yle.fi

A-tuubi

A-tuubi

Älä kerro verottajalle

SILMINNÄKIJÄ:
ÄLÄ KERRO VEROTTAJALLE

esitetty YLE TV2 to 15.1.09

Valtio on antamassa uusia mahdollisuuksia kiertää veroja laillisesti. Johtaako se siihen, että Suomesta tulee sinivalkoinen veroparatiisi?

Vuoden 2009 alussa eduskunnalle annetaan sijoituslain muutosesitys. Sen mukaan suomalaisiin sijoitusrahastoihin voisi sijoittaa nimettömänä, hallintarekisterin kautta – kuten nyt osakkeisiin.

Valtiovarainministeriön tavoitteena on saada Suomeen rutkasti lisää ulkomaisia sijoituksia. Samaan aikaan valtionvarainministeriön toinen yksikkö – verottaja – pelkää, että tämä avaa uuden mahdollisuuden lailliseen veronkiertoon.

- Pelkäämme joutuvamme tietokatveeseen. Uusi laki lisää veronkierron mahdollisuutta, ellei hallintarekisteriä avata myös verottajalle, toteaa verohallituksen tarkastusosaston johtaja Ahti Leoska.

Asiasta ei ole käyty juuri julkista keskustelua, vaikka uudesta porsaanreiästä katoaisi vuosittain satoja miljoonia euroja verotuottoja.

Matts Dumellin toimittamassa ohjelmassa näytetään, kuinka kätevästi suomalainen voi avata tilin tiukan pankkisalaisuuden maahan ja ryhtyä nimettömäksi sijoittajaksi.

Kun eduskunta edellisen kerran korjasi ulkomaalaisille sijoittajille tarjottua mahdollisuutta sijoittaa nimettömänä suomalaisiin arvopapereihin vuonna 2005, se nimenomaan edellytti, että verohallitus tutkii miten laajasti suomalaiset sijoittajat ovat käyttäneet hallintarekisteriä veronkiertoon. Näin ei ole toimittu.

Verottajan tiedossa on jo vuosia ollut, että epärehelliset suomalaiset sijoittajat saattavat ilmoittaa asuinvaltiokseen jonkin toisen maan ja saada myyntivoittonsa verottomana tai hyvin matalasti verotettuna. Veronkierron epäillään lisääntyneen ulkomailla toimivien sijoitusyhtiöiden, niin sanottujen etävälittäjien vallatessa pörssikaupan.

Veronkieron portti on edelleen apposen auki tiukan pankkisalaisuuden maissa, kuten Luxemburgissa, Irlannissa ja Sveitsissä, sekä veroparatiisimaissa kuten Andorrassa ja Liechtensteinissa. Nykyinen lainsäädäntö estää lisäksi ylimpää finanssivalvojaa, Rahoitustarkastusta antamasta tietoja välittäjien asiakkaista verottajalle.

Laittoman, epärehellisen veronkierron lisäksi on olemassa myös laillinen veronkierron käytäntö, jota juristit kutsuvat verosuunnitteluksi.

- Kansainvälisten yhtiöidensä kautta voivat myös suomalaiset yhtiöt alentaa verokantaansa tuntuvasti. Eräässä tapauksessa pudotimme verokannan viiteen prosenttiin, kertoo asianajaja ja yksityisoikeuden professori Zacharias Sundström.

- Onhan se huomattavasti edullisempi kuin virallinen 28 prosenttia.

Toimittaja: Matts Dumell

Tuottaja: Hannele Valkeeniemi

Tuotanto: YLE Ajankohtaisjournalismi