yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Nestlén antamia lisätietoja lastenruokien lisäaineista

Lastenruoan tuotanto on tarkasti säädeltyä
Lastenruoka on erityisruokavaliovalmiste, joka on tarkoitettu alle kolmivuotiaalle lapselle. Lastenruoista on tarkoin säädetty erikseen omalla lainsäädännöllä, joka asettaa vaatimukset lastenruokien ainesosille, koostumukselle, ravintoaineille ja pakkausmerkinnöille.

Teolliset valmisruoat, eli niin kutsutut einekset on tarkoitettu koko väestön ruoaksi, jolloin niitä ei koske sama tiukka lainsäädäntö, joka suojaa pienelle lapselle valmistettua ravintoa.

Lastenruoan lisäaineet

Lainsäädännössä lastenruoissa hyväksyttyjen lisäaineiden määrä on vain noin 20 % siitä määrästä, mitä tavanomaisten elintarvikkeiden valmistuksessa on sallittua käyttää.

Tavanomaisissa elintarvikkeissa sallittujen säilöntä-, väri- ja makeutusaineiden sekä aromivahventeiden käyttö ei ole sallittua lastenruoissa. Kiellettyjä ovat esimerkiksi natriumglutamaatti, aspartaami ja atsovärit.

Suomen Nestlén Turun lastenruokatehtaalla valmistettavissa Piltti ja Bona -lastenruokatuotteissa käytetään seuraavia luontaisia lisäaineita:
• Sitruunahappoa tuotteen happamuuden säätelyyn.
• Askorbiinihappoa eli C-vitamiinia tuotteen C-vitamiinipitoisuuden korottamiseksi.
• Maitohappoa korvaamaan sitruunahappoa tuotteissa, joissa sitruunahapon käyttö voisi aiheuttaa liian pistävää sitruunan sivumakua.
• Pektiiniä, jotta soseista saadaan helposti lusikoitavia ja kiinteitä.
• Kalsiumsitraattia tuotteen happamuuden säätelyyn, sitruunahapon ja maitohapon tapaan.

Hygienisyys on turvallisuuden tae

Lastenruokien säilyvyyden, turvallisuuden ja hygienian kannalta on välttämätöntä, ettei niissä ole mikrobeja. Tämän takia tuotteemme lämpökäsitellään, jolloin purkkeihin muodostuu tyhjiö, joka varmistaa säilyvyyden. Lastenruuissa ei käytetä lainkaan säilöntäaineita.

Lopuksi

Mielestämme dokumentin ennakkotiedoissa (http://atuubi.yle.fi/node/14238) menevät joltain osin lastenruuat ja muu teollinen valmisruoka sekä niiden sisältämät lisäaineet sekaisin. Tämän johdosta katselijalle saattaa muodostua väärä käsitys nimenomaan lastenruokien lisäaineista, terveellisyydestä ja puhtaudesta.
Terveellisen ruokavalion perusta on monipuolinen ja ravitsemussuositusten mukainen ruoka. Pienten lasten kohdalla valmis lastenruoka on yksi osa tätä ruokavaliota.