yle.fi

Thomas-elokuvan tähti Lasse Pöysti: Laitos on vanhukselle ankea paikka

 Silva Mysterium Oy
Miksi ihminen eristetään vain sen takia, että on vanha?

Näyttelijä Lasse Pöysti, 81 vuotta, ahkeroi näyttämöllä ja elokuvissa. Moni ikätovereista laahustaa laitoksessa tohveleissaan. Pöysti puolustaa mielekästä vanhuutta.
”Tuntuu hirveän pahalta, kun vanhukset laitetaan laitokseen. Ihmiset erotetaan perheyhteydestä, kun yhteyttä pitäisi tiivistää. Vanhoja ihmisiä saisi näkyä enemmän katukuvassa.”
”Laitoksessa vanhus makaa hyödyttömänä, ja jakaa pientä eläkettään kaikille ruinaaville.”
Pöysti kaipaisi maaseudulla hyväksi havaittua syytinkisysteemiä takaisin.
”Itse en ole asiaa läheltä kokenut, mutta ajatus siitä, että vanha ihminen saattoi tuntea itsensä tarpeelliseksi, on hieno. Hän jäi syytingin turvin tilalle mökkiinsä asumaan ja työskentelemään.”

Vain yksi läheinen

Thomas-elokuvassa Lasse Pöysti näyttelee erakoitunutta ja yksinäistä miestä. Rooliaan Pöysti kuvaa yhdeksi haastavimmasta.
”Roolihenkilöni tilanne on järkyttävä. Hänen kotinsakin muistuttaa melkein hautaa. Hyvin erikoinen ja uusi kokemus minulle. Kyseessä on minulle yksi rakkaimmista elokuvista.”
”Tarina on huikealla tavalla kerrottu. Se tarkastelee muun muassa eutanasiaa, joka kalvaa meitä kaikkia. Ihmiset suhtautuvat eutanasiaan positiivisesti, mutta asia ei ole mitenkään yksinkertainen.”
Elokuvan päähenkilö on tekonsa kanssa sinut.
”Thomas huomaa, että maailma ei ole kuitenkaan samaa mieltä hänen kanssaan. Miehellä on jäljellä enää yksi läheinen ihminen – oma vaimovainajansa.”

Puhu, puhu!

Ranskassa asuva Pöysti on tarkkaillut sikäläisten vanhojen ihmisten elämää.
”Olen asunut kymmenen vuotta talossa, jossa on aina ollut vanhoja ihmisiä. Minulla on paljon porraskäytävä-tuttavia. Nimenomaan yksinäisyyttä en ole siellä koskaan nähnyt.”
Erityisesti vanhat pariskunnat ovat tehneet Pöystiin suuren vaikutuksen.
”Kun pariskunnat astuvat hissistä kadulle, he jatkavat matkaa käsikoukussa. Toinen nilkuttaa vasemmalle, toinen oikealle. Toisella on heikko kuulo, toisella heikko näkö. Yhdessä he täyttävät toinen toistensa elämän.”
Ero suomalaisen ja ranskalaisen elämänmenon välillä on korvin kuultava.
”Meillä jurotetaan, ei sanota päivää, ei oikein vastatakaan kun joku jotain sanoo. Ranskassa ei koskaan vastata yhdellä sanalla, vaan aina kokonaisella lauseella. Ihmiset ovat kiinnostuneita toisistaan, oltiinpa sitten torilla tai leipäkaupassa”, Pöysti selvittää.

Hidas tempo tenhoaa

Pöystille heräsi Thomas-elokuvan käsikirjoituksesta kysymys: Miten ihmeessä tämän roolin tekisin?
”Elokuvassa on vain yksi väri: harmaa ja harmaan eri nyanssit. Oli varottava, etten ammu millään tavalla yli.”
”Kohtaloni on näemmä esittää yksinäisiä ihmisiä. Kvartetissa roolihenkilöni on kaiken puheen takana hirvittävän yksinäinen ihminen. Samoin Lilla Teaternin monologin mies.”
Pöysti kiittelee elokuvan tekijöitä, jotka olivat TaiKin lopputyötä tehdessään innostavia, ja heidän suhtautumisensa työhön freesiä.
”Katselin muistikirjaani, ja merkintöjeni mukaan kuvauksiin käytettiin vain reilu viikko. Samaan aikaan minulla oli teatterissa kenraaliharjoitus ja premiääri. Olin kuvauspaikalla koko ajan, koska olin kaikissa kuvissa.”
Pöysti ihailee ohjaaja Miika Soinin rohkeutta ja uskallusta tehdä viipyilevä elokuva. ”Hidas tempo on osa elokuvan menestystä.”

Elä! Se on tarkoitus

Selitys sille, miksi Lasse Pöystissä riittää virtaa vaikka muille jakaa, on hänestä yksinkertainen.
”Rulla pantiin aikanaan pyörimään, ja se vaan pyörii ja pyörii. Välillä saattaa tulla väsymystä, mutta pitää levätä ja jumpata. Sitten jaksaa taas.”
Kollegat Kyllikki Forssell, 83 vuotta, ja Ritva Valkama, 76 vuotta, vetävät jo seitsemättä vuotta Kansallisteatterissa Kvartettia yhdessä Pöystin kanssa täysille saleille. Helmikuussa tulee näytelmän 400. esitys.
”Lopettamisesta ei ole ollut puhetta”, Pöysti täsmentää.
Ammattilaisilla on resepti siihen, kuinka samaa roolia jaksaa vetää vuodesta toiseen.
”Jokainen ilta on kuin ensi-ilta. Jos päästämme otteen lepsumaan, työstä tulee hirvittävän raskasta. Esitystä ei pysty katsomaan kukaan – ei yleisö eivätkä näyttelijät. Esitys on pidettävä kunnossa.”

Teksti: Päivi Suikkanen
Kuva: Silva Mysterium Oy

Kuka?

Lasse Pöysti

Lasse Pöystin ura alkoi 14-vuotiaana Suomisen Ollina. Pöysti on tehnyt ja tekee edelleen uraa eri teattereissa. Seitsemättä vuotta hän hurmaa Helsingin kaupunginteatterin Kvartetti-näytelmässä. Lilla Teaternissa Pöysti esittää varta vasten hänelle kirjoitettua monologia Mies joka kieltäytyi käyttämästä hissiä. Pöysti on näytellyt myös 62 elokuvassa.

> Lue lisää

> Ohjaaja Miika Soini: Vanhusten yksinäisyys järkyttää

Lähetä linkki

Lähetystiedot

YLE TV1 maanantaisin klo 21.30
Uusinta perjantaisin klo 23
Ohjelmassa on suomenkielinen tekstitys

YLE Areena

YLE Areena

osa Kotikatsomon ohjelmista esitetään Areenassa 7 vrk ensilähetyksen jälkeen
>Areenaan