Ajankohtaista

"Tervetuloa leiritulille!"

Julkaistu keskiviikkona 12.05.2010

YLE KuvapalveluHUOM. Uuden päivän kotisivuilla hahmoesittelyjä, videoita, haastatteluja...vaikka mitä!

Fiktiopäällikkö Olli Tolaa voi kutsua hyvällä syyllä päivittäissarja Uuden päivän isäksi. Tola on nimittäin vaalinut ajatusta Yleisradion päivittäisdraamasta jo kolmetoista vuotta. Mutta mistä ajatus alun perin lähti liikkeelle?

- Vuonna 1996 lähdin draamapäällikön virasta vetämään draama 2001 –projektia, jonka tärkeimpinä tavoitteina olivat kotimaisen sarjadraamakirjoittamisen parantaminen ja pitkien sarjakaarten tuominen Yleisradioon. Projektin myötä kävimme alan parhaiden käsikirjoittajien ja tuottajien opetettavana Yhdysvalloissa asti. Jo siinä porukassa olivat muuten mukana sekä päivittäissajan pääkirjoittaja Petri Repo että pääohjaaja J-P Siili. Matka on kuitenkin ollut pitkä ja kesti tosiaan varsin kauan, ennen kuin hanketta päästiin toteuttamaan.

Sitkeys on siis palkittu ja dynamolle kyseessä on myös henkilökohtainen voitto, mutta Olli Tola korostaa, että ennen kaikkea Uuden päivän taustalla on laajempia, sekä yhtiötasoisia että ennen kaikkea sisältöön liittyviä syitä.

- Ensinnäkin Yle tarvitsee ja etsii aina sellaisia ohjelmia, joilla olisi mahdollisimman paljon merkitystä myös nuoremmalle yleisölle. Asiaa on tutkittu monella eri tavalla ja todettu, että juuri draama tavoittaa helposti monia ikäryhmiä. Siihen liittyy myös toinen lähtökohta eli se, että Yleisradion pitää olla jo tehtävänsä kautta johtava kotimaisen draaman tuottaja. Tv-draaman kokonaispaletistamme on puuttunut päivittäissarja, jollainen itse asiassa kaikilla muilla Yleisradioyhtiöillä jo on.

- Jos taas ajatellaan sisältöä, tärkeimpiä ja vaikeimpia haasteita tässä työssä on etsiä aiheita tai asioita, jotka ovat katsojille tärkeitä. Jotkut trendit tulevat ja menevät nopeasti, mutta päivittäissarjassa on alun pitäenkin yritetty jotain pitkäjänteisempää. Yksi pysyväisimmin ihmisluonteeseen liittyvistä piirteistä on leiritulilla istuminen – se, että ihmiset kertovat tarinoita toisilleen ja kuuntelevat niitä. Tuo piirre on niin sisäänrakennettu meihin, että trendit eivät siihen vaikuta. Jos onnistumme kertomaan tarinaa, joka pysyy kiinnostavana, se voi elää pitkään.

Uusi päivä on kiistatta yksi Ylen suurimmista satsauksista vuosiin. Se herättää varmasti ajatuksia lupamaksusammon ammentamisesta, mutta tällaista hanketta ei todellakaan voi luoda tuotantokoneistoa ruokkimaan, vaan pelin ratkaisevat katsojat. Mitä siis heille lupaamme?

- Maailmanlaajuisestikin uniikin konseptin, jossa draama liikkuu yhtä aikaa televisiossa, radiossa ja netissä sillä tavoin, että jokaisen median ominaislaatu huomioidaan. Emme siis vain siirrä televisiotuotetta verkkoon, vaan teemme draamaa monella taholla yhtä aikaa. Sisällöllisesti lupaamme elämänmyönteistä ja voimauttavaa draamakomediaa, jonka äärellä voi rentoutua ja saada kenties myös hyvän olon. Ilmiasu on sellainen, että sarjaa voi katsoa koko perhe.

Vertailukohtien puutteessa lehdistö on kirjoittanut Ylen uudesta saippuasta. Olli Tolan mukaan se on ymmärrettävää, koska päivittäissarjojen yleisin formaatti maailmallakin on soap. Uuden päivän erottaa kuitenkin määreestä kolme olennaista tekijää.

- Kyseessä on henkilövetoinen sarja, kun taas kaikki soapit ovat juonivetoisia. Lisäksi meillä kulkee koko ajan mukana saippuasta puuttuva huumori – jos siis camp unohdetaan – ja traagisiakin tapahtumia pehmennetään vapauttavalla komiikalla. Kolmantena ja kenties tärkeimpänä erottavana seikkana on myönteinen elämännäkemys. Soapissahan ihminen on ihmiselle susi ja jokainen uusi henkilö uhka, joka todennäköisesti juonittelee ja aiheuttaa kärsimystä. Ohjelma-ajasta toki kilpailemme muiden rinnalla, mutta lajityyppinä emme kenenkään kanssa, koska tuote on täysin eri.

- Asianmukainen vertailukohta päivittäissarjalle muuten löytyy ihan omasta takaa, mikä on hyvä, sillä sanoilla on vaikea kuvata ohjelmia, joiden koko tunnelma syntyy visuaalisessa ympäristössä. Parasta aikaa –sarjassa toteutui jo paljon tulevan sarjan moodista. Kuten Parasta aikaa, päivittäissarjakaan ei lisää ahdistusta, vaan tuo toivoa, lohtua, kykyä nauraa ja selviytyä elämästä yhdessä.

Uuden päivän ensimmäinen jakso lähetetään 4. lokakuuta klo 20 ja esitysrytmi on kolme uutta osaa viikossa maanantaista keskiviikkoon. Parasta aikaa uusitaan keskiviikkoisin 21.7. alkaen.

Juttu päivitetty 29.5. Uuden päivän kotisivut.Sarja Facebookissa.

ps. Uuteen päivään saa halutessaan suomenkielisen tekstityksen.

Teksti: Miika Jalonen

Asiasanat:

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.