Katsojien heijastinvinkit

Yle Tero Kyllönen

Pyysimme muutama viikko sitten vinkkejä heijastimien käyttöön. Vastauksia tuli satoja, lämmin kiitos. Keräsimme muutaman heijastinniksin tälle sivulle, ja palkitsemme parhaiden vinkkien lähettäjät heijastinliivillä. Voittajien nimet löytyvät tältä sivulta vinkkien alapuolelta.

Turvallista talven odotusta!

Heijastinliivi autoon

"Haluaisin kertoa heijastinliivin tärkeydestä autossa.

Ajelimme yömyöhällä Pudasjärveltä Ouluun 2.2.2013. Ajokeli oli todella onneton ja lunta satoi vaakasuoraan. Tulimme pimeällä tiellä onnettomuuspaikalle, jossa hanki oli "haukannut" pakettiauton poikittain tielle lumihankeen nokka tulosuuntaan. Mieheni meni kiireesti auttamaan jo paria ensin pysähtynyttä auttajaa - lisäonnettomuuden riski oli sillä näkyvyydellä todella suuri!

Minä nakkasin autossamme olleen heijastinliivin päälle ja menin pysäyttämään liikennettä hyvissä ajoin ennen onnettomuuspaikkaa ja kerroin autoilijoille, mitä on tapahtunut. Paikalle sattui ajelemaan myös vapaana oleva ambulanssi. Ambulanssin henkilökunta kertoi liivini näkyneen erittäin hyvin jo kauas.

Onneksi henkilövahinkoja ei tullut ja auto saatiin nostettua ylös."

Heijastinnauhaa vaatteiden somisteeksi

"Käsityöihmisenä olen ostanut ohuinta heijastinnauhaa ja neulonut sitä kauniin hatun somisteen sekaan. Olen myös vaihtanut tavallisten heijastimien langat heijastinnauhaan. Nauha on sitkeää ja kauniimpaa kuin tavallinen lanka ja samalla nauha on tehokas heijastin. Heijastinnauhaa voi myös neuloa pätkän tumppujen, huivien tai minkä tahansa vaatteen sekaan. Nauhasta voi myös sitoa pienen pätkän minkä vain takin tai puseron tamppeihin tai mihin vain saa kiinni. Näin heijastavaa kohtaa tulee ihmiseen aina, kun vaate on päällä."

Heijastinliivin tärkeys

"Minulla on aina hämärässä ja pimeässä kulkiessani ollut heijastinliivi päällä, samoin koirillani. Koiran remmissä roikkuu lisäksi heijastin ja minäkin yritän pitää sellaista takissa roikkumassa heijastinliivin lisänä.

Kuljin töissä kaupungilla Turussa vilkkaan kadun yli joka aamu autoltani työpaikalle, ja minulla oli aina heijastinliivi päällä. Töissä nettikeskustelussa eräs henkilö sanoi, ettei hän halua käyttää heijastinliiviä, koska ei halua näyttää tietyömieheltä. Minusta tietyömiehissä ei ole mitään hävettävää, joten minä käytin aina liiviä ja olin sitä mieltä, että olen mieluummin "tietyömiehen" näköinen kuin auton alle jääneenä vammainen. Ja sen yhden kerran, kun en käyttänyt heijastinliiviä sinä kauniina selkeänä aamuna hiljaisella kadulla, jäin auton yliajamaksi.

Nyt olen se vammautunut. Seurauksena oli aivovamma. Pääni iskeytyi auton tuulilasiin niin kovaa, että lasi rikkoutui ja lasiin tuli pään mentävä reikä."

Heijastinnauhaa pyörään

"Pyöräilen paljon, myös iltaisin, ja ensitöikseni laitan uuteen polkupyörään eri kohtiin heijastintarranauhaa. Myös kypärä saa nauhaa, ja vaatteisiin laitan pehmeää tarranauhaa. Vaikea sanoa olisinko joutunut onnettomuuteen, jos ei olisi heijastimia, mutta kertaakaan ei ole ollut läheltä piti tilannetta."

Heijastin rollaattoriin

"Olen aivoinfarktipotilas ja kuljen rollaattorilla, jossa roikkuu heijastimia."

Silitettävä heijastinnauha

"Käytän silitettävää heijastinnauhaa. Se on helppo laittaa ja pysyy pesusta pesuun."

Heijastin jokaiseen talvivaatteeseen ja käsilaukkuun

"Olen kiinnittänyt heijastimen jokaiseen talvivaatteeseen ja käsilaukkuuni, joten sitä ei tarvitse erikseen muistaa jokaisella ulkoilukerralla. Tyylikkääseen villakangastakkiin ostin vähän hienomman rintakorun näköisen heijastimen. Minulla on myös käsivarren ympärille kiinnitettäviä heijastimia. Turvallisuus ennen kaikkea."

Yle Akuutti

Yle Tero Kyllönen

Heijastinliivin voittajat:

Kreetta Ahonen
Heli Bäcklund
Reino Ehtamo
Maria Freudenthal
Timo Halonen
Sari Herttua
Susanna Ikonen
Mari Koivistoinen
Kirsi Kropsu
Irma Majamäki
Eija Mäki
Toini Nauska
Eveliina Niskanen
Ahti Pulliainen
Kaarina Sillanpää
Marjut Sipilä
Kaarina Sotti
Anne Ståhle-Kanniala
Virpi Sydänmaa
Anja Wallenius

Onnea voittajille!

Lähetä linkki

Esitysaika

TV1 keskiviikkoisin klo 20:00
Uusinnat torstaisin ja lauantaisin

> Ohjelma on tekstitetty suomeksi

Yle Areena

YLE Areena

YLE Areena
Akuutin lähetys on nähtävissä Areenassa kuukauden ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan

Akuutti teksti-tv:ssäMuualla Yle.fi:ssä