Algot Lukko mietiskelee

Taas ovat nämä tutut betoniseinät ympärillä. Muistikuvaa ei juuri ole eilisen illan tapahtumista. Muistaakseni lähdin autolla hakemaan pari mäyräkoiraa, kun tuli alkoholiongelma - juomat loppuivat. Meikäläisen kannalta se on hyvä asia, että kaupat ovat auki myöhäiseen yöhön. Tänne sitä on taas päädytty poliisiselliin, joten ilmeisesti minut on napattu ratista. Mikäs ihme se on? Kyllä poliisit minut tuntee ja aina pysäyttää, eikä turhaan. Rattijuoppo mikä rattijuoppo - minä olen ja moninkertainen.

Reittini varrella on kyllä niitä pönttöpoliiseja. Liikennevalvontakameroita ne kait virallisesti ovat. Niistä ei ole minulle mitään haittaa, eiväthän ne tiedä minun ajokunnosta mitään. Eivät ne tiedä mitään kortittomuudestani, autoni katsastamattomuudesta, eivätkä päihtymystilastani. Ne vaan mittailevat nopeuttani. Enhän minä koskaan kovaa aja. Ojanpohjalle päädyttyänikään en ole koskaan loukkaantunut, kun vauhti on ollut hiljainen. Kyllä se on oikea poliisi, joka poimii rattijuopot, kortittomat, autovarkaat ja muut laittomuuksien tekijät liikenteestä.

Muutama päivä sitten lehteä lukiessani, luin ensin väärin. Suunnittelevat laittavansa Alkot lukkoon. Niin minä luin. No, ehkä se hiukan haittaisi juopottelua. Se juttu olikin niin, että suunnittelevat alkolukkoja autoihin pakolliseksi meille jatkuvasti kännissä ajaville. Auttaahan se siinä autossa, jossa se lukko olisi. Sillä olisi ilmeisesti ajettava selvin päin. Minullakin on noita satasen kahden autoja pihassa kuin tuontiautoja Hangon vapaasatamassa. Aina siitä löytyisi sellainen, jolla pääsisi liikenteeseen. Eivätkä ne ole edes nimissäni, niistähän joutuisi maksamaan kaikenlaisia maksuja. Katsastuksetkin ovat tosi pitkillä leimoilla, joskus vuosia sitten ovat leimattu. Minulle on pääasia, että kuljettavat minut kaljaostoksille.

Onhan minuunkin montaa eri keinoa kokeiltu, että lopettaisin juopuneena ajelun. Pari autoakin on tuomittu valtiolle. Oikein arvotavaraa ovat olleet, reilusti murrosiän ylittäneitä parin sadan euron ruostekasoja. Melkein se on ympäristöteko, että ovat ne vieneet. Uusia olen kuitenkin aina löytänyt. Ajokorttia minulla ei ole ollut vuosikymmeneen, mutta eihän sitä kortilla ajeta. Olen minä vankilassakin istunut rattijuopumustuomioita. Samahan se on missä minä aikaani vietän, yksinäinen mies.

Niin minä Algot Lukko olen yksinäinen mies. Saattaisi olla ainoa apu minulle, kun joku minusta välittäisi. Ratti-Reiskakin lopetti kännissä ajelun, kun siitä alkoivat läheiset välittää. Jostain minunkin pitäisi löytää se korkeampi voima, jolla saisin tämän juopottelun lopetettua. Saisinpa jostain sellaista läheisyyttä ja välittämistä, että saisin laitettua Alkoni lukkoon. Kyllä minusta tuntuu, että vain itse sen lukon pystyn asentamaan, mutta en kuitenkaan ilman apua. Sellaisen murtovarman lukon, joka lopettaisi minun kännissä ajelut lopullisesti.
Sanoihan siinä yhdessä elokuvassakin se nimismies, että lopettaa pontikankeiton tässä pitäjässä. Siihen pontikkakokki huikkasi, että milläs lopettaa, jos me ei sitä itse lopeteta.

© Ilkka Iivari

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä