yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Topless-taistelijat


Uusi feministiliike menee mielenosoituksissaan lutkamarsseja pidemmälle. Naiset riisuvat paidat pois.

 

SILMINNÄKIJÄ:
TOPLESS-TAISTELIJAT

YLE TV2 ke 7.12.2011 klo 22.05

Siskot idässä eivät ole tyytyneet pelkkään lutkamarssiin, vaan ovat ottaneet paidankin pois ajaakseen naisasiaa. Uusi ukrainalainen feministiliike Femen käyttää hyväksi seksiteollisuuden omia aseita, kun se taistelee seksiteollisuutta vastaan. Femenin mielenosoittajat kirjoittavat iskulauseensa suoraan paljaisiin rintoihinsa.

Media seuraa hullaantuneena nuoria kauniita naisia ja huomio on taattu.

- Ero läntisiin feministiliikkeisiin on se, että me käytämme omaa kehoamme hyväksi, kertoo Femenin yksi perustaja, 24-vuotias Aleksandra Ševtšenko.

Nuoret naiset ovat huolissaan siitä, että seksiteollisuus ja prostituutio rehottavat Ukrainassa. Maata myydään avoimesti esimerkiksi Uuteen-Seelantiin seksimatkakohteena. Femen pelkää, että ensi vuoden jalkapallon EM-kisat vain lisäävät seksikauppaa.
- Taloustilanne on heikentynyt. Se lisää prostituutiota. Tarkoitus ei ole vain esiintyä alasti, vaan varoittaa seksiturismin riskeistä, sanoo liikkeen pääideologi Anna Gutsol.

Ukraina ei muutenkaan ole kovin tasa-arvoinen. Hallituksessa ei ole yhtään naista. Ylipäätään läntinen feminismi ei ole juurtunut entisiin itä-blokin maihin.

Femenin mielenosoittajat käyvät myös raharikkaiden oligarkkien valtaa vastaan. Ohjelmassa ei viitata tuoreeseen kohuun entisen pääministerin Julia Timoshenkon tuomiosta, sen sijaan nuoret feministit arvostelevat muuten Ukrainan ontuvaa demokratiaa muuten kovin sanoin.

- Me olemme osa samaa liikehdintää, mitä on ollut mm. Egyptissä. Olemme diktatuureja vastaan, sanoo Inna Ševtšenko.

Silminnäkijä-raportti osoittaa, että paljaiden rintojen käyttö jakaa kuitenkin mielipiteet kahtia. Arvostelijoiden mielestä topless-taistelijat tuovat vain lisää mainetta Ukrainalle seksiturismikohteena.

Myös Femenin järjestämät tiedotustilaisuudet ovat paikoin kiihkeitä. Nuori vihainen nainen on monelle keski-ikäiselle ukrainalaismiehelle jo itsessään provokaatio.

Viime aikoina Femen on laajentunut yleispoliittisemmaksi. Ohjelman lopussa naiset vierailevatkin ydinvoiman vastaisella retkellä Tsernobylissä.

Toimittajat: Oliver Kohler, Alain Margot
Alkuperäismateriaali: RTS Radio Télévision Suisse, Sveitsi
Suom.toim.: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta

 


Femenin tiedotustilaisuudet ovat paikoin kiihkeitä.