yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Liikaa säteilyä?


Mastoasiantuntija Jani Erhama sai yliannoksen säteilyä eikä ole kyennyt palaamaan sen jälkeen töihin.

 Lisää luettavaa ja katsottavaa

SILMINNÄKIJÄ:
LIIKAA SÄTEILYÄ?

YLE TV2 ke 21.9.2011 klo 22.05

Mitä matkapuhelinten, langattomien internet-yhteyksien, mastojen ja muiden laitteiden radioaallot tekevät meille? Mihin nykyiset raja-arvot perustuvat ja miksi valtaväestöllä ja alan työntekijöillä on eri arvot? Silminnäkijä tarkastelee asiaa sekä tavallisen kuluttajan että ammatissaan säteilylle altistuneen miehen kautta.

Jani Erhama oli vielä kaksi ja puoli vuotta sitten 38-vuotias, terve, urheilullinen mies ja huipulla - sananmukaisesti. Hän kiersi mastoasiantuntijana ympäri Suomen radio-, tv- ja matkapuhelinmastoja. Nyt hänellä on takanaan toista sataa lääkärissäkäyntiä.

Kaikki muuttui, kun Jani kiipeisi töihin mastoon, jossa oli hänen tietämättään täydet säteilytehot päällä. Seuraavana päivänä mies joutui sairaalahoitoon.

Silminnäkijä tapasi Janin ensimmäisen kerran kaksi vuotta tapaturman jälkeen ja uudestaan tänä syksynä. Hän on edelleen työkyvytön, mutta viranomaisten kannan mukaan syy-yhteyttä tapaturman ja oireiden välillä ei voi olla. Säteilyn raja-arvot ylittyivät, mutta ne eivät ylittyneet tarpeeksi, sanotaan.

- Minua pidetään pelinappulana. Että mitäs tuossa nyt, jos mastomies sairastuu, ei se pitkään rimpuile ja pikkuhiljaa unohtuu koko juttu. Tuntuu kauhealta, että tällaista Suomessa tapahtuu, Jani Erhama huokaa.

Kuitenkin Janin oireet - sattumoisin - vastaavat säteilysairauden oireita. Hänellä on jatkuvaa rajua päänsärkyä, pahoinvointia, muistihäiriöitä, voimattomuutta, iho-oireita jne.

Vaimo Johanna Erhama on ollut miehensä tukena alusta alkaen:

- Kehenkään ei voi luottaa, mihinkään näihin viranomaisiin. Kaikkiin on mennyt luottamus.

Yhä uusia tutkimuksia säteilyn haitoista julkaistaan kiihtyvään tahtiin, mutta tutkijoiden mielipiteet ovat jakautuneet. Se tiedetään, että noin neljä miljardia ihmistä altistuu säteilylle joka päivä, kaikkialla maailmassa. Entä jos me kaikki saamme liikaa säteilyä?

Virallinen vastaus Suomessa on, että säteilyn terveysriskit ovat vähäiset. Kuitenkin Maailman terveysjärjestön WHO :n syöpätutkimusosasto luokitteli tänä kesänä elektromagneettiset kentät "mahdollisesti syöpää aiheuttaviksi". Euroopan Neuvosto kehotti samaan aikaan jäsenmaitaan kieltämään kännyköiden ja langattomien verkkojen käytön kouluissa ja luokkahuoneissa.

Suomalaiset tutkijaprofessorit Kari Jokela Säteilyturvakeskuksesta ja Maila Hietanen Työterveyslaitokselta ovat molemmat mukana sähkömagneettisen säteilyn turvanormeja asettavassa tutkijakomiteassa, ICNIRP:ssä. Professori Hietanen on myös asiantuntijana työstämässä uutta EU-direktiiviä sähkömagneettisistä kentistä.

Tukholman Karoliinisen instituutin neurologian professori Olle Johansson edustaa toista näkökantaa. Hän haluaa, että raja-arvoja laskettaisiin huomattavasti:

- Me kaikki altistumme säteilylle ympäri vuorokauden ja siksi meidän pitää nähdä, milloin on aika jarruttaa. Tämän päivän raja-arvot ovat vanhentuneita, eivätkä ota huomioon sitä suurta määrä säteilyä, jota saamme kaikkialta. Ne on välittömästi uudistettava, hän vaatii tutkijakollegoidensa kanssa laatimassa kannanotossa.

Toimittaja: Ami Assulin
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

 


Erilaisten langattomien välineiden lisääntyminen merkitsee yhä suurempaa määrää radiotaajuista säteilyä.