yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Sanojen valtias Google

Googlen työntekijät ovat nuoria ja kulttuuriin kuuluu hauskanpito myös työpaikalla.

SILMINNÄKIJÄ:
SANOJEN VALTIAS GOOGLE

YLE TV2 to 9.10.08 klo 22.35

Googlesta on muodostunut kymmenessä vuodessa hiljainen hallitsija. Se on internetin tunnetuin hakukone, ja on sitä kautta mukana arjen pienissä ja suurissa valinnoissa. Tämän se tekee myymällä sanoja ja jakamalla ilmaiseksi vastineita sanoille. Googlen avulla haetaan halvimmat lentomatkat tai tietoa päätöksenteosta – ja kaikkea siltä väliltä.

Ilman toimivaa hakuohjelmaa internet olisi pelkkä informaation kaatopaikka. Hakukoneen avulla voi löytää neulan heinäsuovasta. Siihen nähden, että Google on virtuaalinen maailmanmahti, siitä tiedetään yllättävän vähän. Ikään kuin se olisi ollut olemassa aina.

Silminnäkijä esittää ranskalaista alkuperää olevan ohjelman, jossa on päästy tutustumaan Googlen sisäpuolelle. Jo ensi silmäys osoittaa jo kuinka nuoria kaikki ovat. Alle 30 tuntuu olevan sääntö.

Ilmainen aamupuuro on vähäistä verrattuna googlelaisten työsuhde-etuihin: kaikki ruuat ovat ilmaisia. Lisäksi on luonnollisesti omat kuntosalit, liikuntamahdollisuuksia, pelejä ja yhteistä ajanviettoa. Monen suuren it-alan yrityksen linja on samankaltainen: ne pyrkivät pitämään työntekijöistä hyvää huolta, koska ilman osaavia ja motivoituneita työntekijöitä yhtiöitä ei yksinkertaisesti olisi.

Google näyttäytyy ohjelmassa nuorekkaana ja omasta toiminnastaan hurmaantuneena maailmanlaajuisena veljeskuntana. Suuresta koostaan huolimatta sillä on pienen yrityksen sielu, ainakin toistaiseksi.

Yhtiön tunnuslause on ”Don’t be evil” eli ”älä ole paha”. Joko lause on onnistuttu tekemään todeksi, tai sitten syyt ovat muualla, mutta Google ei ole saanut osakseen samanlaista kritiikkiä kuin muut markkina-arvoltaan suuret yhtiöt. Vaikka yhtiö ei olisikaan paha, sen suuruus markkinoilla voi olla jo paha.

Googlen perusti kaksi nuorta eli Larry Page ja Sergey Brin syyskuussa 1998. Yhtiö täytti siis juuri 10 vuotta, mutta juhlapäivä meni ainakin suurelta yleisöltä ohi. Sen sijaan on kerrottu Googlen uusimmista aluevaltauksista, kuten nettiselaimista ja niiden tietoturvaongelmista.

Google omistaa nykyään suosituimman nettivideopalvelun YouTuben. Lisäksi sillä on suuri määrä erilaisia haku- ja tiedonjärjestämispalveluita kuten käännösohjelmia, karttahaku, sähköpostipalvelut, uutishaut jne.

Liiketaloudellinen läpimurto Googlesta tuli 2000-luvun alussa, kun keksittiin hakumainonta. Yhtiö myy kirjaimellisesti sanoja.

- Meidän ei tarvitse synnyttää tarpeita, ne ovat jo olemassa. Me vain vastaamme niihin, antamalla vastauksia kysyttäessä, kiteyttää liikeideaa mainosmyynnissä työskentelevä Yann Gabay.

Toimittaja: Gilles Cayatte
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Alkuperäismateriaali: Dreamway Production, Ranska
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaisjournalismi