Peltsi Lapin ytimessä

Juttuarkisto

Peltsi Lapin ytimessä

Julkaistu tiistaina 07.08.2012

YLE Kuvapalvelu

TV2 perjantaisin 3.5. - 31.5.2013 klo 19.30. Jaksot katsottavana Yle Areenassa kuukauden ajan tv-esityksestä. Ensiesitys 17.8. - 4.9.2013.

Uudet Peltsin Lappi -osat Kakkosella 20.9.2013 alkaen.

Loppukevään viisiosaisessa uusintasarjassa Mikko "Peltsi" Peltola ottaa suunnan pohjoiseen. Hän kiertää kaukaa turistirysät ja hiihtokeskukset, pyrkii pois asfaltilta ja patikoi sivupoluille. Hän kohtaa aitoja ihmisiä, eksoottisia kyläbaareja, paikallisia tapoja.

Peltsin tavoitteena on matkan päätyttyä ymmärtää tunturien taikaa ja kullan kaipuuta, kokea poromiehen paimentolaiselämää ja lohenpyytäjän arkea.

Peltsi ei tee aikamatkaa menneeseen, vaan etsii tämän päivän tosi-Lappia - sen rauhaa, hiljaisuutta ja mystiikkaa. Vahva historia ja perinne lyövät kättä nykyajan ja turismin kanssa. Eivätkä aina vaikeuksitta.

YLE Kuvapalvelu

Arki pyörii yhä paljon luonnon ympärillä. Poromiesten, lohensoutajien, kullankaivajien ja tarinan iskijöiden lisäksi maastossa tulevat vastaan myös nykyaikaisemmat retkeilijät ja kulkijat. Ennakkoluuloja ja vahvoja uskomuksia on puolin ja toisin.

Onko siinä mitään perää, että Lapissa naiset ovat kevytkenkäisiä ja miehet juoppoja? Karkaavatko kaikki Lapin nuoret etelään? Onko turisti vain välttämätön paha?

Matka Lapin laajoille sydänmaille on aina seikkailu; koskaan ei voi tietää mitä lopulta tapahtuu. Täyteen ahdetulle autolle kertyy rutkasti kilometrejä ja sinne minne tietä ei ole Peltsi kulkee pyörällä, kanootilla, jalan. Reppu painaa, itikat syövät, kengät kastuvat.

Peltsin keväällä 2012 tehty haastattelu

Asiasanat:

Kommentit

perjantaina 17.08.2012

Ensimmäisen jakson perusteella voi sanoa että Lars Monsen johtaa.Ehkä se tuosta vielä paranee.Auton kanssa temppuilu oli hauskaa.

perjantaina 17.08.2012

Tosi katsotava ja hyvä ohjelma yleltä

perjantaina 17.08.2012

Loistava ohjelma! Peltsi on hyvä!

lauantaina 18.08.2012

Hienoa netti-katsottavaa jopa täällä Palestiinan Länsirannalla! Lapin karu kauneus, paikallisten ihmisten puhutteleva aitous ja Peltsin vähäeleinen kerronta - kiitos YLE!

perjantaina 24.08.2012

Kiitos Yle & Peltsi!! Karun kauniit maisemat ja leppoista oloa!

perjantaina 24.08.2012

Hienon rauhallinen tunnelma ja kivaa vaihtelua kiireiseen arkeen. Peltsin aitous paistaa läpi katsojalle, toivottavasti sais saalista reissullasi. Vähän samaa fiilistä kun Pancho ja pojat pohjoiskalotilla. Tällaselle lifestyle ohjelmalle on menekkiä nykyaikana.

perjantaina 24.08.2012

Terveiset Nikulan Heikille entiseltä luokkakaverilta. Et ole kyllä muuttunut juuri muuten kuin eduksesi, heh.

perjantaina 31.08.2012

Kiitos Yle ja tietysti Peltsi! Hieno ohjelma. Eka kerran ehdin tätä katsomaan ja positiivinen oli kokemus! Lappilainen tunnelma, Peltsin oma upea tyyli, loistavaa! Kiitos vielä kerran.

tiistaina 04.09.2012

Paras kotimainen sarja.
Tätä seuraa mielellään kun on itsekin lappilainen ja monet sarjan paikoista ovat itselle ennestään tuttuja.
Peltsi on oikea ihminen tähän ohjelmaan, semmoinen aito. Huomaa, että lappilaiset ja lappalaiset tunnistavat tämän aitouden ja pystyvät myös olemaan omia itsejään vaikka kuvausporukkaa häärääkin ympärillä.
Kiva kun ohjelmassa näkyy myös sitä aitoa lappia "reittien ulkopuolella", eikä pelkkää turistikeskusten hömpötystä, joka valitettavan usein on monen turistin ainut käsitys lapista.

sunnuntaina 09.09.2012

ylevero alkaa näyttään korviaan :)

perjantaina 21.09.2012

Kiitokset Peltsille ja Ylelle loistavasta ohjelmasta! Tämän ohjelman myötä taisi tulla ainakin muutama lapin kävijä lisää meidän joukoista. Vaikka on tullut kierrettyä Keski- Suomen ja Kainuun erämaita jo vuosia niin kyllä tuo herätti innostuksen kokea myös lapin maisemia...

sunnuntaina 30.09.2012

Upea ohjelma, jota katsoessa voi tuntea jotakin aidon Lapin lumosta. Kiitos Peltsille ja Ylelle! Uusintaan pian ja Yle Areenalle pysyvästi. On myös mahtava matkailumainos Lapille.

keskiviikkona 17.10.2012

Hyvä, mutta vähän hassuhan tuo oli lappilaisen näkökulmasta, mutta niinhän se olis varmaan jos täältä pohjosesta tultais tekemään formaatti Hesan "eksotiikasta" ja "lumosta". Vähän ehkä liikaa teiden varsille ja turistipaikoille nuo paikat rajoittu, mutta eihän tässä mistään vaellusohjelmasta ollutkaan kyse vaan isolle yleisölle tarkoitetusta yleiskatsauksesta.
Tervetuloa uudestaan, ens kerralla toivottavasti hieman "syvemmälle"

lauantaina 18.05.2013

upeeta katsottavaa täällä Unkarissakin, iha ikävä tulee Suomea ja Lappia! Juuri sopiva pintaraapaisu lapista, että etelänmieski jaksaa kattoa.:D

keskiviikkona 21.08.2013

Peltsin lappi Tätä ohjelmaa pitäisi tehdä lisää ja paljon muuta suomen luonto ohjelmia lisää telkkariin.

torstaina 22.08.2013

Toiveesi toteutuu ehkä nopeammin kuin uskoitkaan: Peltsin Lappiin on tehty kymmenen uutta jaksoa, jotka alkavat 20.9. Lisää tietoa ensi viikolla julkaistavassa syksyn kausiesittelyssä.

Miika / TV2


Muualla Yle.fi:ssä