yle.fi


Rokkareiden sekoilut ja selviämistarinat myyvät yhä paremmin

Rockelämäkertojen suosio kasvaa hurjaa vauhtia niin Suomessa kuin maailmallakin.

Tänä vuonna on julkaistu muun muassa Nikki Sixxin, Vince Neilin, Miles Davisin ja Joey Ramonen elämäkerrat. Lisäksi ensi syksynä on odotettavissa Herra Ylpöstä kertova kirja ja Paleface julkaisee kirjoittamansa hip hop -antologian.

- Kysyntä on selvästi kasvanut. Joskus kymmenen vuotta sitten stara sai olla aika etabloitunut, että siitä vaivauduttiin väsäämään elämäkerta. Nykyään voi tulla jo syksyllä kirja edelliskevään Idols-voittajasta, silloin ei voida puhua kovinkaan syvällisestä muusikkoelämäkerrasta, Liken kustannustoimittaja Kristiina Sarasti tietää.

Yhtä ainoaa syytä muusikkoelämäkertojen hurjaan suosioon ei ole.

- Kun informaatio kasvaa koko ajan, niin ihmisiä kiinnostaa yksilöiden tarinat. Julkisuudesta on tullut nykyään itseisarvo ja ihmisiä kiinnostaa kurkistaa imagojen taakse, Sarasti listaa syitä.

Kysynnän kasvaessa kustantajat uskaltavat ottaa myös suurempia painoksia rockelämäkerroista.

- Otetaan rohkeasti isompia painoksia, jos kirja on jotenkin varma nakki, ettei ole kilpailevia kirjoja samaan aikaan markkinoilla, Sarasti kommentoi.

Niin ei kuitenkaan tehdä automaattisesti.

- Se ei aina korreloi suoraan sen artistin suosion kanssa. Paskaa paketissa ei pysty myymään isonkaan nimen avulla. On myös tuntemattomia osatekijöitä, jotka vaikuttavat. Tosin megabändeistä on aika hyvin ennustettavissa, että kysyntää riittää, Sarasti jatkaa.

Kustannustoimittaja ottaa esimerkiksi menestyskirjan vuosien takaa.

- Mötley Cruen ura lähti aivan uuteen nousuun Törkytehdas-kirjan jälkeen, Sarasti muistuttaa.

Kustannustoimittaja editoi parhaillaan Palefacen kirjaa ja seuraavaksi naisen pöydällä odottaa Herra Ylpöstä kertova kirja.

- Molemmat avaavat älyttömästi tuoreita näkökulmia. On täydet sisällölliset perusteet, että nämä kirjat löytävät yleisönsä, Sarasti kertoo.

Kustannustoimittaja on arvatenkin iloinen siitä, että molemmat artistit ovat hyvin suosittuja tällä hetkellä, mutta kirjaprojektit ovat olleet pitkiä.

- Kummastakin on pohjatyö aloitettu jo silloin, kun artisteja ei pidetty ihan näin ajankohtaisina kuin nyt, Sarasti paljastaa.

Kommentit

Käynnissä

  • Sippo Uudet sivut. UUUUUUU!
  • Toni Aina hyvä vaihtoehto, jos ei keksi muuta sanottavaa: aöfjsdhakfdähäkadhäfdga!
  • Olli Kaikkien odotusten vastaisesti Fast & The Furious Five oli kelpo elokuva ja The Rock niin huono näyttelijä, että melkein hyvä.
  • Tytti Sai just kilon porkkanoita Lovexin Theonilta! http://tinyurl.com/6a7kd8q
  • Jussi Pitäisköhän ruveta käyttämään jamaikan aksenttia arkielämässä? Bumbklaaaaat
  • Tapsa Kohta viedään Ainoa spiikkauskoppiin.