Sivu 2 / 35 <12345>Viimeinen »
Topic Options
#135302 - 18-07-2006 22:27 Re: Tuloksia - historiaa
Anonymous
Unregistered



B-sarjan finaaleja

1932 Helsingin Pallonlyöjät - Enson Kisailijat 4-0

1933 Salo-Uskelan suojeluskunta - Sortavalan Palloseura 6-0

1934 KooPee, Kerava - Viipurin Kisa-Veikot

1935 Hämeenlinnan PAllokerho - Kotkan Into

1936 Pankakosken Tehtaan Urheilijat - Loimaan Palloilijat 2-9

1937 1.Katajanokan Haukat

Välisarja:
1938 Viipurin Kisa-Veikot - Tampereen Poliisi-Urheilijat 6-7, TPU - VKV 5-6 ja 8-6

1939 Riihimäen Pallonlyöjät - Jyväskylän Kiri 5-1

1940 1.Hämeenlinnan Pallokerho

Ps. Jos jollakin puuttuvat tulokset, kertokoon!
[Edited]

Alkuun
#135303 - 02-08-2006 16:25 Re: Tuloksia - historiaa
Anonymous
Unregistered



Ja vuoden 33 Idän finaalissa Sortavala voitti Jyväskylän Kirin 4-0.
Alkuun
#135304 - 03-08-2006 11:22 Re: Tuloksia - historiaa
Venla Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 15-08-2006
Viestejä: 189
"SOTA ON LOPPUNUT..."

-lähde Matti Salmisen kokoamasta vuosikirjasta Pesäpallo 1945

Sodan jälkeinen pesäpallo lähti 1945 käyntiin yllättävän reippaasti. Koska joukkueiden voimasuhteet olivat sodan aikana muuttuneet ja karjalaiset seurat ilman kotipaikkaa, olikin vuosi yhtä suurta karsintaa. Tästä johtuen ottelumäärätkin olivat normaalikautta huomattavasti suuremmat.

Pesäpallon Yhteistoimintavaliokunta (PEVA) perustettiin 20.6.1945. Sen ensimmäisiin tehtäviin kuului yhteisen mestaruussarjan organisoiminen.
Ensin sovittiin, että mestaruussarja pelataan 12 joukkueen yksinkertaisena sarjana, johon tulee kahdeksan PPL:n ja neljä TUL:n joukkuetta. Huomattiin kuitenkin, etteivät koti- ja vieraspelit mene tasan, joten päätettiin lisätä yksi joukkue karsintojen kautta sarjaan.

TUL pelasi oman mestaruussarjansa keväällä ja PPL jakoi joukkueensa neljään karsintalohkoon hakemaan paikkaa heinäkuun pulovälissä alkavaan yhteiseen mestaruussarjaan. Alemmat sarjat kumpikin liitto pelasi omina sarjoinaan.

Karjalaiset siirtolaiset antoivat oman värinsä pesäpallokentille sodan jälkeen. Heitä oli paljon Imatran seudulla. Helsingissä oli oma "evakkoseura" Hukat. Myös Lahti ja Jyväskylä saivat entisiä Viipurin ja Enson pelaajia ja riitti heitä paljon muillekin paikkakunnille.

Lähivuosina karjalaiset olivatkin ahkerampia seuranvaihtajia, hakiessaan vakituista asuin- ja työpaikkaa. Muuten seuranvaihdot olivat harvinaisia, - liittojen välillä vielä harvinaisempia. Työpaikka oli yleisin seuranvaihdon syy, opiskelu tuli vähän myöhemmin kuvaan mukaan.

Pelaajien joukossa oli paljon rintamamiehiä, joista monilla oli sodassa saatuja vammoja. Haminan huippupolttajan Onni Paavolan kohdallakin pohdittiin Idän joukkuetta valittaessa, että jos ottelu on myöhään syksyllä ja ilma kylmä, niin miten haa********nut käsi kestää heitot.

Yleensä joukkueet olivat melko iäkkäitä. Useimmat huiput olivat aloittaneet 30-luvulla ja kun viisi vuotta oli mennyt enemmän tai vähemmän hukkaan, oli tämä luonnollista. Esimerkkinä 30-luvun lopun mestarijoukkueet Kuusankosken Veto ja HPL. Vedossa pelasi monta vuoden 1937 mestaruusjoukkueen jäsentä. Samoin HPL:ssä 1938 mestareita ja se sai yleensä Helsinkiin muuttaneet vanhemmat pelaajat riveihinsä, joten ikärakenne ei muuttunut.

Nuorilta puuttui kovissa sarjaotteluissa tarvittava kokemus, jota he eivät olleet luonnollisesti sodan aikana paljoakaan saanet. Oli kuitenkin muutamia junioreita uskallettu ottaa mestaruussarjatasolle, kuten mm. Loimaan Eero Vilevaara sekä Kuusankosken Puhdin Pauli Lahtinen.

Kun ajatellaan sen aikaisia olosuhteita, täytyy nostaa hattua niin liittojen kuin seurojenkin puuhamiehille sekä pelaajille. Puutetta oli pelivälineistä, etenkin pallot olivat pehmeitä tossuja. Verryttelypuvut ja piikkarit olivat "kortilla", ja jos niitä saatiin, olivat ne "korvike" laatua. Ilman tossuja ja piikkikenkiä sai moni poika vilistää pesänvälit, jalkapohjat punaisina. Hanskoja pystyttiin tekemään, jos jostakin saatiin nahkaa, sekin oli kiven alla.

Ameriikan apuna ilmaantui kentille myös baseball-käsinettä. Mailoja veistettiin itse, joillekin niitä valmisti ruumisarkkupaja. Jos sellainen lyömäväline oli kuolleella kädessään, niin sehän kuului pelin henkeen. Pelipaitoja oli useimmilla joukkueilla, monet perua sotaa edeltäneeltä ajalta. Laadullisesti oli ohuita, ihan mukiinmeneviä ja sitten paksumpia, muistuttaen vähän villapaitaa. Kun väri oli vielä musta ja kunnon auringonpaiste, niin kumoutuu väite, ettei pesäpallossa tule hiki.

Matkustaminen oli hankalaa ja henkilöautokyyti harvinaista. Jos linja-auto tai juna ei sopinut, pakattiin pelaajat ja usein huutosakki notkolavaisen kuorma-auton lavalle. Suojaksi oli tehty fanerikoppi tai riukujen varaan pressu. Pehmikkeenä heiniä tai jopa patjat.
Pölyävillä hiekkateillä ei paljon maisemia ihailtu, korttipakkaa sitä enemmän. VIMPELISTÄ kun lähdettiin kuorma-auton lavalla Tainionkoskelle, oli pohjanmaan pojilla jäykkänä muutakin kuin leuat.

Talvisin ei pesäpalloa juuri harjoiteltu, mutta paljon oli muiden lajien taitajia. Jääpallo oli ehkä suosituin, sitten seurasivat eri hiihtolajit, mäenlasku, koripallo, jääkiekko, luistelu, nyrkkeily ja paini. Monessa lajissa pesäpalloa harrastavat kuuluivat valtakunnan parhaimmistoon. Kuuluisin ehkä Valkeakosken Hakan koppari Veikko Hakulinen.

Monet pitivät kuntoaan yllä voimistelulla ja lenkkeilyllä, johon senaikaiset valmennusoppaatkin kehottivat. (Esim. Pentti Paavola, HP) Olli Hanski puolestaan hiihti melkein joka viikko koulupaikastaan Lappeenrannasta Imatralle 25 kilometriä.

Oman lukunsa muodostivat yleisurheilua harrastavat pesäpalloilijat, tai toisin päin. Huippuluokan seiväsmiehiä oli paljon pesäpallon kimpussa: Erkki Kataja, Kuusankosken Veto, Osmo Uotila ja Eles Landström, TPV, Yrjö Antila, SMJ sekä pohjoisessa Kairennot.

Etenkin pikajuoksijat olivat ylivalmentaja Armas Valsteen hampaissa. Juoksutyyli kun hänen mielestään pesäpallossa muuttui. Siitä lempinimi, "koukkupolvet".
Kyllä jalkapalloilijoitakin näkyi pesäpallokentillä. Esimerkiksi Olavi Lahtinen, TuTo:n maajoukkuemaalivahti ja myöhemmin päävalmentaja.
Myös mestaruussarjatason veskari oli Ilves-Kissoissa pelannut monitoimipalloilija Seppo aarnivala.

Kenttäolot olivat moninaiset, yleensä huonot. Oli hiekka- ja ruohokenttiä ja yleensä sellaisia areenoita, joissa oli etukenttä hiekkaa ja takakentällä ruoho, tai päinvastoin. Talkootöillä niitä rakennettiin ja korjailtiin, ellei muu auttanut.

Kuuluisin ruohokenttä oli Jyväskylän Harju, joka sateella oli savinen ja liukas. Useilla paikkakunnilla tori toimi pelikenttänä, tunnetuin oli Riihimäellä.
Helsingissä pääottelut pelattiin kolmella kentällä: Hesperiassa, Kaisaniemessä ja Haapaniemessä, joista Haapaniemi oli pyhitetty TUL:n joukkueille.

Hesperian kentän menettäminen myöhemmin, oli isku pääkaupungin pesäpalloilulle, sillä sen keskeinen asema houkutteli helpommin yleisöä. Silloin ei parkkeerausongelmistakaan kärsitty, kun ihmisillä ei ollut autojakaan.

Heti sodan jälkeen eivät periaatteessa PPL:n ja TUL:n joukkueet voineet pelata keskinäisiä otteluja. Joissakin piireissä alettiin pelata ns. yhteistoimintasarjaa ja ystävyysottelutkin tulivat mahdolliseksi liittojen luvalla.

Yksi "porsaanreikä" oli VPK. Niiden joukkueissa pelasivat kummankin liiton miehet.

Alkuun
#135305 - 04-08-2006 01:30 Re: Tuloksia - historiaa
Venla Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 15-08-2006
Viestejä: 189
***30-luvun All Stars***
*****************************************
Lukkari Olli Veijola, Lahden Maila-Veikot
Sieppari Osmo Leino, Kuusankosken Veto
1-vahti Atvo Laitinen, Kotkan Into
2-vahti Leo Hannula, Kuusankosken Veto
polttaja Eero Haukiala, Helsingin Pallonl.
3-vahti Jaakko Aalto, Tampereen Pyrintö
2-vara Tauno Byckling, Lahden Maila-Veikot
3-vara Alarik Hakalainen, Kuusankosken Veto
koppari Toivo Sariola, Keravan KooPee
********************************************

Kuusankosken Veto oli eittämättä 30-luvun paras pesäpalloseura. Se voitti suursarjan itälohkon vuosina 1934, 1935, 1936, 1937 ja 1938. Loppuotteluissa länsilohkon voittajia vastaan heltisi voitot 1935 ja 1937, mikä merkitsi Suomen mestaruutta.

Sotasarjassa 1940 tuli kolmas mestaruus, joukkueessa pelasivat "siirtolaiset"; Erkki Alhava ja Unto Liukkonen. 1941 Veto johti sarjaa vakuuttavasti, mutta se jouduttiin keskeyttämään. Se oli kuitenkin moraalinen mestari.

Vuonna 1945 joukkueessa pelasivat:
- Ahti "Alarikki" Hakalainen. 34-vuotias Alarikki heitti keihästä 60 m, hyppäsi pituutta 6 m.
Hän oli useina vuosina 30-luvulla Suomen paras pesäpalloilija. Hakalainen pelasi 7 itä-länttä, ollen kahdesti kentän paras pelaaja.
***************************************
Leo "Pepe" Hannula, 33 v, kuuluu pesäpalloilumme suurhahmoihin. Hän aloitti 16-vuotiaana Kymintehtaan Urheilijoissa, siirtyen sitten HPL:ään ja sitten kotipaikkansa Vetoon.
Vedossa Hannula pelasi 2-vahtina, halliten suurta tonttia. Pepe liikkui ulkona väkkäränä ja poimi osan polttajankin palloista räpyläänsä tai paljaaseen heittokäteensä.

Pepen erikoisuutena oli juuri heittokäteen otettu lyönti, mutta ei ollut yhtään ehjää niveltäkään. Vuonna 1939 Pepe ilmoitti lopettavansa, muttajatkoikin sitten muutaman pelikauden (25 vuotta!). Itä-Länsiä kertyi 11 ottelua.
**************************

Osmo "Köllikkä" Leino 28 v.
Leinoa pidettiin maan parhaana siepparina, lyöjänä hän vasurina oli "paha passattava", lyöden pahoja rajalyöntejä ja nurkkiin.
Itä-Lännessä mukana 6 kertaa.
*****************************

Kalevi "Kali" Markkanen. Kali oli arvostettu lukkari, Itä-Länsiä kertyi 2.
********************************

Toivo "Topi" Jokinen, ikää kertynyt 32 vuotta ja Itä-Länsi -kamppailuja 3.
***********************************

Vanhoja mestareita olivat myös Ossi Leino, Itä-Länsi ja Aimo Inkeroinen.
Hyvän vahvistuksen toi Myllykosken Kilpa-Veikoista siirtynyt Itä-Länsi -pelaaja Hannu Vainio.

Lisäksi joukkueessa pelasivat Erkki Aranko, Olavi "Olli" Inkeroinen, Eino Jokinen, pikajuoksija Toivo Ahjopalo, jonka ennätys 100 m:llä oli 10.7. Hän oli lisäksi maamme parhaita 200 m:llä.

Erkki Kataja, Lontoon hopeamies seipäässä ja Ahjopalo olivat mukana, kun yleisurheilukilpailuista ehtivät.
Joukkueen keski-ikä oli mestaruussarjan korkeimpia. Veto esiintyi vihreässä pelipaidassa, jossa kaulus ja rinnassa kirjaimet VETO, valkoisella.

lähde: "Pesäpallo, 1945"

Alkuun
#135306 - 04-08-2006 10:33 Re: Tuloksia - historiaa
Anonymous
Unregistered



Hienoa Venla! Löytyykö muuten vuoden 1941 sarjasta tuloksia tai muuta tietoa. Muutama kierroshan sitä kerittiin otella ennen "toisenlaisia kamppailuita".

Heitetäänpäs tähän väliin SM-sarjan ottelut vuodelta 1928:

1.kierros:
Viipurin Pallonlyöjät - Lahden Suojeluskunta 12-11
Haminan Palloilijat - Kymintehtaan Urheiluseura 11-3
Helsingin Pallonlyöjät - Tampereen Pyrintö 4-3
Riihimäen suojeluskunta - Toijalan Vauhti 15-10
Pallotoverit, Helsinki - Mailapojat, Tampere 9-4

2.kierros:
Viipurin PL - Joensuun Kalevaiset 8-0
Haminan Palloilijat - Helsingin Pallonlyöjät 14-7
Riihimäen sk - Pallotoverit 8-5

Välierä:
Haminan Palloilijat - Riihimäen sk 14-4

Loppuottelu:

Viipurin Pallonlyöjät - Haminan Palloilijat 11-7

Lähde: Suomen urheilukalenteri 1929.

Menköön samantien v.1929 mitalikamppailut:

Välierät:
Lahden Mailaveikot - Viipurin Pallonlyöjät 10-2
Haminan Palloilijat - Helsingin Pallonlyöjät 12-1

Loppuottelu:
Lahden Mailaveikot - Haminan Palloilijat 6-3

Lähteenä sanomalehti Karjalainen.

Ja vielä 1930 Lohkovoittajien väliset mitalipelit: (Ensimmäinen sarjamuotoinen kilpailu 4:ssä lohkossa)

Välierät:
Lahden Mailaveikot - Helsingin Pallonlyöjät 25-9
Haminan Palloilijat - Sortavalan Palloseura 17-8

pronssiottelu:
Helsinki - Sortavala 16-13

Loppuottelu:
Lahti - Hamina 15-10

Edelleen Karjalaisen sivuilta luettua.
[Edited]

Alkuun
#135307 - 05-08-2006 21:19 Re: Tuloksia - historiaa
Anonymous
Unregistered



OTTELUT 1931
Lahden Maila-Veikot - Helsingin Pallo-Toverit 9 - 3
Lahden Maila-Veikot - Toijalan Pallo-Veikot 13 - 5
Lahden Maila-Veikot - Kymintehtaan Urheiluseura 16 - 5
Riihimäen Pallonlyöjät - Lahden Maila-Veikot 7 - 3
Riihimäen Pallonlyöjät - Helsingin Pallo-Toverit 7 - 5
Riihimäen Pallonlyöjät - Kymintehtaan Urheiluseura 14 - 2
Helsingin Pallo-Toverit - Haminan Palloilijat 1 - 4
Helsingin Pallo-Toverit - Toijalan Pallo-Veikot 7 - 3
Helsingin Pallo-Toverit - Kymintehtaan Urheiluseura 12 - 4
Haminan Palloilijat - Lahden Maila-Veikot 2 - 8
Haminan Palloilijat - Riihimäen Pallonlyöjät 1 - 2
Haminan Palloilijat - Viipurin Pallonlyöjät 11 - 8
Viipurin Pallonlyöjät - Lahden Maila-Veikot 7 - 5
Viipurin Pallonlyöjät - Riihimäen Pallonlyöjät 10 - 8
Viipurin Pallonlyöjät - Helsingin Pallo-Toverit 5 - 6
Toijalan Pallo-Veikot - Riihimäen Pallonlyöjät 4 - 1
Toijalan Pallo-Veikot - Haminan Palloilijat 18 - 14
Toijalan Pallo-Veikot - Viipurin Pallonlyöjät 8 - 3
Kymintehtaan Urheiluseura - Haminan Palloilijat 1 - 7
Kymintehtaan Urheiluseura - Viipurin Pallonlyöjät 1 - 6
Kymintehtaan Urheiluseura - Toijalan Pallo-Veikot 0 - 0 luovutus

Lahden Maila-Veikot 6 4 0 2 54 - 29 8
Riihimäen Pallonlyöjät 6 4 0 2 39 - 25 8
Helsingin Pallo-Toverit 6 3 0 3 34 - 32 6
Haminan Palloilijat 6 3 0 3 39 - 38 6
Viipurin Pallonlyöjät 6 3 0 3 39 - 39 6
Toijalan Pallo-Veikot 6 3 0 3 38 - 38 6
Kymintehtaan Urheiluseura 6 1 0 5 13 - 55 2

[Edited]

Alkuun
#135308 - 05-08-2006 21:40 Re: Tuloksia - historiaa
ReijoRealisti2006 Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 15-08-2006
Viestejä: 5074
Hienoa! Minua ainakin kiinnostaa kaikki pesäpallohistoria. Ottelutuloksiakin on mukava puntaroida vielä 70 vuoden jälkeenkin.

Jatkakaa ihmeessä vaan samaan malliin.
_________________________
Life is simply a cricket match.

Alkuun
#135309 - 05-08-2006 23:42 Re: Tuloksia - historiaa
Venla Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 15-08-2006
Viestejä: 189
ReijoRealisti 2006 kirjoitt:
>>Jatkakaa ihmeessä vaan samaan malliin.>>
- No jatketaanpa Vimpelin ja 30-luvun lopun pesäpallosta. Lainaus Vimpelin Vedon historiikista; "Räiskyen rajaan Saarikentällä".

MIESTEN VOIMIN MAAN PESÄPALLOKARTALLE

1930-luvun lopulla pesäpallon Suomen mestaruudesta pelattiin 12 joukkuetta käsittävässä Suursarjassa. Pelimatkoista koituvien kustannusten minimoimiseksi sarja oli jaettu itä- ja länsilohkoihin. Joukkueet pelasivat kaksinkertaisen sarjan, jonka jälkeen ratkaistiin Suomen mestaruus, lohkovoittajien pelatessa kaksi loppuottelua.

VALTAKUNNANSARJA JA VÄLISARJA

Sarjaporrasta alempana pelattiin B-sarjaa, vuonna 1937 nimeltään "valtakunnansarja", johon pääsivät mukaan kaikki halukkaat. Sarja oli myös jaettu itä- ja länsilohkoihin, joiden sisällä pelattiin aluemestaruudesta. Aluemestarit karsivat keskenään siitä, mitkä joukkueet nousisivat Suursarjaan. Molemmista lohkoista nousi kaksi parasta joukkuetta.

Sarjaportaiden väliin muodostettiin vuonna 1938 uusi sarjataso - Välisarja, joka oli muiden tavoin jaettu itä- ja länsilohkoon. Molemmissa lohkoissa oli 7 joukkuetta, jotka pelasivat keskenään yksinkertaisen sarjan. Molempien lohkojen kaksi parasta nousivat Suursarjaan ja kaksi heikointa putosi B-sarjaan.

Vimpelin suojeluskuntapoikien joukkueessa kokemusta ja menestystä hankkineet pelaajat siirtyivät pelikaudeksi 1937 suojeluskunnan miesten joukkueeseen, joka pelasi valtakunnansarjaa.
Vimpeli voitti kaikki oman alueensa joukkueet ja kun ratkaisevassa ottelussa kaatui Oulun Pyrintö juoksuin 6-1, päästiin karsimaan Suursarjaan noususta.

NOUSU VALTAKUNNAN ELIITTIIN!

Valtakunnansarjan lännenlohkon loppuottelut pelattiin syyskuun alussa Toijalassa. Vimpelin Suojeluskunnan lisäksi loppuotteluihin olivat selvinneet Katajanokan Haukat Helsingistä, Toijalan Pallo-Veikot ja Porin Pallo-Veikot.

Ensimmäisessä ottelussa kaatui Pori juoksuin 3-1. Vimpelin saatua Haukoilta selkäänsä 5-1, oli viimeinen ottelu Toijalaa vastaan voitettava pääsarjapaikan saavuttamiseksi.
Yhdeksän pelatun vuoroparin jälkeen oli tilanne 7-7, joten oli turvauduttava ylimääräiseen vuoropariin (vrt. supervrp!). Lyöntipeli kulki sisävuorossa kahden juoksun arvoisesti. Ulkopelin pitäessä, kirjattiin ottelun loputtua ylös Vimpelin voittolukemat 9-7, jonka myötä joukkue pelaisi seuraavalla kaudella maan korkeimmalla sarjatasolla.

SUURSARJA 1938

Vimpelin kauden 1938 suursarjapelit alkoivat Helsingissä. Yhden viikonlopun aikana joukkue pelasi kolme ottelua, joissa vastaan asettuivat Helsingin Pallonlyöjät (HPL), Katajanokan Haukat ja Pallo-Toverit. Pisteitä ei Helsingin turneelta Vimpeliin tuotu, sillä kaikki ottelut hävittiin. Huonosti ei Vimpeli kuitenkaan pelannut, sillä tulevaa mestarijoukkuetta, HPL:ää, pidettiin tiukoilla aina ottelun loppuhetkille asti. HPL vei lopulta voiton juoksuin 5-2.

SAARIKENTÄN ENSIMMÄINEN PÄÄSARJAOTTELU!

Pääsarjatason pesäpalloa nähtiin Saarikentällä ensimmäistä kertaa 29. toukokuuta, jolloin Pallo-Toverit saapui vierailulle. Vimpelissä oli valmistauduttu paikkakunnan ensimmäiseen pääsarjaotteluun huolellisesti.
Perusteellisesti kunnostetulle kentälle oli rakennettu katsomo, jossa oli istumapaikat 300 katsojalle. Huippuluokan pesäpallo-ottelu herätti maakunnassa valtavaa huomiota. Ottelun alkaessa oli kentän laidalle kerääntynyt suursarjaotteluiden perinteisiin yleisömääriin nähden käsittämätön yli 1200 katsojan joukko.

Kamppailusta muodostui äärimmäisen jännittävä. Molemmilla joukkueilla oli runsaasti tilanteita, mutta varmaotteisen ulkopelin johdosta peli päättyi lukemiin 1-1. Kotijoukkueen ainoan juoksun iski Vilho Peltola. (Vuoden 1968 lyöjäkuninkaan, Mikko Peltolan isä!).

PUTOAMINEN SUURSARJASTA

Vimpeli kykeni pelaamaan koko kauden tasaväkisiä otteluita muita joukkueita vastaan. Joukkueen sisäpeli sujui hyvin, sillä se oli aivan yhtä hyvää kuin muilla joukkueilla. Muiden joukkueiden paremmuus tuli esiin ulkopelissä, joka ei kulkenut pääsarjatason otteluiden vaatimalla tasolla.

Vimpelin putoaminen suursarjasta varmistui, kun joukkue hävisi kotikentällään kauden mestarijoukkueelle, HPL:lle, juoksuin 6-2. Ulkopelin saloja lähdettiin nyt opettelemaan Välisarjaan. Potentiaalia Vimpelin pesäpalloilulla oli, sillä kotiotteluita seurasi jatkuvasti yli tuhat katsojaa.

KAUSI 1939 VÄLISARJASSA

Kaudella 1939 pelit kulkivat välisarjassa. Vimpeli hävisi ainoastaan yhden ottelun. Sarjan kärkijoukkueiden, Vimpelin ja Riihimäen Pallonlyöjien kohtaaminen Saarikentällä päättyi vierailijoiden eduksi juoksuin 7-8.

Hyvin sujunut kesä tiesi sitä, että seuraavana vuonna pelattaisiin taas pääsarjatasolla. Yleisömäärät olivat muuten kovaa luokkaa myös välisarjan otteluissa, sillä Vimpelissä otteluihin saapui tasaisesti 700-800 katsojaa.

VUODEN 1940 SUURSARJA

Vuonna 1940 Suursarjan sarjajärjestelmää muutettiin. Suomen mestaruudesta pelattiin nyt yhdeksän joukkueen yksinkertaisessa sarjassa, jossa otteluohjelma arvottiin.
Vimpelin suursarjakausi alkoi alkoi vierailulla Loimaalle. Kauden avausottelussa peli ei sujunut ja Loimaan Palloilijat otti ansaitun 10-5 voiton.

Tappion kärsinyt Vimpeli matkasi ottelun päätyttyä Riihimäelle, jossa seuraavana päivänä pelattiin Pallonlyöjiä vastaan.
RPL:n ja Vimpelin kamppailu alkoi vierailijoiden kannalta huonosti. RPL ehti tehdä kuusi juoksua, ennen kuin Vimpeli heräsi pelaamaan. Kotijoukkueen etumatka kurottiin sisukkaasti kiinni ja ottelun 9. vuoroparin päättyessä tilanne oli tasan 8-8. Ylimääräinen vuorokaan ei tuonut ratkaisua, molempien tehdessä juoksun, joten pisteet tasattiin. (Ei kotaria oltu keksitty!, Venlan huomio )

MESTARI HAMINA SAARIKENTÄLLE

Seuraavaksi pelattiin kotikentällä edellisen vuoden mestarijoukkuetta Haminan Palloilijoita vastaan.
Vanha mestaruus ei paljon painanut: "Vimpelin pojat olivat saaneet lyöntipeliinsä hirmuisen voiman ja sotkivat sillä täysin vierailijoiden ulkopelin". Haminalle ei annettu minkäänlaisia mahdollisuuksia ja ottelun päätyttyä taululla komeilivat kotijoukkueen 5-0 voittolukemat.

Helsingin Pallonlyöjien kaaduttua seuraavassa ottelussa Saarikentällä juoksuin 4-2, nousi Vimpeli sarjassa toiseksi. Joukkueen hyvien peliesitysten vuoksi se nimettiin sarjan yllättäjäksi.

Toisen tappionsa joukkue kärsi Kuusankoskella, kun se hävisi kaimaseuralleen, tulevalle Suomen mestarille. Tappion myötä Vimpeli sijoittui sarjassa kolmanneksi. HPL kiilasi yhden pisteen turvin Vimpelin edelle sarjan kakkoseksi. Molemmat joukkueet olivat kärsineet kauden aikana kaksi tappiota, mutta Vimpelin kohtaloksi koitui pisteiden jakaminen Riihimäellä.

VIMPELIN SAAVUTUS AINUTLAATUINEN!

Pienen maaseutupaikkakunnan pesäpallojoukkueelle saavutus oli kuitenkin ainutlaatuinen. Pesäpallon pääsarjaa olivat sen lyhyen historian aikana dominoineet suurten asutuskeskusten joukkueet. Vimpeli voitti Suursarjan pronssimitalit joukkueella, jonka vahvuuksia oli kokoonpanon tasaisuus, peräänantamaton asenne sekä vahva lyöntipeli. Tulevina vuosikymmeninä ne olivat vimpeläisen pesäpalloilun tavaramerkkejä.

Jatkosota keskeytti keväällä 1941 alkaneen suursarjan. Sotavuosina miehet olivat rintamalla eikä osallistuttu ns. "sotasarjoihin" vuosina 1942 ja 1943.
*****************************************

Alkuun
#135310 - 06-08-2006 10:24 Re: Tuloksia - historiaa
ReijoRealisti2006 Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 15-08-2006
Viestejä: 5074
Osaako joku sanoa, missä vaiheessa miesten 7 vrp pelistä siirryttiin 9 vrp peliin?

Tietääkseni ainakin 30-luvun alun otteluissa pelattiin vielä 7 vrp:lla, mutta näköjään 1937 on jo pelattu 9 vrp:a?

Eikös naisilla ollut 7 vrp käytössä vielä 70-80-luvullakin?
[Edited]
_________________________
Life is simply a cricket match.

Alkuun
#135311 - 06-08-2006 11:34 Re: Tuloksia - historiaa
pekka.pallo.2006 Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 31-07-2006
Viestejä: 80
Alussa ottelun kesto vähintään 7 vrp, tai yksi tunti. 9 vrp otettiin käyttöön vuonna 1937.
Alkuun
#135312 - 06-08-2006 17:21 Re: Tuloksia - historiaa
Anonymous
Unregistered



Kuitenkin esim. v.1931 B-sarjan finaaleissa, jotka pelattiin "markkinoina", ottelun kesto oli 5 vuoroparia.

30-luvulla ilmeisesti jossain vaiheessa pelattiin myös "supervuoroja" ottelun ollessa tasan.

OTTELUT 1932
Lahden Maila-Veikot - Haminan Palloilijat 9 - 3
Lahden Maila-Veikot - Viipurin Pallonlyöjät 21 - 5
Lahden Maila-Veikot - Joensuun Palloseura 25 - 3
Haminan Palloilijat - Lahden Maila-Veikot 3 - 5
Haminan Palloilijat - Viipurin Pallonlyöjät 2 - 1
Haminan Palloilijat - Joensuun Palloseura 8 - 4
Viipurin Pallonlyöjät - Lahden Maila-Veikot 2 - 4
Viipurin Pallonlyöjät - Haminan Palloilijat 4 - 4
Viipurin Pallonlyöjät - Joensuun Palloseura 7 - 2
Joensuun Palloseura - Lahden Maila-Veikot 3 - 5
Joensuun Palloseura - Haminan Palloilijat 7 - 9
Joensuun Palloseura - Viipurin Pallonlyöjät 10 - 5

Riihimäen Pallonlyöjät - Helsingin Pallo-Toverit 7 - 3
Riihimäen Pallonlyöjät - Toijalan Pallo-Veikot 9 - 3
Riihimäen Pallonlyöjät - Loimaan Palloilijat 24 - 4
Helsingin Pallo-Toverit - Riihimäen Pallonlyöjät 4 - 5
Helsingin Pallo-Toverit - Toijalan Pallo-Veikot 7 - 2
Helsingin Pallo-Toverit - Loimaan Palloilijat 3 - 2
Toijalan Pallo-Veikot - Riihimäen Pallonlyöjät 4 - 12
Toijalan Pallo-Veikot - Helsingin Pallo-Toverit 6 - 7
Toijalan Pallo-Veikot - Loimaan Palloilijat 9 - 6
Loimaan Palloilijat - Riihimäen Pallonlyöjät 0 - 10
Loimaan Palloilijat - Helsingin Pallo-Toverit 1 - 7
Loimaan Palloilijat - Toijalan Pallo-Veikot 4 - 7


FINAALI
Lahden Maila-Veikot - Riihimäen Pallonlyöjät 8 - 0
Riihimäen Pallonlyöjät - Lahden Maila-Veikot 6 - 2

SM-SARJA 1932 ITÄ
Lahden Maila-Veikot 6 6 0 0 69 - 19 12
Haminan Palloilijat 6 3 1 2 29 - 30 7
Viipurin Pallonlyöjät 6 1 1 4 24 - 43 3
Joensuun Palloseura 6 1 0 5 29 - 59 2

SM-SARJA 1932 LÄNSI
Riihimäen Pallonlyöjät 6 6 0 0 67 - 18 12
Helsingin Pallo-Toverit 6 4 0 2 31 - 23 8
Toijalan Pallo-Veikot 6 2 0 4 31 - 45 4
Loimaan Palloilijat 6 0 0 6 17 - 60 0

FINAALIT
Lahden Maila-Veikot 2 1 0 1 10 - 6 2
Riihimäen Pallonlyöjät 2 1 0 1 6 - 10 2


B-sarjan aluemestarit

Kaakkois-Suomi Enson Kisailijat
Suur-Savo Jyväskylän Kiri
Uusimaa Helsingin Pallonlyöjät 2
Pohjois-Suomi Oulun Pyrintö
Kymenlaakso Lahden Mailaveikot 2
Pohjois-Karjala Sortavalan Palloseura
Varsinais-Suomi Salo-Uskelan suojeluskunta
Etelä-Pohjanmaa Seinäjoen Maila-Jussit

FINAALI:
Helsingin Pallonlyöjät - Enson Kisailijat 4-0


OTTELUT 1933
Lahden Maila-Veikot - Viipurin Pallonlyöjät 5 - 0
Lahden Maila-Veikot - Haminan Palloilijat 7 - 2
Lahden Maila-Veikot - Enson Kisailijat 22 - 1
Viipurin Pallonlyöjät - Lahden Maila-Veikot 1 - 1
Viipurin Pallonlyöjät - Haminan Palloilijat 6 - 2
Viipurin Pallonlyöjät - Enson Kisailijat 14 - 4
Haminan Palloilijat - Lahden Maila-Veikot 3 - 5
Haminan Palloilijat - Viipurin Pallonlyöjät 6 - 3
Haminan Palloilijat - Enson Kisailijat 7 - 4
Enson Kisailijat - Lahden Maila-Veikot 0 - 7
Enson Kisailijat - Viipurin Pallonlyöjät 0 - 4
Enson Kisailijat - Haminan Palloilijat 3 - 4

Riihimäen Pallonlyöjät - Helsingin Pallonlyöjät 1 - 1
Riihimäen Pallonlyöjät - Toijalan Pallo-Veikot 2 - 0
Riihimäen Pallonlyöjät - Helsingin Pallo-Toverit 6 - 4
Helsingin Pallonlyöjät - Riihimäen Pallonlyöjät 2 - 7
Helsingin Pallonlyöjät - Toijalan Pallo-Veikot 12 - 1
Helsingin Pallonlyöjät - Helsingin Pallo-Toverit 2 - 1
Toijalan Pallo-Veikot - Riihimäen Pallonlyöjät 7 - 5
Toijalan Pallo-Veikot - Helsingin Pallonlyöjät 6 - 9
Toijalan Pallo-Veikot - Helsingin Pallo-Toverit 4 - 7
Helsingin Pallo-Toverit - Riihimäen Pallonlyöjät 0 - 6
Helsingin Pallo-Toverit - Helsingin Pallonlyöjät 0 - 1
Helsingin Pallo-Toverit - Toijalan Pallo-Veikot 1 - 3


FINAALI
Riihimäen Pallonlyöjät - Lahden Maila-Veikot 2 - 0
Lahden Maila-Veikot - Riihimäen Pallonlyöjät 3 - 1
Riihimäen Pallonlyöjät - Lahden Maila-Veikot 1 - 0

SM-SARJA 1933 ITÄ
Lahden Maila-Veikot 6 5 1 0 47 - 7 11
Viipurin Pallonlyöjät 6 3 1 2 28 - 18 7
Haminan Palloilijat 6 3 0 3 24 - 28 6
Enson Kisailijat 6 0 0 6 12 - 58 0


SM-SARJA 1933 LÄNSI
Riihimäen Pallonlyöjät 6 4 1 1 27 - 14 9
Helsingin Pallonlyöjät 6 4 1 1 27 - 16 9
Toijalan Pallo-Veikot 6 2 0 4 21 - 36 4
Helsingin Pallo-Toverit 6 1 0 5 13 - 22 2

FINAALIT
Riihimäen Pallonlyöjät 3 2 0 1 4 - 3 4
Lahden Maila-Veikot 3 1 0 2 3 - 4 2

Lopulliset aluemestarit

Kaakkois-Suomi Viipurin Pallo-Veikot
Suur-Savo Jyväskylän Kiri
Uusimaa Katajanokan Haukat
Pohjois-Suomi Oulun Pyrintö
Häme Porin Pallo-Veikot
Uusimaa B-luokka Helsingin Poliisi-Voimailijat
Kymenlaakso Kuusankosken Veto
Pohjois-Karjala Sortavalan Palloseura
Varsinais-Suomi Salo-Uskelan suojeluskunta
Etelä-Pohjanmaa Seinäjoen Maila-Jussit

B-sarjan finaali:
Salo-Uskelan suojeluskunta - Sortavalan Palloseura 6-0

[Edited]

Alkuun
#135313 - 08-08-2006 18:55 Re: Tuloksia - historiaa
Anonymous
Unregistered



OTTELUT 1934
Kuusankosken Veto - Lahden Maila-Veikot 2 - 1
Kuusankosken Veto - Enson Kisailijat 0 - 2
Kuusankosken Veto - Viipurin Pallonlyöjät 3 - 0
Kuusankosken Veto - Haminan Palloilijat 5 - 1
Kuusankosken Veto - Sortavalan Palloseura 10 - 1
Lahden Maila-Veikot - Kuusankosken Veto 3 - 0
Lahden Maila-Veikot - Enson Kisailijat 10 - 4
Lahden Maila-Veikot - Viipurin Pallonlyöjät 3 - 2
Lahden Maila-Veikot - Haminan Palloilijat 12 - 0
Lahden Maila-Veikot - Sortavalan Palloseura 12 - 1
Enson Kisailijat - Kuusankosken Veto 0 - 4
Enson Kisailijat - Lahden Maila-Veikot 2 - 6
Enson Kisailijat - Viipurin Pallonlyöjät 4 - 1
Enson Kisailijat - Haminan Palloilijat 12 - 2
Enson Kisailijat - Sortavalan Palloseura 10 - 0
Viipurin Pallonlyöjät - Kuusankosken Veto 0 - 1
Viipurin Pallonlyöjät - Lahden Maila-Veikot 3 - 1
Viipurin Pallonlyöjät - Enson Kisailijat 10 - 3
Viipurin Pallonlyöjät - Haminan Palloilijat 7 - 2
Viipurin Pallonlyöjät - Sortavalan Palloseura 8 - 2
Haminan Palloilijat - Kuusankosken Veto 1 - 2
Haminan Palloilijat - Lahden Maila-Veikot 1 - 0
Haminan Palloilijat - Enson Kisailijat 1 - 2
Haminan Palloilijat - Viipurin Pallonlyöjät 4 - 2
Haminan Palloilijat - Sortavalan Palloseura 2 - 2
Sortavalan Palloseura - Kuusankosken Veto 0 - 5
Sortavalan Palloseura - Lahden Maila-Veikot 0 - 7
Sortavalan Palloseura - Enson Kisailijat 5 - 6
Sortavalan Palloseura - Viipurin Pallonlyöjät 0 - 11
Sortavalan Palloseura - Haminan Palloilijat 3 - 6

Helsingin Pallonlyöjät - Helsingin Pallo-Toverit 5 - 2
Helsingin Pallonlyöjät - Salo-Uskelan suojeluskunta 1 - 2
Helsingin Pallonlyöjät - Riihimäen Pallonlyöjät 3 - 1
Helsingin Pallonlyöjät - Seinäjoen Maila-Jussit 7 - 0
Helsingin Pallonlyöjät - Toijalan Pallo-Veikot 6 - 1
Helsingin Pallo-Toverit - Helsingin Pallonlyöjät 2 - 1
Helsingin Pallo-Toverit - Salo-Uskelan suojeluskunta 3 - 3
Helsingin Pallo-Toverit - Riihimäen Pallonlyöjät 3 - 2
Helsingin Pallo-Toverit - Seinäjoen Maila-Jussit 3 - 4
Helsingin Pallo-Toverit - Toijalan Pallo-Veikot 5 - 0
Salo-Uskelan suojeluskunta - Helsingin Pallonlyöjät 3 - 3
Salo-Uskelan suojeluskunta - Helsingin Pallo-Toverit 0 - 1
Salo-Uskelan suojeluskunta - Riihimäen Pallonlyöjät 4 - 2
Salo-Uskelan suojeluskunta - Seinäjoen Maila-Jussit 2 - 0
Salo-Uskelan suojeluskunta - Toijalan Pallo-Veikot 8 - 0
Riihimäen Pallonlyöjät - Helsingin Pallonlyöjät 1 - 3
Riihimäen Pallonlyöjät - Helsingin Pallo-Toverit 2 - 4
Riihimäen Pallonlyöjät - Salo-Uskelan suojeluskunta 2 - 0
Riihimäen Pallonlyöjät - Seinäjoen Maila-Jussit 6 - 2
Riihimäen Pallonlyöjät - Toijalan Pallo-Veikot 9 - 1
Seinäjoen Maila-Jussit - Helsingin Pallonlyöjät 2 - 3
Seinäjoen Maila-Jussit - Helsingin Pallo-Toverit 7 - 4
Seinäjoen Maila-Jussit - Salo-Uskelan suojeluskunta 4 - 0
Seinäjoen Maila-Jussit - Riihimäen Pallonlyöjät 2 - 2
Seinäjoen Maila-Jussit - Toijalan Pallo-Veikot 4 - 0
Toijalan Pallo-Veikot - Helsingin Pallonlyöjät 2 - 1
Toijalan Pallo-Veikot - Helsingin Pallo-Toverit 1 - 4
Toijalan Pallo-Veikot - Salo-Uskelan suojeluskunta 7 - 2
Toijalan Pallo-Veikot - Riihimäen Pallonlyöjät 3 - 4
Toijalan Pallo-Veikot - Seinäjoen Maila-Jussit 3 - 2


FINAALI
Kuusankosken Veto - Helsingin Pallonlyöjät 0 - 1
Helsingin Pallonlyöjät - Kuusankosken Veto 0 - 0

SM-SARJA 1934 ITÄ OTT V T H TJ AJ PIST
Kuusankosken Veto 10 8 0 2 32 - 9 16
Lahden Maila-Veikot 10 7 0 3 55 - 15 14
Enson Kisailijat 10 6 0 4 45 - 39 12
Viipurin Pallonlyöjät 10 5 0 5 44 - 23 10
Haminan Palloilijat 10 3 1 6 20 - 47 7
Sortavalan Palloseura 10 0 1 9 14 - 77 1



SM-SARJA 1934 LÄNSI OTT V T H TJ AJ PIST
Helsingin Pallonlyöjät 10 6 1 3 33 - 16 13
Helsingin Pallo-Toverit 10 6 1 3 31 - 25 13
Salo-Uskelan suojeluskunta 10 4 2 4 24 - 23 10
Riihimäen Pallonlyöjät 10 4 1 5 31 - 25 9
Seinäjoen Maila-Jussit 10 4 1 5 27 - 30 9
Toijalan Pallo-Veikot 10 3 0 7 18 - 45 6


FINAALIT
Helsingin Pallonlyöjät 2 1 1 0 1 - 0 3
Kuusankosken Veto 2 0 1 1 0 - 1 1


ALUEMESTARIT:
Kaakkois-Suomi Viipurin Kisa-Veikot
Suur-Savo Jyväskylän Kiri
Uusimaa Helsingin Pallonlyöjät 2
Pohjois-Suomi Oulun Pyrintö
Häme Tampereen Pyrintö
Pohjois-Savo Varkauden Urheilijat
Kymenlaakso Kotkan Into
Pohjois-Karjala Joensuun Palloseura
Varsinais-Suomi Loimaan Palloilijat
Etelä-Pohjanmaa Ylihärmän Junkkarit
Itä-Karjala Värtsilän Teräs
Uusimaa B-luokka Bobollsklubben
Etelä-Pohjanmaa B-luokka Kurikan Ryhti


[Edited]

Alkuun
#135314 - 08-08-2006 19:38 Re: Tuloksia - historiaa
ReijoRealisti2006 Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 15-08-2006
Viestejä: 5074
Kyllä ovat olleet tiukkoja ja vähäjuoksuisia nämä 30-luvun finaaliottelut!

Muutenkin on hauska spekuloida yli 70 vuotta vanhoilla ottelutuloksilla. Esimerkiksi kauden 1934 länsilohkon kärkikamppailu on ollut todella tiukka. Esimerkiksi kolmanneksi jäänyt Salo-Uskela näkyy voittaneen niukasti tulevan Suomenmestarin ja pelanneen toisen pelin tasan. Lisäksi Salo-Uskela pelasi tasan ja hävisi niukasti kakkoseksi tulleelle Pallo-Tovereille. Muutama juoksu sinne tänne, niin Salo-Uskelan suojeluskunta kuuluisi Suomen pesäpallomestareiden joukkoon.

Vieläköhän joukossamme elää kauden 1934 SM-sarjapelaajia? Kuinkahan moni heistä menehtyi sodissa?
_________________________
Life is simply a cricket match.

Alkuun
#135315 - 08-08-2006 20:56 Re: Tuloksia - historiaa
Anonymous
Unregistered



Muistan lukeneeni jostakin noista 1934 finaalikamppailuista. Otteluiden kesto oli 10 vuoroparia. Voittojuoksu syntyi 1.ottelun 1.vuoroparissa. Sen jälkeen pelattiin 19 vuoroparia 0-0:aa.

Nykyisin tuo peli varmaan lasketaan niihin "liian aikaisin" ratkenneisiin.

"Esimerkiksi kolmanneksi jäänyt Salo-Uskela näkyy voittaneen niukasti tulevan Suomenmestarin..."

- Tiedätkös nykypäivän pelkistetyistä tuloksista kuka on voittanut kenetkin niukasti ja kuka selvästi?
[Edited]

Alkuun
#135316 - 08-08-2006 21:58 Re: Tuloksia - historiaa
ReijoRealisti2006 Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 15-08-2006
Viestejä: 5074
Ohoh! No, kylläpä siinä on sitten ollut henkien taistelua tuo vuoden 1934 loppuottelusarja.

Kyllä on tärkeää, että pesäpallohistoriaa pidetään esillä näillä palstoilla. Jos vain jaksat jatkaa samalla idealla eteenpäin, niin saamme hyvän läpileikkauksen koko pesäpallohistoriasta. Kuten sanottua, otteluiden lopputuloksilla on oma kiehtova tarinansa kerrottavanaan.

Jotakin hyvin nostalgista on muuten siinä, että kauden 1934 sarjassa pelattiin mm. ottelu Sortavalan Palloseura - Viipurin Pallonlyöjät. Se on mennyttä aikaa, joka ei koskaan enää palaa.
_________________________
Life is simply a cricket match.

Alkuun
#135317 - 09-08-2006 13:58 Re: Tuloksia - historiaa
Anonymous
Unregistered



Mestarijoukkueita en tähän hätään löytänyt mutta luetellaanpa Itä-Länsi -pelaajat 1934:

Syöttäjät:
O. Veijola LMV
M. Hakola SMJ
1-pesä:
V. Pyykkö VPL
E. Engblom SU
Siepparit:
O. Räisänen JK
V. Sunden PT
2-pesä:
L. Hannula KV
P. Lainela PT
Polttajat:
J. Aalto LMV
E. Haukiala HPL
3-pesä:
H. Höglund EK
V. Järvi SMJ
2-vara:
Loikkanen, VPL
K. Nissinen HPL
3-vara:
V. Vapalahti KP
K. Ihalainen PT
Kopparit:
Heinonen LMV
O. Helo HPL

Kuvanneeko tasaisuutta, että Kuusank. Vedosta vain 1 pelaaja. Myös B-sarjan pelaajia on mukana.

Lähde: Urheilukalenteri 1939
[Edited]

Alkuun
#135318 - 10-08-2006 00:03 Re: Tuloksia - historiaa
Venla Poissa.
Member


Rekisteröitynyt: 15-08-2006
Viestejä: 189
Mennäänpä suoraan vuoden 1935 finaaleihin!

Onpas sitä osattu jo tuolloin pelata ihan nykypäivän tulokset, nimittäin:

Kuusankosken Veto - Riihim. Pallonlyöjät 1-0
Riihim. Pallonlyöjät - Kuusankosken Veto 2-1
Kuusankosken Veto - Riihim. Pallonlyöjät 2-1

On ollut mahtava finaalisarja ja tarkkaa peliä jo tuolloin

PS. Joku voi heittää sarjan tulokset, jos ehtii. On ne minullakin jossain seniorima*****, kunhan ehdin esiin kaivaa...

Alkuun
#135319 - 10-08-2006 09:22 Re: Tuloksia - historiaa
Varavahti Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 09-08-2006
Viestejä: 116
ReijoRealisti2006 kirjoitti:
”Jotakin hyvin nostalgista on muuten siinä, että kauden 1934 sarjassa pelattiin mm. ottelu Sortavalan Palloseura - Viipurin Pallonlyöjät. Se on mennyttä aikaa, joka ei koskaan enää palaa.”

Sunnuntaina 10.6.1934 kello 18.35 – 20.05 pelattiin Suursarjan itälohkon ottelu Sortavalan Palloseura - Viipurin Pallonlyöjät. Ottelu alkoi kello 18.30, jotta Laatokan saarissa olleet viikonloppua viettäneet sortavalalaiset ehtivät vielä illalla seuraamaan ottelua. Ottelun pääsymaksu oli aikuisilta 6 markka ja lapsilta 3 markkaa.

VPL voitti SPS:n selvästi juoksuin 11 – 0.

Viipurin Pallonlyöjien kokoonpano:
1. Antsalo
2. Loikkanen Heikki
3. Peltonen Onni
4. Pyykkö Viljo
5. Hedberg Gösta
6. Kinnaslampi Ville
7. Poutiainen
8. Kinnaslampi Yrjö
9. Ylihannu

Sortavalan Palloseuran kokoonpano:
1. Andelin (Ahjopalo) Reino
2. Ronkainen A.
3. Jordan Leo
4. Andelin (Ahjopalo) Toivo
5. Vepsäläinen R.
6. Salmela P.
7. Halonen S.
8. Tuomioja S.
9. Vetterstrand Y.

Sortavalan avauskokoonpanosta olivat poissa Toikka, V. Salmela ja Manninen.

Ottelun juoksulista:
SPS: 0 0 0 0 0 0 0 0
VPL: 1 3 1 0 3 0 0 3

VPL:n tuodut Antsalo 2, Loikkanen 2, Peltonen 2, Pyykkö 1, V. Kinnaslampi 1, Poutiainen 1, y. Kinnaslampi 1, Ylihannu 1.

Ottelun tuomareina olivat Juti Ikävalko, A. Hak????, R. Laakkonen ja V. Soininen. Pelikirjuri oli G. Salminen

Miesten Suursarjan itälohkon ottelu Viipurin Pallonlyöjät - Sortavalan Palloseura pelattiin Viipurissa 5.8.1934 kello 18.09 – 19.27. VPL voitti ottelun juoksuin 10 – 2.


Sortavalan Palloseuran joukkue:
1. Nevalainen
2. Salmela
3. Jordan
4. Toikka
5. Nordström
6. Manninen
7. Halonen
8. Pitkänen
9. Tuomioja

Viipurin Pallonlyöjät:
1. Poutiainen
2. Loikkanen Heikki
3. Peltonen Onni
4. Pyykkö Viljo
5. Gösta Hedberg (Hartala)
6. Kinnalampi Ville
7. Juntunen
8. Kinnaslampi Yrjö
9. Ylihannu

Juoksulista:
VPL: 2 0 0 2 1 1 0 4 = 10
SPS: 0 0 1 0 0 0 0 1 = 2

VPL:n tuodut juoksut Poutiainen 2, Loikkanen 1, Peltonen 1, Pyykkö 1, Hedberg 1, Juntunen 1, Y. Kinnaslampi 2 ja Ylihannu 1.

SPS:n tuodut juoksut Nevalainen 1 ja Salmela 1.

Ottelun tuomari oli V. Nordström ja pelikirjuri oli J. Juntunen.

Lähde: Suomen Pesäpalloliiton arkisto, ottelupöytäkirjat vuodelta 1934, Suomen Urheiluarkisto, sanomalehdet Laatokka ja Karjala vuodelta 1934.

Viipurin ja Sortavalan joukkueissa pelasi useita lahjakkaita kansallispelin unohdettuja legendoja. Tässä muutama esimerkki:

VPL:n joukkueessa pelasi voimakas lyöjä ja koppari Gösta Hedberg myöhemmin Hartala. ”Juta” Hartala on kaikkien aikojen nuorin pesäpallon miesten Suomen mestari. Hän oli 15 vuotiaana mukana Viipurin Pallonlyöjien joukkueessa, joka voitti miesten Suomen mestaruuden vuonna 1928. Toisen miesten mestaruuden hän voitti 10 vuotta myöhemmin Helsingin Pallonlyöjissä vuonna 1938, jossa hän pelasi 3-varavahtia ja oli joukkueen parhaita kotiuttajia.

VPL:n toinen legenda palloilulahjakkuus Onni ”Pupe” Peltonen. Onni Peltonen voitti jääkiekon ensimmäisen Suomen mestaruuden Viipurin Reippaan riveissä vuonna 1928, pesäpallon Suomen mestaruuden hän voitti vuonna 1928 Viipurin Pallonlyöjissä ja jääpallon Suomen mestaruuden Viipurin Palloseurassa vuonna 1931.

VPL:n Viljo Pyykkö, Heikki Loikkanenja Gösta Hartala olivat Itä-Länsi pelaajia. Lisäksi Heikki Loikkanen voitti Viipurin Susien jääpallojoukkueessa useita Suomen mestaruuksia ja oli myös Suomen jääpallomaajoukkueen maaliahne hyökkääjä.

SPS:n joukkueessa pelasivat veljekset Reino ja Toivo Andelin myöhemmin Ahjopalo. Toivo Ahjopalo oli yksi kaikkien aikojen nopeimmista etenijöistä pesäpallossa. Hän edusti Suomea Berliinin olympialaisissa vuonna 1936 osallistuen 100 metrin juoksuun ja 4 x 100 viestiin. Hänen paras aika 100 metrillä oli 10,7, jonka hän juoksi Eläintarhan urheilukentällä vuonna heinäkuussa 1936. Vuoden 1937 yleisurheilun Kalevan Kisoissa Viipurissa hän oli toinen sekä 100 että 200 metrillä. Reino Ahjopalo hyppäsi pituutta 690 ja myöhemmin voitti tenniksessä useita ikämiesten tennismestaruuksia. Eniten jälkipolvet saavat kiittää Toivo Ahjopaloa vuonna 1966 julkaistusta arvokkaasta urheiluhistoriateoksesta ”Me urheilimme Laatokan Karjalassa ja Sortavalassa”.

Jotain näistä seuroista on kuitenkin edelleen jäljellä vielä tänä päivänä. Sortavalan Palloseura ja toinen sortavalalainen palloiluseura eli Sortavalan Palloilijat, jonka naisten pesäpallojoukkue selviytyi neljän parhaan joukkoon vuonna 1930, siirtyivät Kuopioon sotien jälkeen. (Sortavalan Palloilijoiden puheenjohtaja Martti Hukan aloitteesta käynnistettiin myös naisten pesäpallon Suomen mestaruuskilpailut). Seurojen edustajat perustivat yhdessä Kuopioon uuden yhteisen palloiluseuran, jonka nimi viittaa Karjalaan eli Kalevan Pallon. Jääkiekon SM-liigassa pelaava KalPan käyttää perustamisvuotena vuotta 1929, joka on Sortavalan Palloseuran perustamisvuosi. Sortavalan Palloilijoiden kelta-mustat ja Sortavalan Palloseuran puna-mustat värit näkyvät edelleen jääkiekon SM-liigassa pelaavan KalPan peliasuissa.

Sotien jälkeen viipurilaiset pesäpalloilijat perustivat vuonna 1941 Helsingissä uuden karjalaisen pesäpallon erikoisseuran. Seura sai vuonna 1939 miesten pääsarjassa pelanneiden karjalaisten seurojen Viipurin Kisa-Veikkojen ja Enson Kisailijoiden sarjapaikan. Uusi seura sai nimensä Viipurin Pallonlyöjien 1930-luvun lempinimestä, joka tuli seuran käyttämästä peliasusta, musta pelipaita ja housut, paidan kaulus ja hihansuut olivat punaiset samoin paidan rinnassa oli isot punaiset kirjaimet ”VPL”. Suursarjassa pelanneen VPL:n lempinimi oli Viipurin ”puna-mustat”. Puna-Mustat ehti pelata vain kolme ottelu vuoden 1941 Suursarjassa, kun Jatkosota keskeytti sarjan. Vuonna 1945 jatkettiin mestaruussarjassa Hukkien nimellä ja Puna-Mustat nimi otettiin uudelleen käyttöön vuonna 1949. Kaudella 2006 Puna-Mustien miesten joukkue pelasi pesäpalloa miesten ykkössarjassa ja naisten edustusjoukkue suomensarjassa.

Sekä Sortavala ja Viipuri olivat hienoja urheilu- ja palloilukaupunkeja, joista riittäisi runsaasti myös pesistarinaa.

[Edited]

Alkuun
#135320 - 10-08-2006 15:13 Re: Tuloksia - historiaa
Anonymous
Unregistered



OTTELUT 1935
Kuusankosken Veto - Lahden Maila-Veikot 2 - 1
Kuusankosken Veto - Viipurin Kisa-Veikot 0 - 0
Kuusankosken Veto - Viipurin Pallonlyöjät 3 - 0
Kuusankosken Veto - Jyväskylän Kiri 8 - 1
Kuusankosken Veto - Enson Kisailijat 13 - 3
Lahden Maila-Veikot - Kuusankosken Veto 2 - 1
Lahden Maila-Veikot - Viipurin Kisa-Veikot 5 - 1
Lahden Maila-Veikot - Viipurin Pallonlyöjät 5 - 4
Lahden Maila-Veikot - Jyväskylän Kiri 5 - 5
Lahden Maila-Veikot - Enson Kisailijat 15 - 0
Viipurin Kisa-Veikot - Kuusankosken Veto 2 - 2
Viipurin Kisa-Veikot - Lahden Maila-Veikot 7 - 0
Viipurin Kisa-Veikot - Viipurin Pallonlyöjät 3 - 0
Viipurin Kisa-Veikot - Jyväskylän Kiri 3 - 1
Viipurin Kisa-Veikot - Enson Kisailijat 0 - 0
Viipurin Pallonlyöjät - Kuusankosken Veto 3 - 4
Viipurin Pallonlyöjät - Lahden Maila-Veikot 1 - 1
Viipurin Pallonlyöjät - Viipurin Kisa-Veikot 4 - 1
Viipurin Pallonlyöjät - Jyväskylän Kiri 6 - 1
Viipurin Pallonlyöjät - Enson Kisailijat 6 - 2
Jyväskylän Kiri - Kuusankosken Veto 1 - 7
Jyväskylän Kiri - Lahden Maila-Veikot 0 - 3
Jyväskylän Kiri - Viipurin Kisa-Veikot 1 - 7
Jyväskylän Kiri - Viipurin Pallonlyöjät 0 - 2
Jyväskylän Kiri - Enson Kisailijat 4 - 0
Enson Kisailijat - Kuusankosken Veto 3 - 4
Enson Kisailijat - Lahden Maila-Veikot 3 - 12
Enson Kisailijat - Viipurin Kisa-Veikot 0 - 4
Enson Kisailijat - Viipurin Pallonlyöjät 0 - 2
Enson Kisailijat - Jyväskylän Kiri 6 - 5

Riihimäen Pallonlyöjät - Helsingin Pallonlyöjät 6 - 1
Riihimäen Pallonlyöjät - Helsingin Pallo-Toverit 4 - 2
Riihimäen Pallonlyöjät - Tampereen Pyrintö 2 - 1
Riihimäen Pallonlyöjät - Keravan KooPee 6 - 4
Riihimäen Pallonlyöjät - Salo-Uskelan suojeluskunta 1 - 1
Helsingin Pallonlyöjät - Riihimäen Pallonlyöjät 4 - 3
Helsingin Pallonlyöjät - Helsingin Pallo-Toverit 6 - 0
Helsingin Pallonlyöjät - Tampereen Pyrintö 14 - 2
Helsingin Pallonlyöjät - Keravan KooPee 9 - 2
Helsingin Pallonlyöjät - Salo-Uskelan suojeluskunta 6 - 0
Helsingin Pallo-Toverit - Riihimäen Pallonlyöjät 3 - 2
Helsingin Pallo-Toverit - Helsingin Pallonlyöjät 2 - 4
Helsingin Pallo-Toverit - Tampereen Pyrintö 3 - 0
Helsingin Pallo-Toverit - Keravan KooPee 8 - 4
Helsingin Pallo-Toverit - Salo-Uskelan suojeluskunta 4 - 0
Tampereen Pyrintö - Riihimäen Pallonlyöjät 4 - 10
Tampereen Pyrintö - Helsingin Pallonlyöjät 0 - 6
Tampereen Pyrintö - Helsingin Pallo-Toverit 4 - 3
Tampereen Pyrintö - Keravan KooPee 2 - 1
Tampereen Pyrintö - Salo-Uskelan suojeluskunta 2 - 1
Keravan KooPee - Riihimäen Pallonlyöjät 1 - 3
Keravan KooPee - Helsingin Pallonlyöjät 4 - 2
Keravan KooPee - Helsingin Pallo-Toverit 6 - 8
Keravan KooPee - Tampereen Pyrintö 3 - 11
Keravan KooPee - Salo-Uskelan suojeluskunta 6 - 5
Salo-Uskelan suojeluskunta - Riihimäen Pallonlyöjät 0 - 1
Salo-Uskelan suojeluskunta - Helsingin Pallonlyöjät 1 - 1
Salo-Uskelan suojeluskunta - Helsingin Pallo-Toverit 1 - 6
Salo-Uskelan suojeluskunta - Tampereen Pyrintö 4 - 5
Salo-Uskelan suojeluskunta - Keravan KooPee 3 - 9

Tässäpä näitä, kun kyseltiin.

Karjalassahan urheiluperinteitä pidettiin yllä "Loppuun saakka". Tästä osoitus, että Sortavalan Viritys järjesti MAastojuoksun SM-kilpailut viimeisen kerran 28.5.1944 siis vain päiviä ennen suurhyökkäyksen alkamista.
Sodan jälkeen Viritys jatkoi vielä toimintaansa Porissa.
Näin kertoo mm. T.Ahjopalon: Me urheilimme Laatokan Karjalassa ja Sortavalassa -teos.


SM-SARJA 1935 ITÄ OTT V T H TJ AJ PIST
Kuusankosken Veto 10 7 2 1 44 - 16 16
Lahden Maila-Veikot 10 6 2 2 49 - 24 14
Viipurin Kisa-Veikot 10 5 3 2 28 - 13 13
Viipurin Pallonlyöjät 10 5 1 4 28 - 20 11
Jyväskylän Kiri 10 1 1 8 19 - 47 3
Enson Kisailijat 10 1 1 8 17 - 65 3


SM-SARJA 1935 LÄNSI OTT V T H TJ AJ PIST
Riihimäen Pallonlyöjät 10 7 1 2 38 - 21 15
Helsingin Pallonlyöjät 10 7 1 2 53 - 20 15
Helsingin Pallo-Toverit 10 6 0 4 39 - 31 12
Tampereen Pyrintö 10 5 0 5 31 - 47 10
Keravan KooPee 10 3 0 7 40 - 57 6
Salo-Uskelan suojeluskunta 10 0 2 8 16 - 41 2

Finaalipaikka lienee ratkaistu keskinäisten otteluiden perusteella.

Lopulliset aluemestarit

Kaakkois-Suomi TU
Suur-Savo Mikkelin Ajo
Uusimaa Tampereen Pyrintö
Pohjois-Suomi Oulun Pyrintö
Häme Hämeenlinnan Pallokerho
Pohjois-Savo Siilinjärven Ponnistus
Keski-Pohjanmaa Ksk.
Satakunta Ksk.
Kymenlaakso Kotkan Into
Pohjois-Karjala Pankakosken Tehtaan Urheilijat
Varsinais-Suomi Loimaan Palloilijat
Etelä-Pohjanmaa Seinäjoen Maila-Jussit
Itä-Karjala Värtsilän Teräs
Kainuu Kajaanin Pallo-Kerho

En ole saanut selvitetyksi, mitähän nuo Ksk. joukkueet ovat. Joitakin suojeluskuntia ilmeisesti. Löysin vain lyhenteet Urheilukalenterista. Oliskohan jollakin tarkempaa tietoa?
TU lienee Tainionkoski.
[Edited]

Alkuun
#135321 - 10-08-2006 15:59 Re: Tuloksia - historiaa
ReijoRealisti2006 Poissa.
Jäsen


Rekisteröitynyt: 15-08-2006
Viestejä: 5074
Juoksulistasta päätellen tuo kauden 1934 Viipuri-Sortavala-peli on siis päättynyt 10-2 eikä 8-2, kuten tulosluettelossa väitetään. Sarjataulukot on kuitenkin muodostettu 8-2-tuloksen perusteella.
_________________________
Life is simply a cricket match.

Alkuun
Sivu 2 / 35 <12345>Viimeinen »


Moderaattori:  sportadmin 
Siirry

Generated in 0.098 seconds in which 0.02 seconds were spent on a total of 15 queries. Zlib compression disabled.