yle.fi

Kurtin opiskelupäiväkirja

Kuva Sini Sovijärvi/YLE

Kilpailuun mukaan pääsystä

Att bli uttagen och få komma med på denna tävling var spännande och utmanande. Jag har alltid tyckt om utmaningar. Jag har studerat flera språk, men spanskan har jag tyvärr inte hunnit med av många orsaker. Alltså detta var för mig toppen. Uttagningarna i H:fors var intressanta. Alla i ledningen var seriösa. Mottagandet varmt.

Lähtötunnelmia

Los concursantes var trevliga och vi hade roligt från första dagen. Flygterminalen i H:fors, nerresan till Madrid, bussen från Madrid-Salamanca var en upplevelse av kamratskap. Trötta och hungriga kom vi sent på natten till hotellet i Salamanca, åt några tapas på en morronrestaurang och somnade ca. 0430.

Perheestä

Tidig frukost och samling utanför hotellet och planering för att träffa
våra familjer där vi sku´bo. Ceremonin var mycket trevlig och spännande. Vi blev alla döpta till spanjorer. Jag gick fram till min värdinna Carmen Garcia Viera och hälsade på spanskt manér. Jag frågade om jag fick lov att dua henne och hon svarade spontant jaa. Jag kände genast att vi kommer att trivas tillsammans. Väninnan Mercedes tog mitt bagage och Carmen och jag vandrade delvis hand i hand. Bostaden var förträfflig. Jag hade några gåvor, en vacker bok
över den Åländska skärgården i färg utan text, svartbröd, hembakade praliner samt en kaviarburk med lock av rönn producerad av mig. De var mycket glada över gåvorna. Carmen hade en dotter Irene som bodde hemma samt en hund som jag blev god vän med.

Kotiinlähdöstä

Förrän jag reste bjöd jag Carmen, Irene och väninnan på middag. Det var en ljuvlig kväll. Efter hemkomsten sänd jag E-mail på spanska förstås, tackade för trevlig samvaro och bjöd dom komma och hälsa på till Åland. Fantastisk familj.

Jag har planerat att fortsätta mina studier i Salamanca och bo hos Carmen.

Maestra Almudena Dominquez är en härlig människa och en fantastisk
lärare. Vi har kontakt via E-mail. Har sänt bilder från Salamanca och från mitt paradis. Hennes pojke 10 månader har tagit sina första steg. Har bjudit dom på besök hem till mig. Hoppas det lyckas.

Jag lärde mej mycket av denna resa, t.ex. praktisk spanska och livets brikanden.

Ord jag minns är många men speciellt följande: "Yo quiero hacer contigo, lo que la primavera hace con los cerezos". Om man är frisk är i princip ingenting svårt att lära sej. Att studera språk är alltid roligt. Hela upplägget var lyckat. Grattis alla!

Lähetä linkki

Esitysaika

Tiistaisin 3.6. - 29.7.2008
klo 20.05. 

Uusinta lauantaisin ja maanantaisin. Tarkista
uusintojen lähetysajat YLE Teeman sivuilta.