Tiede


Tiededokumentti: Kiistely ilmastosta

Torstaina 3.12.2009 klo 21.00, uusinta su klo 13.25

Tiededokumentti: Kiistely ilmastosta

1960-luvulla pelättiin happosateita ja ylikansoittumista, ilmastonmuutoksen pahimpana uhkana pidettiin uutta jääkautta. Osa 1/3.


Tiededokumentti: Kiistely ilmastosta

Torstaina 10.12.2009 klo 21.00, uusinta su klo 13.25

Tiededokumentti: Kiistely ilmastosta

Osa 2/3. 1990-luvulla allekirjoitetussa Rion sopimuksessa sovittiin toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Mutta sitten nousi skeptikkojen kuoro julistamaan, ettei ilmasto lämpenekään.


Tiededokumentti: Kiistely ilmastosta

Torstaina 17.12.2009 klo 21.00, uusinta su klo 13.25

Tiededokumentti: Kiistely ilmastosta

Osa 3/3. Nykyään ilmaston lämpenemistä ei moni enää kiistä, mutta mitä seurausvaikutuksia sillä on ja mitä ongelmille pitäisi tehdä? Ilmastosysteemin mutkikkuus on yllättänyt tiedemiehet.


Kauden ohjelmat

elokuu

06.08. Tiededokumentti: Värien maailma

Osa 2/3: Kuinka värejä tehdään? Vuosituhansien ajan ihmiset ovat etsineet luonnosta aineksia värjätäkseen tai maalatakseen haluamiaan kohteita tietyn värisiksi. Tekniikan oppiminen on ollut kovan työn takana.

13.08. Värien maailma

Osa 3/3: Värien kieli. Värien symbolikieli vaihtelee kulttuurista toiseen ja myös aikakausittain, mutta millaisia viestejä ja merkityksiä väreihin kätkeytyy?

20.08. Tiededokumentti: Virusten metsästäjät

Isorokon jälkeen maapallolle on ilmaantunut 30 uutta virusten aiheuttamaa tartuntatautia, joista tunnetuimpia ovat AIDS, SARS ja lintuinfluenssa. Eläinlääkärit ja biologit ovat nyt taistelussa viruksia vastaan.

27.08. Tiededokumentti: Virusten imperiumi

Osa 1/2. Viime vuosisadalla virukset tappoivat enemmän ihmisiä kuin kaikki sodat yhteensä. Kaksiosaisessa dokumentissa tutustutaan keinoihin, joilla viruksia vastaan taistellaan eri puolilla maailmaa.

syyskuu

03.09. Tiededokumentti: Virusten imperiumi

Osa 2/2. Viime vuosisadalla virukset tappoivat enemmän ihmisiä kuin kaikki sodat yhteensä. Kaksiosaisessa dokumentissa tutustutaan keinoihin, joilla viruksia vastaan taistellaan eri puolilla maailmaa.

10.09. Tiededokumentti: Pelon kätketyt kasvot

New Yorkin terrori-isku 9.11.01 avasi uuden pelon aikakauden. Ohjelma tutkii kolmen henkilön kokemusten kautta pelon fysiologiaa ja psykologiaa. Miten trauma vaikuttaa aivoihin, mikä on muistin merkitys pelkojen hoidossa?

17.09. Tiededokumentti: Maissin luvattu maa

Maissi on erottamaton osa amerikkalaista ruokakulttuuria, lihottavathan jenkit maissirehulla vielä pihvikarjaansakin. Kaksi amerikkalaismiestä ryhtyy viljelemään eekkerinkokoista maissipeltoa ja saavatkin hyvän sadon.

24.09. Tähtien yö

lokakuu

01.10. Tiededokumentti: Kuuleeko avaruus?

Onko avaruudessa elämää ja kuinka sitä on vuosikymmenien aikana etsitty? Vuonna 1977 laukaistun Voyager-luotaimen mukana oli kultainen äänilevy, johon oli tallennettu tervehdyksiä avaruuden asukkaille. Osa 1/2.

08.10. Tiededokumentti: Kuuleeko avaruus?

Onko avaruudessa elämää ja kuinka sitä on vuosikymmenien aikana etsitty? Vuonna 1977 laukaistun Voyager-luotaimen mukana oli kultainen äänilevy, johon oli tallennettu tervehdyksiä avaruuden asukkaille. Osa 2/2.

15.10. Tiededokumentti: Saammeko vauvan?

Neliosaisessa sarjassa seurataan sadan pariskunnan ilon, uupumuksen ja epävarmuuden hetkiä aina hedelmöittymisestä lapsen syntymään. Tutkijat kertovat raskausajan vaiheista ja antavat neuvoja odottaville äideille. Osa 1/4.

22.10. Tiededokumentti: Saammeko vauvan?

Neliosaisessa sarjassa seurataan sadan pariskunnan ilon, uupumuksen ja epävarmuuden hetkiä aina hedelmöittymisestä lapsen syntymään. Tutkijat kertovat raskausajan vaiheista ja antavat neuvoja odottaville äideille. Osa 2/4.

29.10. Tiededokumentti: Saammeko vauvan?

Neliosaisessa sarjassa seurataan sadan pariskunnan ilon, uupumuksen ja epävarmuuden hetkiä aina hedelmöittymisestä lapsen syntymään. Tutkijat kertovat raskausajan vaiheista ja antavat neuvoja odottaville äideille. Osa 3/4.

marraskuu

05.11. Tiededokumentti: Saammeko vauvan?

Neliosaisessa sarjassa seurataan sadan pariskunnan ilon, uupumuksen ja epävarmuuden hetkiä aina hedelmöittymisestä lapsen syntymään. Tutkijat kertovat raskausajan vaiheista ja antavat neuvoja odottaville äideille. Osa 4/4.

12.11. Tiededokumentti: Darwinin puutarhassa

Osa 1/3: Vaarallisia ajatuksia. Saavuttuaan maailmanympärimatkalta Darwin teki puutarhassaan nerokkaita kokeita evoluutio-oppinsa tueksi. Jimmy Doherty jäljittelee kokeita Darwinin omilla tiluksilla.

19.11. Tiededokumentti: Darwinin puutarhassa

Osa 2/3: Myrsky puhkeaa. "Lajien synty" ilmestyi vuonna 1859, mutta Darwin jatkoi yhä hellittämättömästi kokeitaan. Jimmy Doherty toistaa Darwinin mm. lihaa syövillä kärpäsloukuilla tekemiä kokeita.

26.11. Tiededokumentti: Darwinin puutarhassa

Osa 3/3: Apinoista ja ihmisistä. Saatuaan kasvien evoluution periaatteet selviksi Darwin ryhtyi pohtimaan ihmisen kehityshistoriaa. Hänen teoriansa ihmisen polveutumisesta ovat nykypaleontologit pystyneet vahvistamaan.

joulukuu

03.12. Tiededokumentti: Kiistely ilmastosta

Osa 1/3. 1960-luvulla pelättiin happosateita ja ylikansoittumista, ilmastonmuutoksen pahimpana uhkana pidettiin uutta jääkautta.

10.12. Tiededokumentti: Kiistely ilmastosta

Osa 2/3. 1990-luvulla allekirjoitetussa Rion sopimuksessa sovittiin toimista ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Mutta sitten nousi skeptikkojen kuoro julistamaan, ettei ilmasto lämpenekään.

17.12. Tiededokumentti: Kiistely ilmastosta

Osa 3/3. Nykyään ilmaston lämpenemistä ei moni enää kiistä, mutta mitä seurausvaikutuksia sillä on ja mitä ongelmille pitäisi tehdä? Ilmastosysteemin mutkikkuus on yllättänyt tiedemiehet.