Poliisikouluun osa 3

Kuten edellisestä jaksosta kävi ilmi, toinen kandidaateistamme, Tanja Koski jätti leikin kesken perhesyiden takia. Antti Mäenpäällä sen sijaan valintakokeen ensimmäisen vaiheen päivä koitti tiistaina 11.8.2009. Koepäivä alkoi nimenhuudolla kello 07.45 Poliisiammattikorkeakoulun aulassa Tampereen Hervannassa.

Puolet hakijaerästä aloitti kirjallisilla tehtävillä, toinen puoli fyysistä kuntoa mittaavilla testeillä. Antin osana oli pukea juoksutamineet päälle ja valmistautua kestävyyskokeeseen. Mikä herätys!

Poliisiammattikorkeakouluun mielivät joutuvat osoittamaan fyysisen kestävyytensä 1 500 metrin juoksussa. Miehet saavat tuhrata matkaan aikaa enintään 7.15 minuuttia, naiset 8.00 minuuttia. Antti Mäenpää suoriutui loistavasti ollen eränsä toinen.

Kuntokokeen muut osatestit ovat vatsalihastesti, seinämän ylitys, 80 kiloa painavan nuken siirtäminen, leuanveto tai ylätalja, penkkipunnerrus ja uinti. Havaintojemme perusteella osalle naishakijoista ylitsepääsemättömän vaikeita olivat seinämän ylitys ja ylätalja. Antille fysiikka ei tuottanut ongelmia.
 
Sadan metrin yhtäjaksoinen uinti sujui osalla hakijoista helposti, osalla niukin naukin maksimiaika kolme minuuttia altaassa eri tyyleillä räpiköiden. Selkäkelluntaa ei hyväksytä, muuten tyyli on vapaa. Meressä tekniikkaa harjoitelleelle Antille sadan metrin uinti oli sopiva palauttava treeni.

Poliisi on ammattikirjoittaja

- Poliisi on ammattikirjoittaja, joka joutuu tuottamaan aikamoiset määrät tekstiä välillä vaativissakin olosuhteissa, kuten kuulustelussa, muistuttaa äidinkielenopettaja Marko Vesterbacka Poliisiammattikorkeakoulusta.

Monelta hakijalta on saattanut penkkipunnerrusta harjoitellessa unohtua myös se, että äidinkielenkokeesta saa pääsykokeissa myös eniten pisteitä, nollasta kahdeksaan. Tutkintokielen kokeella testataan hakijan kirjallista ilmaisutaitoa. Koe suoritetaan suomeksi tai ruotsiksi.

Valintakokeen kirjallinen koe kartoittaa hakijan taitoa omaksua lukemaansa tietoa. Lukumateriaali lähetetään hakijalle valintakoekutsun mukana. Kirjoja ei saa kuitenkaan ottaa mukaan koetilanteeseen.

Valintakokeen kyky- ja persoonallisuustestien avulla arvioidaan hakijan kypsyyttä ja soveltuvuutta alalle sekä selvitetään hakijan kuvaa itsestään. Psykologi Piritta Nauhan mukaan sillä myös pyritään karsimaan hakijoiden joukosta mahdolliset epäsosiaaliset persoonat.

Ylitarkastaja Jouko Pohjoismäellä Valintakoeyksiköstä oli yksi hyvä vinkki poliisin ammatista haaveileville: Miehet jättäkää joka toinen lenkki tai salitreeni väliin ja harjoitelkaa kirjoittamista. Naiset taas voisivat todella tutustua fyysisiin testeihin ja harjoitella niitä ennen kokeisiin tuloa.

Fyysistä ja henkistä kuntoa mittaava koepäivä kestää noin yhdeksän tuntia. Miten Antille käy, se nähdään tulevissa jaksoissa?

Katso Poliisikouluun! osa 3

Lisätietoja valintakokeesta osoitteessa www.poliisiammattikorkeakoulu.fi

----

Lue täältä mitä tapahtui Poliisikouluun! osassa 1 ja osassa 2.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä