanvaraisuus oli sydämellistä.

Rento asenne ja uteliaisuus avasivat Lotalle ja Pialle ovia ja sydämiä niin matkalla kuin kotikatsomoissa. Lotan mielestä ohjelman suosion salaisuus on pepsodenthymyn puute.

- Me emme yritä liikaa, ja meihin on helppo samastua. Kun katsoo meidän puuhiamme, ei oma perheriita Kyproksella tunnu ehkä enää niin pahalta.

– Matkustamiseen liittyy aina suuria odotuksia. Ihminen näkee silloin helposti itsensä jotenkin erilaisena, coolimpana ja rennompana. Jos matkustetaan puolison kanssa, ajatellaan, että siellä matkalla meidän rakkaus pääsee kukoistamaan.

 

YLE Kuvapalvelu

 

- Tai perheen kanssa lomalla korvataan kaikki arjessa menetetty aika. Vaikka oikeasti kyse on siitä, ihmiset pysyvät samoina, paikka vain vaihtuu. Tien päällä kaikki aika menee kuitenkin aina siihen, että etsitään ruokapaikkaa. Sohvasurffatessa ojan ylittämien voi olla suuri elämys, Lotta nauraa.

Entä minne matkalaisen mieli tekisi suunnistaa seuraavaksi?

– Afrikkaan! Se on täysin tuntematon manner vielä.

Afrikan-valloitusta odotellessa luvassa on kuitenkin ensin kahdeksan jaksoa inspiroivaa, rentoa ja huvittavaa tunnelmaa Välimeren maissa.

– Löysin rantein -asenteella voi pärjätä missä tahansa maailmankolkassa, jos ei ota asioita liian vakavasti, kiteyttää Lotta Sohvasurffaajien metodin.

Teksti: Emma Taulo

Sohvasurffaajien matkablogi

Katso 1. tuotantokausi Elävässä arkistossa

Sohvasurffaajien haastattelu Aamu-tv:ssä

Kesän muuta ohjelmistoa Kakkosella

Kommentit

maanantaina 24.06.2013

Tiedoksi soffasurfaajillekin: Massaturismi on saavuttanut jo Himalajankin huipun.
On Itsensä pettämistä kuvitella olevansa jossain missä ei ole turismia. Syrjäisimmässäkin kolkassa ja syvimmästä viidakostakin löytyyaina se repputuristin raapustus "was here" jo vuosikymmenien takaa.
Ja tiedoksi jatkosuunnitelmille Afrikan mantereella vierailee yli abaut 15 milj. turistia vuosittain.
Outo ajatus on myös se ettei repureissaaja olisi turisti...
Matkailu on hienoa ja kivaa mutta ei enää noita "olemme siellä missä turismia ei ole" juttuja....

maanantaina 24.06.2013

Ihan hyvä huomio! Käsitteet ovat välillä tosi hankalia suuntaan ja toiseen. Osalle sana turisti viittaa kaikkiin matkaajiin, toisille sana tuo lähinnä mieleen rantalomailijat ja kliseisimmät kaupunkikohteiden kiertäjät. Itse en usko, että sohvasurffaajat kuvittelevatkaan olevansa ensimmäisiä matkaajia reittinsä tuntemattomammissakaan kolkissa. Lähinnä pointti varmaan oli, että esimerkiksi Albania ei ole vielä samanlainen turistirysä kuin esimerkiksi monet Kroatian suosikkikohteista.. Tsuua / TV2

torstaina 27.06.2013

Kun Sisiliassa se nuori mies kuunteli sitä piisiä surullisena, niin arvioitte että se muistutti häntä jostain tyttöystävästä. Itse olisin veikannut, että poikaystävästä, ja tuntui kiusalliselta kun sitä tyttöystävä -ajatusta siinä niin tuputettiin.

torstaina 27.06.2013

Olen samaa mieltä tuosta "paikka, jossa on turistien tavoittamattomissa". Siinähän sitä seisoo vähintään kaksi... Vai työmatkallako sitä ollaan sohvasurffaamassa? Jokainen läsnäolija vaikuttaa paikkaan. Joku voi tulla katsomaan, kun minä paistan jauhelihaa ja ihmetellä, että "ei ollut muita turisteja", ja minullehan tilanne on se, että yksi turisti tuli siihen töllistelemään jauhelihan paistoa. Olisinko silloin, kuten olisin ihan omissa oloissani? No en.
Tuntuu vähän vanhanaikaiselta mainostaa sillä mitään, kun jokaisella on mahdollisuus matkustaa ihan mihin tahansa - jos vain on rahaa. Se siitä seikkailusta.

torstaina 27.06.2013

Kysyimme ex-tyttöystävästä, koska hän itse oli aiemmin puhunut nimenomaan ex-tyttöystävästään. Moneen otteeseen. Oli sitten hänen ex-rakkautensa mitä sukupuolta tahansa, niin mielestämme se ei ole meidän asia saattaa häntä mahdollisesta kaapista ulos, varsinkaan kameroiden kera, vaan Antonio voi päättää itse miten haluaa elää. -Pia

torstaina 27.06.2013

Jotenkin jäänyt semmoinen tunne että ensimmäinen reissu oli mielenkiintoisempi.
Matkaohjelmien ystävänä haluaisin tässäkin nähdä enemmän matkaajien ympäristöä ja vähemmän heitä itseään.
Vähemmälläkin Lotan näyttämisellä selviää ketkä matkassa ovat.

torstaina 27.06.2013

Kiitos Ylelle ja ennen kaikkea Lotalle ja Pialle ihanasta ohjelmasta. Aivan tulee omat 80-luvun lopun ja 90-luvun alun interrailit mieleen. Sohvasurffaustahan silloinkin harrastettin, vaikkakin yleensä etukäteen paikkoja (tai edes aina maita) suunnittelematta. Hyvin pienellä budjetilla mentiin, joten paljon yövyttiin junissa ja paikallisten luona lähes kaikissa Euroopan maissa.
Lotan ja Pian meininki näyttää hyvin samanlaiselta, kuin oma aikoinaan. Joten ohjelmasta ei voi tulla kuin hyvälle, vaikkakin kaihoisalle mielelle. Ohjelma herättää kovan matkakuumeen ja ruokkii ajatusta, että jospa sitä vielä kerran vanhoilla päivillä reilaamaan uskaltautuisi..

Toivottavasti näytätte jossain vaiheessa uusintana ekan tuotantokauden, kun harmikseni huomasin sarjan vasta, kun se oli jo suurin piirtein puolivälissä.

Minä ainakin katson varmasti Lotan ja Pian seikkailuja myös Afrikassa, mikäli he sinne päättävät suunnata. Mahtavia nuoria naisia, täysillä fanitan!

perjantaina 28.06.2013

Nostalgia,

Eka tuotantokausi tulee uusintana heti tähän perään eli torstaina 4. heinäkuuta alkaen. Yhä edelleen arkisin, tuttuun aikaan.

Ja jos haluat jo aiemmin päästä nauttimaan ensimmäisen kauden reissuista, koko kausi löytyy myös Elävästä arkistosta.

Huippua, että sarja ilahduttaa ja inspiroi!

Tsuua / TV2

torstaina 04.07.2013

Kiitos tosi mielenkiintoisesta sarjasta, molemmista kausista. Toivottavasti tulee jatkoa.

torstaina 04.07.2013

Aivan mahtavaa ja viihdyttävää, koskettavaa ollut seurata reissujanne. Toivottavasti sohvasurffaajat saa jatkoa! Oli hienoa nähdä teidät tällä kaudella esim Tiranassa. Itse kävin kyseisessä kaupungissa 2011 syyskuussa. Jännitin, innostuin, nauroin ja itkin mukananne. Iso kiitos! Minä seurueineni heitän huomenna rinkan selkään ja lähden Balkanille.

torstaina 04.07.2013

Kiitos Sohvasurffaajat. Ihan huippu ohjelma ja itselleni varsin mieleinen toteutus. Kaukokaipuu sen kuin kasvaa. Tietääpähän mihin ei tartte mennä. ;) Muutama jakso meni ohi eli uusintoja odotellessa. Ja kolmoskautta tietysti kans.

torstaina 04.07.2013

Todella miellyttävää katsottavaa. Naiset oli oikealla asenteella liikenteessä. Tunteella ja taidolla tehty ohjelma. Lisää tätä!

torstaina 04.07.2013

Kiitokset mielenkiintoisesta ohjelmasta.
Harmikseni vain katsoin Libanonin jaksoja. Jaksot tarjosivat hyvin suppean kuvauksen elämästä, ihmisistä, kulttuurista... Niistä ei valitettavasti saanut oikeaa ja koko käsitystä upeasta maasta. Molempien jaksojen päähenkilöt olivat pakolaisia (armeenialainen ja palestiinalainen). Olisi ollut hienoa nähdä myös perus libanonilaisen perheen elämänmenoa.

torstaina 04.07.2013

Sydämellinen kiitos Sohvasurffaajien kakkoskaudesta, joka hurahti loppuun aivan liian nopeasti. Jaksoja olisi voinut olla enemmänkin, myös sitä edellisessä "libanonilaisen" kommentissa mainittua tavallisen (tylsän?) arjen kuvausta. Hymyillen katselin ohjelmaanne, mutta myös sydän syrjällään liikutuksesta kyynelöiden. Jotkut ohikiitävät hetket, yksittäiset katseet (esimerkiksi Lotan ja pienen tytön välillä) sykähdyttivät aitoudellaan. Ne kertovat välittämisestä ja syvästä ymmärtämisestä, siteestä ihmisten välillä. Loppujen lopuksi me olemme kaikki samanlaisia, varallisuudesta, kielestä, historiasta, asuinpaikasta ja pigmentin määrästä riippumatta.

Mukavaa, että myös Pia oli kameran edessä ensimmäistä kautta enemmän. Lopputeksteissä mainitaan Pian ohella kuvaajaksi Joona Pettersson. Surffailitteko siis kolmisin?

perjantaina 05.07.2013

Jos joku osa jäi näkemättä tai haluat fiilistellä uudelleen matkan parhaita paloja, koko 2. kausi löytyy nyt Areenasta!

Palataan noihin muihin kysymyksiin pian. Täytyy vähän selvitellä ensin..

Tsuua / TV2

perjantaina 05.07.2013

Kiitos kaikille värikkäästä palautteesta, mukava kuulla, että ohjelmamme herättää ajatuksia!
Sen verran oikaisen, ettemme suinkaan koskaan kuvitelleet olevamme ensimmäiset reissaajat missään kohteissamme ja turisti-leiman hyväksyn ilman muuta otsaani, jos se määritellään vaikkapa niinkin väljästi kuin lomamatkailijaksi muussa maassa kuin omassaan. Sohvasurffaus matkailumuotona viskaa perinteisemmästä lomailusta hiukan etäämmälle, siksi ehkä toimittajilla on vimma otsikoida reissustamme eksoottiseen sävyyn. Mutta hyvin yleinen tapa matkustaa on sekin nykyään ja kaikissa paikoissa, joissa kävimme, on taatusti joku ennen meitäkin jo tallannut, onhan osa hosteista julkiselta couchsurfing.org-sivustolta löydettyjä. Silti voimme osua hiljaisiin kohteisiin ja huomata olevamme ainakin sillä hetkellä ainoat turistit siellä.
Parahinta kesää kaikille ja kiitos, kun surffasitte kotisohvilta käsin mukana!

-Lotta

tiistaina 09.07.2013

Odotan Sohvasurffaajat Lähi-idässä. Iran,Irak,Saudi-Arabia akselilla?

maanantaina 15.07.2013

Onko Sisiliassa oma Presidentti? Miksi pitää aina pitää puhua Mafiasta vitsaillen, se ei ole ollenkaan iloinen asia. Suosittelen seuraavaa käynitä Moskovassa ja kysyä Venäjän mafiasta.
Todella väärää tietoa asioista.

keskiviikkona 17.07.2013

Tosi hyvä sarja ja katsois kyllä mielellään tunninkin jaksoja. Toivotaan, että tulee monta seasonia vielä. ps. Voisin viedä Lotan treffeille ihana nainen :D

tiistaina 23.07.2013

Kiitos oivasta kakkossetistä! En ollut tajunnut ollenkaan, että tällainen oli esitetty, löysin sattumalta Areenasta. Jotenkin semmosta hyvää aitoutta ja välillä kunnon säätämistä :), tosi hauska seurata seikkailuja maista, joihin itse en uskaltaisi varmaan matkustaakaan... Tai ehkä teidän jalanjäljissä jonnekin niistä. Tosi kiva nähdä paikkoja ja ihmisiä ja koteja maista, joista ei tiedä oikein mitään, vaikka esim. Jordaniasta.
Toivottavasti kuvaatte vielä monta reissua!

keskiviikkona 24.07.2013

Välitän kiitokset tekijöille! Tietääkseni virallista päätöstä jatkosta ei ole vielä tehty, mutta uskon, että lisää voi hyvinkin olla tulossa.

Miika / TV2

maanantaina 29.07.2013

Sain hieman lisätietoa aiheesta:

Tekijät pitävät nyt välivuotta, eikä Sohvasurffaajia todennäköisesti siis 2014 nähdä. Muutenkin suunnitelmat ovat tosiaan siis auki. Kerromme enemmän heti kun infoa tulevasta on.

Miika / TV2

maanantaina 09.09.2013

Onko tietoa uusitaanko kakkoskautta jossain vaiheessa? Jos, milloin? Olisi niin kiva nähdä Lotan ja Pian reissailua, parasta Yleä. Meni minulta isosti ohi, koska keskikesä ei ole telkkarinkatselemisen kulta-aikaa..

maanantaina 09.09.2013

Toinen kausi uusittaneen ilman muuta. Ei lähitulevaisuudessa, mutta hyvinkin mahdollisesti ensi vuonna.

Miika / TV2


Muualla Yle.fi:ssä