Pariakrobatia

Akuutti 3.4.2013

Yle Akuutti

Aikuiset ihmiset nauravat, kirkuvat ja pitävät hauskaa. Pari ja paljaat varpaat, muita välineitä ei tarvita. Tämä on pariakrobatiaa.

– Aloitamme lämmittelyllä, joka voi olla jotain hullua ja hauskaa, emme ota asioita liian vakavasti, sirkusopettaja Sarah Hudson kuvailee pariakrobatiatunnin rakennetta.

Yle Akuutti– Pariakrobatiassa on erikseen alamies tai alanainen ja lentäjä, sirkusopettaja Antti Leinonen Sirkus Magentasta kuvailee lajia. Monet temput vaativat sen, että molemmat tekevät synkronoidusti samaa, alamies tai alanainen nostaa ja lentäjä hyppää.

Pariakrobatia on sosiaalinen harrastus. Treenit edellyttävät, että on pari, vaikkei välttämättä omaa paria.

– Tässä tutustuu kivasti muihin ihmisiin ja fyysinen kontakti toisten ihmisten kanssa on aika luonnollista. Tämä on monipuolinen liikuntalaji, se kehittää todella hyvin funktionaalista voimaa, tasapainoa ja notkeutta, Leinonen kertoo.

Luottamus on tärkeää

Yle Akuutti– Tarvitset luottamusta pariisi, tämä on yhteistyötä ja olet todella vuorovaikutuksessa parisi kanssa, Sarah Hudson kuvailee.

– Et voi harrastaa pariakrobatiaa kiinnittämättä huomiota toisiin ihmisiin, miltä heistä tuntuu ja miten he tilanteen kokevat. Sinun täytyy olla samalla aallonpituudella toisen kanssa ja tästä syntyy lajin sosiaalinen luonne.

Harjoituksen myötä näkyy, että pariakrobatia ei ole vain kahden treenaajan välistä toimintaa. Välillä paria vaihdetaan. Toisaalta kiidetään apuun, jos tarvitaan joku ottamaan vastaan tai auttamaan haastavan tempun onnistumista.

Tunti alkaa toden totta pienellä matsilla: kukaan ei ole naama peruslukemilla, kun yritetään hiki päässä työntää pari kohti vastakkaista seinää, käyttämättä kuitenkaan ollenkaan käsiä, pelkällä vartalolla. Siinä havainnollistuu, että vartalosta on moneksi. Sitten taas otetaan käsistä kiinni ja harrastetaan merimiespainia: koetetaan kaataa toinen nurin.

Yle AkuuttiVenyttelyjen jälkeen päästään pikku hiljaa asiaan. Alkaa vaikuttaa haastavalta. Parin toinen osapuoli seisoo edessä katse poispäin ja selkä paria kohti. Siitä toinen nousee käsinseisontaan hänen taakseen niin, että jalat ovat vasten toisen selkää ja jalkaterät siis ovat toisen niskan takana ojennettuna kohti kattoa. Siitä pari ottaa kaveriaan selkänsä takaa ylhäältä nilkoista kiinni, taivuttaa itsensä vyötäröltä eteenpäin kohti lattiaa – ja parin takana olija päätyy omille jaloilleen toiselle puolen pariaan. Hups. Vaikeasti kuvailtava juttu, näyttää haastavalta, mutta hauskalta. Ja on ilmeisesti aika helppoa – kuitenkin.

Seuraava temppu onkin jo päätähuimaava, kun parin toinen osapuoli ponnistaa takaa säären päältä vauhtia ja pian ”alamiehet” saavat kunnon treeniä hartioilleen, kun ”lentäjä” seisoo paljain varpain toisen hartioilla pää hipoen kattoa.

– Nämä temput saattavat näyttää vaikeilta, mutta suurin osa ihmisistä pystyy tekemään ne, ihan tuosta vain, Antti Leinonen toteaa.

Pariakrobatia tekee hyvää parisuhteelle

Harjoituksissa konkretisoituu, miten parin toimintaan on uskottava ja luotettava.

– Vaikkei tämä mitään pariterapiaa ole todellakaan, niin meillä on ollut täällä muutamia pariskuntia, jotka ovat halunneet aloittaa jonkun yhteisen harrastuksen, Leinonen kertoo.

Sarah Hudson kertoo, että lajin parissa on nähty myös, miten voi syntyä uusia ihmissuhteita ja tuttu parisuhde voi lujittua.

– Sanoisin, että etenkin monille miehille tämä on tosi hieno harrastus: pääsee nostelemaan naisia. Ei tarvitse mennä kuntosalille nostelemaan puntteja, voi nostella toisia ihmisiä, Antti Leinonen toteaa.

Yle AkuuttiHelsinkiläiset Elina Sänkiaho ja Juha Rita harrastavat lajia pariskuntana, mutta toisaalta heidän perheessään sirkusta harrastavat myös lapset. Sunnuntai-iltana lapset saavat kuitenkin jäädä isovanhempien hoitoon. Sänkiaho pohtii, että juuri koskaan ei ole treenejä jätetty väliin.

– Tämä antaa ihan hirveästi työn ja kotielämän vastapainona ja tämä on todella hauskaa. Tänne jaksaa tulla pitkänkin matkan päästä, Elina Sänkiaho kuvailee.

Myös ryhmässä olo on antoisaa, lisäksi oppii pikku hiljaa hallitsemaan omaa kehoa.

– Sitä puserretaan jotain uutta temppua monta viikkoa ja se sitten joskus onnistuu, Sänkiaho tuumaa.

Yle Akuutti– On hauskaa huomata, että vaikka akrobatia usein aloitetaan ihan lapsena, niin aikuisenakin aloittaneella on mahdollisuuksia vielä kaikenlaiseen. Muistan, kun olimme ensimmäisessä workshopissa mukana, jossa kävimme näitä pariakrobatiatemppuja läpi, niin jo ensimmäisenä päivänä Elina seisoi minun hartioillani, että kyllä näissä nopeasti pääsee vauhtiin, Juha Rita kertoo.

– Ehkä tämä näyttää hurjemmalta, mitä on. Täällä on porukkaa, joka auttaa ja heti jos tarvista on, niin toiset tulevat koppaamaan, Sänkiaho lisää.

Tätä voi kokeilla kotonakin

Elina ja Juha näyttävät mallina vastapainotempun, jota voi koittaa myös kotona. Elina on ”lentäjä” ja Juha on ”alamies”. Ensin otetaan ranneote, jossa kädet ovat ranteista kyynärtaipeeseen saakka tukemassa toisiaan, otetaan siis ranneote toisen kyynärtaipeen kohdalta.

Juha koukistaa hieman polviaan, on ilmassa ikään kuin hieman istuvassa asennossa ja Elina ponnistaa Juhan reisien päälle seisomaan.

Yle AkuuttiKun ”lentäjä” pääsee ylös seisomaan toisen reisien päälle, molemmat suoristavat vähitellen kädet. Sitten Juha nojaa polvet yhä koukussa taaksepäin, Elina suoristaa jalkansa ja lantionsa ja vartalo suorana ja kädet suorana nojaa vinosti taaksepäin Juhan reisillä seisoen – näyttää hienolta.

Antti Leinonen kertoo, että tämän tempun osaavat tehdä ekaluokkalaisetkin.

– Miten tämän voi tehdä helpommin, on ottaa kolmas henkilö mukaan.

Yksi henkilö käy konttausasentoon, nelinkontin, hän on pukkina. Alamies voi istua hänen takapuolensa päälle, jolloin alamies saa hyvän asennon.

– Siinä vaiheessa, kun lentäjä ja alamies ovat tasapainossa, niin pukki voi kontata täältä alta pois. Ja temppu on valmis.

– Sirkus on jotain todella erikoista, siitä on alkanut tulla koko ajan isompi ilmiö, Sarah Hudson kuvailee. Pariakrobatiaakin voi harrastaa pääkaupunkiseudulla eri viikonpäivinä eri yhdistysten järjestämissä harjoituksissa, Sirkus Magenta on niistä vain yksi.

– Tämä on yksi harvoista lajeista, joissa saat nopeita voittoja. Näet jotain, mitä et olisi voinut kuvitellakaan koskaan tekeväsi ja viidessä minuutissa huomaat itse tekeväsi sen, minkä ajattelit olevan aivan hullua. Se antaa todellista itseluottamusta, ja iloa ja se tekee sirkuksesta niin suosittua. Sirkus on maaginen juttu.

Asiantuntijat:
SARAH HUDSON, sirkusopettaja, Sirkus Magenta
ANTTI LEINONEN, sirkusopettaja, Sirkus Magenta

Toimittaja: SINI SILVÀN

Lähetä linkki

Esitysaika

TV1 keskiviikkoisin klo 20:00
Uusinnat torstaisin ja lauantaisin

> Ohjelma on tekstitetty suomeksi

Yle Areena

YLE Areena

YLE Areena
Akuutin lähetys on nähtävissä Areenassa kuukauden ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan

Akuutti teksti-tv:ssä



Muualla Yle.fi:ssä