yle.fi

T-paidat

Back Street Crawler

Mikään ei tee niin terää rokkarin maineelle kuin ennenaikainen kuolema nuorella iällä. Nicken suuriin kitaristisuosikkeihin kuuluva Paul Kossoff kuuluu tarunhohtoisiin kovan onnen sotureihin. Free-yhtyeen kepittäjänä tunnetuksi tullut Kossoff ehti luotsata ennen maaliskuussa 1976 tapahtunutta huumekuolemaansa Back Street Crawler-yhtyettä. Nicken mielestä bändi on jäänyt liian vähälle huomiolle. Siksipä hän oli ratketa riemusta kun näki vuonna 1983 Lontoon Hyde Parkissa nukkuneen puliukon päällä aidon Back Street Crawler-paidan. Uninen hamppari ei meinannut luopua millään vaatteestaan mutta kova jankuttaminen ja 20 punnan seteli ratkaisivat väännön Nicken eduksi.

 

 

Soft White Underbelly

Monet bändit ovat parhaimmillaan silloin kuin lähes kukaan ei ole vielä kuullut niistä. Amerikkalainen ajattelevan miehen hard rock-yhtye Blue Öyster Cult ei ole poikkeus. Hittejä tehtaillut BÖC on toki kova, mutta vielä kovempi oli sen esiaste Soft White Underbelly. Nicke hurahti bändin demoihin jo kauan sitten ja niitä on tullut luukutettua paljon. Todellinen diggarin aarre on japanilaisesta huutokaupasta huudettu Soft White Underbelly-paita, joka on tiettävästi ainoa lajiaan Alppien pohjoispuolisessa Euroopassa. 6000 dollarin hinta tuntui aikanaan Nickestä ja varsinkin hänen vanhemmistaan aika suolaiselta. Lovi kukkarossa on sittemmin unohtunut ja Nicken top kolmoseen rankkaama t-paita tuntuu päivä päivältä kuumemmalta nappisijoitukselta.

 

Teenage Head

Kukaan ei ole seppä syntyessään eikä varsinkaan profeetta omalla maallaan. Tämän on saanut tuta San Franciscossa 1960-luvulla perustettu Flamin’ Groovies-yhtye. Laumasieluinen rock-yleisö ei koskaan ole ymmärtänyt kunnolla rock’n’rollin ja power popin messiaiden nerokkuutta. Alan tyypit tietävät, että Groovies hyvänä iltana olisi survonut suohon niin Rollarit kuin Beatlesin. Ranskasta löytyy maailman kovimmat Flamin’ Groovies-gurut. Sikäläinen salaseura ”Les Amies De La Musique De Flamin’ Groovies” perustettiin vuonna 1977 vaalimaan yhtyeen henkistä perintöä. Yhdistyksen jäsenet kutsuvat toisiaan idoleidensa klassikkokiekon mukaisesti nimellä ”Un teenage head”. Teinipääksi pääsee ainoastaan kutsusta. Vaikea arvata kuka on klubin ainoa suomalaisjäsen ja kuka omistaa Suomen ainoan aidon Teenage Head-paidan.

 

Philadelpfia Motherfuckers Incorporated

Nicken traumaattisin paitakokemus liittyy hänen itse suunnittelemaansä ja räätälillä teettämään Philadelphia Motherfuckers -paitaan. Helsingissä vaikutti 1970-luvulla saman niminen bändi, jossa soittivat Andy McCoy ja jo edesmennyt Pete ”Räkä” Malmi. Nicke kuului bändin harvalukuiseen fanijoukkoon. Nuoruusvuosien hyvien rokkifiilisten kunniaksi hän valmistutti kalliiksi tulleen uniikkikappaleen Stadin parhaan bändin muistolle. Andy ja Räkä Malmi äkkäsivät Backstage-ravintolan jonossa Nicken paidan ja vaativat provikat itselleen. Kun rahaa ei kuulunut, revittiin paita Nicken päältä. Tapauksesta säikähtäneenä hän teetti tuhoutuneen alkuperäispaidan kopion, johon lisäsi oikeudellisten seuraamusten pelossa sanan ”Incorporated”. Aivan kuin raajansa menettänyt onnettomuuden uhri, Nicke näkee vieläkin unia alkuperäisestä paidastaan.

 

Gasolin’

Nicke asui 70-luvun alussa Kööpenhaminassa ja tutustui Gasolin’in basistiin Wili Jonssoniin hengaillessaan Rosenberg studion ulkopuolella kuumana rockkesänä -73, bändin levyttäessä kolmosalbumiaan Gasolin’ 3. Wili antoi Nickelle bändin logoa kantaneen paidan jonka Nicke käytti puhki vuosien mittaan. Kuvassa oleva paita on tarkka re-print alkuperäisestä. Gasolin’ oli Nicken suosikkibändejä ennen kuin alkoivat laulaa tanskaksi.

 

 

 

 

 

 

 

I Love Susanna

Toimittajakollegan pehmeä paketti jouluna -98 sisälsi tämän aarteen.
Nicken lempparipaitoja, käytössä ainakin silloin kun Nicke vierailee Susannan nettisivuilla tsekkaamassa päivityksiä ”tyttöystävänsä” tekemisistä. www.susannahoffs.co.uk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Golliwogs

Nicke oli jo oppikoulussa sitä mieltä, että Creedence Clearwater Revival oli muutamasta hyvästä biisistä huolimatta vähän korni joka pojan bändi. Fogertyn veljesten nuoruuden yhtye The Golliwogs sen sijaan oli umpirautaa. Erityisesti biisit Fight Fire ja Brown Eyed Girl kuuluvat Nicken vakiosettiin, kun hän viettää kerran kuussa kotona Kalifornia-iltaa levykuuntelun ja aakkostamisen merkeissä. Päällä silloin on tietenkin aito The Golliwogs-paita, jonka Nicke osti san franciscolaiselta keräilijältä huhtikuussa 1997. Kauppahinta on salaisuus.

Lähetä linkki

Esitysaika

YLE Areena

Elävä arkisto