yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Säädytön nainen


Naisen kunnia merkitsee samalla koko perheen kunniaa.

SILMINNÄKIJÄ:
SÄÄDYTÖN NAINEN

YLE TV2 ke 23.11.2011 klo 22.05

Arabikevääksi nimetyn kuohunnan alkusysäyksestä tulee kohta kuluneeksi vuosi. Diktaattoreja on kaatunut, mutta pinnan alla on liikkeessä vielä isommat murrokset. Yksi näistä on naisen asema arabikulttuurissa. Vanha tapakulttuuri ja moderni elämäntapa ottavat mittaa toisistaan.

Silminnäkijä pureutuu vanhan ja uuden ristiriidan katsomalla kohti yhtä suurimmista julkisista salaisuuksista eli neitsyyttä. Neitsyys on arabitytölle niin tärkeä asia, että se palautetaan tarvittaessa vaikka leikkauksella. Perheen kunnia kiteytyy paikoin jopa brutaalilla tavalla immenkalvoon.

Ohjaaja Jamel Mokni on itse tunisialais-belgialainen, ja hän on päässyt lähelle haastateltaviaan. Naisten kertomukset neitsyyden merkityksestä hätkähdyttävät 2000-luvun länsimaista katsojaa. Lännessä tehdään viihdettä siitä, miten neitsyydestä pääsisi nopeasti eroon. Tunisiassa neitsyyden menetys on edelleen paikoin kuolemanvaarallinen asia. Tosin ei ole kovin montaa vuosikymmentä siitä, kun kunnia - eli neitsyys - oli Suomessakin naiselle äärimmäisen vakava asia.

Ohjelmassa moni nuori nainen kertoo, millaista häpeää neitsyyden liian aikainen menetys merkitsee heille.

- Kun veljeni saivat tietää, he hakkasivat minut. He panivat minut kahleisiin. He ajelivat hiukseni. Olen saanut kärsiä paljon sen takia, kertoo tunisialaisnainen.

Vaikka naiset yhtä lukuun ottamatta puhuvat asiasta kasvoillaan, ohjaaja on halunnut suojella haastateltaviaan niin että ei kerro heidän nimiään.

- Siskoni ja sukulaiseni olivat koko ajan hokeneet: varjele itseäsi. Sitten "se" tapahtui. Sen takia pelkäsin. Se on naiselle kova paikka. Ei kukaan halua sitä, kertoo toinen nuori nainen.

Yliopistolla käytävässä keskustelutilaisuudessa on mukana naisia ja miehiä. Moni sanoo, että miehet eivät halua naista, johon joku muu on koskenut ennen heitä.

- En halua valehdella, haluan naiseni olevan neitsyt. Olen maannut tyttöjen kanssa… Kerran minulla oli tilaisuus maata neitsyen kanssa, mutta en tehnyt sitä, kertoo nuori mies.

Nykyaika mahdollistaa kuitenkin vahingon korjaamisen. Immenkalvoja palautetaan hääyötä varten tarvittaessa leikkauksella. Niitä on erilaisia, kertoo gynekologi, tohtori Kreidi.

- Yleensä se tehdään lähellä hääpäivää, joten hääpäivän pitäisi olla tiedossa. Korkeintaan kaksi viikkoa ennen häitä, sanoo tohtori Kreidi.

- Miehet ovat hämmentyneitä, kun eivät voi enää olla varmoja kauppatavarastaan, kommentoi leikkauksia juristinainen Saïda Garrach.

Ohjelma on esitetty mm. Tunisiassa ja Egyptissä ja se on saanut ristiriitaisen vastaanoton. Tunisiassa sitä luonnehdittiin ensimmäiseksi elokuvaksi, joka tarttuu arabimaailman suurimpaan salaisuuteen.

Arabikevään vaikutuksesta naisten asemaan ei ole toistaiseksi tietoa. Islamistien nousu saattaa merkitä takaiskua naisten asemalle. Jo nyt osa haastateltavista sanoo, että fundamentalismi on lisääntynyt.

Toimittaja ja ohjaaja: Jamel Mokni
Alkuperäismateriaali: A Bout de Souffle Production, Belgia ja National Cinematographic, Tunisia
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

 


"Veljeni hakkasivat minut, kun saivat tietää", kertoo eräs nuori nainen, mitä neitsyyden menetys merkitsi.