yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Tervetuloa A-tuubiin!

Ajankohtaisjournalismin tehtävänä on tutkia tapahtumien taustoja, kaivaa esiin uusia tietoja, tuulettaa vakiintuneita tulkintoja ja virittää julkista debattia. Mitä läpinäkyvämpää on vallankäyttö ja mitä moniäänisempää julkinen keskustelu, sitä vankemmalla pohjalla on demokratia, kansanvalta, meidän valtamme.

 

10.12.2009

YLE JULKISTAA AJANKOHTAISJOURNALISMINSA PELISÄÄNNÖT

YLE:n ajankohtaisjournalismin tehtävä on selvittää yhteiskunnallisia kysymyksiä ja niiden taustoja, kertoa epäkohdista ja paljastaa vallan väärinkäyttöä. YLE:lle on tärkeää, että yleisö voi luottaa journalistisiin toimintatapoihin.

YLE TV2:n ”Silminnäkijä: Matin talot” –ohjelman sisältämien, anonyymiin lähteeseen perustuvien tietojen julkistaminen herätti vilkkaan julkisen keskustelun, jossa YLE:n ajankohtaisjournalismin toimintatapoja on käsitelty monesta näkökulmasta. Tämän vuoksi YLE julkistaa ajankohtaisjournalisminsa eettiset pelisäännöt yleisölle.

”Pelisääntömme perustuvat journalismia Suomessa sääteleviin juridisiin ja eettisiin säädöksiin ja ohjeisiin. Haluamme nyt julkisesti kertoa toimintaperiaatteemme suhteessa keskeisiin journalistisiin kysymyksiin, kuten esimerkiksi nimettömien lähteiden käyttöön”, sanoo YLE Ajankohtaisjournalismin päällikkö Jyrki Richt. ”On hyvä, että eettiset pelisäännöt ovat läpinäkyvästi yleisön saatavilla ja arvioitavissa.”

Pelisäännöissä korostetaan mahdollisimman avointa keskustelua journalistisista ratkaisuista toimitusyhteisön sisällä, jotta mahdolliset juridiset ja eettiset ongelmat kyetään ennakoimaan.

YLE:n ajankohtaisjournalismin eettiset pelisäännöt ovat luettavissa kokonaisuudessaan YLE:n nettisivuilla osoitteessa:

Ajankohtaisohjelmien eettiset pelisäännöt kokonaisuudessaan

Julkisen sanan neuvoston antama vapauttava päätös

”Silminnäkijä: Matin talot” -ohjelman lähteitä ei JSN:n 10.12. antaman päätöksen jälkeen avata. Lähdesuoja on sananvapauden kulmakivi, jota YLE ei halua lähteä kyseenalaistamaan.

10.12.2009

Jyrki Richt,
YLE Ajankohtaisjournalismin päällikkö

------------------------------------

Ajankohtaisikonien
40-vuotisjuhlasyksy

Ajankohtainen kakkonen ja A-studio, nuo television ajankohtaisikonit, juhlivat 40 toimintavuottaan.

Todellakin, jo neljä vuosikymmentä on Ajankohtaisen kakkosen tutka pyörinyt ja A-studion pelkistetty ”a” ilmaantunut ruutuun. Ajankohtainen kakkonen aloitti TV2:ssa 13.9.1969, ja TV1:n virkaveli muutamaa kuukautta myöhemmin.

Miksikö kannattaa juhlia? No, 40 vuotta on helkutin pitkä ikä televisio-ohjelmalle, kun koko tv rantautui Suomeen runsaat 50 vuotta sitten. Lisäksi molemmat ohjelmat ovat vetreitä keski-ikäisiä: kumpikin kuuluu kanaviensa katsotuimpien ja arvostetuimpien ohjelmien joukkoon.

Myös journalismi on juhlan väärti. Ajankohtainen kakkonen ja A-studio ovat penkoneet lukemattomia epäkohtia ja väärinkäytöksiä ja haluamme jatkaa tätä vahtikoiran työtä edelleen. Tahdomme kulkea vastavirtaan ja kyseenalaistaa ajan itsestäänselvyyksiä. Ja haluamme antaa puheenvuoron myös syrjityille ja päähän potkituille, joiden ääntä ei juuri muualla kuulla.

Päätimme juhlan kunniaksi tehdä historiaa, ja tarjota teille katsojillemme yhteisen maratonlähetyksen, joka vuorottelee kummallakin pääkanavalla. Tiistaina 6.10 klo 19 rytinä käynnistyy TV1:ssä ja jatkuu klo 21 TV2:n puolella. Kolme tuntia arkistoherkkuja, tuoreita juttuja Suomesta ja maailmalta ja taatusti kiinnostavia studiovieraita.

Tietysti myös nettipalvelu A-tuubi elää juhlasyksyssä tiiviisti mukana.

Ajankohtainen ykkönen
valtaa radioaallot

Ajankohtaisjournalismi vankistuu myös radiossa. Tiistaina 15.9. klo 12.15 aloittaa Radio YLE1:ssä uusi ajankohtaisohjelma, Ajankohtainen ykkönen. Juontajana mm. Tuomiosta ja Jälkiviisaista tuttu Jan Erola ja tuottajana uutiskenttien ammattilainen Pirjo Auvinen. Luvassa tuoreita ja räväköitä näkökulmia viikon aiheisiin.

Jyrki Richt
Päällikkö
YLE Ajankohtaisjournalismi 

-------------

10.6.2009

Miksi veimme puoluejohtajat
Vuosaaren satamaan?

Sitä minulta on moni kysynyt sen jälkeen, kun YLE:n Suuri vaalikeskustelu lähetettiin eurovaalien edellä Vuosaareen satamakentaltä hyytävän kylmässä ja sateisessa säässä. Jotkut ovat kehuneet rohkeaa ideaa, toiset tuominneet ratkaisun käsittämättömäksi ja vastuuttomaksi.

Julkisesti sanan ruoskaa heilutti mm. konkaripolitiikko Erkki Tuomioja, joka blogissaan päivitteli, kuinka puheenjohtajat saattoivat alistua kököttämään ”puuseen valtaistuimia muistuttavilla hökötyksillä” sateessa ja viimassa. Tuomioja oli jaksanut katsoa ohjelmaa ”reilut viisi minuuttia”, joka sekin oli tosin ”enemmän kuin muita vaalikeskusteluja viimeiseen pariinkymmeneen vuoteen vuoteen”.

Puoluejohtajien istuinten estetiikka ei viitannut huussiin, vaan puisiin pakkilaatikoihin, ja se sopi minun mielestäni sataman konttien, trukkien ja kraanojen keskelle kuin nenä päähän. Mutta olihan siellä järjettömän kylmä sähkölämmittimistä ja huovista huolimatta, sen voin paikalla olleena vakuuttaa. Sääriski tiedettiin, mutta nyt toteutui lähes pahin painajainen.

Mutta miksi siis veimme puoluejohtajat Vuosaareen?

Viime vuosina olemme yrittäneet kehittää pystyynkuolleiksi moitittuja vaalikeskusteluja elävämpään ja yllättävämpään suuntaan. Keskustelupaikka ja tila on tärkeä ulottuvuus. Presidentinvaalien ulkopoliittinen keskustelu lähetettiin Parolan panssarivaunuhallista, eduskuntavaalien vaalikeskustelu lakkautetun Turun tv-tehtaan tyhjästä tehdassalista, pääministerikandidaattien väittely tanssilavalta, kuntavaalien startti Narinkatorilta Helsingin ytimestä jne.

Ja nyt sitten eurovaalien keskustelu käytiin suursatamassa, jonka kautta kulkee maailmanmarkkinoille jopa kolmannes Suomen viennin arvosta. Lama on leikannut kuljetuksia rajusti: tyhjien konttien pinot ympäröivät europolitiikasta keskustelevia puoluejohtajia. Talouden läsnäolo oli kouriintuntuvaa.

Paikkavalinnoilla etsimme symboliikkaa ja estetiikkaa, joka herättäisi tuoreita ajatuksia. Viemällä keskustelijat outoon ympäristöön yritämme ravistella heidät irti rutiineista ja inspiroida luovempaa otetta väittelyyn.

Omasta mielestäni tämä lievä shokkiterapia on toiminut. Jopa Vuosaaren viimassa syntyi kummallinen yhteys keskustelijoiden ja juontajien kesken: nyt ollaan todella rankassa paikassa, mutta yhdessä tästä selvitään. Uskallan väittää, että puheenjohtajien puheenparsi ja reagointi oli vapautuneempaa ja energisempää kuin turvallisissa ja totutuissa studio-olosuhteissa.

Puheiden sisällöstä he tietysti vastaavat itse.

-------------

21.1.2009

Sumea vuosi 2009
Tulevaisuus näyttää poikkeuksellisen sumealta, vaikka tapahtumat ovat tuttujakin tutumpia menneisyydestä: talous kriisissä, Lähi-itä liekeissä ja Venäjän kaasuputket suljettu. Ainakin Ukrainaan. Ei mitään uutta auringon alla.

Heittäydyn kuitenkin ennustajaeukoksi.

Talous vajoaa pohjamutiin

Mitkään merkit eivät viittaa siihen, että talouskriisi olisi helpottamassa, päinvastoin. Hallitus on herännyt elvyttämään vähän isommalla kädellä, mutta maailmantalouden romahduksessa kansallinen hätäapu toimii huonosti. Toivotaan parasta, mutta näyttää siltä, että pohjamutien kautta mennään.

Kokoomus porskuttaa - toistaiseksi
Kokoomuksen kannatus killuu korkealla lomautusuutisista ja synkistä ennusteista huolimatta. Kokoomus on nyt profiloitunut ripeänä taloustoimijana, joka muistaa ainakin sanoissa myös työttömäksi jääviä. Keskusta on jäänyt peesaamaan, eivätkä demarit ole kyenneet esittämään todellista vaihtoehtoa. Urpilaisen kissakuvat olivat ihan sööttejä, mutta glamourulostulon ajoitus ei olisi voinut olla huonompi. Jos talous vajoaa lamaan ja työttömyys räjähtää, hylkäävät äänestäjät kuitenkin kokoomuksen 2011 vaaleihin mennessä.

Maahanmuuttokeskustelu kuumenee
Maahanmuutosta kehkeytyy oikein kunnon poliittinen keskustelu. Perussuomalaisten ja nimenomaan maahanmuuttokritiikillä ratsastavien voitto kuntavaaleissa oli vasta esimakua. Eduskuntavaaleissa 2011 nähdään, millaiset yhteiskunnalliset patoutumat ovat lähdössä liikkeelle. Kaikki puolueet joutuvat vakavissaan paneutumaan maahanmuuttoon liittyviin todellisiin yhteiskunnallisiin ongelmiin. Perussuomalaiset vahvistuvat huomattavasti, mutta Halla-ahon siipi tulee pistämään Timo Soinin johtajataidot koville. Perussuomalaiset saattavat yllättää jo kesän 2009 eurovaaleissa, jos valitsevat oikean taktiikan.

Obama ongelmissa
Obaman valinta loi kyllä toivoa, mutta tuloksia on vaikea synnyttää. USA:n talousongelmat ovat monumentaalisia. Lähi-itään on jo valmiiksi pelattu vaikea pattitilanne. Irakista USA ehkä pääsee irrottautumaan, mutta tosiasiallinen tappio siellä luo sytykkeitä Afganistanin kriisille ja Iran-ongelmille. Venäjäkin vetäytyy ärhentelemään öljyn ja kaasun hintojen sukeltaessa.

En anna ennustuksille toteutumistakuuta. Sen kyllä takaan, että YLE Ajankohtaisjournalismi kertoo, mitä todellisuudessa tapahtuu.

Jyrki Richt
päällikkö
YLE Ajankohtaisjournalismi