Pölytön arkisto avoinna 24/7

Elä uudelleen tuorein Hullu juttu!

Hullun jutun jaksot nähtävissä YLE Areenassa kuukauden ajan ensiesityksen jälkeen

Hullun jutun matsi: Erota vai jäädä yhteen ke 20.11.2013

Kun nykyajan nuori aikuinen menee naimisiin, hän joutuu toiseen suureen valintatilanteeseen yllättävän pian ja varmasti: erota vai jäädä. Paraneeko vaihtamalla vai ei – tästä väitellään TV2:n Hullun jutun matsissa.

Onko eroja liikaa vai liian vähän? Ina Mikkolan haastattelema toimittaja Anna Perho väittää, että ihmiset pidättelevät eroa turhan pitkään. Kun juttu ei toimi, pitäisi uskaltaa vain lähteä eikä jäädä tuhlaamaan elämänsä arvokkaita vuosia väärän ihmisen kanssa.

Toimittaja Merjut Tervola esittää, että rakastumisen tunne on haitallista huumetta siinä missä alkoholi ja tupakka. Kun seminaarimatkalla tavattu ihastus pyytää tekstarilla treffeille, pitää osata kieltäytyä. Hullun jutun pikakurssi näyttää miten.
Tervola haastattelee pariskuntaa, joka erosi, nainen löysi uuden kumppanin, sai tämän kanssa lapsenkin, mutta palasi ensimmäisen miehensä luo. Totesivat, että vaihtamalla ei parane – ja menivät uudelleen naimisiin.

Ina Mikkola ei anna väittelyssä periksi. Hän marssittaa ruutuun nuoria, jotka todistavat, että vanhempien ero ei ollut lapsellekaan mitenkään kauhea asia.

_________________________________________________________________

Hullun jutun matsi: Armeijaan vai totaaliin ke 13.11.2013

Asevelvollisuus kutsuu yhä nuoret miehet armeijaan, mutta käytännössä velvollisuuden suorittaminen on nykyään varsin vapaaehtoista. Sivarin valitseminen on ollut vaivatonta jo pitkään, mutta nyt myös totaalikieltäytyminen on saatu entistä houkuttelevammaksi, kun kieltäytyjä saa lusia rangaistuksensa kotiarestissa panta nilkassa.

Armeijasta luistaminen käy helposti, mutta kannattaako se? Tästä väitellään TV2:n Hullun jutun matsissa. Toimittaja Marjut Tervola todistelee, miten armeijan suorittamisesta on edelleen hyötyä siviilissä. Yksi saa armeijasta ammattikuljettajan ajokortin, toinen oppii armeijan johtamiskoulutuksesta, joka on luultua nykyaikaisempaa.
Toimittaja Ina Mikkolan haastateltavat puolestaan vakuuttavat, että sen paremmin totaalikieltäytymisestä kuin ”hullun papereista” ei ole työmarkkinoilla haittaa.

Ohjelmassa matsataan myös armeijan tarpeellisuudesta. Vakaan turvallista aikaa eläneen nuoren polven motivaatio sodankäynnin harjoitteluun saattaa oheta. Toimittaja Mikkola asiantuntijoineen olisi jo valmis lakkauttamaan koko armeijan.
Toimittaja Tervola toteaa armeijan olevan yksi hyödyllisimmistä jokapäivän peruspalveluista. Armeija on läsnä esimerkiksi pankin asuntolainatiskillä. Kun armeija takaa rauhan, maalla on tulevaisuus, johon ihmiset uskaltavat investoida.

_________________________________________________________________

Hullun jutun matsi: Amikseen vai yliopistoon ke 6.11.2013

Kouluttautuminen kannattaa – näin on aina sanottu, mutta pitääkö hokema enää paikkansa? Onko yliopisto väylä siisteihin töihin ja hyviin tienesteihin – vai loukku pätkätöihin ja ilmaisiin ylitöihin, kun putkimies porhaltaa ohi varmoine työpaikkoineen ja hulppeine ansioineen, lyhyellä koulutuksella?

TV2:n Hullun jutun toimittaja Ina Mikkola kaivaa esiin todistusaineistoa väitteelleen, että ammattikoulu saattaa olla nuorelle fiksumpi valinta kuin yliopisto, vaikka lukupäätä riittäisikin. Totta on, että tilastojen valossa korkeakoulutettu joutuu työttömäksi keskimäärin vähemmän kuin amiksen käynyt, mutta ero supistuu.
Mikkola haastattelee työtöntä kääntäjää, joka opiskeli vuosikaudet, mutta nyt tarjolla olisi vain ”orjatyötä” reilun tonnin kuukausipalkalla.
Ja siinä missä duunarin päivä loppuu neljältä, ja ilta on vapaa harrastuksille, akateeminen työntekijä painaa ilmaisia ylitöitä.

Akateemisen elämä on silti parempaa! Näin väittää toimittaja Marjut Tervola. Hän haastattelee taidehistorioitsijaa Anna Kortelaista, jolle työn sulautuminen osaksi elämää on akateemista rikkautta eikä taakka.
Nuorten päähän ajetaan nykyään ajatuksia nautinnoista ja omista valinnoista. YUP-yhtyeen kitaristina tunnettu Jussi Hyyrynen halusi 16-vuotiaana rokkitähden uralle. Nyt hän on lääkäri ja tyytyväinen siitä, että järki kasvoi päähän ja pani opiskelemaan kunnon ammatin.

_________________________________________________________________

Hullun jutun matsi: Suomeen vai ulkomaille ke 30.10.2013

Tuimat kaksintaistelut nuorten aikuisten elämänvalinnoista jatkuvat TV2:n Hullussa jutussa. Maailma on nuorille nyt avoimempi kuin koskaan: on kielitaitoa , yhteyksiä ja rohkeutta lähteä ulkomaille asumaan, pysyvästikin. Onko elämä muualla makeampaa vai ei? Yhä useampi esittää itselleen kysymyksen: jäänkö Suomeen vai pakkaanko laukut saman tien.

Toimittaja Ina Mikkola yllyttää nostamaan kytkintä. Syyksi riittää jo Suomen ilmasto. Se pakottaa ihmiset kuihtumaan pimeyden vankeina neljän seinän sisällä suuren osan vuodesta.
Mikkola haastattelee Barcelonaan muuttaneita nuoria suomalaisia, jotka kehuvat uuden kotikaupunkinsa elävyyttä ja edullisia hintoja. Oluen saa baarista eurolla, ja baari on auki aamuun saakka. Töiden jälkeen mennään rannalle tammikuussakin.
Berliiniin kotiutunut suomalaisinsinööri kehuu saksalaisia inssinpalkkoja. Elämä on leveämpää kuin Suomessa.

Toimittaja Marjut Tervola nyrkkeilee Hullun jutun matsissa Suomen puolesta. Kun vaatetus ja asenne ovat kohdallaan, täällä ei ole kylmä. Ulkomaille on tyhmää muuttaa senkään takia, että oppisi puhumaan englantia kuin britti tai jenkki. Suomalaisella ääntämyksellä pärjää kansainvälisissä kontakteissa paremmin kuin Oxford-aksentilla.
Ulkomailta Suomeen palaavat usein valittavat, että työnhaussa heidän kokemustaan ei arvosteta tarpeeksi. Lakitoimistoyrittäjä kertoo, että Suomessa pysynyt onkin parempi rekry.

Nekin suomalaiset, jotka menestyvät maaílmalla erinomaisesti, muuttavat ennen pitkää aina takaisin Suomeen – miksi? Andy McCoyn vastaus yllättää.

_________________________________________________________________

Hullun jutun matsi: työntekijä vai yrittäjä ke 23.10.2013

TV2:n Hullussa jutussa otetaan tänä syksynä matsia nuoren aikuisen elämänvalinnoista. Yksi niistä on asenne kuluttamiseen: lähteäkö täysillä mukaan tavaroiden lupaamaan riemuun vai pyrkiäkö kieltäytymään mokomasta. Ollako normikuluttaja vai kulutuksen vastustaja?

Toimittaja Ina Mikkola lataa pöytään kulutuskielteisiä argumentteja. Pysäyttävässä haastattelussa koululaiset kertovat, miten lapsiin ja nuoriin on levinnyt tapa särkeä tavaroitaan tahallaan – saadakseen uusia!
Kodeissa on turhaa tavaraa niin paljon, että pahimpaan hätään kutsutaan jo ammatti-apua. Tomera kodinjärjestäjä tulee ja siivoaa laatikot ja heittää ylimääräisen roskikseen. Mikkola haastattelee naista, joka ei pysty luopumaan jo taakse jääneen elämänvaiheensa tavaroista – rikkinäisestä levysoittimesta ja tyttären Aku Ankoista – vaan on vuokrannut niitä varten hintavan varaston.

Toimittaja Marjut Tervola puolustaa radikaalia näkökulmaa: kuluttaminen on kivaa ja jopa kannatettavaa toimintaa. Ihminen tarvitsee virikkeitä siinä missä sikakin, ja tavaroiden vertaileminen ja ostaminen tuovat elämään sisältöä. Tervola haastattelee hifiharrastajaa, joka on upottanut stereolaitteisiinsa valtavasti aikaa, ajatusta ja rahaa – ja kivaa on.
Tervolan todistelujen mukaan hyvinvointi toteutuu parhaiten kulutusyhteiskunnassa.

Maailman ympäristön tilastakaan suomalaisen kuluttajan ei kannata liikaa kantaa huolta. Hullun jutun haastattelussa kuluttajatutkimuksen professori Mika Pantzar sanoo, että kiinalaisten ostovoiman nousu tekee raaka-aineista lopulta niin arvokkaita, että hyödykkeiden kohoavat hinnat hillitsevät meidänkin kulutustamme tehokkaasti.

_________________________________________________________________

Hullun jutun matsi: työntekijä vai yrittäjä ke 16.10.2013

Kun palkkatyöt tarjoavat vain pätkiä, nuoren aikuisen mieleen tulee: alkaisinko yrittäjäksi. Ajatusta tarjotaan nuoren päähän vahvan propagandakoneiston voimalla. Yhteiskunta tarvitsee yrittäjiä, ryhdy sinäkin rohkeasti.

Hullu juttu väittelee siitä, kumpi on todennäköisimmin parempi valinta elämänuraksi: yrittäjyys vaiko sittenkin palkkatyö.

Yrittäjyydessä pelottavat yrittäjien kehuskelut 13-tuntisilla työpäivillään ja pitämättömillä lomillaan, mutta onko tämä välttämättä ainut totuus yrittämisestä? Yrittäjyyshän voi päinvastoin tarjota mahdollisuuden elää vapaasti omien tavoitteidensa ja aikataulujensa mukaan. Palkkatyö sen sijaan tarjoaa leppoisan ja vähävastuisen elämän yhä harvemmalle. Olet joko työtön, pätkäläinen tai ylityöllistetty – valitse siitä.

Perinteisesti yrittäjyys on tarjonnut kouluttamattomallekin mahdollisuuden rikastua, jos yritys menestyy. Toimittaja Ina Mikkola haastattelee kirvesmieheksi aikanaan valmistunutta Janne Kuulasvuota; nuorella miehellä on nyt useita yrityksiä ja tulot palkkatyöläiseen verrattuna moninkertaiset. Talo on komea, eikä pihasta puutu päriseviä leluja.

Mutta jos yritys ei menestykään. Toimittaja Marjut Tervola löysi haastateltavakseen konkurssin tehneen lahjatavaraliikkeen pitäjän Sari Rauvanto-Erikssonin. Hänen firmassaan työntekijöillä meni paljon paremmin kuin yrittäjällä itsellään.

_________________________________________________________________

Hullun jutun matsi: sinkkuelämä vai perhe-elämä ke 9.10.2013

Kauden toisessa jaksossa otetaan matsia perhemuodosta: kannattaako pariutua vai nauttia pysyvästi sinkkuelämästä.
Vaurauden kasvaessa ja elämänmallien vapautuessa sinkkuudesta on tullut vakava haastaja ydinperheelle. Tilastot yksinasujien ja lapsettomien nelikymppisten määrästä todistavat tästä väkevästi.

Toimittaja Ina Mikkolan haastatteluissa sinkut kertovat elämästään. Yksi ei kerta kaikkiaan halua lapsia, toisella on lapsia mutta ei kaipaa miestä häiritsemään elämäänsä. Kolmas kaihtaa pitkää parisuhdetta, jossa seksikin vääjäämättä väljähtyy. Sinkut nauttivat elämästään, mutta valittavat yhteiskunnan kohtelevan heitä yhä nuivasti.

Toimittaja Marjut Tervola latoo tiskiin argumentteja parisuhteen ja perheen puolesta. Kaikki tietävät, että parisuhde tekee miehille hyvää, mutta tutkimusten mukaan myös naiset ovat parisuhteessa onnellisempia kuin yksin. Seksielämäkin on parisuhteessa parempaa kuin sinkuilla.

Televisiossa sinkkuelämä tarkoittaa korkokenkiä, baareja ja kevyttä löpinää, mutta mitä se on tosielämässä? Yh-äiti riutuu lähiössä.

Kumpi kannattaa rahallisesti, parisuhde vai sinkkuilu? Tähänkään vastaus ei ole ihan yksinkertainen. Pariskunta pystyy jakamaan monia kulujaan, mutta sinkku pystyy kontrolloimaan menonsa yksin ja itse. Toisaalta taas pariutumisella pystyy tienaamaan selvää rahaa – kun ottaa itseään rikkaamman puolison.

_________________________________________________________________

Hullun jutun matsi: vuokrakämppä vai oma asunto ke 2.10.2013

Hullun jutun matsin ensimmäisessä jaksossa väitellään asumismuodosta: kumpi kannattaa, vuokrakämppä vai oma asunto.

Jos lasketaan ihan vain rahaa, aika moni uskoo, että asia on päivänselvä. Toimittaja Ina Mikkola löytää kuitenkin vahvoja epäilyjä omistusasunnon ”varmoista tuotoista”.

Toimittaja Marjut Tervolaa taas ärsyttää se, että vuokralla-asujat luulevat olevansa jotenkin vapaampia sieluja kuin omistusasujat. Pankista saa maksuihinsa vapaakuukausia, mutta saako vuokranantajalta?

Tuottavuuden epäilijöille Tervola tuo haastatteluun nuoren naisen, joka omistaa jo kolme asuntoa. Vuokralaiset maksavat kulut, ja nainen vaurastuu kuin itsestään. Hänen tavoitteenaan on omistaa kymmenen asuntoa.

Ina Mikkola huomauttaa, että kun nuoripari luopuu vuokrakämpästä ja ostaa oman, yleensä siinä muutetaan huonompaan osoitteeseen, halvempaan. Asumismuodon valinta on myös elämäntavan valinta.
Marjut Tervola vastaa tähän: mitä pahaa lähiössä muka on.

_________________________________________________________________

Hullu juttu pe 28.12.2012

Miksi julkkikset eivät osaa olla kunnolla ja keitä ovat Amerikan juggalot? Punaisessa huoneessa on nyt massiiviset hipat, kun täysijärkisten asiaohjelma Hullu juttu esittää koosteen kauden parhaista hetkistä.

_________________________________________________________________

Hullu juttu to 27.12.2012

Suomi tarvitsee innovaatioita – näinhän meille jankutetaan. Malliksi näytetään suosittua kännykkäpeliä: keksikää lisää tällaisia. Missä luuraavat todella merkittävät keksinnöt, elämää mullistavat sosiaaliset innovaatiot? Ennen vanhaan niitäkin tehtiin: kahdeksan tunnin työpäivä, kansaneläke, peruskoulu. Enää ei synny mitään. Mutta kun lainsäätäjää ummettaa, kansalaiset innovoivat itse: lihaa parkkipaikalta, koulu kotona, talousjärjestelmän täysremontti ja 2000-luvun uusi ydinperhe.

Kävelemiseen tarvitaan sauvat, juomavesi haetaan lähteestä, seksiakti kestää kuusi tuntia – näin käy, kun yhä useampi haluaa tehdä jokapäiväisistä askareistaan suurta draamaa. Onko vielä joitain elintoimintoja, joita arjen harrastajat eivät ole älynneet mutkistaa? Hengittäminen ja vessassa käyminen.

_________________________________________________________________

Hullu juttu to 20.12.2012

Kolistelua, bassojumputusta, koiran räksytystä, perheriitaa, tupakankäryä parvekkeella ja outo lammikko hississä – ongelmanaapuri on tuttu ilmiö jokaiselle kerrostaloasujalle. Eikö ole väärin, että maksat asunnostasi muhkeat 300 000 euroa, mutta naapuriksi saattaa tulla millaisia kummajaisia tahansa? Hiljaisuutta, puhtautta ja hyvää käytöstä arvostavat suomalaiset ansaitsisivat asuntomarkkinoille aivan uuden tuotteen: kunnon ihmisten kerrostalon. Asukkaaksi pääsisi vain valheenpaljastustestin kautta.

Käymme ahkerasti lenkillä ja kuntosalilla. Kun kuntoilee, kroppa pysyy terveenä. Eikö samalla logiikalla kannattaisi hoitaa myös mielenterveyttään, säännöllisesti, vaikka ei olisi mitenkään hullu tai edes masentunut? Jokaisella meistä pyörii päässä eri kokoisia murheita: työpaineita, rahahuolia, rakkausongelmia, peruspotutusta – näitä riittää. Pitäisikö meidän opetella käymään terapiassa yhtä säännöllisesti kuin käymme hieronnassa tai parturissa? Kelpaako ilmainen pika-apu arjen huoliin, kun Hullu juttu pysyttää terapiakojun toriaukiolle?

_________________________________________________________________

Hullu juttu to 13.12.2012

Kehitysapua vuosikymmenestä toiseen, mutta Afrikka ei vaan nouse. Huijaako auttamisen tunne meidät uskomaan, että Afrikan asia on hoidossa? Kenties pitäisi kokeilla uusia konsteja. Nyt kun palkat ovat nousseet Kiinassa, voisiko Afrikka kilpailla työvoiman hinnalla tehtaat omalle mantereelleen? Hullun jutun haastattelemat ugandalaiset lähtisivät hikipajan hihnalle heti. Toimittaja Marjut Tervola teetti Maksamme velkaa -apuhitistä uuden versio: Bisnestä Ruandaan.

Polttoaineen hinnan noustessa autoilijan hymy sen kuin levenee – itärajan pinnassa. Tohmajärveläiset ja rääkkyläläiset tankkaavat rajan takana puoleen hintaan. Halvan bensan hamstraamisesta on tullut monelle toimettomalle rattoisaa ajanvietettä, jossa litroja lirutetaan kyytiin kaikin konstein, vaivaa säästämättä.
Toimittaja Ina Mikkola istui takapenkillä, kun kolme nuorta miestä lähti yöllä Rääkkylästä halvan bensan jahtiin.

_________________________________________________________________

Hullu juttu to 6.12.2012

Kun suomalainen muuttaa edullisten neliöiden perässä kehyskuntaan ja ryhtyy jyystämään pitkiä työmatkoja kahdella autolla, verottaja myöntää vuosittain tuhansien eurojen vähennykset. Kuka helpotukset lopulta maksaa ja mitä se ylipäätään kuuluu valtiolle, miten kauas kukakin haluaa asumaan? Miksi keski- ja hyvätuloisille suomalaisille tarjotaan koko ajan valtion tissiä: asuntolainan korkovähennystä, kotitalousvähennystä, työmatkatukea? Vihreiden Otso Kivekäs viedään Karkkilan torille, kyltin viereen: Tämä mies veisi teiltä työmatkojen tuen. Halukkaat saavat mahdollisuuden antaa Kivekkäälle piiskaa.

Mannerheim, Mannerheim, Mannerheim – sitä tulee nyt joka tuutista, kun nuoret leffantekijätkin ovat intoutuneet tonkimaan kansallissankarin elämää. Vyörytyksessä melkein unohtuu, että ihan kaikki suomalaiset eivät innostu valkoisen Suomen sotaherrasta. Kuka voisi olla kansallissankari niille suomalaisille, joita Marski ei sytytä? Toimittaja Ina Mikkola keräsi nimiä muutamalta kulttuurivaikuttajalta ja nostaa jalustalle myös oman ehdokkaansa: Reino Oittisen. Kuka se on?

_________________________________________________________________

Hullu juttu to 22.11.2012

Nettikeskustelijat kiekuvat, että vangeilla on vankilassa paremmat oltavat kuin vanhuksilla vanhainkodissa. Onko todella näin? Hullu juttu vei laitosvanhuksen omaisen katsomaan Turun uutta vankilaa: sellejä, kuntosaleja, kirjastoa. Ruuan laatuakin maistettiin. Vastavuoroisesti koevapaudessa oleva vanki katsasti Syystien vanhustenkeskuksen puitteet. Vertailu hämmästytti toimittajankin. Vanhuksen laitoshoitopäivä maksaa noin puolet siitä mitä vangin. Mitä tapahtuisi, jos vankiloiden määrärahat puolitettaisiin? Jos vankia ei hoideta kuntoon ja kaidalle tielle, seuraa ikäviä. Viimeisiä elinpäiviään viettäviltä vanhuksilta tämä ”budjettipelote” taitaa puuttua.

”Televisiosta tulee pelkää roskaa!” Kun Yle-vero pakottaa kaikki suomalaiset maksamaan television katselusta, tuntuu entistä tärkeämmältä kuunnella heitä, jotka inhoavat tv:n tarjontaa tai eivät välitä siitä. Mutta: entä jos vika ei olekaan tv:ssä vaan valittajissa? Televisio tuo maailman ihmeet jokaisen olohuoneeseen.
Pystyykö kirja muka samaan?

_________________________________________________________________

Hullu juttu to 15.11.2012

Rikkaat ryöstävät köyhiltä, sen nyt vielä kestää, mutta nykyään myös keskiluokalta. Keskiluokka näivettyy. Ahkera ja opiskelevakaan nuori ei enää voi luottaa pääsevänsä turvallisen ja vauraan elämän syrjästä kiinni. Näin on käynyt Suomessa ja koko Euroopassa, mutta Hullu juttu matkusti ilmiön alkulähteille: Yhdysvaltoihin.
Jenkkinuoret ottavat ongelman kahdella tapaa. Yksi ryhmä ovat Occupy Wall Street -liikkeen aktivistit, jotka haluavat muuttaa maailman reilummaksi.
Toinen tapa reagoida on kääntää selkänsä politiikalle. Näin tekevät juggalot, nuorten alakulttuuri, joka on tehnyt huono-osaisuudesta lifestylen. Ollaan köyhiä, jätetään koulut, syödään roskaruokia ja vedetään päihteitä – ollaan suurta perhettä. ”Family, family!”
Haastatteluissa amerikkalaisnuoret kertovat maastaan karuja juttuja. ”Sanitation engineer” – roskakuski – tienaa niin vähän, että joutuu asumaan veljensä kellarissa. Juggalot eivät usko demokratiaan eivätkä muutokseen. On vain heimon tervehdys: ”Whoop, whoop!”

_________________________________________________________________

Hullu juttu to 8.11.2012

Nyt kun kaikki aito, alkuperäinen, lähi, luomu ynnä muu söpö ja mullantuoksuinen innostaa nuoria aikuisia, yhä useampi nuoripari haaveilee taas maallemuutosta – lasten takia. Maalla lapset kiipeilevät puissa ja nuuhkivat kukkien tuoksua, käyvät pikkukoulua, ovat suojassa kaikilta kaupungin vaaroilta. Pikku-uutiset aamun lehdessä ottavat kuitenkin silmään: taas on lapsi jäänyt auton alle, maaseudulla. Taas on paljastunut huumerinki, maalaistaajamassa. Onko maaseudun paremmuus kasvuympäristönä totta vai unelmaa? Selvitimme muutamia tilastofaktoja. Tulokset yllättivät.

Naimisiinmenon hetkellä kaikki näyttää ruusuiselta. Pian totuus paljastuu nuorelle vaimolle: mies ei osallistu kotitöihin. Alkaa turhauttava jäkätys. Olisiko kannattanut tehdä häiden aattona kirjallinen sopimus kotitöiden jakamisesta? Mies puolestaan ei saa seksiä kyllikseen. Olisiko pitänyt laittaa siitäkin mustaa valkoiselle ennen kuin vaihdettiin sormuksia? Ystävät eivät tule muuttotalkoisiin vaikka lupaavat. Lapset eivät vie roskapussia, vaikka siitä on sovittu. Pitäisikö kaikista lupauksista tehdä kirjallinen sopimus? Riittävän kovin sanktioin.

_________________________________________________________________

Hullu juttu to 1.11.2012

”Fiksu kuluttaja” valitsee kaupassa reilun kaupan banaanit ja kahvin, mutta nämä ovat kuitenkin vain promillen osa kuluttajan kaikesta kulutuksesta. Mitä jos kaikki hyödykkeet tuotettaisiin ehdottoman reilusti? Halpatyömaiden olot ja palkat pantaisiin rahalla kuntoon ja tuotteisiin uusi hintalappu päälle? Suomessa pätkätyöläisiä alettaisiin kohdella reilusti: annettaisiin heille vakituista työtä. Olisiko kuluttaja valmis maksamaan sen seuraukset? Lisää hämmennystä saadaan kansantaloustieteen professorilta, jonka mukaan reiluna markkinoitu tuote ei olekaan reilu – vaan se tavallinen siinä vieressä on oikeasti reilumpi.

Tiedostavia nuoria kasvissyöjiä ahdistaa, kun kaikki lihansyönnin haitat maapallolle tiedetään jo oikein hyvin, mutta lihaa vaan tuotetaan ja syödään faktoista välittämättä. Asioihin saadaan vauhtia, kun kasvisdiktaattori tulee ja kieltää lihansyönnin Suomesta päiväkäskyllä. Vähenisivätkö maatalouden päästöt? Mitä tapahtuisi lihakauppiaalle? Alettaisiinko lihaa salakuljettaa veneillä Virosta, kuten viinaa tuotiin kieltolain aikana? Kasvisdiktaattori maistattaa rekkakuskilla kasvisburgeria ja tyrkyttää makkaraklubilaisen suuhun soijanakkia.

_________________________________________________________________

Hullu juttu to 25.10.2012

 Naiset törmäävät lasikattoon, naisen euro on vain 80 senttiä, naisia häiritään ja lyödään. Nämä sukupuolisen tasa-arvon epäkohdat tulevat meitä vastaan mediassa päivittäin. Vähemmän puhutaan siitä, miten vain miehet pakotetaan armeijaan ja että miehet kuolevat niin varhain, että heidän eläke-euronsakin jää vain 70 senttiin.
Mitkä ovat tasa-arvon viisi suurinta epäkohtaa valtakunnassa? Haemme top five -listan riippumattomalta taholta. Sen päälle väittely: virallisen tasa-arvopolitiikan ankara kriitikko Henry Laasanen haastaa tasa-arvoasiain neuvottelukunnan jäsenen Kari Uotilan.

Me kuluttajat valitamme aina, miksi tavarat hajoavat ennen aikojaan. Aika usein kaupassa olisi kestäväkin vaihtoehto tarjolla – miksi emme osta sitä? Teekkarit avaavat rikki menneen digiboksin ja näyttävät, miksi laite vaikenee niin varhain ja miten valmistaja voisi tehdä tuotteestaan kestävämmän, olemattomin kustannuksin.
Oikeusministeriöllä saattaisi olla keino saada tavarat kestämään. Hullu juttu kertoo ministeriölle, mikä.
_________________________________________________________________

Hullu juttu to 18.10.2012

Poliitikoista puhutaan etunimillä ja puolueiden kannatuslukemia seurataan kuin urheilutuloksia – media on banalisoinut politiikan viihteeksi. Naapurimaassa Ruotsissa politiikka otetaan tosissaan. Ruotsillapa onkin hallitsijaviihdettä varten oma instituutionsa: kuningasperhe. Voisiko malli toimia myös Suomessa: monarkia tännekin? Kenestä Suomen kruunupää? Ehdokkaalla ja hänen perheellään pitäisi olla todistettu taipumus tuottaa otsikoita. Siitähän kuninkaallisille maksetaan.

Toimihenkilö nukkuisi aamukahdeksaan, mutta joutuu heräämään tuntia liian aikaisin – koska remonttimies painaa isolla poralla kerrostalon seinään tasan seiskalta. Duunarin työpäivä alkaa 2–3 tuntia ennen kuin toimihenkilö istuu työpisteelleen. Miksi? Jälkeenjäänyttä aikataulutusta ihmettelee myös umpiväsynyt koululainen, joka pakotetaan laahustamaan kouluun aamukahdeksalta. Miksi niin aikaisin? Nuoriso valvoo iltaisin pitempään kuin ennen vanhaan, niin se vain on. Oma vitsinsä ovat erikoisliikkeet, jotka ovat auki arkisin kymmenestä viiteen. Semmoiseen aikaan ostoksille ehtivät vain työttömät ja opiskelijat – rahattomat.

_________________________________________________________________

Hullu juttu to 11.10.2012

Koulutetut nuoret joutuvat nyt anelemaan rupuisiakin pätkätöitä lakki kourassa, mutta kohta nöyryyttäminen loppuu, kun tulee työvoimapula. Ihanaa! Duunari pääsee työmarkkinoilla niskan päälle, valitsemaan parhaat työnantajat, vaatimaan hyvää palkkaa ja työsuhdeauton kaikilla herkuilla. Vai tuleeko työvoimapulaa sittenkään – ikinä? Jospa poliitikkojen ja työnantajien huolenaihe onkin ollut tyhjää puhetta, jonka tarkoituksena on pehmittää ilmapiiriä halpatyövoiman maahantuontiin. Tilintarkastaja ja bloginpitäjä Pauli Vahtera laskee, että suurtyöttömyys on meille todennäköisempi huominen kuin työvoimapula.

Salarakkaita, kapakkatappeluita, miljoonamätkyjä – lööpit täyttyvät joka päivä. Eikö se ole ihmeellistä? Miksi julkkisten elämässä tapahtuu niin paljon?
Mystisintä julkkujen touhuissa on se, miten usein heille osuu sellaisiakin sattumuksia, joilla ei luulisi olevan mitään tekemistä julkkistelun kanssa. Miksi se oli juuri Frederik, joka napattiin lentoasemalta putkaan sakkoepäselvyyksien takia, eikä joku muu? Outoa.

 

Hullu juttu to 3.5.2012

Kooste kevätkaudesta on kätevä kuin sarjakuvaversio Tolstoin tuotannosta: helposti sulava tiivistelmä aikamme ilmiöistä. Suuret ikäluokat kahmivat itselleen kaiken mammonan, vali vali, mutta tästä nuoret vaikenevat: nuori sukupolvi saa jättiperinnöt. Ulkonäköpaineet ovat naisille tehty rikos – kuka haastetaan käräjille? Testataan tämä: ovatko kansanedustajat vieraantuneita kansasta vai liian vähälahjaisia vaativaan tehtävään. Miksi halpaa asumista, kaupungin vuokrataloja ja hintasäänneltyjä omistusasuntoja, ei rakenneta kaikille halukkaille?
Hanttipätkäduuneista maksetaan liian vähän; ylpeä sosiaalipummi kertoo, miten elämä maittaa työttäkin. Kokeillaan yksityistettyä liikenteenvalvontaa ja värvätään kyläseriffiä. Perutaan maailmanloppu: annetaan suunvuoro tulevaisuusoptimisteille. Ynnä muuta, ynnä muuta.

________________________________________________________________

Hullu juttu to 26.4.2012

Tunnustetaan tosiasia: elämme kulutusyhteiskunnassa, jossa yhä pienemmät lapset tarvitsevat yhä enemmän rahaa. Samaan aikaan teinien on yhä vaikeampi saada kesätöitä. Poimimme neljä ysiluokkalaista kokeilemaan oman yrityksen pyörittämistä. Siivousbisneksen hintahäiriköt kiillottaisivat kesäkahviloita viiden euron tuntikorvauksella. Liikeidea esitellään Harkimolle. Kadulle keksittäisiin uusi palvelu: polkupyöränketjujen voitelu. Yritysvalmennus haetaan Sarasvuolta.

Juhlapyhistä tehtiin markkinatapahtumia. Facebookista tuli mainosväline. Nämä nyt vielä kestää, mutta kun rahanteko iskee epäkaupallisiksi syntyneisiin alakulttuureihin, herkimmiltä kääntyy vatsa. Saastuttiko kaupallisuus muotiblogit, kun bloggaajat alkoivat ottaa tuotelahjoja vastaan? Kokeilemme luoda tyhjästä nuorisomuodin, joka olisi mahdollisimman vaikeasti kaupallistettava. Miten käy? Punk vai raha vai molemmat – haastattelussa Pelle Miljoona.

_________________________________________________________________

Hullu juttu to 19.4.2012

Maailman tulevaisuus näyttää synkältä. Viisaat ja vakavat tuhon ennustajat saavat mediassa tilaa. Linkolan uhkauksista irtoaa hyviä otsikoita, ja ympäristöjärjestöt esittävät päteviä faktoja kaiken luisumisesta kohti vääjäämätöntä hävitystä. Vaan entäpä jos maailmanloppua ei sittenkään tule? Onko mitenkään kuviteltavissa, että tiede ja teknologia lisäävät ihmiskunnan hyvinvointia tästä eteenkin päin? Jätteet kiertävät, ruokaa riittää, fabbauslaite tulostaa tuvan nurkassa kulutustavaroita? Parrakkaiden tietäjien väittelyssä Esko Valtaojan tulevaisuusoptimismi haastaa Eero Paloheimon synkät ounastelut.
Huono pukeutuminen ja yleinen ennakkoluulo kaikkea uutta kohtaan – tätä on junttiuden muoti, joka tunkeutuu jo kaupunkikeskustaan. Hullu juttu matkusti torjumaan junttiutta sen alkulähteille. Julman käännyttämisen kohteiksi joutuivat rehelliset loimaalaiset. Mitä väärää on Loimaan katumuodissa, baaripuheissa ja nuorison autoharrastuksessa?

________________________________________________________________

Hullu juttu to 12.4.2012

Miltä tuntuisi saada yksityisen poliisin pampusta – tehokkaasti ja edullisesti? Yksityistämisellä haetaan parannusta kaikenlaisiin julkisiin palveluihin. Mikä ettei siis myös poliisitehtäviin. Maantiellä hiillostaja liimautuu vaarallisesti takapuskuriin 120:n vauhdissa, ilman pelkoa kiinnijäämisestä, kun poliisia ei ikinä näy. Hullu juttu kokeilee, tienaisiko yksityinen sakottaja maantiellä leipänsä ja ehkä vielä firmalleen voittoakin. Parkanossa testataan, voisiko tavallisesta maanviljelijästä pikakouluttaa yksityisen kyläseriffin.
Parikymppinen Enni Pastila tekee useaa pätkätyötä ja tienaa niistä käteen noin 1250 euroa kuussa. Kelan ja sossun luukulta saisi melkein saman. Miksi siis tehdä töitä? Turkulainen kolmikymppinen Teemu on elänyt tukien varassa jo monta vuotta ja hyvin pyyhkii. Teemu antaa Ennille vinkkejä, miten sossun kanssa asioidaan.

_________________________________________________________________

Hullu juttu to 29.3.2012

Maksaisitko uudesta omistusasunnosta mieluummin 3000 kuin 4000 euroa neliöltä? Entä kaksiosta vuokraa mieluummin 600 kuin 1000 euroa kuussa? Tämä olisi mahdollista, jos asunnontarvitsijat pelastettaisiin asuntomarkkinoilta, asuntokapitalismilta. Miksi ihmisille ei rakenneta sitä, mitä he haluavat: hintasäänneltyjä omistusasuntoja ja kaupungin vuokrataloja? Ilman penninkään tukea veronmaksajilta hinnat ja vuokrat alittaisivat vapaiden markkinoiden tason huikeasti. Tonttimaa voitaisiin sosialisoida maanomistajilta halvalla – jos vaan kantti kestäisi. Laki sallii sen kyllä.
Naisten ulkonäköpaineet eivät ole mikään pikkuharmi, vaan kansallinen mielenterveysongelma, joka jäytää jokanaisen mieltä. Voisiko tavallisesta naapurin naisesta kuitenkin tulla ulkonäköihanne – samoin kuin persuista tuli yhtäkkiä hitti? Riisuimme malli Outi Hirveltä tällingit pois ja tarjosimme kuvaa Trendi-lehden kanteen. Luomukauppiaalta kysyttiin vinkkiä, miten luomunaisesta saataisiin pop.

________________________________________________________________

Hullu juttu to 22.3.2012

Kun "lehmänmaidosta" aikoinaan päästiin ja saatiin pastöroitu "kaupan maito", kuka olisi uskonut, että 2010-luvulla yhä useammat suomalaiset haluavat taas hakea maitonsa omaan astiaan suoraan tilalta? Superfoodistit, tinkimaidon litkijät, luomuhipit ja lisäainekammoiset haastavat virallisen ravitsemustiedon omilla tutkimuksillaan, guruillaan ja kokemuksillaan. Miksi yhä useammat uskovat mieluummin ruokahippejä kuin viranomaisia? Saako pakurikäävästä ja raakasuklaasta riittävästi elinvoimaa? Hullu juttu pani superfood-gurun cooperin testiin.
Töissä pitäisi olla ahkera ja kunnianhimoinen. Entä jos ei ole luonteeltaan sellainen? Moni meistä onkin laiska ja kunnianhimoton – mutta ei silti haluaisi elää täysin toimettomana ja tukien varassa. Pitäisi löytää jostain iisiä duunia. Löytyisikö sellaista Vihdin evakkomuseosta, jossa käy yksi asiakas keskimäärin joka toinen päivä? Vai onko mukavuudenhaluisen viimeinen turvapaikka Hevossalmen siltavahdin koppi?

________________________________________________________________

Hullu juttu to 15.3.2012

 Ovatko kansanedustajat tyhmiä? He itse kertovat, miten eräät kollegat eivät aina tunnu kunnolla ymmärtävän, mistä on kyse. Eikö duunarin järjellä kerta kaikkiaan pärjää vaativassa asiantuntijatehtävässä? Teimme älykkyystestin Voikkaan paperitehtaalta kansanedustajaksi ponnistaneelle Jari Lindströmille (ps). Entä jos superaivot eivät olekaan hyvän kansanedustajan tärkein ominaisuus – vaan tuntuma kansan arkeen? Onko kovapalkkaisella päättäjäeliitillä sitä? Pyysimme eduskunnan varakkainta miestä Eero Lehteä (kok) näyttämään, miten päin vessaharjaa pidetään kädessä.
Kun karvalakkikansa punki lomalle Thaimaahan, matkailun etujoukko meni edeltä pakoon Vietnamiin ja Kambodzhaan. Juntit löysivät sinnekin! Erottautujille jäi enää yksi vaihtoehto, kiertää selustaan, julistaa lähimatkailu autuaaksi. Mutta, pääseekö Suomessa nauttimaan kaikesta siitä, mikä ihmisiä vetää Aasiaan: tallaamattomien polkujen eksotiikasta, halvoista hinnoista, oudoista ruuista, henkisyydestä? Etsimme tätä kaikkea – Pornaisista.

_________________________________________________________________

Hullu juttu to 8.3.2012

 

Nuoret aikuiset syyttävät suurten ikäluokkien kahmineen itselleen kaiken. Puhutaanpa vaihteeksi vähän tästäkin: ennen pitkää se kaikki putoaa sieltä perintönä nuorten syliin. Pätkätyömiekkareissa hilluvat tulevaisuuden miljonäärit. Miten tieto – vähintään alitajuinen – turvatusta tulevaisuudesta vaikuttaa nuorten elämään? Toimittaja Marjut Tervola haastattelee kolmikymppisiä, jotka elelevät vailla uraputken stressiä. Mutta: kaikille nuorille lottopottia ei tule. Vanhemmat saattavat tuhlata kaiken itse. Tai perittävää ei vaan ole. Miltä tuntuu, kun "kaikki" saavat ison perinnön, mutta itse ei saa?
Face it: yhteiskunnan kahtiajakautuminen on ilmiö, jota ei voida täysin estää. Kun siis koulussa opetetaan niin sanottuja kansalaistaitoja, pitäisikö evästää myös sen varalle, että elämässä menee huonosti? Osalle oppilaistahan käy näin. Hullun jutun uusi toimittajakasvo Lotta Backlund antoi yksityisopetusta kahdelle ysiluokkalaiselle. Opeteltiin suojautumaan perheväkivallalta. Käytiin kysymässä entiseltä linnakundilta, kannattaako rikoksen tunnustaminen. Pyydettiin alkoholistilta oppia myrkyllisen korvikeviinan tunnistamiseen..

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 8.11.2010

 Teemme retrospektiivisen katsauksen Hullun jutun syksyyn. Miltä näyttää kertaalleen jo näytetty? Selviää vain katsomalla. Työpaikalla tehdään nykyään kaikkea muuta kun työtä, ja mitä on se itse "työ": turhia kokouksia, joutavia seminaareja. Amerikka romahti – kaduttaako Amerikan-ystäviä, että kannattivat mätää järjestelmää? Kokeillaan kelpaako työ romanikerjäläisille. Todetaan että se kelpaa yhä huonommin myös meille suomalaisille – entä sitten. Ihmetellään miksi jotkut vanhemmat eivät halua kertoa tuttavilleen pikkulapsensa sukupuolta. Kysytään onko mainoksilta piiloutuva kansalainen hyvinvoinnin vapaamatkustaja. Tuodaan supermaalainen traktorilla Stadiin testaamaan, onko kaupunki niin tyly paikka kuin maalaiset aina parjaavat. Kummastellaan miksi elokuvissa ja teatterissa ihaillaan aggressiivisia naisia. Neuvotaan miten lapsestakasvatetaan menestyjä. Näytetään miten asumiskulut puolitetaan. Kokeillaan miten solmitaan järjestetty pika-avioliitto. Haastatellaan ihmisiä, jotka eivät pode mustasukkaisuutta, vaikka kumppani tekisi mitä.

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 1.11.2010

Joka toinen pettää puolisoaan, joka toinen liitto päättyy eroon. Kumppanit vaihtuvat ja välillä niitä on useita kerrallaan – elämme maailmassa, jossa mustasukkaisuuden aihetta riittää.  Mustasukkaisuuden hallinnasta onkin tullut keskeinen kansalaistaito.  Hullu juttu haastattelee ihmisiä, joilla on jakaa viisauden sanoja tavallisille epäilijöille, kyttääjille, vainoajille, raivoajille ja itsensäkiduttajille.  Tapaamme naisen, joka onnistui olemaan kahden kanssa kihloissa yhtäaikaa.  Tapaamme pariskunnan, joka elää turvallisesti avoimessa suhteessa.  Tapaamme miehen, joka kertoo tuntemuksistaan parinvaihtobileissä.

Suomalaiset haaveilevat eläkevuosista, mutta mikä siellä lopulta odottaa? Hullu juttu löysi henkilökohtaisen eläkevalmennuksen koehenkilöksi vantaalaisen Paula Laineen, 62, joka on aikeissa livistää eläkkeelle pikimmin. Annamme asiantuntijan laskea, miten pahasti elintaso romahtaa. Kuullaan myös dataa eläköitymisen vaaroista henkiselle hyvinvoinnille.  Lopuksi mennään tapaamaan velkakierteeseen joutunutta kansansuosikkia Simo Salmista, joka kertoo miltä eläkeläisen elämä tuntuu.  Miten käy: pelästyykö Paula Laine ja lykkää eläkkeelle lähtöään?
_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 25.10.2010

Miksi asuminen maksaa Suomessa niin paljon? Tätä parutaan - ja samaan aikaan rakennetaan 300 neliön omakotitaloja, kaikilla herkuilla. Herätkää unestanne. Halvempaa asumista on turha odottaa pankeilta ja rakennusliikkeiltä. Ainoa, joka voi vaikuttaa asumisen hintaan, olet sinä itse. Miten se onnistuu? Hullun jutun asuntomessuilla esitellään kolme kohdetta: ahdas, syrjäinen ja vaatimaton. Iso lapsiperhe näyttää mallia, miten mahdutaan kaksioon. jos tilaa haluaa, hulppean omakotitalonkin saa 70 000 eurolla. Jos arvostaa puistotonttia ja rantasaunaa, mutta ei muuten tunne tarvetta pröystäillä, voi muuttaa leirintäalueelle. Hullu juttu tarjoilee halpoja vaihtoehtoja perheelle, joka on aikeissa ottaa muhkean talolainan. Kelpaako raju säästö?

Loputtoman ronklaamisen mahdollisuus on tehnyt länsimaissa elämänkumppanin löytämisen vaikeaksi. Kun sitä oikeaa ei meinaa millään löytyä, toimisiko järjestetty avioliitto? Hullu juttu etsi 32-vuotiaalle Annelle muutaman miestarjokkaan, joista Annen äiti valitsi tyttärelleen sulhasen - ihan papereiden perusteella. Nuoripari viedään suoraan papin eteen ja kysytään: Tahdotko?

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 18.10.2010

Miten saan lapsestani menestyjän? Miten vauraus ja kuuluisuus idätetään lapseen?
Hullu juttu keräsi reseptiä kasaan, lähtien liikkeelle synnytyksen taimaamisesta. Vierailemme yrittäjyyskasvatuksen päiväkodissa ja selvitämme 20 julkkismenestyjän koulumenestyksen.
Mitä mokia elämässään kannattaa välttää, jotta menestyisi? Kysymykseen vastaa suorasuinen näyttelijä-lähihoitaja Outi Alanen.
Lapsen menestyttäminen saattaa lopulta tyssähtää siihen, että menestys ei suvun toivolle kelpaakaan. Haastattelemme tietotekniikan opiskelijaa, joka kieltäytyy pyrkimästä Nokian uudeksi pääjohtajaksi.

Kuntoilu on kivaa ja terveellistä, mutta entä sitten kun jokin outo voima pakottaa lenkille kaksi kertaa päivässä? Lempiväri on kiva, mutta entä kun elämään ei enää mahdu muita värejä? Valkosipuli on kiva mauste – myös lakritsiin ja jäätelöön?
Tapaamme hurahtaneita. 

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 11.10.2010

Oletko lajia Homo Omistus – haluat omistaa? Omaisuus tuo riesat mukanaan. Ostat veneen, saat vaivan ja kustannukset huolloista ja säilyttämisestä. Ostat kesämökin, saat sinne varkaat ja hiiret. Omistat pörssiosakkeita, joudut pelkäämään kurssien laskevan.
Mikä on vaihtoehto? Homo Vuokraus. Hän lainaa hyödykettä vain siksi ajaksi kuin tarvitsee. Mutta miten yhteisen idea toimii? Kokemukset kimppakämpistä ja kimppaveneistä eivät aina rohkaise.
Homo Vuokraus on silti kasvava populaatio. Hullu juttu tapaa pariskunnan, joka pani netissä vuokralle 12 litran teräskattilansa.

Kiroileva, raivoava, hakkaava ja jopa ampuva nainen on tuttu sankarihahmo viime vuosien elokuvista ja näytelmistä – mediassa kehutuista. Onko ihme, että tilastot kertovat naisten tekemän väkivallan yleistyneen.
Mikä aggressiivisuudessa ja väkivaltaisuudessa on niin hienoa?
Miksi tässä pahassa maailmassa ei ihailla kiltteyttä? Miksi kiltti nainen ei voi olla elokuvan sankari? Hullu juttu tapasi kiltin naisen ja vei hänetkin katsomaan naisnäyttelijöiden raivoamista Luksusmuijat-näytelmässä.

 _________________________________________________________________

Hullu juttu ma 4.10.2010

Kun tv:n katsojat oppivat pikakelaamaan mainosten yli, mainostaja alkoi sijoitella tuotteitaan itse ohjelmaan. Kissa-hiiri-leikissä lainsäätäjä on valinnut puolensa jälleen kerran: se on mainostajan, bisneksen puolella. Uusi laki sallii tv-ohjelmiin entistä enemmän mainoskatkoja ja antaa nuotit, miten makkarapaketit ja kännykät saavat näkyä ohjelmissa.
Mainostaja saa meidät aina kiinni – ja hyvä niin? Ei kapitalismia ilman mainontaa. Ei hyvinvointia – tuotteiden hyvää laatua, saatavuutta ja edullisia hintoja – ilman kapitalismia.

Kaupunki on kamala paikka. Naapuria ei tunneta, talkoohenki kateissa, bussikuskit tylyjä, ja lenkkipolullakaan ei tervehditä. Näin maalaiset parjaavat kaupunkia ja varsinkin Helsinkiä. Nurkkakuntaista ennakkoluuloa vai totta joka sana?
Hullun jutun testihahmo Supermaalainen täräytti traktorilla kaupunkiin kokeilemaan, voiko siellä edes hengittää. Löytyykö ohikulkijoilta talkoohenkeä, kun pari apulantasäkkiä pitäisi heivata puolen kilometrin päähän?

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 27.9.2010

Työttömyydellä pelotellaan: se on kauhea kohtalo. Entä jos ei olekaan? Työttömällä on aikaa tehdä kaikkea sitä, mistä palkkatyöläinen haaveilee. Harrastaa liikuntaa, lueskella, tehdä omia pikku projekteja, olla vaan.
Hullu juttu uskalsi tavata poliitikkojen kauhuolentoja: palkkatyöorjuuden ulkopuolelle jättäytyneitä nuoria, joilla menee ihan kivasti.
Poliitikot yrittävät piiskata kansaan työhaluja kaikin keinoin, mutta mahtavatko megatrendille mitään: meitä ei enää huvita.

Sukupuolineutraali kasvatus on yksi ajan nousevista ilmiöistä. Tytöstä ei pueta tyttöä, pojalle ei puhuta kuten pojille puhutaan. Radikaaleimmat eivät suostu kertomaan kysyjille vauvansa sukupuolta lainkaan. Ovatko he ihan hassuja – vai edelläkävijöitä?
Hullu juttu testasi tulevaisuutta siellä, missä sukupuoliroolit ovat perinteisesti selkeät: tanssilavalla. Päälle puettiin lappuhaalarit, vessojen ovista nypättiin kukon ja kanan kuvat pois. 

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 20.9.2010 

Kun Neuvostoliitto romahti, stalinisteilta ja muilta myötäjuoksijoilta vaadittiin julkista katumusta. Nyt voidaan nähdä myös amerikanismin konkurssi. Subprime-lainoista lähtenyt hävitys, kyseenalaiset sotaretket Irakiin ja Afganistaniin, suurvallan impotenssi New Orleansin tuhossa, terveydenhuollon kallis tehottomuus ja epäreiluus, kulutuskulttuurin onttous... Amerikan idea on romahtanut.
Vaadimme siis Amerikan-ystäviltä katumusta! Löytyykö sitä entiseltä diplomaatilta ja kolumnistilta Max Jakobsonilta, Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajalta Matti Apuselta, Alaska-fanilta Nanna Katavistolta ja The 69 Eyes -yhtyeen keulahahmolta Jyrki Linnankiveltä?

Suomeen tulleiden romanikerjäläisten työhaluista väitellään. Sympparit kehuvat romaniystäviensä työtaitoja ja -haluja. Aika moni suomalainen epäilee vahvasti.
Hullu juttu järjesti romaneille työkeikkoja. Kelpasiko?

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 13.9.2010

"Miten voisin auttaa maahanmuuttajia?" kysyi helsinkiläinen Sanna Kontkanen yleisönosastossa. Otamme Sannan kyytiin – lähdemme yhdessä etsimään vastausta.
Paistetaan korvapuusteja romanileirille, tavataan mummo joka otti romaneja kotiinsa asumaan, tutustutaan yhdistykseen joka julistaa kaikkien maailman ihmisten oikeutta asettua asumaan minne haluavat...
Maahanmuuttokriittisetkin saavat puheenvuoron, kun professori Timo Vihavainen kertoo Sannalle, mikä olisi muuttovirtoja parempi ratkaisu köyhien ongelmiin.

Tuttu hahmo työpaikaltasi: vilttitohveleissa hiihtelevä anti-stress-slow-mo-tyyppi. Hän se on: vakiviran haltija. Mitä jos kaikista duuneista tehtäisiin määräaikaisia? Kuinka moni meistä saisi pitää työpaikkansa?
Teimme 58-vuotiaasta konduktööristä "vaalijulisteen" tämän työnantajalle – ja vedimme sitten esiin nuoren kilpailijan mainosplakaatin, jossa luvataan pienempää palkkatoivomusta ja rautaista terveyttä. Kumpi saisi työpätkän vuodeksi? 

_________________________________________________________________

 Hullu juttu ma 6.9.2010

Hallitus haluaa kansalaisten myöhentävän eläkkeelle lähtöä, miksi? Siksi että meiltä on jäänyt varsinaisen työuran aikana kolmasosa hommista tekemättä!
Silloin kun toimistolla pitäisi tehdä töitä, me lörpöttelemme työkaverien kanssa lomasuunnitelmista, juoksemme tupakalla, leikimme Facebookissa. Jos emme istu joutavassa kokouksessa tai vielä turhemmassa seminaarissa, olemme todennäköisesti vetäytymisessä tai tyky-päivillä.
Palkkakontori jakaa lounasseteleitä että syödään, liikuntaseteleitä että liikutaan, kulttuuriseteleitä että käydään elokuvissa – onko toimistosta tullut aikuisten päiväkoti? (On.)

Tehtiin lakimuutos että sakkonsa laiminlyöviä näpistelijöitä ei enää panna vankilaan. Yllätys yllätys: näpisteleminen yltyi.
Hullu juttu keksi uusia rangaistuksia näpistelyn ehkäisemiseksi. Toimisiko elektroninen jalkapanta, joka saa hälyttimet piippaamaan heti kun krooninen näpistelijä astuu sisään kauppaan?
Ideoita testataan ministerillä ja myymälävarkaalla.

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 30.8.2010

Hullun jutun best of 2009 -jakso näyttää viime kauden parhaat palat sekä Blondin viimeisen värssyn. 

 

 

 

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 23.11.2009

 

Vekara juoksee edestakaisin junan käytävällä, riehuu karkkihyllyllä, lyö hiekkalaatikolla toista lapiolla päähän. Hirviön vanhemmat eivät sano mitään! Vanhemmat ovat jopa hyvillään, kun lapsella on kyynärpäitä pärjätä maailmassa. Mitä tästä sanovat Mikkoset? Entä pehmokasvattaja Karla Loppi? Kysyimme myös lapsilta: onko kivaa vai ei, jos vanhemmat eivät komenna? Vastaukset järisyttävät.

Kaupunkilaiset painavat niska limassa töitä - maksaakseen maalaisille aluetukia. Mitä jos ei maksettaisikaan? Heti pelotellaan: maaseutu tyhjenisi. So what? Hullun jutun katsojat keksivät viljelystä vapautuville peltoaukeille uutta käyttöä. Huimia ideoita...

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 16.11.2009

Kebab-pitseriat vyöryttivät Suomen. Kebabia myydään tuppukylissä ja sivukaduilla, paikoissa, joissa suomalaisyrittäjän lihapullabaari ei pärjää. Onko kebab ylivoimaisen hyvää syötävää, vai ovatko maahanmuuttajat vain kovia yrittämään? Iskender-annoksen herkkutuoksu houkutteli Hullun jutun Kouvolan seudulle selvittämään asiaa. Nuori kauppakorkeakoulun opiskelija Helsingistä roudattiin Voikkaalle kebab-mestaan oppimaan yrittämistä. Mutta miten kävikään?

Isot herrat tienaavat miljoonia, pienellä veroprosentilla. Tämä järsii matalapalkkaista. Voisivatko tavalliset siivoojatkin perustaa firman ja kierrättää palkkansa veroparatiisinsa kautta? Pakkohan sekin oli lopulta selvittää - Hullussa jutussa.

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 9.11.2009

Valtiolla on nyt raha tiukassa moniin hyviinkin tarkoituksiin, mutta jokaista oopperassakäyntiä tuetaan julkisista varoista yli 200 eurolla. Mikä on rahoittajan intressi? Mitä valtio hyötyy siitä, että kansalainen istuu kolme tuntia katsomassa erikoisella tavalla laulettua draamaa? Selvitetään.

Pohjanmaalla huvipuisto palkkasi nuorten sijasta eläkeläisiä. Ruotsissa eläkeläinen perusti vuokratyöfirman, joka välittää työtehtäviin eläkeläisiä. Nuoret, olisiko syytä paniikkiin? Vanhan hyvän ajan työihmiset vievät teiltä duunit nokan edestä. Hullu juttu teki eläkeläisduunarille ja nuorelle työttömälle työmoraalitestin. 

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 2.11.2009

Kasvun ahnas tavoitteleminen toi meille taas laman ja työttömyyden. Juostiin turhan kiiltävän perässä ja näin kävi. Talouskasvun kritiikki sai taas uutta vauhtia. Voitaisiinko kasvusta luopua, edes teoriassa? Miten kävisi eläkkeiden, joiden maksaminen on laskettu talouskasvun varaan? Toivo Sukarilta kysytään, miten sijoittajat suhtautuisivat maahan, joka kääntäisi selkänsä kasvulle.

Suomessa naiset nostivat uimahallissa äläkän, kun miessiivooja tuli luutuamaan naisten pukuhuoneeseen. Ruotsissa naiset vaativat saada uida hallissa rinnat paljaina – koska miehetkin saavat. Takana on naisverkosto nimeltään Bara bröst, vain tissit / paljaat tissit. Toimittaja Marjut Tervola matkusti Malmöhön, jossa kaupunki jo päätti sallia yläosattomuuden naisillekin. 

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 26.10.2009

Pulsut pitäisi viedä autiolle saarelle! Hullu juttu toteuttaa suoraselkäisten veronmaksajien ikiaikaisen haaveen. Puistonpenkiltä Töölönlahdelta houkutellaan veneeseen kolme rantojen miestä. Heille järjestetään saaressa hemmottelupäivä hartiahierontoineen ja suklaamaistajaisineen. Tapaamme myös alkoholisti Inkkari Häkkisen, jolta viina on vienyt kaiken. Minkä arvoista se kaikki olisi rahassa? Viemme korvausvaatimuksen sosiaali- ja terveysministeriöön.

Valtiovarainministeriön verotyöryhmä haluaisi karsia vähennyksiä. Kotitalousvähennyksen makuun päässyt hyvinvoivien luokka on tästä kauhuissaan. Pitäisikö meidän maksaa keittiöremppamme ihan itse, omilla rahoilla? Valtio tukee sisustuslehtien selaajia tuhansilla euroilla samaan aikaan kun köyhässä kodissa on hätä ruuasta ja vaatteista.

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 19.10.2009

Viidettä perheenjäsentä lyödään nyt kuin vierasta sikaa. Auto saastuttaa, auto vie kaiken katutilan, auto pörisee... hetkinen, hetkinen! On aika muistuttaa auton hyvistä palveluksista ja nostaa esiin ajatuksia herättäviä lukuja eri liikennevälineiden hiilipäästöistä. Yksityisautoa vainotaan – mitä pahaa on yksityisyydessä? Julkisissa liikennevälineissä lentävät basillit.

Ennen vanhaan johtajat olivat vain johtajia. Nyt he ovat kaikki huippujohtajia. Totta vai muotihöpötystä? Tutkija Mikko Ketokiven mukaan johtajien osuutta yrityksen tulokseen liioitellaan vahvasti. Todelliset tuloksentekijät saattavat löytyä keskijohdosta ja alempaakin. Sieltä missä palkat nousevat aina vain maltillisesti. 

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 12.10.2009

Ovulaatiot ja ejakulaatiot ovat tuttuja asioita koululaisille terveystiedon tunneilta, mutta rakkauden tunnepuolen opettaminen on jäänyt retuperälle. Hullu juttu paikkasi tilanteen Vantaan Sotungin koulun ysiluokkalaisille. Päätimme kertoa saman tien karun totuuden. Lauluntekijä Jippu, promoottori Wallu Valpio, ekonomisti Ralf Sund ja eläkeläinen Sesse Koivisto kertoivat vuorollaan luokan edessä, millaisiin kipuihin ja sokkeihin nuorten pitää rakkauselämässään varautua.

Taidetta on moitittu sisäänpäin kääntyneeksi ja epäyhteiskunnalliseksi, mutta silloin kun taiteesta voi poliittisen viestin tunnistaa, se on aina vasemmistohumanistinen. Eikö taiteen pitäisi olla moniääninen keskustelun katalyytti? Missä on oikeistolainen taide? Hullu juttu pystytti Kiasman eteen mininäyttelyn, johon tilattiin taulut kolmelta taiteilijalta.


Hullu juttu ma 5.10.2009

Miljardit uskovaiset ovat siis väärässä, ja mitään Suurta Suunnittelijaa ei ole? Eikö varmasti? Olet aivan matti, että riikinkukon kaltainen ihme ei ole disainerin kynästä? Lääkäri Pekka Reinikainen uskoo, että ihminen luotiin päivässä. Siitä todistaa jo ihmisen käsi: äärimmäisen monimutkainen instrumentti. Biologianopettaja Esko Syrjäläinen kertoo, että ei voi opettaa oppilailleen kuten uskoo.

Kun "sinkkuäiti" etsii "sulhasta" satuhäihin, niin voipi olla, ettei löydy. Pitäisikö tunnustaa tosiasiat: yhäri etsii suht ookoo sängynlämmittäjää ja laskunmaksajaa. Onko varaa kauheasti kronklata? Veimme kolmen lapsen yh-äidin treffeille tapaamaan neljää eri mieshahmoa, narkkarivenkulasta sporttiseen yrittäjään. Kuka kelpaisi, keneen on oikeasti mahkuja? 

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 28.9.2009

Armeija on huolissaan sotilaiden huonosta fyysisestä kunnosta. Olisiko syytä epäillä myös henkistä kanttia tosipaikassa? Nykymies on nurkumattoman ulkoilmaihmisen ja pelottoman tappajan vastakohta. Monikohan menisi käpykaartiin? Viisi vuotta viranomaisia piileskellyt Ossi Kakko näyttää, miten metsästä löytää syötävää ja yöpaikan. Reservin yliluutnantti Jone Nikula lähettää terveisiä rintamakarkureille.

Merkkituotteilla pöyhkeily on jäänyt junttien ja uusrikkaiden venäläisten huviksi, kun trendinhaistelijat nuuhkivat Amerikan tuulia ja pukeutuvat köyhäilymuotiin. Onko köyhäilymuodilla ja oikeasti köyhien vaatteilla sittenkin eroa? Järjestimme leipäjonossa muotinäytöksen, jonka juonsi muodin ammattilainen ja entinen malli Leena Sarvi. 

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 21.9.2009

Onko nuorten aikuisten into retroon harmiton pintailmiö vai huolestuttava oire sukupolven kyvyttömyydestä katsoa eteenpäin ja luoda uutta? Rajan yli lienee menty, kun 1970-luvun joustofroteisesta vauvan potkupuvusta maksetaan nettihuutokaupassa 200 euroa.
Nostalgian tauti riivaa myös keski-ikäisiä, joille piti perustaa radioon Entisten nuorten sävellahja. Elettävää elämää olisi edessä vielä puoli vuosisataa, mutta käsi poskella vain muistellaan ensisuudelmaa Opel Kadettissa tanssipaikan parkkipaikalla, Alvin Stardustin soidessa radiosta. Kaikki nuoruuden inhottavat jutut on muka unohdettu.

Myyjä töykeilee, ei tunne tuotteitaan ja on laiska ottamaan selvää. Bussikuski vastaa reitinkysyjälle yksitavuisella urahduksella. Palvelupuhelin soi loputtomasti, tavara toimitetaan myöhässä ja siinä on vikaa... asiakkaan elämä on Suomessa jatkuvaa taistelua mielipahan ja syvän potutuksen välimaastossa.
Miksi asiakaspalvelijat haluavat kiusata meitä? 

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 14.9.2009

Base-hyppyjä, vapaasukellusta, merkitsemättömiä rinteitä, alapään lävistyksiä, hulluja temppuja YouTubeen. Äärimmäisyyden tavoittelusta on tullut keskiluokan normistoa: vapaaottelua, maratoneja, kaukomatkoja viidakkoon.
No hyvä. Yritetäänpä siis Hullussa jutussakin maailmanennätystä, kun BB-tähti Kaki istuu kusiaispesään!
Arto Nyqvistiltä kysytään, onko prätkästunttailu kärsinyt inflaation, kun merkonomit nostavat kioskin kulmalla etupyörää pääkallonkuva takinselässä.

Seksuaalinen häirintä työpaikalla on kiellettyä, mutta missä kulkee raja flirtin ja rikoksen välillä, jos lakikaan ei sitä selvästi kerro? Näyttelijät Juha Veijonen ja Pamela Tola esittivät tosielämän tilanteita raadille, joka kerättiin tervejärkisistä mäntsäläläisistä.
Saako työkaverin kampausta kehua? Entä takapuolta? Ovatko sallitun flirtin rajat nuorelle hurmurille erit kuin vanhalle kaljupäälle? 

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 27.10.2008

Komeat palomiehet ja empaattiset sairaanhoitajat ovat sankareitamme, he tulevat hätiin, kun jotain sattuu. Ihmishenkiä pelastuu. Eikö parasta kuitenkin olisi, että mitään ei sattuisi? Keitä ovat ne sankarit, jotka ehkäisevät tapaturmia ennalta: että rakennusmies ei putoa, että huolimattoman asukkaan kämppä ei syty? Tulevaisuuden pelastusammattilainen estää soutuveneilijääkin horjahtamasta sepalus auki.

Suomi saisi ruuan maailmalta halvemmalla kuin omilta pelloilta, mutta yksi perustelu kalliille maataloudelle on huoltovarmuus. Kriisin sattuessa ruoka pitää saada oman maan kamaralta. Mutta eihän puolustusvoimatkaan harjoittele käymällä täyttä sotaa! Pitäisikö ruokahuollon turvaamiseen perustaa maatalousjoukot, jotka harjoittelevat "paukkupatruunoilla", itämättömillä siemenillä?

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 20.10.2008

Kansalaisten kytt... tarkkailemiseen on saatu uusia yhä tehokkaampia ja edullisempia teknisiä välineitä, on valvontakameroita, kännypaikannusta ja dna- rekisteriä. Eikö ole hyvä, että rosvot jäävät kiinni? Panemme valvonnan vastustajat ja rekisterien epäilijät tiukkojen kysymysten eteen.

Pätkätyöläinen on köyhempi kuin vakiduunari. Köyhä elää ekologisemmin kuin varakas. Miksi siis kaikista puolueista juuri vihreät vastustavat näkyvimmin pätkätyöläisyyttä?

_________________________________________________________________

 Hullu juttu ma 6.10.2008

Ilmastonmuutos löi niin sanotusti läpi ja teki ekokuluttamisesta taas massojen harrastuksen, vuosien hiljaiselon jälkeen. Torjutaanko napojen sulaminen ostamalla ekovessapaperia ja tankkaamalla uutta diesel-autoa? Vai sumentaako ekoiluvillitys meitä näkemästä, että todelliseen torjuntavoittoon tarvitaan paljon järeämpiä toimia kuin yksilöiden kulutusvalinnat? Tätä voidaan jännätä, olemme kaikki aitiopaikalla.

Nuorten miesten rapakunto uhkaa jo maan puolustusvalmiutta. Näin väittää puolustusministeri. Kokeilimme, miten kaksi tavallista teiniä selviytyy kylmiltään sodankäynnin kuntohaasteista. Jos hyväkuntoinen saisi kuukauden lyhennyksen palvelusaikaansa, kannustaisiko se nuoria treenaamaan ennen armeijaan astumista?


Hullu juttu ma 22.9.2008

Me rikkaiden maiden ihmiset olemme syyllisiä köyhien maiden köyhyyteen. Väärin, sanoo taloustieteen professori Gregory Clark. Proffan mukaan köyhät voivat etsiä vikaa maansa mentaliteetista: miten pontevasti tehdään työtä, miten ahnaasti halutaan menestyä. Hullu juttu lensi professorin kirja kainalossa maahan, jossa ihmiset, koirat, varikset ja lehmät tonkivat kadun varressa samaa roskakasaa - Intiaan.

Yritykset eivät enää saa täyttä tyydytystä siitä, että tahkoavat omistajilleen massia. Nyt pitää päästä tekemään myös vähän hyvää. Kun Microsoftin työntekijät käyttävät työpäivän opetellakseen öljyntorjuntaa, pelastetaanko siinä maailmaa vai yrityskuvaa? Onko Amerikka lopullisesti täällä, kun kovapalkkainen juristi antaa köyhälle ilmaista lakiapua, mutta pyrkii maksamaan tuloistaan veroja yhteiskunnalle niin vähän kuin mahdollista?


Hullu juttu ma 15.9.2008

Jyväskyläläinen Anniina Autio oli juovuksissa tyypillinen vessaitkeskelijä. Nyt hän on kännikapinallinen: humalahakuisen juomisen kriitikko. Kaikkien yllätykseksi tupakka häädettiin ravintoloista – koittaako vielä sekin päivä, että alkoholikin kielletään? Säikytimme alan mestan asiakkaat "ministeriön kokeilulla". Miten elämä sujuisi ilman mokailua, ördäämistä ja oksentelua? Olisiko enää hauskaa, osattaisiinko avautua, löytyisikö kapakasta seuraa? Kokeilimme viettää alkoholitonta iltaa baareissa ja ravintoloissa.

Kuvassa (yllä) Kännikapina-liikkeen mainosalkkarit, joissa lukee slogan "Selvin päin pesään".

Työpaikalla ei enää riitä, että osaa ja tekee työnsä. Pitää osata myös pukeutua, elehtiä ja ilmehtiä oikealla tavalla. Tottakai pitää tietää myös oikeat repliikit eri tilanteissa, mutta parhaiten menestyvät ne, jotka hallitsevat sanattomankin viestinnän. Perehdymme alkeisiin.


 Hullu juttu ma 1.9.2008

Voiko eläimiä suojella liikaa – niin että se menee jo naurettavuuksiin? Lokit kuorruttavat venesataman kakallaan, ja ihmiset vain nöyrästi jynssäävät veneitään puhtaaksi yhä uudestaan ja uudestaan. Lokkihan on rauhoitettu. Yllättäen sitten söpöjä citykaneja kuitenkin lahdataan jousipyssyllä ja luvan kanssa. Missä on logiikka? Missä on eläinten välinen tasa-arvo?

Työttömät vanhuksia hoitamaan? Hoitotyön tekijät ja edusryhmät väittävät, että vanhusten hoitaminen on niin vaativaa hommaa, että on suorastaan loukkaus tarjota siihen ketä tahansa työttömiä. Miten asia on? Otimme pystymetsästä kaksi työtöntä testaamaan, miten työ vuodeosastolla sujuu parin minuutin koulutuksella.


 Hullu juttu ma 12.11.2007

Gourmet-hömpötys on sekoittanut suomalaiset pahan kerran. Mitä hienoa lautaselle laitetaan ja miltä se nyt kielen päällä maistuu - herkuttelusta on tullut yhtäkkiä maailman tärkein asia. Kävimme ällistelemässä ilmiötä kokkikurssilla, suklaa-tastingissä, Tampereen kauppahallissa... Julkkiskokki Hans Välimäki näyttää keittiössään molekyyligastronomisen tempun ja kertoo, mikä on gourmet-hulluilun uusin huippu.

Vuokralainen metelöi, rikkoo, sotkee, jättää vuokrat maksamatta. Vuokranantajat kertovat "riemuistaan". Pahimmillaan häätökämpässä on lattiat vuorattu kissanpaskalla.


Hullu juttu ma 29.10.2007

Gallupien mukaan Tarja Halonen on erittäin suosittu presidentti. Kysymys kuuluu: mistä ansioista? Mitä Halonen on tehnyt sellaista, joka olisi jäänyt mieleen? Onko presidentti varmasti tehnyt tarpeeksi tulosta palkkansa eteen?

Nuoret ylivelkaantuvat, kun eivät osaa hoitaa raha-asioitaan. Näidenkö käsiin pitäisi joskus tämä maa antaa? No, se on sen ajan ongelma. Ensihätään opetamme nuorille pikakurssilla rahankäytön alkeet. Sen pitäisi olla helppoa: älä osta, jos ei ole rahaa.


Hullu juttu 13.10.2008

Matkustelu saattaisi olla mukavaakin, jos ei tarvitsisi lentää koneella. Ne muut matkustajat sähläävät käytävällä isojen käsimatkatavaroidensa kanssa, potkivat penkkiäsi ja repivät selkänojaa. Kertaamme onnistuneen lentämisen aakkoset. Turhaan, tietysti.

Kansanedustajat eivät enää suostu majoittumaan hotelliin, jonka tv-kanava näyttää pornoa. Porno on niin kauheaa. Mikä pornossa on niin kauheaa? Piti katsoa oikein porukalla, ajatuksen kanssa.

Läskin, viinan ja tupakan ystävät käyvät kalliiksi meille kaikille, koska heitä hoidetaan sairaalassa miljoonilla. Näinkö on? Vai säästääkö röökaava lihava doku yhteisiä varoja, koska kuolee nuorena?


Hullu juttu ma 29.9.2008

Kunpa voisi lopettaa työnteon ja muuttaa jonnekin lämpimään asumaan! Tästä me suomalaiset haaveilemme. Monelleko se olisi mahdollista, muillekin kuin lottovoittajille? Etsimme tropiikista sen kaikkein halvimman paikan elää, asuimme kokeeksi yhden vuorokauden ajan Mumbain slummissa. Löytyisikö köyhän suomalaisen mansikkapaikka sieltä?

Vielä äsken kaikki halusivat kotiinsa liesituulettimeksi ison peltihökötyksen. Nyt sellainen saattaa jo kaduttaa. Kuka panee meidät ostamaan jättiläissohvia ja suurtalouskeittiön värisiä jääkaappipakastimia? Sisustusvillitys juoksuttaa suomalaisia yhä kiihtyvään muotien kiertoon ja – rahanmenoon.


 Hullu juttu ma 8.9.2008

Kaksi kolmasosaa suomalaisista ei halua katsoa tätä juttua. Puhutaan omistusasumisen tukemisesta, eikä pelkästään myönteisessä hengessä. Tuki nostaa hintoja ja menee väärille ihmisille... mutta tätähän ei haluta kuulla eikä tietää.

Katusoittajat elävöittävät kaupunkia - mutta onko se aina kivaa? Kadulla voi rämpyttää Beatlesin puhkikuluneita hittejä, laulaa loilottaa nuotin vierestä, töräytellä saksofonilla yhtä ja samaa kipaletta aamusta iltaan. Viranomaiset eivät vaadi koesoittoa. Pitäisikö vaatia?


Hullu juttu ma 25.8.2008

"Varhaisten omaksujien" ikioma ohjelma esittää viime kauden parhaat palat. Raiskausrikoksissa jopa joka kolmas epäilty on ulkomaalaistaustainen, mutta media vaikeni aiheesta. Hullu juttu nosti kissan pöydälle – ja opetti ulkomaalaisille havainnollisesti, mitä Suomessa tarkoittaa naisen "ei".

Kirkkohäät ovat niin pop, että umpipakanatkin tungeksivat alttarille, ja pappi vihkii vaikka Lenin-paitaan ja pirunsarviin pukeutuneen parin.Hullu juttu kertoi tästäkin ilmiöstä.

Armeija törsää veronmaksajien rahoja hävittäjiin ja koptereihin. Hullu juttu esitteli vaihtoehtoisen strategian, joka lupaa vähemmän kustannuksia ja verenvuodatusta: sissipuolustuksen.

Pimeistä takseista media on nostanut esiin riskit ja rikollisuuden. Hullu juttu kysyi, pitäisikö pimeät taksit laillistaa – jotta ihmiset pääsisivät kapakasta aamuyöllä kotiin, taksijonosta palelemasta.

Opiskelijat valittavat opintotuen riittämättömyyttä. Hullu juttu ihmetteli, miksi edulliset lähiökämpät eivät sitten kelpaa yliopiston kermapyllyille.


Hullu juttu ma 5.11.2007

Hengen ja tiedon messut keräsi taas huuhaa-kansan koolle. Hullun jutun oma shamaani myi messuilla energiakiviä. Tyytymättömät saivat palauttaa tuotteen. Moniko palautti, moniko oli tyytyväinen saamiinsa energioihin?

Koulun veistotunnilla opetetaan tekemään jakkaroita ja löylykauhoja, mutta miten sujuvat nuorisolta arkiset kädentaidot: polkupyörän kumin paikkaaminen, takan sytyttäminen, tukkeutuneen viemärin aukaiseminen, paidan silittäminen, napin ompeleminen, hyllyn kiinnittäminen ja seinän tapetointi? Järjestimme taitotestin neljälle nuorelle. Huh huh.


Hullu juttu ma 22.10.2007

Suomalaisen taidevalokuvan arkkityyppi: patja lattialla, patjan päällä puolialaston nainen tuijottamassa apeana tyhjyyteen. Tällaista taidetta kehutaan lehtien kulttuurisivuilla, palkitaan kilpailuissa ja myydään maailmalla hyvään hintaan. Onko taiteen tekeminen nykyään näin helppoa? Hullu juttu järjesti oman taidevalokuvanäyttelyn. Mitä sanoivat avajaisvieraat, mitä kuvista piti valokuvataiteen professori? 

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 15.10.2007

Pätkätyö raivostuttaa pätkätyöläisiä. Entä jos pätkätöille ei mahda mitään? Jospa ne ovat talouden ja työelämän realiteetti tällä haavaa. Kannattaako raivota, kun valo on punainen? Veimme pätkätyöläisen vihanhallintaterapiaan. Ja sen jälkeen vielä hypnotisoijalle.

Kun nuoriso häiriköi, aikuiset kulkevat ohi uskaltamatta sanoa mitään. Järjestysongelmien selvittelyyn tarvittaisiin rohkeita ihmisiä, jotka eivät pelkää hankalia tilanteita ja uskaltavat katsoa häirikköä silmiin. Olisivatko romanit sellaisia?


Hullu juttu ma 8.10.2007

 

Virosta tulee halpoja työntekijöitä, jotka vievät meiltä työt. Tätä on suomalainen duunari saanut pelätä, ehkä lopulta turhaankin, mutta reiluuden nimissä nyt olisi johtajien vuoro huolestua. Haetaan Virosta hyviä ja halpoja johtajia, ylihintaisten suomalaisten tilalle! Hullu juttu matkusti Tallinnaan houkuttelemaan naapurimaan parhaita johtajakykyjä valikoituihin suomalaisfirmoihin.

Kunnat panttaavat kassassaan rahaa, joka kuuluisi köyhille. Köyhää on helppo höynäyttää! Köyhä ei osaa (tai kehtaa) hakea sossusta kaikkia niitä tukia, jotka laki hänelle turvaa. Hullu juttu painatti infokortin ja jakoi sitä leipäjonossa.


 Hullu juttu ma 1.10.2007

Näkövammaisia, cp-vammaisia, lyhytkasvuisia ja muita vajaakuntoisia koulutetaan vuosikaudet ammattiin, mutta sitten työnsaanti tökkää. Eivätkö vajaakuntoiset osaa hakea töitä riittävän pontevasti? Puuttuuko työnantajilta uskallusta, vaikka vajaakuntoisen työllistäjä saa merkittäviä tukia? Hullu juttu keräsi invabussiin neljä vajaakuntoista ja kiersi minuuttiaikataululla työnantajien luona yhden pitkän päivän ajan. Töitä etsittiin - löytyikö?

 

Hullu juttu ma 24.9.2007

Opiskelijat valittavat, että tuki ei riitä. Ei varmaan riitäkään, kun rahat menevät keskustakämpän vuokraan. Lähiössä asuisi halvemmalla - miksi lähiö ei kelpaa kermapyllylle?

 

 


 Hullu juttu ma 17.9.2007

 Raiskausrikoksissa epäilty on hätkähdyttävän usein ulkomaalaistaustainen. Poliisin mukaan tavallinen tarina syntyy kulttuurisesta tietämättömyydestä, puolin ja toisin. Mies vonkaa basaarikauppiaan röyhkeydellä ja sitkeydellä. Nainen ei osaa kieltää riittävän jyrkästi ja kovalla äänellä. Laki on meillä tiukka ja tavat oudot - maahanmuuttajat tarvitsisivat tästä teemasta selkeän opetusvideon. Teimme sellaisen.

Kun Suomea puuhattiin EU:n jäseneksi, kansalaisille luvattiin matalia asuntolainakorkoja. Ne saatiinkin! Seuraus: asuntojen hinta pomppasi pilviin. Hullu juttu meni pankkiin ja yllätti lainaneuvottelijan pyynnöllä saada maksaa mieluummin kovaa 1970-luvun korkoa.


 Hullu juttu ma 24.9.2007

Miksi joka paikassa on itsepalvelu, miksi ei saa enää palvelua? Tätä ruikutetaan, mutta olemmeko valmiit maksamaan palvelusta? Hullu juttu kokeili, tienaako tankkaaja bensiksellä riittävän tuntipalkan. Entä ostosten kassittaja tavaratalon kassalla? Palvelualojen ammattiliiton puheenjohtaja Ann Selin pääsi astioiden plokkariksi työmaaruokalaan.

Opiskelijat valittavat, että tuki ei riitä. Ei varmaan riitäkään, kun rahat menevät keskustakämpän vuokraan. Lähiössä asuisi halvemmalla - miksi lähiö ei kelpaa kermapyllylle?

_________________________________________________________________

Hullu juttu ma 10.9.2007

Eläkeläiset valittavat köyhyyttään, vaikka tilastojen mukaan heillä menee hyvin. Mikä on totuus? Hullu juttu usutti vainukoira Tassun seuraamaan eläkeläisten hajujälkeä...

"Lapset ovat tärkeimpiä, lapsille vain parasta" - näin tavataan sanoa, mutta miten mahtaa olla? Kävimme katsomassa, mitä koululaiselle syötetään lounaaksi ja millaisessa tuolissa lapsikultaa istutetaan päivät pitkät. Sitten mentiin koululaisen äidin työpaikalle, vertaamaan.

 

Hullu juttu ma 3.9.2007

 Toimittaja ja vahvamies löivät testiksi melonia: millaista jälkeä syntyy, kun nyrkin takana on voimaa ja kun ei ole? Kakolan vankien punttisalilta kerättiin raskaimmat painot pois, koska "bodaaminen lisää aggressiivisuutta". Vankien mielestä asiat ovat päinvastoin: puntinnosto rauhoittaa, ja pieni mies on nakkarilla isoa vaarallisempi.

Kun pakanat menevät naimisiin, he haluavat papin paikalle. Miksi ihmeessä? Ja kirkkohan siunaa, vaikka morsian fanittaisi t-paidallaan Saatanaa. Eikö ole hullu juttu?

 

 

 

 

Lähetä linkki

Esitysaika

Yle TV2 keskiviikkoisin klo 19.30. Uusinnat torstaina klo 16.00.

 
 

YLE Areena

YLE Areena

Hullun jutun jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa 30 vrk tv-lähetyksen jälkeen.

Areenaan >

 
 

Elävä arkisto

 

 
 

Teksti-tv

 

 
 


Muualla Yle.fi:ssä