Juttuarkisto

Seikkailunhaluisille: Doctor Who

Julkaistu perjantaina 04.05.2012

YLE Kuvapalvelu

TV2 maanantaista perjantaihin 23.4.2013 alkaen klo 18. Pitkät erikoisjaksot 22.4. klo 23.11, 8.5. klo 23.10, 14.5. klo 24... Jaksot katsottavana Yle Areenassa kahden viikon ajan tv-esityksestä. Kolme ensimmäistä kautta esitettiin Kakkosella 7.5. - 26.7.2012.

Uuden Doctor Who'n kaudet 4-7 Kakkosella 22.4.2013-24.7.2013, sitten sarja jää ensi vuoteen asti tauolle.

Ollapa Tohtorin valitsema aikamatkaajakumppani!

 

Doctor Who (12) on BBC:n kulttisarja, jonka Ensimmäinen jakso esitettiin jo vuonna 1963. Sarjaa on päivitetty 2000-luvulle vuodesta 2005 alkaen, britit saavat uusia jaksoja katsottavakseen tulevana syksynä. Lisäksi BBC:llä on kehitteillä tv-sarjasta irrallinen elokuvasarja.

Esitimme uuden Doctor Who:n 13-osaisen avauskauden vuonna 2007. Se saa nyt seuraukseen kaksi aiemmin Suomessa esittämätöntä jatkokautta, joiden myötä kesän aikana nähdään 41 jaksoa. Kesällä 2013 ovat vuorossa sarjan kaudet 4-6.

 

Doctor Who – kuka?

 

Doctor Who eli Tohtori on mystinen aikamatkaaja, joka taistelee maailmankaikkeuden uhkia vastaan pelastaakseen ihmiskunnan. Yleensä hän nappaa mukaansa ”taviksen” kumppanikseen uskomattomille matkoilleen eri ajassa ja paikassa; historiassa ja avaruudessa ja kaikkialla siltä väliltä.

Kun Tohtorin ensimmäinen näyttelijä jätti sarjan 1960-luvulla, tuottajat keksivät loistavan keinon vaihtaa pääroolin esittäjä ilman että se häiritsi katsojakokemusta ja jatkuvuutta: tasaisen epätasaisin väliajoin Tohtori läpikäy ”uudistumisen” – Tohtori muuttuu ulkoisesti, mutta pysyy sisäisesti samana. Puhe- ja pukeutumistyyli muuttuvat, mutta Tohtorin alkuperäinen persoona säilyy.

Suomessa nähtävissä jaksoissa Tohtorina seikkailee ensin Christopher Eccleston (9. Tohtori), sitten David Tennant (10.Tohtori). Englannissa kierroksessa on jo 11.Tohtori, Matt Smith. Doctor Whon esittäminen on kunnia-asia kenelle tahansa näyttelijälle, ja uuden näyttelijän julkistaminen on aina tapaus.

YLE Kuvapalvelu

Ainakin tällä vuosituhannella Tohtoria esittäneissä miehissä yhdistyy viehättävällä tavalla miehekkyys, poikamainen charmi ja näyttelijän karisma. Tohtorissa on jokaiselle jotakin, ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Voisiko Tohtori olla nainen? Tulevaisuudessa, ehkä. Who knows.

 

Normiarjen nyrjäyttäjä

 

- Sarja on hyvin brittiläinen, sanoo Pirkka Aunola, yksi sarjan faneista.

- Sen naseva dialogi vetoaa älyyn, juonikuvioissa sallitaan tietty vaikeus. Sarjasta huokuu läpi sen historia. Katsoessa tuntuu siltä että tässä on paljon enemmän, jota voisi tajuta. Silti sarja koukuttaa, vaikkei kaikkia viitteitä ymmärräkään.

- Doctor Who ei ole ajankohtainen, vaan ajaton. Ajattomuus tulee siitä että sarja pyrkii löytämään pitkäkestoisia kaaria. Nykyajan tapahtumat ovat sarjan kannalta vähäpätöisimpiä.

- Tohtori ei ole ihminen, mutta hän kiintyy aina ihmisiin. Vaikka hän on ulkopuolinen, hän välittää ihmiskunnan kohtalosta. Se tekee hänestä inhimillisen, sanoo Pirkka.

- Olin viime vuonna Edinburghissa TV-festivaaleilla, jossa esitettiin 11.Tohtorin toisen tuotantokauden ensimmäinen jakso. Elokuvayleisö, joka oli hyvin monenkirjavaa, kommentoi esitystä ja keskusteli kiihkeästi jakson tapahtumista jälkikäteen. Oli hieno elämys olla siellä paikan päällä, Doctor Who-natiivien keskellä.

- Vaikken oikeastaan pidä scifistä, Doctor Who on kiehtovaa seurattavaa. Sarja osuu ihmisen salaiseen haluun päästä mukaan seikkailuun. Ollapa Tohtorin valitsema matkakumppani!

YLE Kuvapalvelu

Yhdeksännen ja kymmenennen Tohtorin - kannattaa huomioida, että Tohtorit ja kaudet eivät välttämättä vaihdu samassa tahdissa - valittu on Rose (Billie Piper), vaateliikkeen myyjä jonka elämä seikkailun jälkeen ei ehkä koskaan palaa ennalleen. Tohtorilla ei ole rakkaussuhdetta Roseen, kuten ei yleensäkään matkakumppaneihinsa, mutta suhteen mahdollisuudella kuitenkin leikitellään. Myöhemmin mukaan pääsee myös Martha Jones (Freema Agyeman).

- Vanhoihin hahmoihin ei yleensä palata. Uusi Tohtori valitsee uuden kumppanin. Tohtorin viholliset dalekit sen sijaan pysyvät, kertoo Pirkka.

- Vuonna 2008 henkilögalleriaan liittyi River Song, aikamatkaaja hänkin, jota on esittänyt eri ikäiset eri näyttelijättäret. Tohtori ja River Song matkustavat ajassa aina eri suuntaan: kun Tohtori tapaa River Songin ensimmäisen kerran, on se viimeinen kerta kun River Song tapaa Tohtorin. Monimutkaista? Niin on, mutta olkoot!

Sarjaa esitetään kesän aikana 41 jaksoa. Pirkka on katsonut osia ennakkoon netistä.

- Fanittamisen kannalta on hienoa nähdä jaksot heti tuoreeltaan. Mutta sarjan kieli on välillä niin haastavaa, että on erittäin mukavaa myös katsoa jaksot suomeksi tekstitettynä.

 

Ohjeet aloittelevalle katsojalle:

 

1. Älä ahdistu, kun et tajua kaikkea!
2. Irtaudu arjesta ja usko satuun.
3. Jos olet scifi-fani, aina parempi. Saat tästä vielä enemmän irti.
4. Sarja mahdollistaa mielettömän fanittamisen. Jos innostut, aloita Wikipediasta ja BBCn sivuilta. Loppua tälle seikkailulle ei näy!

teksti: Anna-Maija Halonen

Doctor Who:n ohjelmakortti

Sarja Wikipediassa

BBC:n Doctor Who -sivut

 

Asiasanat:

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.