yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Kotini on hautani


"Elin sängyssä, mutta siitä tuli hautani" toteaa parikymppinen Saara, joka sulkeutui huoneeseensa neljäksi vuodeksi.


Katso linkkejä aiheesta


SILMINNÄKIJÄ:
KOTINI ON HAUTANI

YLE TV2 ke 16.11.2011 klo 22.05

"Hautauduin yksiööni lähes neljäksi vuodeksi. Sisäinen ahdistukseni oli valtava. Pakenin elämääni, koska pelkäsin sitä. Elin sängyssä, mutta sängystä tuli hautani."

Miten on mahdollista, että tuhannet nuoret ympäri Suomea jakavat parikymppisen Saaran kohtalon? Miksi nuori katoaa mustaan aukkoon, jossa elämä pelkistyy neljään seinään, tietokoneeseen, sänkyyn ja ikkunaan?

Toimittaja Juha Portaankorvan ohjaama Silminnäkijä "Kotini on hautani" kertoo kahden nuoren naisen riipaisevan tarinan. Lohduton yksinäisyys, epätoivo ja lukuisat paniikkikohtaukset eristivät myös Päivin.

"Sairastuin masennukseen peruskoulun viimeisellä luokalla. Ei ollut voimia jatkaa mihinkään, vaan sulkeuduin huoneeseeni. Kaikki päivät olivat samanlaisia, roikuin netissä ja makasin sängyn pohjalla. Siinä meni useampi vuosi."

Syrjäytyneitä nuoria on jo pienen kaupungin verran eli 50 000. Heistä kasvava joukko katoaa kaiken yhteiskunnallisen avun ulkopuolelle. Nuorten ongelmat ovat siirtyneet kadulta kaihtimien taakse. Kotiin hautautuneen nuoren viimeinen oljenkorsi on etsivä nuorisotyö.

Kaikki poliittiset ryhmät ovat kannanotoissaan yhä enemmän huolissaan syrjäytyneistä nuorista. Heistä puhutaan paljon ja erityistoimia toisensa perään luvataan. Kuitenkin käytännön toimet ruohonjuuritasolla vievät paikoin jopa huonompaan suuntaan.

"Näille nuorille ei ole tärkeää koulutus tai työ, vaan turvallinen aikuinen. Henkilö, joka kuuntelee, välittää ja että hänellä on myös aikaa nuoren murheille."

"Etsivä nuorisotyö on tehokas ja halpa keino katkaista nuoren syrjäytymiskierre. Voimme menettää kokonaisen sukupolven", toteaa Helsingin Diakonissalaitoksen etsivän nuorisotyön projektipäällikkö Ulla Nord.

Toimittaja: Juha Portaankorva
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


Ville Koikkalainen ja Ulla Nord Helsingin Diakonissalaitokselta etsivät helsinkiläisiä kotiin hautautuneita nuoria.