yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Ihmisen eheyttäjä


Rukous eri muodoissaan on eheytymisterapian keskeisin osa. Sirkku Chambers (oik.) antaa tukea Tarjalle tämän rikkinäisyyden kokemukseen.

Lisälinkkejä eheyttämisestä

SILMINNÄKIJÄ:
IHMISEN EHEYTTÄJÄ

YLE TV2 ke 2.11.2011 klo 22.05

Homoseksuaalisuus pysyy yhteiskunnallisen keskustelun keskiössä: kansanedustajat miettivät kantaansa parisuhdelakiin, kirkko rimpuilee irti ahdasmielisyyden leimasta ja eheyttämistä tukevien järjestöjen saamat kolehtivarat jakavat seurakuntalaisia kahteen leiriin. Samaan aikaan Kansallisteatterin HOMO! -näytelmä vetää täysiä katsomoja.

Voimakkaimpia tunnereaktioita herättää homoseksuaalien eheyttäminen. Seksuaalista tasavertaisuutta ajavien mielestä eheytys on rikos ihmisen identiteettiä kohtaan - homosta ei saa tehtyä heteroa ilman että psyyke rikotaan.

Eheyttäjät puolestaan katsovat, että he ovat vähemmistö vähemmistössä - kaikki homot eivät halua olla homoja.

Jotta keskustelu ei jatkuisi oletusten varassa, Silminnäkijä näyttää mistä eheytymisessä on kyse. Kyse ei ole kannanotosta puolesta tai vastaan.

Tunnetuin ja tärkein Suomessa eheyttämishoitoja tarjoava yhdistys on Aslan ry. Se perustettiin 1991. Sen pohjana on Yhdysvalloista tullut kristillinen ajattelu, jonka mukaan Jumala voi auttaa vinoutunutta seksuaalisuutta eheytymään.

Järjestön yksi perustaja, Mikko Aalto, ei ymmärrä syytöksiä fundamentalismista tai psyyken vaarantamisesta.

- Tämä suuri moniarvoisuus yhteiskunnassamme tarkoittaa sitä, että sinusta voi tulla lady-poika, voit mennä sukupuolen vaihdosleikkaukseen tai voit rauhassa muuttua pikku hiljaa heterosta homoksi. Mutta jos joku ihminen haluaa orientaatiomuutosta homosta heteroksi, se on kauhistus ja hirvitys, sanoo Aalto.

Käytännössä eheytyminen tarkoittaa osallistumista seminaareihin, pienryhmiin ja yksilöterapiaan. Suurin osa rikkinäisyyteensä apua hakevia on heteroseksuaaleja, jotka hakevat apua seksuaalisuuden ongelmiin - eivät siis homoseksuaaleja.

Yksi tällainen on Tarja. Hän haluaa päästä irti mm. hyväksikäyttökokemuksista.

- Mun rajoja on lapsesta asti rikottu, sanoo Tarja.

Muutoshoito on erittäin kiistanalaista, eikä sille ole tieteellistä hyväksyntää. Aslan vakuuttaa, että ketään ei eheytetä väkisin.

Monet järjestön toiminnassa olleet sanovat sen sijaan, että heihin kohdistuu nykyään suurta vihaa ja suvaitsemattomuutta. Siksi järjestön kautta löytyy vain yksi onnellisesti eheytynyt, Andrew Chambers, joka suostuu puhumaan julkisuudessa. Muut eheytyneet ovat kaapissa.

- En käytä termiä ex-homo, mutta ihmiset antavat minulle sen leiman. Minä näen asian niin, että olin mies, sanoo Andrew Chambers.

Aslan on kristillispohjainen järjestö, mutta ei kuulu mihinkään kirkkokuntaan. Suomen evankelisluterilaisen kirkon piirissä sen sijaan toimii useita järjestöjä, jotka jakavat saman arvopohjan. Ne saavat myös rahaa seurakuntien keräämän kolehdin kautta. Kirkko haluaa toisaalta myös sanoutua irti homovastaisuuden leimasta. Asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan ovat jyrkempiä esimerkiksi herätysliikkeissä.

Toimittaja: Nina Malmberg
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


Kirkon piirissä sekä tuomitaan että kannatetaan homoseksuaalien eheyttämistä.