yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

PYHÄ PETOS

 

Muslimimaailman keskipiste on Kaaban musta kivi Mekassa. Pyhiinvaellus sinne voi muuttua painajaiseksi.

SILMINNÄKIJÄ:
PYHÄ PETOS

YLE TV2 to 4.12.08 klo 22.35

Kunnon muslimin on tehtävä kerran elämässään pyhiinvaellus Mekkaan. Vuonna 2008 pyhiinvaellus huipentuu joulukuun alussa eli islamilaisen ajanlaskun 12. kuukauden toisella viikolla.

Kristityille Mekka on kielletty, siksi matkakertomus pyhiinvaelluksesta on harvinaista nähtävää. Ranskalaista alkuperää oleva reportaasi on tyly kuvaus siitä, kuinka Mekkaan menijöitä huijataan. Elämän kohokohta muuttuu painajaiseksi.

Mekkaan tulee jopa lähes kolme miljoonaa pyhiinvaeltajaa. Kyse on valtavasta tapahtumasta. Pyhiinvaellus on Mekan tärkein tulonlähde. Väentungos aiheuttaa vuosittain vaaratilanteita, kuten väen tallautumista, tulipaloja ja hotellisortumia.

Muslimitaustainen toimittaja aloittaa matkanvarauksella. Erilaisia ”Mekka-Matkat”-toimistoja on runsaasti. Matkan hinta on noin 3000 euroa. Se on iso investointi, siksi monenlaiset huijarit ovat liikkeellä tarjoamassa halpavaihtoehtoja.

Toimittaja-pyhiinvaeltaja pääsee näkemään, kuinka tavallista muslimia huijataan. Ensimmäinen matkatoimisto oli Medina Voyage, joka häipyi lopulta rahojen ja passien kanssa.

Seuraava toimisto oli Med Tour. Sen mukana ryhmä pääsi kyllä perille, mutta harva asia oli niin kuin piti.

Kolmen viikon matka päätyy lopulta vaikeuksien kautta voittoon. Kaaban musta kivi kierretään seitsemän kertaa. Se on ehkä syy, miksi moni unohtaa kokemansa vääryydet. Pyhityksen tunne on suuri, eikä sitä haluta enää himmentää valituksilla. Siksi myös huijausbisnes voi hyvin.

Alkuperäismateriaali: Capa, Ranska
Toimittaja: Karim Baїla
Suom.toteutus: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi