yle.fi

Thomas


Vanhuuden kuvaaminen, lähimmäisen rakkaus ja moraaliset valinnat ovat elokuvan Thomas keskeisiä teemoja.

Vanhuudenpäiviään viettävä Thomas elää vaatimatonta ja eristäytynyttä elämää kellarikerroksen asunnossaan, ainoana seurana radio, shakkilauta ja vaimon valokuva.

Ne harvat kerrat, kun Thomas poistuu asunnostaan, ulkomaailma muistuttaa häntä vanhuudesta, yksinäisyydestä ja menneestä elämästä, jota hän ei haluaisi juurikaan muistella.

Thomasin on kuitenkin lopulta kohdattava menneisyytensä, saadakseen loputtomalta tuntuvan elämänsä valmiiksi. ”Minä olen vanha ja elämä on pitkä.”

Elokuvan pääroolissa nähtävä Lasse Pöysti on voittanut parhaan miespääosan Golden Karagöz-palkinnon Bursa International Silk Road filmifestivaaleilla.


Pöysti ja Siimes kohtaavat

Thomaksen on ohjannut ja käsikirjoittanut Miika Soini. Käsikirjoitus perustuu norjalaisen Kjell Askildsenin novelleihin Thomas F:n viimeiset julkiset tunnustukset. Novellikokoelma on julkaistu suomeksi vuonna 1996.

Thomas esitettiin ensimmäisen kerran yleisölle Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa 2008, jossa se sai katsojilta erinomaisen vastaanoton. Thomas on kiertänyt kesästä lähtien lukuisilla elokuvafestivaaleilla muun muassa Norjassa, Tanskassa, Espanjassa, Argentiinassa, Saksassa, Ranskassa ja Turkissa.

Thomas on kotimaisessa elokuvahistoriassa merkittävä tapaus, sillä Lasse Pöystiä ja Pentti Siimestä ei ole aiemmin nähty yhdessä kotimaisessa kokoillan fiktioelokuvassa.

Rooleissa: Lasse Pöysti, Pentti Siimes, Mauri Heikkilä, Aarre Karén, Marja-Leena Kouki ja Eila Halonen.

Tekijät:

Ohjaaja Miika Soini
Käsikirjoitus Miika Soini (Kjell Askildsenin novellien pohjalta)
Kuvaus Daniel Lindholm
Leikkaus Jerem Tonteri
Lavastaja Antti Nikkinen
Tuottajat Janne Wrigstedt, Niko Ritalahti ja Mika Ritalahti/Silva Mysterium Oy

> Ohjaaja Miika Soini: Vanhusten yksinäisyys järkyttää

> Näyttelijä Lasse Pöysti: Laitos on vanhukselle ankea paikka

Lähetä linkki

Lähetystiedot

YLE TV1 maanantaisin klo 21.30
Uusinta perjantaisin klo 23
Ohjelmassa on suomenkielinen tekstitys

YLE Areena

YLE Areena

osa Kotikatsomon ohjelmista esitetään Areenassa 7 vrk ensilähetyksen jälkeen
>Areenaan