Juttuarkisto
Bomb Girls: Historiallinen kotirintama
Julkaistu perjantaina 07.06.2013
maanantaisin 10.6. - 14.10.2013 klo 21. Paitsi 9.9. ei esitystä (Jalkapallon alle 21-v. EM-karsinta). Jaksot katsottavana Yle Areenassa kuukauden ajan.
Oma isoäitini työskenteli pommitehtaassa toisen maailmasodan aikana Torontossa ja sarja on auttanut minua ymmärtämään hänen elämäänsä paremmin.
Vaikka olen mies, Bomb Girls koukutti heti, sillä kotirintamien tarinoita on kerrottu liian vähän.
Historiallisesti kiinnostava, mutta myös erittäin koskettava ja hauskakin.
Sarjassa haastetaan voimauttavasti stereotypioita, joita naiset kohtaavan vielä tänäkin päivänä. (kommentteja Bomb Girlsin Facebook-sivuilta)
Kanadalaisdraama Bomb Girls (12) (2012-2013) suunniteltiin alun perin kuuden jakson minisarjaksi, josta tuli kuitenkin niin suosittu, että tarinaa päätettiin jatkaa 12-osaisella toisella tuotantokaudella. Nämä molemmat kaudet nähdään Kakkosella nyt peräkkäin. Tapahtumien päänäyttämönä on fiktiivinen ammustehdas Victory Munitions ja keskushenkilöinä neljä siellä työskentelevää erilaista naista, Lorna Corbett (Meg Tilly), Gladys Witham (Jody Balfour), Betty McRae (Ali Liebert) ja Kate Andrews (Charlotte Hegele).
Myös kriitikoiden suosioon noussut Bomb Girls on saanut kiitosta useimmista osa-alueistaan, oli sitten kyse monitahoisista hahmoista, autenttisesta ajankuvasta tai vahvasta näyttelijäntyöstä. Erityishuomiota on silti saanut tapa, jolla sarja käsittelee 1940-luvun sukupuolirooleja ja tasa-arvon, seksismin tai syrjinnän kaltaisia teemoja.
Kuten The Hudsucker -lehden Janna Jeffrey on kirjoittanut, monet kotirintaman naisista olivat omillaan ensimmäisen kerran elämässään. Jeffrey kärjistää, että poikkeusolosuhteiden myötä naiset oppivat arvostamaan itseään yhteiskunnassa, joka ei välttämättä ollut valmis näkemään heitä keittiön ulkopuolella.
Bomb Girls on mielestäni paras kanadalainen tv-sarja tällä hetkellä. Se toimii pelkkänä viihteenä, jossa voi samastua monenlaisiin hahmoihin ja tempautua heidän tarinoihinsa. Mutta siinä on myös epätavallinen, persoonallinen puolensa. Bomb Girlsin toteutuksessa on vanhojen elokuvien tyyliä, eikä se silti ole campia. Rotu-, sukupuoli- ja seksiasioiden käsittelyssä on ajatonta otetta.
Sarjalla on potentiaalia nousta kulttisuosioon myös ulkomailla, koska se on sekä tutunoloinen ja helposti samastuttava että myös hivenen epätyypillinen. Ja vaikka sarjan nimi on Bomb Girls, miehet voivat innostua ihan yhtä lailla toisin kuin vaikkapa jostakin Sinkkuelämästä. (D.K. Latta, The Huffington Post)
Kuluneena keväänä Bomb Girlsin ystävät tyrmistyivät, kun sarjan tuotantoyhtiö ilmoitti, että odotettua kolmatta tuotantokautta ei tehdäkään. Ratkaisua ihmeteltiin laajalti, sillä vaikka katsojaluvut olivat laskeneet, ne olivat silti kanadalaisittain varsin kelvollisia (kehnoimmillaankin yli 600000). Monien mielestä Bomb Girls oli lisäksi kärsinyt sekä kesken kauden pidetystä tauosta että uudesta esityspaikasta. Myös tv-politiikan ja Yhdysvaltalaisia sarjoja suosivan mainosjärjestelmän osuutta spekuloitiin.
Bomb Girlsin tilaajakanava Global TV yritti rauhoitella sarjan faneja sillä, että suunnitelmissa on kaksituntinen elokuva, jossa keskeneräisten tarinoiden päät solmitaan yhteen. Läheskään kaikille tämä ei riittänyt, ja meneillään onkin ollut jopa nettiajalle poikkeuksellisen intohimoinen kampanja sarjan jatkamisen puolesta. Näkyvimmässä hankkeessa kerättiin rahaa Save Bomb Girls -bandanoihin, joita lähetettiin tavoitesumman täytyttyä 1000 kappaletta Globalin toimistoon. Kampanjan järjestäjät ovat ilmoittaneet, että keräys jatkuu edelleen, ja jokainen lisädollari lahjoitetaan Ajax Bomb Girls Legacy Campaignille, jonka tavoitteena on rakennuttaa muistomerkki tosielämän pommitehtaan tytöille.
Teksti: Miika Jalonen
keskiviikkona 12.06.2013
En pitänyt ainakaan tästä avausjaksosta. Jotenkin ylinäyttelemistä eleitä myöten. Saa nähdä jatkossa.
– Anonyymi (ei varmistettu)