Juttuarkisto

Paras Stephen King -sovitus hakusessa

Julkaistu tiistaina 23.10.2012

Haven 25.10.2012 - 17.1.2013 klo 22.05. Uusinta maanantain myöhäisilloissa. Jaksot katsottavana Yle Areenassa kahden viikon ajan tv-esityksestä.

Kauhu- ja jännitysmestari Stephen Kingin (s. 1947) romaaneista, novelleista ja muista ideoista - hyvä ettei kauppalapuista - on tehty yli sata elokuva- tai tv-sovitusta, joiden taso on jo silkan määrän vuoksi varsin kirjava.

Kriittisimpien fanien mukaan todella onnistuneita versiointeja on korkeintaan kourallinen. Toimittaja Mikko Aaltonen kirjoittaa Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä (19. - 25.10.), että "vuodesta 1980 meitä [Kingin ystäviä] on yhdistänyt yksi järkähtämätön mielipide: laadukkaita King-filmatisointeja ei ole Stanley Kubrickin Hohto-elokuvan jälkeen nähty, unohtumattomista puhumattakaan".

Itse en ole aivan yhtä jyrkkä, ja eiköhän niihin miltei miljoonaan ihmiseen, jotka ovat äänestäneet The Shawshank Redemptionin (1994, Suomessa Rita Hayworth - avain pakoon) kaikkien aikojen parhaaksi elokuvaksi, jokunen King-fanikin kuulu...

Ei sillä, useimmiten omakin ensireaktioni on uudesta King-sovituksesta kuullessani ollut se, mitäköhän sieltä tällä kertaa on tulossa - etenkin nyt, kun se tapahtuu omalla kanavalla.

Uusi sarjamme Haven (12) kertoo FBI-agentti Audrey Parkerista (Emily Rose), joka joutuu keskelle yliluonnollisten tapahtumien hyökyä mainelaisessa pikkukaupungissa.

Havenin 13-osainen avauskausi esitetään Kakkosella ja Areenassa loppu/alkuvuoden aikana. Myös toinen kausi on hankittu Ylelle (Kakkosella loppukesällä 2013). Kolmas on vastikään alkanut Yhdysvalloissa.

Vaikka Havenin saamat arviot eivät ole olleet ihan rohkaisevimmasta päästä, aion antaa sille tilaisuuden. Sarja muuten perustuu romaaniin Colorado Kid (2005), yhteen harvoista Kingin kirjoista, jota ei ole toistaiseksi suomennettu.

YLE Kuvapalvelu

Mutta entä ne muut King-versioinnit?

Henkilökohtainen suosikkini on neljän varhaisteinin etsikkomatkasta kertova Stand by Me - Viimeinen kesä (1986), jossa ei kauhuaineksia juuri ole, mutta ystävyyttä ja nuoruuden katkeransuloiset sävyt tavoittavaa tunnetta sitäkin enemmän.

Hohto on toki mestariteos - ja samalla ehkä pelottavin elokuva ikinä - eikä jo aiemmin mainittu hyvän mielen vankilaelokuva Rita Hayworth - Avain pakoon jätä kylmäksi minuakaan. Debyyttiromaanista tehty Carrie (1976) puolestaan jättää, nimittäin juuri niin hyytävällä tavalla kuin on tarkoituskin.

Stephen Kingin itse valkokankaalle tai ruudulle kynäilemistä tuotoksista on hieman vaikeampi täysosumia löytää, vaikka Uinu, uinu lemmikkini (Pet Sematary, 1989) ihan tehokas kauhupala onkin.

Vaan mitä mieltä te olitte? Järjestimme verkossa äänestyksen onnistuneimmasta King-sovituksesta. Kisan ykköseksi nousi Hohto. Saimme järjestettyä King-elokuvia myös ruutuun. Vastanneiden kesken arvottiin 3 kpl Havenin ensimmäisen kauden dvd-bokseja (Englanti-versio).

Teksti: Miika Jalonen

Hohto voitti Stephen King -äänestyksen

Asiasanat:

Vastaa

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
CAPTCHA
Tällä estetään häirikköviestit.