Bomb Girls: Historiallinen kotirintama

Juttuarkisto

Bomb Girls: Historiallinen kotirintama

Julkaistu perjantaina 07.06.2013

YLE Kuvapalvelu

maanantaisin 10.6. - 14.10.2013 klo 21. Paitsi 9.9. ei esitystä (Jalkapallon alle 21-v. EM-karsinta). Jaksot katsottavana Yle Areenassa kuukauden ajan.

 

Oma isoäitini työskenteli pommitehtaassa toisen maailmasodan aikana Torontossa ja sarja on auttanut minua ymmärtämään hänen elämäänsä paremmin.

Vaikka olen mies, Bomb Girls koukutti heti, sillä kotirintamien tarinoita on kerrottu liian vähän.

Historiallisesti kiinnostava, mutta myös erittäin koskettava ja hauskakin.

Sarjassa haastetaan voimauttavasti stereotypioita, joita naiset kohtaavan vielä tänäkin päivänä. (kommentteja Bomb Girlsin Facebook-sivuilta)

 

Kanadalaisdraama Bomb Girls (12) (2012-2013) suunniteltiin alun perin kuuden jakson minisarjaksi, josta tuli kuitenkin niin suosittu, että tarinaa päätettiin jatkaa 12-osaisella toisella tuotantokaudella. Nämä molemmat kaudet nähdään Kakkosella nyt peräkkäin. Tapahtumien päänäyttämönä on fiktiivinen ammustehdas Victory Munitions ja keskushenkilöinä neljä siellä työskentelevää erilaista naista, Lorna Corbett (Meg Tilly), Gladys Witham (Jody Balfour), Betty McRae (Ali Liebert) ja Kate Andrews (Charlotte Hegele).

Myös kriitikoiden suosioon noussut Bomb Girls on saanut kiitosta useimmista osa-alueistaan, oli sitten kyse monitahoisista hahmoista, autenttisesta ajankuvasta tai vahvasta näyttelijäntyöstä. Erityishuomiota on silti saanut tapa, jolla sarja käsittelee 1940-luvun sukupuolirooleja ja tasa-arvon, seksismin tai syrjinnän kaltaisia teemoja.

Kuten The Hudsucker -lehden Janna Jeffrey on kirjoittanut, monet kotirintaman naisista olivat omillaan ensimmäisen kerran elämässään. Jeffrey kärjistää, että poikkeusolosuhteiden myötä naiset oppivat arvostamaan itseään yhteiskunnassa, joka ei välttämättä ollut valmis näkemään heitä keittiön ulkopuolella.

 

YLE Kuvapalvelu 

 

Bomb Girls on mielestäni paras kanadalainen tv-sarja tällä hetkellä. Se toimii pelkkänä viihteenä, jossa voi samastua monenlaisiin hahmoihin ja tempautua heidän tarinoihinsa. Mutta siinä on myös epätavallinen, persoonallinen puolensa. Bomb Girlsin toteutuksessa on vanhojen elokuvien tyyliä, eikä se silti ole campia. Rotu-, sukupuoli- ja seksiasioiden käsittelyssä on ajatonta otetta.

Sarjalla on potentiaalia nousta kulttisuosioon myös ulkomailla, koska se on sekä tutunoloinen ja helposti samastuttava että myös hivenen epätyypillinen. Ja vaikka sarjan nimi on Bomb Girls, miehet voivat innostua ihan yhtä lailla toisin kuin vaikkapa jostakin Sinkkuelämästä. (D.K. Latta, The Huffington Post)

 

Kuluneena keväänä Bomb Girlsin ystävät tyrmistyivät, kun sarjan tuotantoyhtiö ilmoitti, että odotettua kolmatta tuotantokautta ei tehdäkään. Ratkaisua ihmeteltiin laajalti, sillä vaikka katsojaluvut olivat laskeneet, ne olivat silti kanadalaisittain varsin kelvollisia (kehnoimmillaankin yli 600000). Monien mielestä Bomb Girls oli lisäksi kärsinyt sekä kesken kauden pidetystä tauosta että uudesta esityspaikasta. Myös tv-politiikan ja Yhdysvaltalaisia sarjoja suosivan mainosjärjestelmän osuutta spekuloitiin.

Bomb Girlsin tilaajakanava Global TV yritti rauhoitella sarjan faneja sillä, että suunnitelmissa on kaksituntinen elokuva, jossa keskeneräisten tarinoiden päät solmitaan yhteen. Läheskään kaikille tämä ei riittänyt, ja meneillään onkin ollut jopa nettiajalle poikkeuksellisen intohimoinen kampanja sarjan jatkamisen puolesta. Näkyvimmässä hankkeessa kerättiin rahaa Save Bomb Girls -bandanoihin, joita lähetettiin tavoitesumman täytyttyä 1000 kappaletta Globalin toimistoon. Kampanjan järjestäjät ovat ilmoittaneet, että keräys jatkuu edelleen, ja jokainen lisädollari lahjoitetaan Ajax Bomb Girls Legacy Campaignille, jonka tavoitteena on rakennuttaa muistomerkki tosielämän pommitehtaan tytöille.

Teksti: Miika Jalonen

Bomb Girls Twitterissä (englanniksi)

Kesän muuta ohjelmistoa Kakkosella

Asiasanat:

Kommentit

keskiviikkona 12.06.2013

En pitänyt ainakaan tästä avausjaksosta. Jotenkin ylinäyttelemistä eleitä myöten. Saa nähdä jatkossa.

torstaina 13.06.2013

Oli pettymys. Kyllä avausjakson pitää olla sellainen, että haluaa katsoa seuraavankin jakson.
Näitä sota-ajan tarinoita on nähty ihan riittävästi.
-minä 56 v.-

keskiviikkona 19.06.2013

Upea, jäin heti koukkuun!

maanantaina 15.07.2013

Hyvä sarja, tykkäsin eka jaksosta alkaen. Sopivan kevyttä "juonittelua", monipuoliset hahmot, tarina etenee reippaasti ja ah niin kauniita ja suloisia ihmisiä. Nostalgiaa.
Onneksi YLE näyttää sarjan kokonaisuudessaan eikä katkaise kesken niinkuin kävi Pan Amille.

tiistaina 16.07.2013

Pan Amistäkin näytettiin niin paljon kuin sarjaa oli tehty. Mutta valitettavasti sitä ei koskaan tehty enempää kuin 14 jaksoa, vaikka alkuperäiset suunnitelmat olivatkin suuremmat. Mutta onneksi Bomb Girlsissä tilanne on siltä osin parempi! Kiva, että sarja on kolahtanut!

Tsuua / TV2

tiistaina 13.08.2013

Kiinnostava, erinomaisesti tehty sarja, jossa historialliset faktat ovat kohdallaan niin sisällön kuin myös ulkonaisen toteutuksen puolesta. Vetää vertoja brittiläisille laatusarjoille. Tarinan "punainen lanka", jossa vauraan elintarvikejätin hemmoteltu tytär lähtee pommitehtaan työläiseksi, luo kiinnostavan jännitteen sarjan sisältöön, tuoden koko ajan esiin yhteiskunnallisia vastakohtaisuuksia ja eriarvoisuuksia taustallaan kiristyvä sotatilanne, jossa jokaisen odotetaan osallistuvan yhteisiin ponnisteluihin. Juonen kannalta vaarana on, että Gladys Withamista sukeutuisi kiiltokuvamainen hyvän ja oikean puolesta taisteleva enkelihahmo, mutta Jody Balfourin vilpiton ja aito roolisuoritus on ainakin toistaiseksi väistänyt tuon salakarin, painottaen suorituksessaan vanhempien ja heidän aikuistuvien lastensa ikiaikaista ristiriitaa. Kapinoiva lapsi haluaa irtautua niin vanhempiensa holhouksesta kuin myös heidän ideologiastaan ja maailmankuvastaan, haluten löytää ja toteuttaa oman elämänpolkunsa. Gladys Witham taistelee juuri sitä riiston ja mädännäisyyden maailmaa vastaan, joka oli yksi toiseen maailmansotaan johtaneita syitä.

Sarjalla on runsaasti yhtymäkohtia myös omaan sota-aikaamme, sillä myös meillä naiset työskentelivät sotatarviketuotannossa. Isotätini, leskeksi jäänyt kolmen pojan yksinhuoltaja, työskenteli talvisodan aikana sekä jatkosodan alussa Kuopion ammuslataamossa, ja pelkästään hänen vaiheistaan saisi aikaan puhuttelevaa ajankuvaa ja draamaa 1930-luvulta sota-ajan vuosiin.

On väärin sanoa, että "näitä sota-ajan tarinoita on nähty ihan riittävästi" (nimim. "minä 56-v"). Ei ole nähty ollenkaan riittävästi, ja sota-ajan laajat ja syvälliset yhteiskunnalliset vaikutukset on vielä suurelta osin käyttämättä draamatuotannon osalta. Tutkimuksia sota-ajasta on jo tehty paljon ja lisää tehdään koko ajan, mutta syvällisesti oivallettua, sota-ajasta kertovaa draamaa on ollut televisiossa hyvinkin vähän. Mutta tietysti on aina niitä, jotka haluavat nähdä vain kevyttä, ajatuksetonta hömppää...

Kuinka moni tämän draaman suomalaiskatsojista edes tietää, että lukuisat suomalaisnaiset työskentelivät sota-aikana ammuksia ja pommeja valmistavissa tehtaissa, vaarantaen henkensä ja terveytensä? Lotista on puhuttu ja kerrottu ja heidän vaiheitaan dramatisoitu, mutta on paljon sellaisia sota-ajan naisammattiryhmiä sekä työvelvollisia, joista ei tiedetä juuri mitään. Kuitenkin myös he antoivat oman panoksensa sotiemme vaikeissa oloissa, usein hyvinkin vaarallisissa olosuhteissa. Eikä niitä tarinoita ole vielä nähty ollenkaan riittävästi!

tiistaina 13.08.2013

Kiitos asiantuntevasta taustoituksesta!

Miika / TV2

perjantaina 06.09.2013

Ekasta jaksosta ei niin pitänyt, mutta jo seuraavasta ja nyt olen koukussa :)

maanantaina 14.10.2013

Täytyy myöntää, että viimeinen jakso jätti koko sarjan levälleen. Harmittaa, sillä 18 jaksoa on seurattu ja loppuu ihan hullusti.

maanantaina 14.10.2013

Itse olin tähän toiseen tuotantokauteen pikkaisen pettynyt ja juuri nähty viimeinen osa tosiaan jätti koko paketin aikalailla levälleen. Fiilis on jokseenkin häkeltynyt...

tiistaina 15.10.2013

Aluksi sarja kiinnosti,mutta viimeiset osat olivat huitaisten tehtyjä.Loppu oli aivan outo.


Muualla Yle.fi:ssä