Tutkiva juttu: Surkea suuntavaisto
Torstaina 12.11.2009 klo 20.00, uusinta la klo 16.50
Ella Kanninen selvittää, miksi hänellä on niin surkea suuntavaisto. Entä mitä aivoissamme tapahtuu, kun suunnistamme?
Ohjelmassa käydään Kirkkonummella katsomassa, miten kyyhkyt treenaavat suunnistuskisoihin. Miksi viestikyyhky Speedy on niin hyvä suunnistamaan?
Linnuilla on monta navigointimenetelmää, mutta mielenkiintoisin niistä on magneettinen suunnistaminen. Ihan kateeksi käy kyyhkyjä: niillä on kompassi omasta takaa. Mutta yksi puute on niidenkin suunnistustaidoissa: ne osaavat lentää vain kotiinsa.
Viime vuosina on tullut paljon uutta tietoa, ja tutkijat alkavat pikku hiljaa ymmärtää, mitä aivoissamme todella tapahtuu, kun suunnistamme. Professori Heikki Tanila kertoo, että suunnistamme aivotursoillamme. Ne ovat navigaattorimme. Suunnistuksen ammattilaisilta, Lontoon taksikuskeilta, on tutkimuksissa löydetty poikkeuksellisen isot aivotursot. Johtuvatko juontajan surkeat suunnistus-taidot siis siitä, että hän on nainen? Naisilla kun on pienemmät aivot ja myös tursot.
Aivotutkija Tanila oikaisee harhaluulon: ei ole olemassa mitään suuntavaistoa, vaan kyse on opituista taidoista. Surkeat suunnistustaidot johtuvat harjoituksen puutteesta! Tosin pojilla tuntuu olevan pieni etulyöntiasema.
Entä, millaista navigointitekniikkaa meille kehitetään? Piipahdamme geodeettisella laitoksella erikoistutkija Heidi Kuusniemen luona. Sisätiloissa navigointi on tällä hetkellä kuumin tutkimusaihe. Wlan, monisensorit ja kolmiulotteiset mallit ? missä tutkimuksissa mennään? Luvassa on parempaa paikantamista kaupunkialueella ja sisätiloissa kuten lentokentillä.
Mutta tekniikka ei aina pelasta pulasta: se saattaa mennä rikki, tai akku voi loppua. Silloin täytyy avuksi ottaa perinteiset kompassit ja kartat. Miten sienimetsässä pärjää ilman apukeinoja? Menemme metsään suunnistuksen maailmanmestarin opastuksella.
Ja aina joku eksyy!
Ohjelman on ohjannut ja käsikirjoittanut Sari Soininen.