yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Elämä kuoleman jälkeen

 Neljän pienen lapsen äiti Katja valmistaa perhettään omaan kuolemaansa.

SILMINNÄKIJÄ:
ELÄMÄ KUOLEMAN JÄLKEEN

TV2 to 11.12.08 klo 22.35

Kun oma kuolema lähestyy, on paljon tehtävää. Osa jättää jälkeensä kaaoksen, toiset valmistavat läheisensä kuoleman jälkeiseen elämään.

Kuoleman jälkeen on elämää, sillä läheisten elämä jatkuu. Kuoleman kohtaamista on käsitelty yleensä omasta näkökulmasta, nyt Silminnäkijä kertoo miten läheisiä valmistellaan.

Tiina Merikannon toimittaman ohjelman päähenkilö on neljän pienen lapsen äiti Katja. Hän tietää kuolevansa syöpään. Puolitoista viime vuotta Katja, aviopuoliso Sauli ja lapset ovat valmistautuneet kuoleman jälkeiseen elämään.

Katja sanoo, että lasten tulee tietää ja olla varmoja siitä, että heistä pidetään hyvää huolta myös äidin kuoleman jälkeen. Niin sanotussa huoltotestamentissa Katja ilmaisee tahtonsa siitä, miten hän toivoo lasten hoidon ja hoivan järjestettävän sitten kun häntä ei enää ole. Lasten kanssa on puhuttu myös kuolemasta.

- Meille kuolemasta puhuminen on avoin asia, me ollaan keskusteltu siitä, mitä kuolema on ja lapset on saanut kysyä siitä ja me on yhdessä surtu sitä, tehty sitä surutyötä, luopumistyötä.

Siinä, kun joku valitsee hautajaisvirret ja hautapaikan, Katjan valmistautuminen ja valmentautuminen ulottuu niin arjen asioihin kuin läheisiin ihmisiin. Hän on taistellut kotiavusta ja vuoden taistelun jälkeen saanut sitä perheelleen Oulun lääninhallituksen myötävaikutuksella.

- Meillä oli toive, että tää kotiapu olisi tukenut ja mahdollistanut sen, että kaikki aika ja voimavarat eivät menisi arjen pyörittämiseen, että meillä olisi tilaa, mahdollisuus olla vanhempia. Me koettiin, että meille ei edes annettu tilaisuutta.

Mennyttä puoltatoista vuotta Katja pitää elämänsä rikkaimpana. Elämän rikkaus syntyy siitä, että elää nyt ja tässä.

- Elämän rikkaus on pieniä asioita, ne on lenkillä ystävän kanssa käyntiä, kahvittelua, karaoke-laulamista, kirjan kirjoittamista, saunan lauteilla makaamista, sitä että ymmärtää, että elämä on nyt ja tässä, ei eilen tai huomenna.”

- Mä kuolen sitten kun on sen aika, mä kuolen sitten kun mun sydän lakkaa lyömästä siihen asti mä elän ja olen tässä.”

Toimittaja: Tiina Merikanto
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi

Ilmainen neuvontapuhelin syöpään sairastuneille ja omaisille
0800 19414 päivystää arkipäivisin klo 10-14 ja lisäksi ma 16-18

Lisätietoja