Pakomatka anoreksiasta
Miten tuoda anoreksiaa sairastavan ja hänen perheensä todellisuus käsin kosketeltavaksi? Pakomatka anoreksiasta -dokumentti seuraa vuoden ajan koskettavasti ja kaunistelematta anorektikon ja hänen perheensä arkea - elämää, jota anoreksia hallitsee.
Anoreksia on taitava riivaaja. Kyse ei ole mistään teinityttöjen leikistä vaan tappavasta taudista. Taudista, joka on yleistynyt nopeasti. Anoreksiaan sairastuvat niin naiset, miehet kuin kaiken ikäisetkin. Mutta anorektikot katoavat tilastoihin… tilastoja kokoavat vetoavat rahapulaan.
Tautia on vaikea tunnistaa omaksi sairaudekseen. Mm. lähetekierre, masentuneisuus ja lääkitseminen sekä lääkkeistä riippuvaiseksi tulo sekoittavat syyt ja seuraukset. Yhteiskuntamme ei osaa toimia anorektikoiden kanssa. Kukaan ei tiedä, mistä tauti johtuu.
Virallisen tutkimustiedon vähyydestä johtuen ei virallisesti hyväksyttyjä hoitomuotoja ole. Näin ollen hoitoalan byrokratiassakaan ei oikein tiedetä, mitä anoreksialle pitäisi tehdä. Sosiaali- ja terveysministeriö, Kela ja hoitavat instanssit pallottelevat sairastuneita paikasta toiseen, pitkien jonojen kautta harvalukuisiin ja haparoiviin hoitoihin.
Dokumentin päähenkilö on sairastanut anoreksiaa jo kuusi vuotta. Miten pitkään voi ruumiin temppeliä rikkoa? Miten ja miksi anoreksiaan sairastutaan? Millaisena sairautena näyttäytyy anoreksia jokapäiväisessä elämässä? Miten anorektikkoja yritetään hoitaa?
Pakomatka anoreksiasta -dokumentti vie katsojansa maailmaan, jollaista emme näe ja jollaista emme ole voineet edes kuvitella. Vuosikausia kestävä sairastaminen kalvaa ja tuhoaa sairastuneita ja heidän perheitään. Anoreksian ote on luja ja syvästi haavoittava.
Käsikirjoitus ja ohjaus: Nina Stenros. Kuvaus: Arto Kaivanto. Leikkaus: Petteri Kauhanen. YLE 2010. ms/ar
Ohjaaja Nina Stenros kertoo dokumentin tekemisestä:
> Lue ohjaajan puheenvuoro
Kirje Marjalta viikonloppuna ennen dokumentin esitystä:
"Saanko esitellä: Elävä Ihminen!
Kun katson TV-ruudussa kävelevää surullista hahmoa, minun on vaikea tunnistaa siitä itseäni. Vuosi dokumenttikuvausten aloittamisen jälkeen elän uutta elämää. Vuosikaudet olen tuntenut vain olevani hengissä, mutten eläväni.
Kulunut vuosi on ollut täynnä toivoa. Matka uuteen elämään on ollut hidasta ja hapuilevaa, mutta olen ottanut enemmän askeleita eteen- kuin taaksepäin.
En ole enää palannut sille petolliselle tielle, joka johtaa kuolemaan.
Olen päättänyt jättää taakseni kaiken sen, mikä on vuosia tuhonnut minua. Ensimmäistä kertaa vuosikausiin minulla on kaikki kymmenen varpaankynttä yhtä aikaa paikoillaan. Ensimmäistä kertaa vuosikausiin olen oivaltanut, että minä olen arvokas ja että minulla voi olla edessäni vielä kymmeniä vuosia tervettä elämää.
80-vuotissynttäreilläni lakkaan kaikki kymmenen kynttäni kirkkaanpunaisiksi ja nostan maljan menneelle elämälle, eletyille vuosille!
Joka päivä on tilaisuus tehdä toisin. Joka päivä on mahdollisuus muuttaa maailmansa. Siihen tarvitaan sisua ja sydäntä. Ja sisua jokaisella sairastuneella on, siitä ei ole epäilystäkään. Vain sisukas ihminen pystyy vuosia kiduttamaan itseään. Kun lopulta ymmärtää, ettei enää halua jättää elämäänsä elämättä, täytyy taas ottaa sisu käyttöön. Sillä paraneminen vaatii vielä enemmän sisua kuin sairauden määräyksiin mukautuminen. Myös elinvoimainen, tulevaisuudenuskoa sykkivä sydän on välttämätön voimavara sairaudesta irrottautumisessa. Epäonnistumisten ei voi antaa lannistaa ja lamaannuttaa. Voimat on koottava yhä uudestaan. On suunnattava kohti tulevaisuutta.
Läheisten rakkaus ei ehkä yksin pelasta, mutta ilman sitä olisi vaikea tarpoa eteenpäin tätä pitkää matkaa. Minulla on taistelussani paras mahdollinen tukijoukko, joka kaikesta hädästään ja tuskastaan huolimatta yhä kulkee kanssani kohti pakomatkani päätepistettä, paranemista.
Voimia jokaiselle meistä, joita syömishäiriö jollakin tavoin koskettaa.
Meitä on aivan liian monta."
YLE Puhe - kontaktilähetys syömishäiriöistä
YLE Puheen kontaktilähetyksessä keskusteltiin syömishäiriöistä sunnuntaina 7.2.2010. Suorassa lähetyksessä olivat mukana Ritva Näräkkä Etelä-Suomen syömishäiriöperheet ry:stä, toiminnanjohtaja Pia Charpentier Syömishäiriökeskuksesta ja professori Aila Rissanen Helsingin Yliopistollisesta keskussairaalasta. Toimittajana on Kati Turtola.
A-talk
to 11.2. 2010
Apua anorektikoille! Vieraina muun muassa peruspalveluministeri Paula Risikko, ex-anorektikko Marika Savukoski, psykoterapeutti Pia Charpentier ja nuorisopsykiatri Veli-Matti Tainio. Toimittaja Jan Andersson.
Tietoa syömishäiriöistä:
Syömishäiriöliitto - SYLI ry
Neuvontapuhelin 02-2519207 päivystää maanantaisin ja torstaisin klo 9 – 15.
www.syomishairioliitto.fi
Lähetystiedot
Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit
YLE Areena
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena
Elävä arkisto
Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto