yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Ihmispommin purku


Uudelleenkoulutettavat entiset talibansoturit ovat alaikäisiä, osa vasta lapsia.

Lisälinkkejä aiheesta

SILMINNÄKIJÄ:
IHMISPOMMIN PURKU

YLE TV2 ke 21.12.2011 klo 22.05

Itsemurhaiskut ovat yksi terrorismin julmimmista aseista. Mutta aina itsemurhaiskun tekijätkään eivät tiedä, mitä oikeastaan ovat tekemässä - paitsi että heidän työnsä päämääränä on kuolla, jopa ennen aikuistumista.

Silminnäkijä esittää harvinaisen ja toivoa herättävän raportin siitä, miten itsemurhapommi on mahdollista purkaa.

Pakistanilaissyntyinen brittiohjaaja Asad Qureshi on päässyt vierailemaan Pakistanissa Sabaoon-nimisessä koulussa, jossa entisiä talibansissejä uudelleenkoulutetaan yhteiskunnan jäseniksi. Koulu on ainoa lajissaan maailmassa. Se sijaitsee Swatin laaksossa, jossa on käyty kovia taisteluja talibansissien tunkeuduttua alueelle Afganistanista.

Ohjelmassa seuratut nuorukaiset olivat päätyneet uudelleenkoulutukseen sen jälkeen, kun he jäivät kiinni Pakistanin armeijan iskuissa talibaneja vastaan. Yksi vaihtoehto olisi ollut panna heidät vankilaan. Siellä heistä olisi kuitenkin tullut luultavasti entistä kiivaampia terroristeja. Nyt heidän elämänsä suunta yritetään muuttaa.

Kaikki entiset sissit ovat alaikäisiä, osa aivan lapsia. On hätkähdyttävää kuulla, miten he ovat päätyneet terroristeiksi. Hyvin monet ovat päätyneet terroristeiksi vasten tahtoaan.

- Serkkuni oli talibani. Kun olin koulumatkalla, hän vei minut väkisin koulutusleiriin. He sanoivat, jos ette tee niin, kurkkunne viilletään auki, kertoo Imran.

Taliban koulutti nuorista miehistä vuoriston koulutusleireillä itsemurhapommittajia.

- Kolmen kuukauden jälkeen sain itsemurhapommittajan liivin ja ohjeet tappaa ulkomaalaisia räjäyttämällä itseni, sanoo Mansoor.

Monien poikien vanhemmat olivat kauhuissaan siitä, että heidän poikansa on viety väkisin talibanien koulutettavaksi.

- Kukaan ei voinut heille mitään. Ei kukaan uskalla avata suutaan, kertoo talibanien riveihin kaapatun Yakubin isä.

Koulussa tehdään riskiluokitus pojista. Korkein riskiluokka on niillä, jotka ovat itse halunneet lähteä pyhään sotaan. Taliban kykeni tarjoamaan nuorille pojille jännitystä ja tarkoituksen muuten näköalattomaan elämään.

Entiset itsemurhapommittajat saavat myös koulussa kuulla, että talibanit tulkitsevat Koraania väärin.

- Aivan kuten toisen ihmisen tappaminen on kielletty, myös itsensä tappaminen on kielletty. Islam kieltää itsemurhahyökkäykset, opettaa Farooq Khan Swatin islamilaisesta yliopistosta.

Ohjelma tarjoaa kiinnostavan näkökulman terrorismin torjuntaan juuri nyt, kun mm. Suomi on vetämässä sotilaitaan Afganistanista. Kuinka paljon on olemassa esimerkiksi koulutuksellisia keinoja edistää rauhaa?

Sabaoonin "pomminpurkukoulu" on ainakin hyvin konkreettista toimintaa, pojat jatkavat kesken jäänyttä kouluaan ja heille räätälöidään jokin ammatti.

- Hei eivät voi palata tyhjän päälle, heidän pitää palata johonkin, sanoo koulun johtaja Feriha Peracha.

Ohjaaja: Asad Qureshi
Alkuperäismateriaali: First Take Ltd., Iso-Britannia
Suom. toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaistoiminta


Kotiinpaluun onnea. Monet talibansisseiksi koulutetut nuorukaiset on viety kotikylistään väkisin.