yle.fi

Sarjan jaksot

Taustaa sarjalle

Kuva YLE KuvapalveluMuutama vuosi sitten kielisarja Talo Italiassa tempaisi katsojat mukaansa jännittämään, oppiiko ihminen 12 viikossa italiaa. Kyllä oppi – ja seuraavaksi päätettiin selvittää, tapahtuuko sama espanjan kanssa. Lähes tuhannen hakijan joukosta 80 kutsuttiin koekuvauksiin. Heistä kahdeksan pääsi mukaan Espanjaan.

Sarjan jaksot

 1/9 Tervetuloa Salamancaan!
Kuva Sini Sovijärvi/YLETuhannesta hakijasta valittiin kahdeksan kilpailijaa. Kilpailijat lähtivät matkaan ja tapasivat perheensä. Kukaan ei pudonnut, mutta kaikki tajusivat nopeasti, että vaikeuksissa ollaan.


2/9 Me llamo 32 años. Nimeni on 32 vuotta.  
Kuva Sini Sovijärvi/YLESalamancan tiedotusvälineet olivat kiinnostuneita kilpailijoista ja kurssin aluksi pidettiinkin lehdistötilaisuus. Kilpailijat valmistautuivat kohtaamaan toimittajat, onneksi heillä oli apunaan juontaja Kristo. Ensimmäisen tentin perusteella selvisi, että tällä viikolla pudotustehtävään joutuivat Juanito ja Silvia. Tehtävänä oli ostaa junalippu Madridiin ja molemmat saivat lipun ostettua, mutta toisen oli silti pudottava. Opettaja Almudenalle päätös oli raskas, mutta kurssin ensimmäinen putoaja oli Juanito.

3/9  Soy pelo. Olen hiukset.Kuva Sini Sovijärvi/YLE
 Kurssilaiset opettelivat kysymään ja neuvomaan tietä. Enriquetasta tehtiin juttu Espanjan televisioon, Silvia kävi kauneushoitolassa ja Carlos selvitti, mikä on matolääke espanjaksi. Tentissä vähiten pisteitä saivat Carlos ja Silvia. Pudotustehtävänä he joutuivat opastamaan eksyneitä rouvia Salamancassa ja molemmat selvisivät tehtävästään, mas o menos. Viikon putoaja oli kuitenkin täydellinen yllätys: kurssilta pudotettiin Ricardo, joka opettajan mukaan osasi espanjaa jo kurssin alkaessa.

4/9 Puustis de orejas. Korvapuustit. 
Kuva Sini Sovijärvi/YLEEnriquetan perheen tytär halusi oppia leipomaan, joten Roy ja Virgina kävivät ostamassa korvapuustitarpeet ja Enriqueta sekä Catalina opettivat tyttöä kavereineen leipomaan. Tentistä pudotustehtävään joutuivat Carlos sekä ehkä hieman yllättäen Enriqueta. Tehtävänä oli small talk pincho-baarissa ja molemmat puhuivat kuin viimeistä päivää. Vaikea päätös, mutta lopulta baarimikot ja Almudena olivat yhtä mieltä: putoaja on Carlos.

5/9 Escuela al campo. Leirikoulu. 
Kuva Sini Sovijärvi/YLEKurssi lähti leirikouluun pieneen kylään nimeltä Villardiegua de la Ribeira. Jokainen joutui käytännön töihin, mutta tällä kertaa kukaan ei pudonnut. Leirikoulun päätösjuhlassa oppilaista alkoi pikku hiljaa tuntua, että ehkä tätä kieltä voi sittenkin oppia.

6/9 Los molinos de viento. Tuulimyllyt. 
Kuva Sini Sovijärvi/YLEKoulu jatkuu ja haasteet kovenevat. Oppilaat saivat tehtäväkseen opetella katkelman Don Quijotesta - ja esittivät sen paikallisessa teatteriravintolassa. Esitys oli menestys ja varsinkin Royn esittämä Sancho Panza keräsi kiitosta. Tentissä ratkaistiin jälleen ketkä kaksi ovat vaarassa pudota. Tällä kertaa listan lopusta löytyivät Silvia ja Catalina. Tehtävänä oli kertoa Suomesta Don Quijoten vieressä sijaitsevan ala-asteen oppilaille. Oppilaat ja Almudena päättivät yhdessä, että tällä kertaa Catalina puhui paremmin eli Silvian kunniakas kurssi päättyi tähän.

7/9 Soldato desconocido. Tuntematon sotilas. 
Kuva Sini Sovijärvi/YLEJäljellä on enää neljä oppilasta eli kilpailu kiristyy. Viikon tehtävä oli jälleen kulttuuriteko, tavallaan. Kurssilaiset käänsivät kohtauksen Tuntematonta sotilasta ja dubbasivat sen paikallisen tuottajan johdolla espanjaksi. Kohtaus oli espanjaksi mahdollisesti vielä hauskempi kuin suomeksi. Catalinan tavoite kurssilla on oppia niin paljon espanjaa, että voisi jonain päivänä työskennellä Punaisen ristin katastrofijoukoissa latinalaisessa Amerikassa. Ensimmäinen työhaastattelu oli järjestetty Salamancaan, mutta vielä eivät siivet ihan kantaneet. Tentin paras oli tällä viikolla Roy, putoamiskamppailuun joutuivat Virginia ja Enriqueta. Tehtävänä oli rikosilmoituksen tekeminen. Suomalaisturistilta on varastettu lompakko ja opilaat on hälytetty tulkiksi. Molemmat saivat ilmoituksen tehtyä, mutta poliisit ja opettaja olivat yksimielisiä: Virginia jatkoon, Enriqueta kotiin.

8/9 La mejor escuela del mundo. 
Kuva Sini Sovijärvi/YLEJäljellä on enää kolme oppilasta. Kaikki osaavat puhua espanjaa jonkin verran ja tuntevat Salamancaa kohtuullisesti. Silti kaikille oli aikamoinen haaste kun keskustan turistijunasta oli varattu erikoislähtö, jonka oppaina toimivat Roy, Virginia ja Catalina. Kisan tähän asti tärkeimmässä tentissä Catalina sai parhaan tuloksen ja pääsee siis suoraan kisan finaaliin. Viimeiseen pudostehtävään menivät Roy ja Virginia. Tehtävä oli kova: Radio Salamancan iltapäivän suorassa lähetyksessä kilpailijoita haastateltiin 20 minuuttia. Molemmat onnistuivat upeasti, mutta toimittaja, kanavajohtaja ja Almudena olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että finaaliin pääsee Roy.

9/9 La Final. 
Kilpailun finaali järjestettiin ravintola Cum Laudessa ja paikalla oli paitsi arvovaltainen tuomaristo myös liki satapäinen yleisö.
Kristo johti puhetta eikä lähetyksessä sanottu sanakaan suomeksi. Molemmat kilpailijat olivat iloisia oppimastaan ja tuomarit hämmästelivät kuinka paljon neljässä viikossa voi oppia. 
Loppujen lopuksi yhdeksän tuomaria äänesti voittajasta ja äänin 6-3 kilpailun sekä unelmaloman talossa Espanjassa voitti Catalina.

 

Lähetä linkki

Esitysaika

Tiistaisin 3.6. - 29.7.2008
klo 20.05. 

Uusinta lauantaisin ja maanantaisin. Tarkista
uusintojen lähetysajat YLE Teeman sivuilta.