yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Mamut tervetuloa!

Kanada ottaa vuosittain noin 250 000 maahanmuuttajaa.

Lisää aiheesta:

http://www.cic.gc.ca/english/index.asp

www.canadianimmigrant.ca

www.immigratemanitoba.com

www.immigrationwatchcanada.org.

blogikirjoitus ohjelman jälkeen: mitä Kanada opettaa?

SILMINNÄKIJÄ:
MAMUT TERVETULOA!


YLE TV2 ke 9.11.2011 klo 22.05

Virkistävä poikkeus länsimaissa vellovaan maahanmuuttokeskusteluun tulee Kanadasta, jonne muuttaa vuosittain noin 250 000 ihmistä eri puolilta maailmaa. Havumetsien, erämaiden ja jääkarhujen maa ottaa avosylin vastaan maahanmuuttajat.

Silminnäkijä vieraili Manitobassa, provinssissa jonka väkiluku on vain 1.2 miljoonaa. Manitoban tulee nykyään 15 000 maahanmuuttajaa vuodessa. Sekä hallitus että liike-elämä haluavat nostaa lukumäärän 20 000:een. Suomeen suhteutettuna se vastaisi lähes 100 000 ihmisen vuosittaista muuttovirtaa.

Kuka tahansa ei Kanadaankaan pääse. Liittohallituksella on oma pisteytysjärjestelmänsä, jossa otetaan huomioon hakijan koulutus, työkokemus, ikä ja kielitaito. Provinsseilla on kuitenkin omatkin valintakriteerit, jotka joustavat paikallisten tarpeiden ja olosuhteiden mukaan.

Lähtökohtana on, että Kanadan talous ei voi kasvaa ja menestyä ilman laajaa maahanmuuttoa. Asiasta on vankka poliittinen yksimielisyys, jopa niin, että maahanmuuton rajoittamisen vaatiminen merkitsisi poliittista itsemurhaa.

Kanada kulkee omaa tietään. Silminnäkijä kysyy, mitä siitä voisi oppia.

Toimittaja: Eero Ojanperä
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

 

Etiopiasta Intian kautta Kanadaan. Daniel Yohannes on yksi neljännesmiljoonasta maahanmuuttajasta, jotka saapuvat Kanadaan joka vuosi.