yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Netissä kasvaneet

Kiusattu koulutyttö Jessica syntyi netissä uudelleen goottimallina ja oli kaikkien suosikki

SILMINNÄKIJÄ:
NETISSÄ KASVANEET

Lisätietoja viisaasta netin käytöstä

YLE TV2 to 8.1.09 klo 22.35

Hanki uusi elämä netissä, jos todellisuus ei tunnu hyvältä. Nuoret kertovat, miten netti kasvattaa.

Silminnäkijä jatkaa ajankohtaista keskustelua netistä ja nuorista esittämällä yhdysvaltalaista alkuperää olevan ohjelman. Ohjelma ei moralisoi tai saarnaa, vaan kuvaa nuorten elämää tyypillisessä pikkukaupungissa. Epätyypillistä on, kuinka avoimesti nuoret kertovat nettielämästään.

Internet on karkeasti ottaen tullut teini-ikään, samoin ensimmäinen sukupolvi, joka on kasvanut netissä. Juuri tämä ensimmäinen sukupolvi sai mellastaa verkossa kaikkein vapaimmin, kun vanhemmat eivät pysyneet kehityksen kelkassa. Vasta nyt on alettu yleisesti ymmärtää, että rikos on rikos netissäkin – vaikka nettiherjaajat aluksi muuta luulivatkin.

Ohjelma antaa kasvot mm. kaksoiselämälle ja nettikiusaamiselle. Jessica Hunter oli ujo ja kömpelö tyttö, joka ei saanut kavereita koulussa. 14-vuotiaana hän syntyi uudelleen netissä goottiartistina ja mallina. Hän julkaisi itsestään provokatiivisia kuvia. Uusi hahmo oli valtavan suosittu. Se hiveli kiusattua tyttöä.

- Meillä ei ollut aavistustakaan, mitä hän teki internetissä. Se oli suuri yllätys. Osa kuvista oli luokiteltavissa pornoksi, kertoo isä Rob Hunter.

Nettiaikana vanhempien yritykset suojella lapsia haitalliselta tai ikäkauteen sopimattomalta tiedolta eivät enää onnistu. Netti itsessään ei ole hyvä tai paha, sitä voidaan käyttää molempiin, yhtä hyvin kuin puhelinta.

Netissä nuoret oppivat, että ihminen voi vaihtaa persoonallisuuttaan tarpeen tulleen. Jos nykyinen minä ei saa kavereita, itseään on helppo muuttaa. Profiili on omassa vallassa, ja sen oikeellisuutta ei pysty aina tarkistamaan.

Lasten ahdistelijat eivät ole tässä ohjelmassa pääkohteena. He ovat yksi suuri joukko, joka etsii väärällä henkilöllisyydellä seuraa. Kuitenkin ohjelmassa tarkastellaan enemmän nuoria itseään, miten netti muuttaa kontakteja. Omaa persoonallisuutta voi vaihtaa, jos reaalimaailman minä ei saa kavereita.

- Minä olen koulussa iloinen ja ulospäin suuntautunut. Netissä saan kuitenkin olla oma itseni, kuvailee Sara, jolla on syömishäiriö.

Hän hankkii tietoja siitä, miten tulisi vielä laihemmaksi. Muut eivät tunne tätä ahdistunutta Saraa.

Netissä on paljon helpompi kärjistää ja pilkata, koska ei puhuta kasvotusten. Kova kieli ikään kuin kuuluu asiaan. Ohjelma näyttää, miten kova kielenkäyttö johti tyttöporukan väliseen oikeaan tappeluun. Toisessa tapauksessa koulupoika teki nettikiusaamisen seurauksena itsemurhan.

Ohjelma on kuvattu Yhdysvalloissa, mutta se voisi tapahtua yhtä hyvin Suomessa. Lähes 90 prosenttia nuorista käyttää nettiä joka päivä. Se on nuorille jo tärkeämpi media kuin televisio.

- Me voimme kääntää tälle selkämme ja sanoa, että emme halua tätä. Mutta se on silti todellisuutta. Kysymys on nyt siitä, miten opetamme itsemme ja lapsemme toimimaan maailmassa, jossa verkko on niin olennainen osa elämää, sanoo Harvardin yliopiston internet-tutkija Danah Boyd.

Monille tämä on itsestään selvää, mutta päätellen suomalaiskoulujenkin vanhempainilloista, ei vielä tarpeeksi selvää. Aikuiset osaavat kyllä näyttää nettiä, koska työelämä vaatii sitä nykyään. Mutta aikuiset eivät useinkaan tiedä, miten nuoret nettiä käyttävät.

Alkuperäismateriaali: Frontline, USA
Toimittaja: Rachel Dretzin
Suom.toim. Hannele Valkeeniemi
Tuottaja: Hannele Valkeeniemi
Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi