yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Uraania!Uraania!

SILMINNÄKIJÄ:
URAANIA! URAANIA!

YLE TV2 to 20.11.08 klo 22.35

Maailmalla riehuva uraanikuume on tullut Suomeen. Pitkin Pohjois- ja Itä-Suomen erämaita kulkee uraaninetsijöitä. He yrittävät löytää kansainvälisten kaivosyhtiöiden laskuun kaikkein säteilevintä kallioperää.

Juha Granathin Silminnäkijä-ohjelma kysyy, ovatko uraanikuumeen seuraukset hallinnassa?

Ydinvoiman käyttö on lisääntymässä maailmalla merkittävästi, toteaa kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tuore raportti. Kilpailujuoksu polttoaineesta kovenee samaa tahtia. Ydinvoimalateollisuus tarvitsee uraanikaivoksensa, vaikka ne samalla pilaavat paikallisten asukkaiden elinoloja.

Geologi Toni Eerola etsii uraania Kuusamon erämaista kanadalaisen kaivosyhtiön palkkaamana. Jättipottia ei ole vielä löytynyt, sen sijaan miestä on uhkailtu. Paikallinen asukas vannoi, että Eerola saa katsella kiväärinpiippua, jos tulee hänen mailleen.

- Uhkaukset vain lisäävät intoa. Se on sitä porilaista hulluutta, kuittaa Eerola.

Uraanikaivosten vastustajat vetoavat ympäristösyihin. Jo koekairaus- ja louhinta aiheuttavat radioaktiivisia kaasupäästöjä ja saastuttavat pohjavesiä. Kaivosyhtiöt sanovat vastustajien puhuvan vastoin parempaa tietoa. Kaikkiaan uraanin etsintä herättää tunteita parhaillaan eri puolilla Suomea.

- Ihmettelen, että kirkkokin on lähtenyt tuomitsemaan uraaninetsinnän. Mielestäni pappien pitäisi keskittyä taivaallisiin asioihin, arvioi Eerola.

Silminnäkijä vierailee suomalaisten valtausalueiden lisäksi Saksassa. Siellä katsotaan, miltä vanha uraanikaivos näyttää. Euroopassa ei nyt ole yhtään toimivaa uraanikaivosta. Saksan Wismutissa suljettiin 1990-luvun alussa uraanikaivos. Sen kunnostamiseen on upotettu jo kuusi miljardia euroa saksalaisten veronmaksajien rahaa.

Suomen nykyinen kaivoslaki on vuodelta 1965. Se sallii kenelle tahansa eurooppalaiselle mahdollisuuden etsiä kaivoskivennäisiä 50 metrin päästä asumuksesta. Parhaillaan on menossa kaivoslain uudistushanke. Valmisteilla oleva laki antaisi kunnille mahdollisuuden päättää uraanikaivoksen perustamisesta.

Toimittaja: Juha Granath
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: Yle Ajankohtaisjournalismi