yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Kahden työn loukussa

Erikseen ei tarvitse kuntoilemassa käydä, sanoo lehtiä ja leipää jakava Markku Paukku.

SILMINNÄKIJÄ:
KAHDEN TYÖN LOUKUSSA

YLE TV2 ma 18.10.2010 klo 22.05

Miksi yhä useampi tarvitsee kaksi työtä, jos aikoo elää palkallaan? Osa-aika työstä on tullut maan tapa erityisesti palvelualalla. Työ on vakituista, mutta työtunteja ei ole tarpeeksi. Kun yksi palkka ei riitä toimeentuloon, sitä paikataan hakemalla tukea tai tekemällä useampaa työtä.

Lyhyet työviikot eivät ole vain opiskelijoita tai työtä harrastavia kotirouvia koskettava ilmiö, vaan entistä useamman jokapäiväistä arkea ja pysyvä olotila. Silminnäkijässä tavataan kolme kahden työn puurtajaa, jotka haluavat tulla toimeen omillaan ja elää palkallaan.

Nokialainen Milena Sorvaniemi haaveilee yhdestä kokoaikatyöstä, kun hän nyt kiitää useasta työstä ja tehtävästä toiseen eri kaupoissa. Elämänrytmi ei onnistuisi, jos perheessä olisi lapsia.

Markku Paukku Kirkkonummelta jakaa yön pimeimpänä aikana aamun lehdet ja sitten uunituoreet leivät kauppoihin. Suurperheen isä on avioeron jälkeen kiinni elatusmaksuissa ja talonsa lainassa.

Tamperelainen sinkku Katri Koskinen on ollut yli kymmenen vuotta osa-aikaisena vaatekaupan myyjänä ja tarjoilijana voidakseen asua omassa asunnossa. Syöpään sairastunut Katri sai lopputilin, vaikka lääkärin mielestä hän on työkykyinen.

Osa-aikatyön lisääntymistä esimerkiksi kaupan alalla perustellaan pidentyneillä aukioloilla ja työvoiman kysynnän suurilla vaihteluilla. Joustavuus toteutuu sopimalla viikkotunnit vajaiksi, jolloin toimeentulon pakko tekee työntekijän hyppyherkäksi. Tuottavuus lisääntyy ja työntekijät tinkivät omista ja perheidensä tarpeista.

- Samaa työtä voisi tehdä yksi kokoaikaisena, mutta se halkaistaan kahtia. Silloin on kaksi, jotka tulevat huonosti toimeen työllään, sanoo SAK:n hankekoordinaattori Anu Suoranta.

Työntekijä on muuttunut tuntisuunnittelussa käsipariksi. Aina valmiin käsiparin saa esimerkiksi työsopimuksella, jossa ennakkoon luvattu viikkotyömäärä on tasan nolla tuntia. Onko tämä reilua kauppaa, kysytään Silminnäkijässä.

toimittaja Jari Hakkarainen
tuottaja Hannele Valkeeniemi
tuotanto Yle Ajankohtaisjournalismi