yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

TYÖN ORVOT

Yhteys rajojen yli netissä on jokapäiväistä, kun isä Aldis on töissä Irlannissa ja tytär Simone kotona Latviassa.

SILMINNÄKIJÄ:
TYÖN ORVOT

 esitetty YLE TV2 27.11.08

Työvoiman vapaa liikkuvuus hajottaa perheitä Euroopassa. Vanhemmat muuttavat työn perässä ja lapset jäävät kotiin. On syntynyt ns. euro-orpojen joukko.

Lasten kotiin jättäminen on käynyt ilmi vasta viime aikoina, vaikka itse EU:n isosta itälaajentumisesta on jo viisi vuotta. Työvoiman vapaasta liikkuvuudesta on yleensä puhuttu vain työmarkkinoiden tai talouden näkökulmasta, ei siitä mitä se merkitsee lähtöpäässä perheille tai lapsille.

- Ne olivat hyviä vuosia. Asuin yksin kaksi vuotta. Kävin koulussa, totta kai. En lintsannut hirveästi, niin kuin muut olisivat tehneet, kertoo latvialainen Martins.

Hän jäi asumaan omin nokin 15-vuotiaana omakotitaloon, kun yksinhuoltajaäiti ja veli muuttivat Irlantiin. Äiti haluaisi, että poika tulisi perässä Irlantiin, mutta poika ei ole varma haluaako.

Sadat tuhannet aktiivi-ikäiset ovat lähteneet työn perässä Itä-Euroopasta rikkaampiin maihin. Suomi on saanut puolalaisista putkimiehistä ja muista tulijoista vain pienen osan.

Silminnäkijä seuraa tätä eurooppalaista joukkoliikettä Latviassa ja Irlannissa. Kumpikin on pieniä maita. Suhteessa väkilukuun molemmat ovat suuria muuttomaita, Latviasta lähdetään, Irlantiin tullaan.

Suurten muuttolukujen takana on hajonneita perheitä, yksin jätettyjä lapsia ja eron tuskaa. Moni ohjelman haastateltava purskahtaa itkuun, kun he kertovat millaista on elää erossa lapsista. Lähteminen ei ole ollut helppoa, mutta jääminenkin olisi ollut vaikeaa.

Tyypillisessä tilanteessa on lähdetty vähäksi aikaa töihin Irlantiin, mutta aika venähtää vuosiksi. Lapset on jätetty mieluummin kotiin, esimerkiksi käymään koulut loppuun, kuin otettu epävarmoihin oloihin.

- Me emme pystyneet kertomaan lapsille, että nyt lähdemme. Mutta he tunsivat sen, ja kulkivat koko ajan perässä kysymässä mihin menet äiti, kertoo latvialainen Dita Pumpure.

Hän jätti 2- ja 3-vuotiaat lapset ystävänsä äidille, kun hän muutti miehensä kanssa Irlantiin. Lapset tulivat perässä puolen vuoden päästä, mutta ero jätti raskaat muistot.

Kukaan ei tiedä tarkasti paljonko yksin tai sukulaisten hoitoon jätettyjä lapsia on. Edes muuttajien määrästä ei ole täsmällistä tietoa. Latvialaisia arvioidaan epävirallisesti olevan Irlannissa noin 50 000. Virallinen arvio on pienempi.

Yksin jääneiden lasten määrä ei tiedetä, sillä virallisesti huoltajuus ei ole vaihtunut. Kouluissa on havaittu, että yksin jääneet lapset ovat alkaneet lintsata tai numerot heikkenevät.

Irlanti on puolestaan vastaanottanut vähintään 200 000 puolalaista itälaajentumisen jälkeen. Puolassa ero-orpojakin on lukumääräisesti eniten.

Laman takia muuttovirrat vaihtavat suuntaa, mutta liike ei lopu. Vierastyöläisten määrä laskee Irlannissa nopeasti. Mutta koska lähtöpäässäkin on lama, paluu ei houkuta. Moni etsiikin uuden maan.

Toimittaja: Hannele Valkeeniemi
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi