yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Ketä Jeesus pommittaisi

SILMINNÄKIJÄ:
KETÄ JEESUS POMMITTAISI

YLE TV2 to 30.10.08 klo 22.35

Yhdysvaltain etelävaltioiden raamattuvyöhyke on ollut presidentinvaalien ratkaisijan asemassa jo vuosikymmenten ajan. Tällä kertaa kristillinen oikeisto on kuitenkin vaikeuksissa.

Konservatiivit ovat äänestäneet republikaaneja vuodesta 1980 alkaen. Niin tapahtuu nytkin, vaikka monet vieroksuvat John McCainia. Sarah Palinin mukaantulo innosti hetken, mutta talouskriisi tallasi alleen pian oikeiston perinteiset vaaliteemat kuten aborttien ja homoliittojen vastustamisen.

Silminnäkijän toimittaja Eero Ojanperä seurasi Yhdysvaltain vaalikamppailua uskonnollisen oikeiston ydinalueella. Ohjelmassa kuljetaan raamattuvyöhykkeellä eli etelän osavaltioissa, kristillisissä seurakunnissa ja kristillisen oikeiston omissa yliopistoissa. Näkemyksiään esittävät saarnaajat, seurakuntalaiset, opettajat ja oppilaat.

Uskonnollinen oikeisto on monimuotoinen. Sen ydin on Raamatun kirjaimellisesti ottavat äärikonservatiivit. He pitävät luomiskertomusta totena, eivätkä hyväksy evoluutioteoriaa. Monet heistä hakevat maailman tapahtumista ilmestyskirjan kuvaamia merkkejä lopun ajoista.

Oikeisto on onnistunut muokkaamaan erityisesti presidentti Bushin aikana sisäpolitiikkaa. Vaikutusvalta ulottuu myös ulkopolitiikkaan, sillä oikeisto on vankka Israelin tukija. YK:ta osa oikeistosta pitää jopa antikristuksena.

Yhdysvaltain presidentinvaalit järjestetään 4. marraskuuta 2008.

Toimittaja: Eero Ojanperä
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi