yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Sananvapauden soturit

Suomen tunnetuin tshetsheenien puolestapuhuja Mikael Storsjö on saanut kirkkoherra Juha Molarin vihat niskaansa.

SILMINNÄKIJÄ:
SANANVAPAUDEN SOTURIT

YLE TV2 ma 27.12.2010 klo 22.05

- Uutistoimisto Kavkaz Centerin ideologia on sairas, terroristinen ideologia. Se on moraalitonta ja turmiollista Suomen maineelle. Kavkaz Centerin toimijat ovat saatanan sanansaattajia.

Näin väittää Pohjan kirkkoherra Juha Molari Silminnäkijän ohjelmassa Sananvapauden soturit.
Toimittaja Juha Portaankorvan ohjaama Silminnäkijä näyttää Molarin ja kansalaisaktivisti Mikael Storsjön välisen armottoman kamppailun, jonka maalitauluna on nettisivusto Kavkaz Center.

Mikael Storsjön toimistossa Helsingin ydinkeskustassa toimii yksi sivuston servereistä. Molarin mielestä Storsjö tukee terroristeja puolustaessaan Kavkaz Centerin toimintaa. Storsjön mielestä kysymys on pelkästään sananvapaustaistelusta.

- Pohjois-Kaukasiassa on sotatila, jossa metsien miehet ovat alakynnessä. Minun tehtäväni on huolehtia, että myös heidän äänensä pääsee julkisuuteen, puolustautuu Mikael Storsjö.

Kavkaz Centerin toiminta on propagandasotaa Venäjää vastaan. Itänaapuri on yrittänyt poliittisen painostuksen avulla sulkea tshetsheenisivuston kaikkialla, missä se on historiansa aikana toiminut. Kavkaz Center on ollut myös arka aihe Suomen poliittisille päättäjille ja suojelupoliisille.

- Ne, jotka tukevat Kavkaz Centeriä, pohjustavat tulevia terrori-iskuja Suomen kansalaisia vastaan, toteaa kansanedustaja Sergei Markov Venäjän alahuoneesta.

Monet turvapaikan saaneista tshetsheenipakolaisista ovat tulleet Suomeen Mikael Storsjön avustamana. Molari epäilee, että osalla tulijoista olisi yhteyksiä terrorismiin. Storsjö väittää toimineensa puhtaasti humanitaarisista syistä. Hän on kuitenkin saanut syytteen törkeästä laittoman maahantulon järjestämisestä.

Toimiiko Suomessa todella Pohjois-Kaukasian terroristien uutistoimisto? Onko Suomesta tulossa näiden sissien rahoitus- ja värväyskanava? Vai onko kysymys pelkästään vastarintaliikkeestä, sananvapaudesta ja hätää kärsivien auttamisesta?

Entä toimiiko Juha Molari Venäjän virallisen politiikan jatkeena Suomessa? Hänen toimintansa on saanut Venäjällä valtavan mediahuomion, toisin kuin Suomessa.

Toimittaja: Juha Portaankorva
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaisjournalismi