The Wire - "kaikkien aikojen tv-sarja"

Juttuarkisto

The Wire - "kaikkien aikojen tv-sarja"

Julkaistu maanantaina 17.12.2012

YLE Kuvapalvelu

TV2 sunnuntaisin 6.1. alkaen n. klo 23. Uusinta lauantain myöhäisilloissa. Jaksot katsottavana Yle Areenassa kahden viikon ajan.

Päivitys 21.1.: Toisin kuin aiemmin ilmoitettiin, The Wire ei jääkään kesätauolle vaan pysyy ohjelmistossa läpi vuoden.

Jos autiolle saarelle saisi ottaa vain yhden sarjan, niin tässä se on. Joskus asiat vain loksahtavat kohdalleen. (Television aarteet -blogi)

Moninkertaisesti palkittu The Wire (16) (2002-2008) saavutti myyttisen maineen lähes saman tien alettuaan. Sarja on kerännyt myös Suomessa vankan ystäväjoukon. Nyt The Wire nähdään Kakkosella alusta asti.

Realismistaan kiitetty The Wire tutkii viiden tuotantokauden ja kuudenkymmenen jakson ajan rikollisuuden mekanismeja Baltimoren kaupungissa. Huumekaupan todellisuutta peilataan useista näkökulmista ja liitetään sen vaikutukset yhteiskunnan rakenteisiin.

YLE Kuvapalvelu

 

Huumekaupan kaiken uhraavasta armottomuudesta huolimatta sarjassa on lämpöä ja huumoria. (Dekkarimania-blogi)

 

The Wiren luoja David Simon (s. 1960) työskenteli uransa alussa kahdentoista vuoden ajan Baltimore Sun -lehden rikostoimittajana. Vuonna 1991 Simon kirjoitti virkavapaalla kirjan Homicide: A Year on the Killing Streets, jonka pohjalta tehtiin tv-sarja Homicide - Pelon kadut.

Moniulotteista The Wirea voitaneen kuitenkin pitää Simonin päätyönä. Tapa, jolla sarja tutkii kullakin kaudellaan rikollisuutta eri yhteiskuntatasolta ja -paikasta - järjestyksessä kadut/huumekauppa, satama/työväenluokan tuho, hallinto ja byrokratia, koulusysteemi ja media - hakee vertaistaan tv-historiassa.

Toinen tärkeä hahmo The Wiren mytologiassa on David Simonin oikea käsi Ed Burns. Mainesanojen arvoinen on kuitenkin koko työryhmä, erityisesti ennen sarjaa paljolti tuntemattomat näyttelijät, jotka piirtävät sivuosia myöten eläviä, taidolla ja uskottavasti rakennettuja hahmoja.

Sarjan on esittänyt Suomessa aiemmin MTV3 nimellä Langalla.

Teksti: Miika Jalonen

Alkuvuoden muuta ohjelmistoa Kakkosella

Asiasanat:

Kommentit

keskiviikkona 19.12.2012

Ihailtavaa toimintaa kakkoselta. Juuri näin; koko sarja alusta loppuun eikä muutama tuotantokausi sieltä täältä. The Wire jäi aikoinaan katsomatta, kun tuo käännös "Langalla" johti harhaan. Kiitos!

torstaina 20.12.2012

Tuo otsikko todellakin pitää paikkansa, kaikkien aikojen tv-sarja eikä edes mitenkään rimaa hipoen. Toivottavasti löytää uusia katsojia. Katson varmasti itsekin tämän Ylen tahdissa Areenan kautta uudelleen, se vaan on niin hyvä!

tiistaina 25.12.2012

Tätä on odotettu. Kiitos Yle! Tässä saa Yleverolle täyttä vastinetta.

maanantaina 31.12.2012

Langalla alkaa sitten viikon kuluttua sunnuntaina - kiitokset ylelle siitä. MUTTA miksi lähetysaika on taas todella myöhään?

tiistaina 01.01.2013

Valitettavasti Wirelle ei järjestynyt aikaisempaa lähetyspaikkaa, osin k-rajan vuoksi. Jaksot ovat kuitenkin Areenassa kahden viikon ajan, jolloin ne voi katsoa mihin aikaan kullekin parhaiten sopii. Ja toki tallentavan digiboksinkin voi laittaa laulamaan...

Miika / TV2

keskiviikkona 02.01.2013

Nyt pääsee ihmiset katsomaan tämän järkevään aikaan ja
oikeassa järjestyksessä,sekä fiksuun aikaan .
MTV3 näytti tämän aikoinaan ihan miten sattuu
ja ihan mihin aikaan sattui huvittamaan .
Kaikenmaailman roskaa tuli parhaaseen aikaan,mutta
tämä joskus öisin .
Tämä on kuvattu 4/3 kuvasuhteella ,kunhan eivät
venytä kuvaa tarkoituksella
Itse ostin keväällä nämä ja olipa hyvä sarja
sairasloman ajaksi
Ylen Vuoden Kulttuuriteko !

sunnuntaina 06.01.2013

Hienoa, että lähetysaikakin on kohdallaan, voisi tosin tulla myöhempäänkin. Ei tätä aiemmin ole aikaa istua television ääreen.

sunnuntaina 06.01.2013

Vaikka minulla on The Wire -DVD-boksi, niin kyllä ilahduttaa että sarja esitetään uudestaan TV:ssä ja tällä kertaa ansaitsemansa huomion kera. Jutussa mainittu "Homicide - Pelon kadut" -sarja (Homicide - Life on the Streets) tuli vuosia sitten Nelosella, mutta silloin jätettiin jostain käsittämättömästä syystä loput jaksoista/tuotantokausista näyttämättä. Olisikin Yleltä kulttuuriteko ottaa myös tämä sarja ohjelmistoon - kyseessä on toinen täällä aivan liian vähäiselle huomiolle jäänyt loistava teos.

sunnuntaina 06.01.2013

Hienoa Yle! Toki minullakin on The Wire -DVD-boksit hyllyssä, mut silti haluan esittää kehut ja kiitokset tämän "kaikkien aikojen tv-sarjan" (ei ole yhtään liioittelua tuo!) uudelleen näyttämisestä, yle-verolle todellakin vastinetta!

sunnuntaina 06.01.2013

Kiitos Yle! Jatkossakin vain lisää tämäntapaisia sarjoja.

sunnuntaina 06.01.2013

KIITOS

maanantaina 07.01.2013

Jos tykkää tästä sarjasta, niin kannattaa ehdottomasti tutustua sarjaan Sledge Hammer! Siinä sukelletaan siihen, mitä The Wire on vain raapaissut.

maanantaina 07.01.2013

Siis hetkinen.

YLE on hankkinut sarjan, joka on jo

1. esitetty MTV3:lla ja
2. julkaistu DVD:llä.

Olisi mukava tietää, miten ne TV2:n hankintapäätökset nykyään tehdään.

maanantaina 07.01.2013

Siis hetkinen.

1.Et ole tainnut katsoa sarjaa

2.Et ole vissiin kuullut ylen rahapuasta? Wirellähän on ylivoimasesti paras hinta/laatu suhde koska luultavasti aika halpaa jo, ja todellakin paras sarja mitä on tehty.

eipä tuolta HBO:n puolelta parempaakaan tällä hetkellä tule, broadwalk empire tulee jo ja got tulee kunhan julkaistaan.

maanantaina 07.01.2013

Oli vähän pakko tarttua tuohon rahapulaan..? WTF?
Joka Iikka joka käy töissä maksaa 240 euroa vuodessa Ylelle? Sillä hinnalla saa kyllä muilta "maksukanavilta" vähän muutakin kun yhden (fuck, bitch, fuck,asshole,fuck,fuck,fuck you u fucking fuck)
teinikieli sarjan.
Detroitissa ei laman aikanakaan kuullut edes teinien suusta näin läpsellista läppää. Keskisormia ja kiroilua=paras.

maanantaina 07.01.2013

Onneksi Yle ei ole tulosvastuullinen kanava :).
Noilla sarjoilla ja katsojamäärillä tominta vois ei sovhoositapauksessa loppua huomenna klo 06:00

sunnuntaina 13.01.2013

Hienoa että tällainen sarja tulee konaisuutena esitykseen, mutta nuo vaihtelevat esitysajat ovat minusta käsittämättömät. Ymmärrän myöhäisen alkamisajankohdan, mutta en sitä että alkamisaika on milloin mitäkin - vakiotallennukset ei perusboksilla ole siis mahdolliset.

tiistaina 15.01.2013

Miksi The Wiren jaksot näkyy 4:3 kuvasuhteella yle-areenassa ? Ei ole kiva katsoa tuollaista 'neliötä' laajakuvanäytöltä.

HUOM! Pistäkää jatkossa nuo jaksot 16:9 kuvasuhteella yle areenaan. Kiitos.

keskiviikkona 16.01.2013

Loistava sarja, jäi aikoinaan kesken mutta nyt pääsee katsomaan koko sarjan alusta alkaen. Suosittelen jokaiselle lämpimästi. Mahtavaa on myös se, että jaksot ovat katsottavissa Areenasta, sopii loistavasti vuorotyötä tekevälle.

keskiviikkona 16.01.2013

Esitämme talvikaudella paljon urheilua ja sen vuoksi olemme joutuneet tekemään pieniä kompromisseja aloituskellonaikojen kanssa. Toki kaikkien sarjojen kanssa pyritään vakiolähetysaikaan. Emme voi kuin toivoa kärvisivällisyyttä!

Ilman muuta kaikki ohjelmat pyritään nykyään lähettämään 16:9 -kuvasuhteella. Kaikista sarjoista ei kuitenkaan ole laajakuvakopioita tehty ja keinotekoinen venyttäminen saisi mittasuhteet näyttämään hassuilta.

Itselläni on The Wire dvd-boksina ja sama juttu siinäkin on, ainoastaan 4:3.

Miika / TV2

keskiviikkona 16.01.2013

Ei tuo keinotekoinen venyttäminen mielestäni häiritse ollenkaan....enemmän ne mustat palkit ruudun molemmilla sivuilla häiritsee, paitsi jos katsoo sitä 'neliötä' antiikin aikaisesta 4:3 tv:stä.

tiistaina 22.01.2013

Katsoin aikanaan kaikki tuotantokaudet putkeen ja kun urakka oli ohi tuntui kaikki teeveestä tulevat sarjat yhdentekeviltä ja lopputuloksen aaloitin saman urakan uudestaan.

Tätä sarjaa ei voi kuin suositella. 10+.

tiistaina 29.01.2013

Mitenkäs tätä sarjaa pystyy seuraamaan kun te vaihtelette jatkuvasti lähetysaikoja?
Sama vaivaa kyllä kaikkia muitakin kanavia. Tavaraa työnnetään tuutin täydeltä, mutta mitenkään ei pidetä huolta että katsoja voisi oikeasti seurata ohjelmaa. Vielä jokin vuosi sitten videoissa oli "showview", tai mikälie systeemi joka vastaanotti YLEltä signaalin ja sen mukaan muutti kyseisen ohjelman nauhoitus ajankohtaa jos lähetysaika oli muuttunut, mutta nyt kun kyseisen toiminnon olettaisi digitaalisena olevan oikein helppoa, siitä ei puhu kukaan mitään.

keskiviikkona 30.01.2013

The Wire jää 3.2. poikkeuksellisesti pois ohjelmistosta viiden jakson Girls-maratonin vuoksi ja vuorossa seuraavana oleva osa nähdään 10.2.

Toki kaikkien sarjojen kanssa pyritään vakiolähetysaikaan. Kakkosella on kuitenkin talvikaudella tosi paljon urheilua ja siksi olemme joutuneet tinkimään joistakin alkamisajankohdista.

Tarkistin, että 14.4. alkaen The Wiren lähetysajaksi vakiintuu klo 23. Showview oli kieltämättä aika kätevä toiminto - itse olen ihmetellyt täällä Ylen sisällä, eikö vastaava systeemi olisi mahdollinen edelleen.

Miika / TV2

sunnuntaina 03.02.2013

Eikö teillä todellakaan ole minkäänlaista hallintomallia ohjelmakartan suunnitteluun ja ylläpitoon? Miten voi tulla aivan puskista näitä urheilukisoja ja Girls-maratooneja, niin että joudutte siirtämään erästä TV2:n strategian kannalta keskeisintä sarjaa joka viikko tunneilla, ja nyt viikolla?

No, hienoa kuulla että olette nyt näyttäneet öykkäreille kaapin paikan ja jo *kahden ja puolen kuukauden* kuluttua asiakkaanne alkavat saada tasalaatuista palvelua.

sunnuntaina 03.02.2013

Uskomatonta meininkiä! Ensin mainostetaan sarjaa ja näytetään puoli vuotta aiemmin teaseri jakso. Sitten sarjaa näytetään niin, että jakson ensimmäinen esitys on maanantaiaamuyöllä ja uusinta puolikolmelta aamuyöllä seuraavana viikonloppuna. Luuletteko, että tässä maassa ei ole kenellekään enää työpaikkaa, johon maanantaina aamuna pitäisi herätä? Ja jotta tämä ei riittäisi, jätetään välillä jaksoja yllättäen näyttämättä! Ei suinkaan jonkun ajankohtaisen suoranlähetyksen takia, vaan tv-sarjan!

No, onneksi Yle kuskaa meidän verorahoilla viisi hyvinmenestyvää jenkkiä Suomeen hakemaan täältä vaimoa itselleen!

sunnuntaina 03.02.2013

On tämä kyllä merkillistä touhua. Juuri kun on päässyt tämän hyvän sarjan makuun, niin yhtäkkiä jätetään jakso näyttämättä. Toki tämä on aivan normaalia toimintaa ylellä varsinkin kaikkien myöhemmin näytettävien tv-sarjojen yhteydessä. Seurasin joskus esimerkiksi noita Hill Street Bluesin uusintoja, siis nauhoittelin niitä. Jossain vaiheessa esitysaika alkoi heittelehtimään parin viikon välein parillakymmenellä minuutilla, jottei suinkaan olisi voinut käyttää ajastuksessa samaa aikaa.

Mutta valituksen jälkeen, hyvä kuitenkin kun näytetään hyviä sarjoja!

sunnuntaina 03.02.2013

Kokenut kriitikko Leena Virtanen huomauttikin HS:ssa, että Yle on ammattitaidoton, kun lähetysaika heittelee. Mutta ei vielä kymmenen vuotta sitten Ylellä sentään tällaista ammattitaidottomuutta ollut, että näytetään jotain halpissarjaa monta jaksoa peräkkäin sunnuntain myöhäisillassa ja jätetään sitten kokonaan yksi jakso välistä. Toivottavasti nämä kommentit päätyvät myös pomojen tietoon. Joku nobody Miika / TV 2 kun ei voi vaikuttaa mihinkään.

sunnuntaina 03.02.2013

V mitä paskaa..

sunnuntaina 03.02.2013

^ Siis tämä ylen toiminta. Sarja itsessään on parhautta

sunnuntaina 03.02.2013

Katselin ohjelmatiedoista, että mille kellonlyömälle Yle tällä kertaa on maailmanhistorian parhaan tv-sarjan The Wiren arponut, ja yllätys olikin taas melkoinen, kun ei sitten näkynyt koko ohjelmaa. Neljä jaksoahan tässä jo ehdittiinkin nähdä, joten nyt onkin viimeinen hetki tiputtaa katsojat pois kyydistä pitämällä ilman selityksiä viikon tauko ihan muuten vaan.

Hauskinta tässä on, että käynnissä ei ole olympialaisia, minkään lajin mm-kisoja tai edes taiteluistelun loppunäytöstä. Ei, joku nyt vaan päätti, että ei tällä viikolla, ja tilalle pistettiin new yorkkilaisia naisia puhumaan seksuaalielämästään ja sukupuolitaudeistaan.

Yle on kyllä hyvin erikoisluontoinen laitos. Lupaan että tästä lähtien en ylläty enää mistään.

sunnuntaina 03.02.2013

Mitä ihmettä, ei näin voi toimia koko helevetin viikko odottanut ihan turhaan kun kakkoselta tuleekin girls sarja peräti 5kertaan putkeen!!!!!!!

sunnuntaina 03.02.2013

Halipatsuippaa!
Onpahan kyllä järjetön päätös jättää yksii viikko välistä.
Osaako joku siellä YLE:llä vastata, että mihin tämä girls kimara perustuu???
Ei mittään järkkee.

maanantaina 04.02.2013

Ihan käsittämätöntä touhua, kuten jo edellä kommentoitiinkin. Oliskohan joku yleläinen kykenevä kertomaan, miksi ihmeessä tätä sarjaa ei voida näyttää kerran viikossa, joka viikko, samaan kellonaikaan? Mitä ihmettä? Ja mikä järki on näyttää ilmeisen paljon kehuttua uutta Girls-sarjaa viiden jakson putkena keskellä yötä?

maanantaina 04.02.2013

Jessus mitä pelleilyä Yleltä! Yhdyn aiempiin kirjoittajiin, ei mitään järkeä ensin mainostaa isolla volyymilla tätä sarjaa ja sitten esittää sitä miten sattuu ja nyt jätetään esittämättä. Haloo!

maanantaina 04.02.2013

Kyllä minä nimenomaan siihen voin vaikuttaa, että kaikki tämän ketjun viestit päätyvät ohjelmasuunnittelustamme vastaavien luettavaksi ja mietittäväksi. Niin tapahtui hetki sitten. Pyysin myös kommenttia ratkaisusta.

Miika / TV2

maanantaina 04.02.2013

En tiedä onko The Wire kaikkien aikojen paras tv- sarja, mutta minun mielestäni hyvin lähellä. Kuten aikaisemmin joku totesi, niin hieman korpeaa kun on odottanut uutta jaksoa viikon, oikaisee sängylle ja ei hajujälkeäkään koko sarjasta. Tämä on ensi kerta kun valitan jostain, joten vedetään tähän mukaan vielä yle- puhe sössiminen: sivistävä, mukava kanava, jota kuunteli onnesta soikeana, kun ei enää jaksanut 24/7 soittolistaradioita. En edes kehtaa kirjoittaa kuinka röyhkeän välinpitämättömiä olivat ylen perustelut sille, että puolet päivästä vedetään urheilua (mielenkiintoisin minusta oli se, että ylen pitää palvella myös nuorisoa).Tätä veroa pitää maksaa, eikä siihen voi vaikuttaa. DDR.

maanantaina 04.02.2013

Vaihteeksi katsomisen arvoinen sarja yleltä ja sekin sössitään. Ja miten huonoa lähetysaikaa voi mitenkään perustella kun areenasta voi kuitenkin katsoa milloin tahansa? Onnistuu viisivuotiaaltakin. Kuvanlaatu on vaan paljon huonompi kuin tv-lähetyksessä, kiitos siitä! Taitaa olla niin että tämäkin sarja pitää sitten katsoa jostain muualta.

maanantaina 04.02.2013

Vuoden sössintäpalkinnon voittajat selvillä jo, Ylen valopääohjelmistosuunnittelijoille. Wire jätetään näyttämättä, sen tilalla viisi jaksoa Girlsiä putkeen ja sitten aloitetaan sarja alusta?? Ihme pelleilyä.

tiistaina 05.02.2013

The Wire jätettiin pois jonkun Girls maratoonin takia?! ....shiiiiiiiit.
Järki käteen TV2.

tiistaina 05.02.2013

No huh-huh mitä säätöä

keskiviikkona 06.02.2013

Hyvin pettynyt täälläkin. En yleensä katso yhtään mitään, mutta nyt rupesin seuraamaan kehuttua sarjaa. Pitäkää kiinni vakiolähetysajoista ! Erityisesti näin myöhään illalla ei ole kerta kaikkiaan mitään syytä näyttää jotain muuta. Edes pyhää urheilua ei tule näin myöhään.

keskiviikkona 06.02.2013

Juttelin asiasta tv-suunnittelupäällikkö Ari Savisen kanssa.Ylessä ei tehdä yhtäkään ohjelmanmuutosta harkitsematta eri vaihtoehtoja.

Niinpä The Wiren esittämistä Girls-putken jälkeenkin mietittiin, mutta se olisi mennyt reilusti yli puolen yön, mikä on ensiesitykselle aika myöhäinen ajankohta. Siksi jakso siirrettiin viikolla.

Girlsiä taas näytettiin viisi osaa kerralla siksi, että paljon puhuttanutta sarjaa haluttiin tarjota katsojille kunnon annos mahdollisimman pian esityssopimuksen alettua. Kiinnostus sarjaa kohtaan näkyi katsojaluvuissa, jotka olivat monen jakson osalta yli kaksinkertaiset siihen nähden, mitä The Wire on samalla ohjelmapaikalla kerännyt. Putket ylipäätään ovat modernia tv-sijoittelua.

Katsojaluvut eivät silti tietenkään merkitse kaikkea ja koska otamme tällaisen palautteen erittäin vakavasti, muutimme ehdotuksestani tulevaa esitysaikataulua. Sen myötä The Wire ei jää 10.3. tulevan, seuraavan Girls-putken vuoksi pois, vaan se lähetetään maratonin päätteeksi n. klo 0.21.

Miika / TV2

keskiviikkona 06.02.2013

Joo kiva et ei jää pois.

Viikkokin on jo liian pitkä aika odottaa uutta jaksoa. Kyllä oli pettymys suuri.

perjantaina 08.02.2013

Aika huono selitys, mutta kiitos kuitenkin siitä. Miksi girls-sarjan jaksot näytetään nyt taas alusta eikä siitä, mihin maratonissa jäätiin? Nyt sen sarja uusia jaksoja saadaan sitten odottaa viisi viikkoa, vai? Aika tylsää. 5 viikossa ehtii jo unohtaa sarjan, juuri kun maratonin jälkeen ehti siitä innostua....

lauantaina 09.02.2013

Ylen pitäisi tosiaan voida tuijottaa muutakin kuin katsojalukuja. "Tulevan Girls" -maratonin. Herrajumala kun mitään ei osata eikä ymmärretä! Ei etenkään laatudraamaa. The Wiren katsojaluvut ovat pienet muuten myös siksi, että Yle tekee kaikkensa, jotta sarja olisi madhdotonta nähdä. Täytyy ostaa DVD, kun julkinen palvelu ei pysty sarjaa esittämään.

sunnuntaina 10.02.2013

Joo, sarja on jo esitetty MTV3:lla - täysin pölkkypäiseen aikaan, jolloin kukaan normaali ihminen ei jaksa olla TV:n ääressä eikä aina viitsi nauhoittaa.

Ja joo, on se julkaistu DVD:llä - mutta kun mulla ei DVD soitinta ole kuin läppärissä, niin tulkoon nyt vaan TV2:lta, ja kun lähettävät vielä huomattavasti järkevämpään aikaan.
Ei mitään sijaa nillitykselle, kiitos TV2 tästä. Tulee sentään välillä vastinetta YLE verolle.

sunnuntaina 10.02.2013

Mitenkäs nämä jaksot nyt menee? Uusimman jakson nimi Areenassa on "Osa 5". Onko näitä tullut jo viisi ja 13.1. näytetty ei ollut ensimmäinen? En muista Areenassa nähneeni muita kuin nämä neljä nyt siellä olevaa?

tiistaina 12.02.2013

Sarja alkoi 6.1. ja nyt on esitetty juurikin viisi jaksoa.

Girls -offtopic: kiitos pointista. Useiden kevään sarjapakettiemme (lisäksi mm. Game of Thrones ja True Blood) kanssa toimitaan samalla tavalla eli aloituspäivänä esitetään puolet tuotantokaudesta ja puolivälissä loput.

Kyseessä ovat Ylen ensimmäiset isomman volyymin kokeilut säännöllisistä sarjaputkista. Kaikki palaute otetaan vastaan ja huomioidaan, kun tulevaa suunnitellaan. Toki palautetta on jo tullutkin, ja yllättävän monet ovat toivoneet ohjelmilta myös perinteisempää jakso viikossa -esitysrytmiä.

Miika / TV2

tiistaina 12.02.2013

Kiitos vastauksesta! Ainakin minä arvostaisin perinteistä kerran viikossa -tyyliä näiden putkien sijaan.


Muualla Yle.fi:ssä