yle.fi

Ruotsalaistyylinen lastenhuone

17.12.2007

Mitä keksii sisustaja Leena Carelse pienelle tytölle, jonka ensimmäinen oma huone sisustetaan "ei lapsellisesti"? Tytön nimi on Peppi.

> Lisää kuvia

Vinkit:

> Verhotankojen nupit

> Omaperäinen naulakko

Pia ja Kalle Räikän elämä on ollut viimeiset kolme vuotta jatkuvaa muutosta: he ovat tavanneet toisensa, saaneet Peppi-tyttären, avioituneet, vaihtaneet ammatteja ja muuttaneet - useita kertoja. Nyt pariskunta toivoo, että uudesta Raision kodista tulee perheen pitkäaikainen koti.

Räikät muuttavat Kyröstä yksikerroksisesta rivitalo kolmiostaan Raisioon kaksikerroksiseen neljän huoneen ja keittiön asuntoon.

Muutoskohteena on vajaan vuoden ikäisen Peppi-tyttären huone. Huone on pieni ja neutraali: neliöitä alle 10 ja valkoiset seinät. Perhe haluaa apua Muuttohaukantien sisustusarkkitehti Leena Carelselta erityisesti väreihin.

- Annamme sisustussuunnittelijalle vapaat kädet, mutta sellainen toivomus olisi, ettei huoneesta tehdä mitään värihirviötä, Kalle Räikkä tuumii.

Villa villekulla

Leena saa huoneen suunnitteluun inspiraationsa perheen Peppi-tyttären nimestä.

- Lähdin suunnittelemaan huoneeseen ruotsalais-suomalaistalonpoikaista, villa villekulla- henkistä sisustusta, Leena kertoo nauraen.

Mitä tämä määritelmähirviö tarkoittaa sisustuksessa? Se tarkoittaa muun muassa värejä, tekstiilejä, ruutuja, raitoja, Astrig Lindgreniä, vanhoja huonekaluja, räsymattoja ja lämminhenkisyyttä.

Kalle-isä maalaa Pepin huoneen seinät marjapuuromaisen pinkillä värillä. Huoneesta tulee muuten yksivärinen, mutta yhdelle seinälle Leenalla on perheelle yllätys.

Leena on suunnitellut huoneen seinälle maalauksen, joka on suoraan Astrid Lindgrenin Peppi Pitkätossu-kirjasta. Maalauksen toteuttaa taiteilija Isabella Niva. Maalauksesta tulee huoneen katseenvangitsija. Se on yksi perinteisimmistä Peppi-kuvista ja tuo muistoja omasta lapsuudesta myös Pepin vanhempien mieleen.

- Aivan ihastuttava, tällaista ei olisi ikinä tullut itsellä mieleen, ihastelee Pia.

Maalattujen seinien väriä on helppo muuttaa, mikäli karkkimainen väritys alkaa joskus kyllästyttää tai Peppi-maalaus ei enää mielytäkään.

 

Perinnehuonekaluja

 

Kalle on saanut lapsuudenkodistaan perinnehuonekaluja, joita käytetään hyödyksi Pepin huoneen sisustamisessa. Pia ja Kalle suunnittelivat, että Pepin huoneeseen tulee sekä sänky että Kallen isoisältä peritty talonpoikaistyylinen kannellinen puusohva, jonka alle saa kaikki lelut piiloon. Leena kuitenkin ehdottaa, että puusohvasta tehtäisiinkin Pepille sänky. Näin säästettäisiin lattiatilaa leikkimiseen.

- Todella loistava idea! Nyt huone ei tule liian täyteen ahdetuksi, Räikät toteavat.

Koska puusohva on Pepille vielä kovin pitkä sängyksi, suunnittelee Leena sängyn toiseen päähän vanhemmille tyynyillä reunustetun lukunurkan. Siinä on hyvä lukea Pepille iltasatu. Näin ollen huoneeseen ei tarvita nojatuolia ja taas saadaan lisää tilaa lattialeikeille.

Perhe hioo ja maalaa myös Kallen papan hankkiman vanhan puulipaston. Se saa valkoisen värin ja siinä voi säilyttää leluja, kirjoja tai vaatteita. Valaisimeksi Leena valitsee karkkimaisen kattokruunun.

 

Teetetty räsymatto sekä ruutua ja raitaa

 

Kankaat valitaan ruotsalaisvalmisteisesta kangasvalikoimasta. Kuosiksi tulee ruutua ja raitaa ja väreiksi hempeän vaaleanpunaisen lisäksi muun muassa valkoista ja sinistä.

Matoksi valitaan tietysti talonpoikaistyyliin sopiva räsymatto. Leena suunnittelee yksinkertaisen vaaleanpunaisen maton, jota rytmitetään valkoisilla raidoilla. Matosta halutaan laadukas, joten se päätetään teettää alan ammattilaisella. Maton toteuttaa matonkutoja Leena Opas.

Pepin huoneesta tulee hyvin lämminhenkinen, tyttömäinen ja - kyllä, hyvin vahvasti ruotsalais-suomalaistalonpoikaisvillevillakulla -henkinen.

Toimittaja Mape Morottaja

OSTOSLISTA

Kankaat ja ompelutyö ........................413,50e
(verhot, kaksipuolinen päiväpeitto ja neljä tyynyä)
Hyllyt 3 kpl ...............................................41,85e
Lasten tuolit 2 x 13,95 kpl ....................27,90e
Lista (koukuille naulakkoon)
7e/m = 0,60cm x 7e ................................4,20e
Koukut 4 x 4e ...............................................16e
2 x 0,90.......................................................1,80e
Lattialamppu ..........................................13,95e
Kattolamppu ...........................................19,95e
Patja .........................................................39,50e
Verhotanko ...............................................2,95e
Verhonupit (nuket) 2 x 13 ..........................26e
Maalit .............................................................80e
Peppi-maalaus .........................................180e
Katos ............................................................13e
Valokuvakehys 3x2,5e ..............................7,5e
Koristenukke ...............................................13e
Kori .............................................................7,90e
Aarrelipas .....................................................22e
Räsymatto ..................................................150e

Yhteensä .....................................................1081e

Lähetä linkki

Esitysaika

Torstaisin klo 19:20 YLE TV2

YLE Areena

YLE Areena

Muuttohaukantien jaksot näkyvät YLE Areenassa seitsemän vuorokauden ajan ohjelman tv-lähetyksen jälkeen.
> YLE Areena