yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Tallinnan taskuvarkaat


SILMINNÄKIJÄ:
TALLINNAN TASKUVARKAAT


YLE TV2 25.10.2010 klo 22.05

Kuinka taskuvarkaat toimivat Tallinnassa ja tyhjentävät suomalaisturistien taskut?

Viron TV:n Pealtnägija (suomeksi Silminnäkijä) seurasi vuoden ajan Vanhankaupungin taskuvarasliigoja. Kuvaaja oli poliisin matkassa, kun poliisi seurasi salaa liigojen toimintaa.

Taskuvarkaudet ovat muuttuneet yhä ammattimaisemmiksi. Yleensä varkaat liikkuvat noin neljän hengen ryhminä, jotka tulevat turistin ympärille aiheuttamaan hämminkiä. Useimmiten yksi ryhmästä tarjoaa esitettä. Samaan aikaan toinen yrittää ottaa laukkua tai kukkaroa taskusta. Jos kukkaro saadaan, se annetaan salamannopeasti kolmannelle ryhmän jäsenelle. Jos uhri huomaa jotain, neljäs puolestaan lähtee juoksemaan pakoon. Pakoon juoksija on hämääjä, eikä hänellä ole hallussaan mitään.

- Se tapahtui todella nopeasti, kertoo kangasalalainen Reijo Vuorinen. Häneltä vietiin kukkaro aivan sataman tuntumassa viime kesänä juuri tällä menetelmällä.

Vuorinen oli tyypillinen tapaus myös sikäli, että liigat keskittyvät seuraamaan ikääntyneimpiä turisteja. Aiemmin tyypillisintä oli, että syvän humalan tilassa ollut suomalaisturisti käännettiin yön pimeinä tunteita kapeilla kujilla. Nyt vaaravyöhykkeessä ovat aivan selvin päin liikkuvat ikäihmiset.

Taskuvarkauksiin puuttuminen on vaikeaa, koska yksittäisestä teosta tulee pieni rangaistus. Vaikka varkaita saadaankin kiinni, he ovat pian uudestaan päivystämässä kadulla.

Silminnäkijä esittää Pealtnägijän kuvaaman aineiston, johon on lisätty suomalaisturistien kokemuksia sekä suomalaisen yhteyspoliisin ja konsulaatin kommentit. Viron tv näytti varoitusmielessä varkaiden kasvotkin ja kertoi nimet, mutta Suomen lainsäädäntö ei mahdollista varkaiden näyttämistä tunnistettavasti.

Taskuvarkauksien määrästä ei ole kuin summittainen käsitys. Viron oikeusministeriön yhden tilaston mukaan taskuvarkaiden saama saalis olisi vuonna 2005 ollut lähes 5 miljoonaa Viron kruunua. Viime vuonna sen määrän arvioitiin puolittuneen 2,5 miljoonaa kruunuun (167 000 euroa). Tästä voi päätellä esimerkiksi sen, että mukana ei kuljeteta enää niin paljon rahaa kuin ennen tai että osataan olla varovaisempia. Myös Pealtnägijän aineistosta näkyy, että suurin osa varkausyrityksistä ei onnistu.

Tallinna ei ole kuitenkaan ole sen vaarallisempi paikka kuin muutkaan eurooppalaiset suurkaupungit. Erityistä on se, että turismin määrä jatkaa kasvuaan. Pelkästään viime kesänä laivayhtiöiden mukaan tehtiin 2,3 miljoonaa matkaa Suomesta lautalla Tallinnaan.

Toimittajat: Rasmus Kagge, Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Viron TV Pealtnägijä, YLE Ajankohtaisjournalismi