Game of Thrones: Neljäs kausi joulukuussa 2014

Ajankohtaista

Game of Thrones: Neljäs kausi joulukuussa 2014

Julkaistu torstaina 05.12.2013

YLE Kuvapalvelu

Game of Thronesin neljäs tuotantokausi käynnistyy Kakkosella 11.12.2014.

TV2 torstaisin 5.12.2013 alkaen klo 22.05. Kausi esitetään myös kahtena viiden jakson putkena 5.12. ja 9.1.2014. Jaksot katsottavana Yle Areenassa kahden viikon ajan.

George R. R. Martin ei ajatellut Tulen ja jään laulua alun perin televisioon tai elokuvaksi, vaan hän alkoi kirjoittaa sitä nimenomaan vastalauseena niiden asettamille raameille. Martin ei antanut minkään pidätellä itseään tarinan laajuuden suhteen, koska siitä ei kuitenkaan ikinä tehtäisi tv-sarjaa. Toisin kävi.

Ei liene liioittelua luonnehtia kirjakustantaja Satu Hlinovskya raskaan sarjan Game of Thrones –asiantuntijaksi. Hän on kääntänyt suomeksi kaikki sen tähän mennessä ilmestyneet pohjateokset – viisi historian rönsyävimpiin kuuluvaa fantasiaromaania – ja viettänyt urakan myötä arviolta puolet 2000-luvun valveillaoloajastaan George R. R. Martinin luomassa maailmassa, Westerosissa.

- Olen käynyt myös monilla Game of Thronesin kuvauspaikoilla, joista useimpien valinta on osunut aivan nappiin. Sarja on muutenkin tuotettu uskomattomalla laadulla. Näyttelijät on valittu hyvin ja käsikirjoituskin laadittu ehdottoman ammattitaitoisesti, joskin adaptaatio eriytyy kirjoista sitä vahvemmin, mitä pidemmälle tv-sarja etenee.

Hlinovskyn mukaan Game of Thronesin ensimmäinen tuotantokausi on vielä varsin uskollinen alkuperäismateriaalille, mutta jo toisella lähdettiin hiukan eri poluille.

- Toki romaanit ovat niin laveita, että osa valtavasta hahmomäärästä piti karsia ja joidenkin juttujen toteuttaminen olisi mahdotonta jo siksi, ettei Tulen ja jään laulua ollut ajateltu kuvattavaksi. Monia juonilinjoja on jouduttu muuttamaan ja kokonaisia hahmoja tai heidän kohtaloitaan vaihdettu.

YLE Kuvapalvelu

Ehdoton suosikkinäyttelijäni sarjassa on Peter Dinklage. Kukaan muu ei pystyisi esittämään Tyrionia samanlaisella uskottavuudella. Dinklage oli George R.R. Martinin mielessä jo kirjoittamisvaiheessa.

Satu Hlinovsky tähdentää, että jos haluaa saada Game of Thronesin maailmasta mahdollisimman paljon irti, kannattaa ilman muuta lukea myös kirjat.

- Ne kertovat valtavan paljon enemmän kuin televisiossa ikinä pystytään näyttämään. Juonet ovat usein niin monimutkaisia, että niiden taustat ja kokonaisuus avautuvat luettaessa ihan toisella tavalla.

Game of Thronesin kolmas tuotantokausi perustuu Tulen ja jään laulun kolmannen osan avauspuolikkaaseen, jonka Hlinovskyn vetämä Kirjava on julkaissut nimellä Miekkamyrsky 1. Ensi vuonna siitä ja sen toisesta niteestä ilmestyy kovakantinen, kuvitettu yhteispainos.

- Projektin eteneminen on ollut hidasta, koska George haluaa hyväksyä jokaisen kuvan erikseen itse. Ja aina löytyy kommentoitavaa pienimmistä yksityiskohdista lähtien kuten siitä, ettei hahmo voi vaikkapa käyttää jonkun tietyn muotoista kilpeä! Vuoden 2014 aikana julkaisemme myös Tulen ja jään laulun viidennen romaanin Lohikäärmetanssi (A Dance With Dragons).

Teksti: Miika Jalonen

Loppuvuoden muuta ohjelmistoa Kakkosella

Kommentit

lauantaina 11.01.2014

Oliko sille joku syy, miksi eka ja toka kausi lähetettiin yleHDllä surround-äänillä, mutta tämä kolmas vain stereona?

maanantaina 13.01.2014

Hei,
Montako tuotantokautta tätä sarjaa on? Jos on neljäskin olemassa, onko sen esitysaikataulusta jotain tietoa vielä?
Kiitos!

maanantaina 13.01.2014

Kolmaskin kausi oli tarkoitus esittää 5.1-äänillä alusta asti, mutta inhimillisen erehdyksen vuoksi ensimmäiset viisi jaksoa esitettiin stereona. Loppuihin osiin asia tietääkseni korjattiin. Pahoittelut!

Game of Thronesin neljäs tuotantokausi alkaa Yhdysvalloissa huhtikuussa. Suomessa esitysoikeudet ovat aluksi maksukanavalla, mutta kyllä kausi on tulossa aiempien tapaan Kakkosellekin.

Miika / TV2

keskiviikkona 15.01.2014

Miikka,
tietosi ovat vääriä.
Ainakin 9.1.-10.1. tullut kauden loppupuolisko tuli vain stereona.
Kuvaavaa tietty on, ettette sitä edes ole huomannut, saati että laadulle olisi katsojien eli kuuntelijoiden keskuudessa kysyntää.
Taitaa olla, et laatua halajavat maksavat siitä levyformaatissa, mutta oisko kuitenkin paikka pikauusinnoille?
Että sais vastinetta verolle; kun siitä 5.1:stä on maksettu, niin pitäs se sit saada Pasilasta uloskin...

keskiviikkona 15.01.2014

Sori,
siis Miika!

keskiviikkona 15.01.2014

Hmm, kertomani tiedot asiaa selvittäessä sain, mutta tutkitaanpa lisää.

Miika / TV2

keskiviikkona 15.01.2014

Terve,

ilmeisesti on käynyt niin, että vaikka medianhallintaan tosiaan olikin korjattu lähetyspäivänä äänitiedot, automaattinen järjestelmä ei ollut päivittynyt vaan se oli ajanut ohjelman ulos vanhoilla tiedoilla. Jäljellä olevissa jaksoissa 7-10 surroundin pitäisi siis olla kunnossa.

Miika / TV2

torstaina 16.01.2014

4 jaksoa sitten oikein 10:stä eli 40% arvostelutaulukolla YLE saa siis tästä kouluarvosanan 5. Eipä siis jää luokalle vaan pääsee seuraavalle tuotantokaudelle. Tarvinee sillon sitten tarkastaa lähetys heti tallentumisen jälkeen. Eipä taida surroundille olla kysyntää, eli jos jatkossa sen unohtamalla vois säästää rahaa vaikka kotimaiseen sisällöntuotantoon, niin siitä vaan...

torstaina 16.01.2014

On totta, ettei ainakaan minun korviini ole tullut aiheesta yhtää toista palautetta, mutta käsittääkseni 5.1-äänet eivät ole maksaneet erikseen ja toki on muutenkin tarkoitus palvella niin hyvin kuin mahdollista - etenkin nyt, kun Kakkonen alkaa näkyä kokonaan hd:na 28.1. alkaen.

ps. onhan arvosana sentään hieman parempi, jos jyvitetään kahden aiemman kauden täydet surroundit!

Miika / TV2

keskiviikkona 29.01.2014

Moi!

3. kauden aloitus meni puihin kun boksi sanoi poks, enkä ehtinyt katsoa jaksoja Areenasta, onko tulossa uusintoja?

keskiviikkona 29.01.2014

Tekeekö YLE muuten itse ton 1080i60 -> 1080i50 -konversion?

torstaina 30.01.2014

Tuija, kausi uusittaneen entisten tapaan aikanaan, mutta ajankohta ei ole vielä tiedossa. Veikkaan, että jossain vaiheessa ensi vuonna seuraavan kauden yhteydessä, jos/kun sekin esitetään.

Toke, otan selvää.

Miika / TV2

maanantaina 31.03.2014

Ei tainnu selvitä?

maanantaina 31.03.2014

Kiitos muistutuksesta, laitetaan selviämään.

Miika / TV2

sunnuntaina 06.04.2014

Koska Game of Thronesin 4. kausi alkaa Kakkosella?

sunnuntaina 06.04.2014

Vilman tapaan muutkin haluaisivat todella tietää milloin 4. kausi alkaa ?
Vastaattehan pian!

sunnuntaina 06.04.2014

4. kausi alkaa jenkeissä tänään ja huomenna maksukanavilla. Joten eiköhän se joulun alla näytetä, kuten 3. kausikin.

maanantaina 07.04.2014

Jep, Ylen sopimus sallii neljännen kauden aloittamisen joulukuun puolivälissä, emmekä tietenkään panttaa uusia jaksoja yhtään sitä kauempaa.

Miika / TV2

lauantaina 03.05.2014

No, fanit ehtivät katsoa netistä koko kauden kauan ennenkuin yle edes aloittaa esittämisen. Kannattaakohan näihin suosikkisarjoihin satsata verorahoja, kun ei niitä pysty edes esittämään kohtuullisen ajan sisällä.

lauantaina 03.05.2014

Ylen sopimus HBO:n kanssa kattaa yhtiön kaikki ohjelmat, ja tähän mennessä saatu arvo on määritelty sekä katsojalukujen että muiden tekijöiden osalta panostuksen arvoiseksi.

Miika / TV2

sunnuntaina 25.05.2014

Apua, tuleehan kolmoskausi uusintana vielä ennen neljättä? Minulta jäi kolmas kausi välistä ja harmittaa kun haluaisin sen Yleltä katsoa vielä uusintana, tuleehan se vielä?

maanantaina 26.05.2014

Kyllä tulee, vakiotapaan uuden kauden pohjaksi varmaankin muutaman jakson putkina.

Miika / TV2

maanantaina 26.05.2014

Mahtavaa, näin jatkossakin (:


Muualla Yle.fi:ssä