Hyvät ihmiset: ajatelkaa

Hämeenlinnalainen komisario Ilkka Iivari on pitkin poliisiuraansa ihmetellyt, että jotkut edelleen pitävät turvavöiden kiinni laittamista poliisin asiana - niitä käytetään siksi, ettei saada poliisilta sakkoja.

- Me ollaan siitä kummallinen ammattikunta, että haluaisimme, että meidän työ käy tarpeettomaksi. En kyllä usko, että näin käy.

Ilkka Iivari laatii työkseen poliisin tiedotteita. Niissä kerrotaan yleensä edellisen vuorokauden aikana sattuneista rikostapauksista.

Tiedotteilla levitetään oikeaa tietoa ja katkaistaan siivet huhuilta, mutta toinenkin tarkoitus niillä on.

Kun tiedetään, että jossain on vaaran paikka, poliisin kuuluu varoittaa. Viimeksi Ilkka Iivari on varoittanut ulkomaisista shekkihuijareista. Nämä ovat rikoksia, joista on vaikea nähdä heti, että kyseessä on ylipäätään rikos.

Huumorin käyttö poliisitiedotteissa voi kuulostaa äkkiseltään oudolta, mutta siitäkin Ilkka Iivari on tunnettu.

- Huumori ei ole mitään keksittyä vitsiä, vaan usein meidän asiakkaamme sen hölmöilyllään nostavat esiin.

Neuvoja ja opetuksia

Poliisi voi neuvoa ja opettaa kansalaisia myös rikollisen näkökulmasta. Taannoin Ilkka Iivari kirjoitti tiedotteen mökkimurtojen ennaltaehkäisemisestä kahden keksityn taparikollisen näkökulmasta.

Liikenneonnettomuuksissa on tärkeää kertoa syy. "Liukas keli" aiheuttaa mediassa kolareita aina syksyisin ja talvisin. Oikea syy istuu kuitenkin penkin ja ratin välissä. Kuljettajalla on ollut liian suuri tilannenopeus olosuhteisiin nähden.

Ajamisen ohessa suoritettu muulla toiminnalla voi niin ikään olla kohtalokkaita seurauksia.

- Muistan vuodelta 1983 onnettomuuden Länsiväylällä Helsingissä. Siinä kuoli koko perhe, isä, äiti ja vielä nimeämätön lapsi. Syynä oli se, että heidän eteensä oli liikenne-esteen vuoksi pysähtynyt kuorma-auto. Myös takaa tuli kuorma-auto, jonka kuljettaja vaihtoi soittimeen kasettia, eikä huomannut, että muu liikenne oli pysähtynyt. Hän työnsi kuormurillaan pikkuauton edessä olevan kuorma-auton alle.

Ilkka Iivari peräänkuuluttaa ajattelua - ettei vastuuta siirrettäisi aina jollekin toiselle.

- Joskus tuntuu, että kasvatus on kunnallistettu ja vastuu valtiollistettu - ja aikuiset ihmiset eivät miellä, että mikä heidän velvollisuutensa on.

Lue Ilkka Iivarin kolumni, jossa moninkertainen rattijuoppo pohdiskelee syitä toimintatapaansa:
Algot Lukko mietiskelee

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä