yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Kauneuden hinta

SILMINNÄKIJÄ:
Kauneuden hinta

YLE TV2 to 16.10.08 klo 22.35

Ryppyjen hoitaminen botuliinilla edellyttää julmia eläinkokeita. Kosmetiikassa eläinkokeet on kielletty, ryppyjen hoidossa se sallitaan. Syynä on se, että botuliinia käytetään myös lääkkeenä, joten eläinkokeet ovat luvallisia. Kuitenkin juuri esteettinen käyttö on alue, jossa botuliinin käyttö kasvaa koko ajan.

Jokainen markkinoille tuleva uusi botuliinierä testataan. Kukaan ei seuraa, mikä osa menee lääkinnälliseen käyttöön ja kuinka paljon menee esteettiseen käyttöön. Laissa on siis botuliinin mentävä aukko.

Botuliini on tappava hermomyrkky, jonka myrkyllisyyttä testataan ns. LD50-testillä. Se tarkoittaa, että annosta suurennetaan niin kauan kunnes puolet testiryhmän eläimistä kuolee. Vuosittain se tarkoittaa 300 000 hiiren tuskallista kuolemaa.

Useat plastiikkakirurgit ovat olleet tietämättömiä siitä, että heidän käyttämänsä botuliini vaatii edelleenkin uusia hiirikokeita.

- Tämä järkytti minua ja pisti ajattelemaan. Vastustan ylimääräisiä eläinkokeita, plastiikkakirurgi Stephan Dietze totesi kuultuaan testistä.

Viime aikoina myös eläinkokeiden turvallisuus on asetettu kyseenalaiseksi. Niiden turvallisuutta ei ole koskaan tarkistettu, ne on vain otettu aikanaan käyttöön. Englantilainen eläinlääkäri Andre Menanche työskentelee Antidopte Europessa. Järjestö haluaa muun muassa turvallisempia testejä ihmisten turvallisuuden vuoksi.

- Lääkkeiden aiheuttamat sivuvaikutukset ovat neljänneksi suurin kuolleisuuden aiheuttaja länsimaissa. Olisi ehkä aika miettiä turvallisempia vaihtoehtoisia menetelmiä eläinkokeille, tieteellisenä neuvonantajana toimiva Menanche toteaa.

Botuliinin käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti maailmalla. Myös Suomessa sen käyttö esteettiseen tarkoitukseen on lisääntynyt jatkuvasti. Ongelmia lisäävät markkinoilla olevat botuliinituotteet, jotka on kehitetty Koreassa, Kiinassa tai Venäjällä. Niiden vaikutuksista ei ole luotettavaa tietoa ja ne voivat aiheuttaa vakavia sivuvaikutuksia.

Toimittaja: Nina Kujansivu
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi