yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Poika vai tyttö?


On vaikea uskoa, että 8-vuotias Josie on syntynyt pojaksi.

Lisätietoja poikatytöistä ja tyttöpojista

 SILMINNÄKIJÄ:
POIKA VAI TYTTÖ?

YLE TV2 ke 28.9.11 klo 22.05

Mitä tehdä, jos oma poika haluaa olla pienestä pitäen olla tyttö? Lasten transseksuaalisuus on aihe, josta ei ole tähän asti juuri puhuttu. Kuitenkin viime vuosina alaikäisten sukupuolenkorjaushoitoon hakeutuvien määrä on kasvanut.

- Kuolisin, jos minun pitäisi käyttää loppuikäni poikien vaatteita, sanoo 8-vuotias Kyla, joka syntyi pojaksi nimeltä Kai. Hän on pitänyt itseään tyttönä niin kauan kuin muistaa.

Transsukupuolisuus tarkoittaa väärän sukupuolen kehoon syntymistä. Tuorein Suomessa julkisuudessa kohuttu tapaus oli pappi Marja-Sisko Aalto, joka vaihtoi miehestä naiseksi vuonna 2008. Hän oli pienestä pitäen tuntenut olevansa tyttö, mutta ympäristö ei hyväksynyt tätä.

Silminnäkijän ohjelma on brittituotantoa, ja sen esimerkkiperheet ovat Yhdysvalloista. Siinä tartutaan nimenomaan lasten transsukupuolisuuteen, joka on edelleen monin tavoin tabu. Erityisen paljon syrjintää kokevat pojat, jotka haluavat pukea hameen päälleen. Sen sijaan poikamaiset tytöt saavat yleensä ympäristön hyväksynnän.

Ohjelmassa nähdään kaksi 8-vuotiasta poikaa, jotka tuntevat olevansa tyttöjä, sekä kaksi murrosikäistä tyttöä, jotka ovat identiteetiltään poikia.

16-vuotias Chris, entiseltä nimeltään Julia, on saanut jo hormonihoitoja, joilla käännettiin hänen murrosikänsä suunta. Rinnat eivät alkaneet kasvaa, sen sijaan hän sai äänenmurroksen ja parrankasvun. Nyt hän opettelee miesten taitoja, kuten parranajoa.

- En voisi kuvitella näkeväni peilistä tyttöä, sanoo Chris.

Lasten transsukupuolisuus on kipeä asia niin lapsille itselleen, heidän vanhemmilleen kuin asiantuntijoille. Kiusaaminen on hyvin tavallista. Vanhemmat ovat ymmällään, miten suhtautua lapsen sukupuoliristiriitaan. Asiantuntijat ovat lisäksi erimielisiä siitä, miten ja missä vaiheessa hoitoja tulisi aloittaa.

Vaikeaksi lasten transsukupuolisuuden tekee myös se, että valtaosa lapsena koetusta sukupuoliristiriidasta menee ohi. Se puoltaisi sitä, että kannattaa odottaa hoitojen kanssa mahdollisimman pitkään. Mutta jos ristiriita on vahva ja pysyvä, hoidot kannattaisi aloittaa mahdollisimman aikaisin, mieluiten juuri murrosiässä. Näin myös siksi, että väärään sukupuoleen aikuistuminen johtaa helposti itsetuhoisuuteen ja syvään turhautumiseen.

Pitäisi siis tietää, kumpaan ryhmään lapsi kuuluu. Ratkaisut ovat vaikeita joka tapauksessa. Ja joka tapauksessa murrosikä on suuri vedenjakaja, ei suinkaan täysi-ikäisyys.

Suomessakin hoitokäytännöt ovat parhaillaan muotoutumassa. Alaikäisten tutkimus on uutta ja se on keskitetty kahteen paikkaan, Helsingin ja Tampereen yliopistosairaaloihin. Tähän asti on hoidettu pääosin aikuisia, eikä murrosikäisten hormonihoitoja ole toistaiseksi annettu.

Alkuperäismateriaali: Zig Zag Productions, Iso-Britannia
Ohjaaja: Alex Berk

Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


8-vuotias Kyla saa uudet kiharat parturissa. Hän syntyi pojaksi, mutta on pitänyt itseään tyttönä niin kauan kuin muistaa.