Tiede

Takaisin

Tähtien yö

Torstaina 24.9.2009 klo 19.30


YLE Teema huomioi tähtitieteen kansainvälisen vuoden mittavalla Tähtien yöllä. Ainutlaatuinen teemailta koostuu huippudokumenteista sekä suorasta lähetyksestä observatoriosta.

Klo 19.30 Saturnus ja uudet horisontit

Avaruusluotain Cassini-Huygens on lähettänyt maahan upeita kuvia Saturnuksen renkaista ja kuista. Tämä NASAn ja ESAn yhteinen hanke on myös poikinut täysin yllättäviä löytöjä.

Miehittämätön avaruuslento sai nimensä ranskalais-italialaisen Jean-Dominique Cassinin (1625-1712) ja hollantilaisen Christiaan Huygensin (1629-1695) mukaan. Molemmat tähtitieteilijät tutkivat aikanaan Saturnusta ja sen kuita. Huygens löysi Saturnuksen renkaat ja suurimman Titan-kuun.

Visuaalisesti vaikuttava dokumentti johdattaa katsojat tähtitieteen perimmäisten kysymysten äärelle, ja samalla pohditaan mihin ihmiskunta suuntaa seuraavaksi?

Tuotanto: Danmarks Radio TV, Tanska

Klo 20.00 Rakkaudesta tähtiin: keskustelu observatoriossa, uusinta la 26.9. klo 15.55

Tähtien yön suora osuus lähetetään Tähtitieteellisen yhdistyksen URSAn Artjärven observatoriosta. Tähtikallion havaintokeskuksessa on kolme tehokasta kaukoputkea tähtitieteen harrastajien käytössä.

Teemailtana 24.9. observatoriossa on avoimet ovat yleisölle, isäntänä projektipäällikkö Jukka-Pekka Teitto. Paikalla on myös URSAn puheenjohtaja professori Tapio Markkanen, joka on tutkinut muun muassa tähtienvälistä ainetta ja tähtien syntyä.

Tiedetoimittaja Markus Hotakainen kertoo Mars-tutkimuksesta, myös lähiplaneetoista puhutaan. Illan aikana päästään kurkistamaan tähtitaivaalle mikäli sää vain sallii.

Tähtitieteilijän työhön puolestaan tutustutaan Turun yliopiston Tuorlan observatoriossa, professori Esko Valtaojan johdolla. Lisäksi saamme tuoreita tuloksia Planck-satelliitista. Mitä tiedämme maailmankaikkeuden alusta? Illan juontavat toimittajat Jari Mäkinen ja Hannamari Luukkanen.

Tuotanto: YLE Oppiminen ja tiede, Suomi

Klo 21.15 Liikkuva maa - muuttuva universumi

Käsitys maailmankaikkeudesta koki totaalisen mullistuksen 400 vuotta sitten. Renessanssin tiedemiehet mursivat vanhan maailmankuvan vähä vähältä yhdistämällä tarkat mittaushavainnot matematiikan ja fysiikan lakeihin.

Tieteen historian syövereihin sukeltava dokumentti esittelee meille ensyklopedioihin ikuisiksi ajoiksi jäävien suurmiehien elämäntyötä. Tarina alkaa Kopernikuksen aurinkokeskeisistä teorioista; tutuiksi tulevat myös Galileo Galilein, Tyko Brahen, Johannes Keplerin ja Isaac Newtonin käänteentekevät havainnot.

Ainutlaatuinen dokumentti kuljettaa katsojat läpi tähtitieteen uskomattoman historian ja oman lisävärinsä ohjelmaan antaa oman aikamme huippututkijoiden haastattelut.

Tuotanto: Danish Doc Production, Tanska

Klo 22.05 Tiededokumentti: Tähtitaivaan lumoissa

Ihmiset ovat tuijotelleet öiselle tähtitaivaalle vuosituhansien ajan ja kokemus on aina ollut yhtä mykistävä. Historiaan ovat jääneet suuret tiedemiehet, mutta kautta aikojen myös aivan tavalliset ihmiset ovat olleet kiinnostuneita maailmankaikkeudesta.

Nyt nähtävässä dokumentissa otetaan uusi näkökulma ja perehdytään siihen millaiselta tähtitaivas näyttää asiaansa vihkiytyneiden amatööriastronomien kaukoputkesta käsin?

Dokumenttiin luo henkilökohtaisen sävyn harrastajien haastattelut. Eri-ikäisiä ja -taustaisia ihmisiä yhdistää yhteinen intohimo: tähdet. Ja jos astronomiakärpänen puraisee saa ohjelmasta opastusta tähtien bongaamiseen.

Tuotanto: ClockDrive Production, Yhdysvallat


Klo 23.00 Tiededokumentti: Galileo Galilei
Italialainen fyysikko ja tähtitieteilijä Galileo Galilei paranteli hollantilaisten keksimää kaukoputkea ja löysi taivaalta paljon paljain silmin näkymättömiä tähtiä.

Hän vakuuttui, Kopernikuksen tavoin, siitä että maa ei ollutkaan maailmankaikkeuden keskus. Tämä soti katolisen kirkon oppia vastaan ja Galileo joutui vuonna 1633 inkvisition eteen.

Herkkyydellä ja taidolla tehty dokumentti rekonstruoi käänteentekevän tutkijan elämän ja saavutukset ainutlaatuisen laadukkaalla tavalla.

Tuotanto: Centre National de Documentation Pédagogique, Ranska

Tähtitiede -teema jatkuu kanavan ohjelmistossa myös seuraavalla viikolla:

1.10. klo 20.00
Matkat avaruuteen

Avaruusturismin aikakausi on alkamassa. Millaisia tekniikan haasteita matkoihin avaruuteen sisältyy. Entä kuinka ihmisen keho ja psyyke sopeutuvat avaruusmatkailuun?

Tuotanto: Danmarks Radio TV, Tanska

1.10. ja 8.10 klo 21.00
Tiededokumentti: Kuuleeko avaruus?

Onko avaruudessa elämää ja kuinka sitä on vuosikymmenien aikana etsitty? Vuonna 1977 laukaistun Voyager-luotaimen mukana oli kultainen äänilevy, johon oli tallennettu tervehdyksiä avaruuden asukkaille. Kaksiosaisessa dokumentissa tutustutaan SETI-projektin lisäksi myös muihin yrityksiin löytää maapallon ulkopuolista elämää.

Tuotanto: Vidicom/Spiegel TV/ZDF/Arte, Saksa

Takaisin