yle.fi


Kelpo Pojat: Taivas vuotaa, lätäköt laulaa

KelpoPo-LL.jpeg

Runoilija Tomi Kontio oli vahvassa roolissa kun leimallisesti helsinkiläistä rockmusiikkia levytettiin pitkästä aikaa vuonna 1990.

Jos olet hyvä kirjailija, olet hyvin harvoin hyvä pop-kappaleiden sanoittaja. Asia ei välttämättä muutu vaikka olisit hyväkin runoilija. Tomi Kontion yhteistyö Kelpo Poikien kanssa on ollut onnistunut poikkeus.

Kun suomirock alkoi lopullisesti hahmottua 1980-luvulla, oli viestikapula lujasti maakuntien miesten otteessa. Johtotähtinä häärivät tietenkin sellaiset nimet kuin alavutelainen Kolmas Nainen ja ylöjärveläinen Eppu Normaali. Pääkaupunkiseudulla meno oli, hyvässä ja pahassa, sen verran hienostuneempaa tai pinnallisempaa, näkökulmasta riippuen, että stadilaisten panos kyseisessä punkin ja iskelmän jälkeläisen koeputkisynnytyksessä oli väestöpohjaan nähden minimaalinen.

Helsinkiläisrokkareilta yleisesti puuttunutta maanläheisyyttä ja haikeanromanttista arkirealismia löytyi poikkeuksellisesti Myllypuron kaupunginosasta ponnistaneesta Kelpo Pojista. Itä-helsinkiläisryhmän sisältä löytyi musiikillista lahjakkuutta, taitava säveltäjä (kitaristi Markku 'Make' Valtonen) ja ystäväpiiristä lupaava runoilijan alku Kontio.  

Samalla kun yhtyeen ensimmäinen pitkäsoitto Taivas vuotaa, lätäköt laulaa (Sonet 1990), on ensimmäisiä helsinkiläisiä suomirocklevyjä, on se myös pitkästä aikaa ensimmäisiä Helsinki-pohjaisia kansanmusiikkilevytyksiä. Kansanmusiikin  määritelmästä voidaan toki väitellä loputtomiin, mutta Kelpo Poikien rockista löytyy sen verran myös folk-vaikutteita, että sopuun päästäneen.

Kappaleissa liikutaan kaupungin kallioilla, tuskaillaan huumeongelmien parissa, kipristellään mieheksi kasvamisen vaatimusten paineissa, valitetaan rahapulaa ja rakkauden menetystä. Tapahtumaympäristö on luontevasti leimallisen helsinkiläinen. Kieli on tärkeä osa levyn maailmaa. Se sijoittaa kappaleet kartalle. Levyn sanoituksissa käytetään slangia säästeliäästi, korostamatta ja alleviivaamatta. Jos leimallisesti helsinkiläisen, tai urbaanin, (kansan)musiikin isinä pidetään sakilaisia ja tuoreimpana ilmentymänä runsasta itä-helsinkiläisten rap-artistien joukkoa, on Kelpo Pojat ainoita varteenotettavia puuttuvia evoluution renkaita siinä välissä. Ennen nykyistä hip-hop-invaasiota oli slangin käyttö ja helsinkiläisyys kevyessä musiikissa, Kelpo Poikia lukuunottamatta, pitkään tylsää retroilua ja kielellä brassailua joka ei ainakaan tuonut kaupunkia yhtään lähemmäs kuulijaa.

Sanoitukset eivät ole levyn ainoa ansio. Valtosen sävellykset ovat melodisia, oivaltavia ja polveilevia siinä missä lyriikatkin. Sovitukset ovat tiukkoja, kuten yhteissoittokin. Tyhjäkäyntiä ei esiinny. Kikkailulle ei ole ollut tarvetta koska perusmateriaali on riittävän vahvaa. Tuottaja (mm. Nights of Iguanasta tuttu Sika Kukkonen) on soitattanut bändiä paljon ja se kuuluu. Jälki on yhtä aikaa kypsää ja nuorille miehille tyypillisen energistä, jopa kärsimätöntä.

Biisitäkyinä voisi mainita kulkevat Varjele luojani ja Kunnon mies sekä hitaamman Varjoa.

 

Tägit:

Artistit:

Kommentit

YLEn Levystön tiimi sukeltaa Levylöytö-palstalle viikoittain kiinnostavia, hauskoja, outoja mutta hienoja pophelmiä omista kokoelmistaan.

Käynnissä

 • Sippo Uudet sivut. UUUUUUU!
 • Toni Aina hyvä vaihtoehto, jos ei keksi muuta sanottavaa: aöfjsdhakfdähäkadhäfdga!
 • Olli Kaikkien odotusten vastaisesti Fast & The Furious Five oli kelpo elokuva ja The Rock niin huono näyttelijä, että melkein hyvä.
 • Tytti Sai just kilon porkkanoita Lovexin Theonilta! http://tinyurl.com/6a7kd8q
 • Jussi Pitäisköhän ruveta käyttämään jamaikan aksenttia arkielämässä? Bumbklaaaaat
 • Tapsa Kohta viedään Ainoa spiikkauskoppiin.
 • sanelukone Ärrh! En saanut unelmaduunia. En tällä kertaa. Eespäin, eespäin...
 • kuurake Lahden Levykauppa Äx TO 5.5. Klo 17.00 The Blanko soittaa akustisesti Kukka lähtee? No kaikki tiätty?
 • pellehermann Hubbabubba joopajooo eka tilapäivitys vai mikäs tämä nyt sitten on :)
 • WezcO iPodini taisi kuolla. Prkl...
 • Tantsku Minusta on tulossa Mr. Bisnis
 • NewRecipe Mistä tuuli siipien alle?