yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Koiranruokaa vauvalle?


Julia ja Linnea saavat sekä itse tehtyä että valmisruokaa

Lisätietoja ja tieteellisiä artikkeleja

SILMINNÄKIJÄ:
KOIRANRUOKAA VAUVALLE?

YLE TV2 ke 5.10.2011 klo 22.05

Onko lemmikin ruoka lasten valmisruokaa terveellisempää? Miksi eläinruuassa sallitaan vähemmän e-aineita kuin ihmisille myytävässä ruuassa?

Silminnäkijä jatkaa ajankohtaista ruokakeskustelua ja paneutuu teollisiin lastenruokiin. Ohjelman lähtökohtana on hätkähdyttävä havainto: lemmikkien valmisruuassa on kielletty 180 sellaista lisäaineitta, joita ihmispennun ruuassa saa käyttää. Eivät kai koiranpennut syö pikkulapsia paremmin?

Toinen hätkähdyttävä havainto kertoo valmisruuan suosiosta. Alle 3-vuotiaat syövät keskimäärin 2,5 purkkia lastenruokaa päivittäin. Muutama vuosi sitten tehdyn suomalaistutkimuksen mukaan suuri osa alle kolmevuotiaista elää pääasiassa täyssäilykkeillä ja teollisesti muunnelluilla eineksillä.

- Täyssäilykkeiden kulutus aiheuttaa immuunikatoa, eli alle 3-vuotiaiden vastustuskyky jää heikoksi. Se voi puolestaan olla osasyynä siihen, että Suomessa on maailman korkein diabetes1-esiintyvyys, arvelee Salkinoja-Salonen.

- Mikrobien puuttuminen ruuasta voi aiheuttaa myös atopiaa ja allergioita, koska lasten vastuskyky ei ole kehittynyt normaalisti.

Nykyisin alle kolmannes perheistä valmistaa edes sunnuntaiaterian aidoista raaka-aineista, koska on helpompi lämmittää kaupasta ostettu valmisruokaa. Kiinteiden lisäravinnon antaminen myös imeväisille on tavallista ja yleistyy nopeasti.

EU on hyväksynyt yhteensä 315 lisäainetta, joilla elintarviketeollisuus saa muunnella valmisruokaa. Näistä haitallisimpia ovat synteettiset makuaineet, kuten glutamaatit ja aspartaami. Erittäin haitallisiksi luokitellaan myös atso-väriaineet, sakeuttamiseen käytetyt mono- ja deglyseridit, polyfosfaatit sekä eräät aminohapot.

Lemmikkien ja kotieläinten rehussa ei saa esiintyä lainkaan esimerkiksi synteettisiä makeutusaineita. Eläinruuan valmistuksessa ei myöskään sallita atso-värejä, glutamaattia eikä suurinta osaa niitä sakeutusaineita, joita käytetään ihmisten valmisruuissa. 180 ihmisruokaan hyväksyttyä lisäainetta on kielletty koiran- ja kissanruuassa sekä sian- ja kananrehussa.

Suomessa on vajaa parikymmentä lemmikkien ruokaa valmistavaa tehdasta, mutta vain yksi lastenruokatehdas. Globalisaatiota kuvaa hyvin, että se on nykyisin ainoa Pohjoismaissa lastenruokia valmistava yksikkö.

Eviran tuoteturvallisuusjaostolla on vastuu myös lastenruokien sisällöstä. Lastenruokien vastuuhenkilö Annika Nurttila kiistää väitteet siitä, että lastenruuat sinänsä aiheuttaisivat allergioita tai atopiaa.

Mutta joskus turvallisuuskin pettää. Ruotsissa maan arvostetuin tutkijayhteisö Karolinska Institutet varoitti viime vuoden alussa lastenruokien sisältämistä korkeista metallipitoisuuksista, varsinkin riisi- ja maissipohjaisissa puurotuotteissa. Tutkijat löysivät kohtuuttoman runsaasti muun muassa arsenikkia, kadmiumia, lyijyä ja uraania, varsinkin erikoistuotteissa.

Kun lapsi tottuu teollisesti valmistettuun ruokaan sylivauvasta lähtien, lapselle kehittyy teollinen makumieltymys.

Kaksivuotiaan pojan äiti Catharina Bärlund huomasi, miten hänen poikansa makutottumus muuttui yhdessä vuodessa.

- Mikään muu kuin teollinen ruoka ei enää maistu. Kuvio on sama kuin hieman vanhemmilla lapsilla, jotka karsastavat aitoja kotiruokia.

Tästä yleensä seuraa, että lapsen kasvaessa hän suosii muroja, makeita hiutaleita, jäätelöä, chipsejä, teollisesti valmistettuja valmiseineksiä, kevytlevitettä, hampurilaisia tai pikaruokaa. Aidot vaihtoehdot eivät ole kalliimpia. Pienten lasten vanhemmat uskovat kuitenkin usein, että kaupasta ostettu valmisruoka on viranomaisten hyväksymä ja siksi terveellinen.

Ohjelma ei otsikostaan huolimatta sentään yritä väittää, että vauvoille pitäisi alkaa syöttää koiranruokaa. Rinnastus on keskustelunavaus sille, millaiseksi teollinen ruoka on muuttunut ja onko alempiarvoiseksi ajateltu puhtaampi lemmikinruoka itse asiassa terveemmällä pohjalla.

Kysymykseen, onko teollinen koiranruoka terveellisempää kuin lasten valmisruoka, ei tullut yksiselitteistä vastausta. Ainakaan siinä ei ole niin paljon lisäaineita.

Toimittaja: Matts Dumell
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


Stella Forsskåhl haluaa tehdä mahdollisimman paljon kaksosilleen ruokia itse, mutta käyttää myös valmistuotteita.